Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-01-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΠΑΠΑ- ΙΑΚ. ΣΟΤΟ
  • [03] ΙΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑΓΙΠ
  • [06] ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΑΣΗ
  • [07] ΓΙΟΥΓΚΕΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [08] ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΠΟΒΕΚ
  • [09] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟ
  • [10] ΡΙΚ ΚΕΡΑΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα τη χαιρετίσει. Επανέλαβε ταυτόχρονα την πάγια θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς ότι είναι πάντα έτοιμη, όποτε κληθεί από το Γενικό Γραμματέα, χωρίς όρους, να παρακαθήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν. Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι είναι γνωστή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσουν στον εξωραϊσμό της εικόνας που έχει η χώρα στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

    [02] ΠΑΠΑ- ΙΑΚ. ΣΟΤΟ

    Αθήνα καί Λευκωσία απορρίπτουν την εισήγηση του Ταγίπ Ερντογαν για αντικατάσταση του ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Απορρίπτοντας την πρόταση, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η αντικατάσταση του κυρίου ντε Σότο θα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν για μήνες οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Εξήγησε επίσης ότι ο Αλβαρο ντε Σότο γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του Κυπριακού, καθώς και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες κάθε πλευράς. Εξ άλλου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις στο Τρίτο τόνισε ότι ο κύριος Ντε Σότο αφιέρωσε καί εργάστηκε τρία χρόνια για το σχέδιο Αναν καί πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό μέσα σε λίγες ημέρες, οποιοσδήποτε άλλος να μάθει τις λεπτομέρειες του σχεδίου καί μέσα σε ασφυκτικά χρονικα πλαίσια να μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση λύσης του κυπριακού.

    [03] ΙΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Λευκωσία απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για επίλυση του κυπριακού εκτός του σχεδίου Ανάν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος σχολίαζε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα μεθοδεύει τη συζήτηση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί μια νέα συμφωνία κορυφής. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα ζητεί διαπραγματέυση επι των πάντων καί ουσιαστικά η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καί η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει σε συζήτηση επι του σχεδίου Ανάν. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι η τουρκική αυτή προσπάθεια σε συνδυασμό με την εισήγηση για αλλαγή του μεσολαβητή για το κυπριακό, αποτελούν απόδειξη ότι, παρά τις θετικοφανείς δηλώσεις, η Αγκυρα δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004 αλλά πρός το τέλος του χρόνου, ώστε να τη συνδυάσει με την απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είπε επίσης ότι η Τουρκία μεθοδεύει το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξοργίσει τις χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού πρίν από την πρώτη Μαίου του 2004.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι κοινή εκτίμηση Λευκωσίας και Αθήνας είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η τουρκική θέση στο Κυπριακό καί πρόσθεσε ότι αυτό διαπιστώθηκε καί κατα τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Είπε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα καί ότι όλες οι πληροφορίες που θα υπάρχουν μέχρι τη Δευτέρα θα τεθούν ένώπιον του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα πάρει καί τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η τουρκική στάση δεν θα ξεκαθαρίσει ούτε μετα τη συνάντηση, αύριο, του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπούς στην Ουάσιγκτων, και υπενθύμισε δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι η τουρκική θέση θα ανακοινωθεί μετα τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αχμέτ Σεζέρ καί με τον Ραούφ Ντενκτάς και αφού γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

    [05] ΑΝΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑΓΙΠ

    Μομφή εναντίον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης την θέση της Τουρκίας ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να ληφθεί ως σημείο αναφοράς στις συνομιλίες και την εισήγηση να γίνει συζήτηση επι συντομευμένου εγγράφου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι τουρκικές εισηγήσεις βρίσκονται εκτός των πλαισίων και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα. Απέρριψε επίσης την εισήγηση για συμφωνία κορυφής τονίζοντας ότι αν η τουρκική πλευρά εφάρμοζε τις προηγούμενες, το κυπριακό θα ήταν σήμερα λυμένο. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο σύγκλησης επταμερούς διάσκεψης, με συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής καί της τυρκοκυπριακής πλευράς, της Ελλάδας της Τουρκίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης καί των Ηνωμένων Πολιτειών, νοουμένου, όπως είπε, ότι θα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο λύσης βάσει αρχών και θα έχουν απομείνει μόνο ορισμένα σημεία τριβής.

    [06] ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΑΣΗ

    Για νέα στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ, η οποία όπως είπε, καθορίσθηκε σε ευρεία συνεννόηση με το ψευδοκράτος και με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την πρώτη Μαίου.

    Σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο "Εν Τι Βι", ο Γκιούλ επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση των πραγματικότητων και οι συνομιλίες να έχουν ως σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν.

    Επανέλαβε ότι η Τουρκία έκανε όσα της αναλογούσαν, δείχνοντας την καλή της πρόθεση, προκαλώντας έτσι την έκπληξη σε ορισμένους και τώρα αναμένει την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο.

    Ερωτηθείς για το μεσολαβητή που επιθυμεί η Αγκυρα στις συνομιλίες, ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ είπε ότι θα είναι μια προσωπικότητα πάνω από το επίπεδο του Αλβαρο ντε Σότο, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών.

    Απέφυγε ωστόσο να επεκταθεί, λέγοντας απλώς ότι η Αγκυρα έχει υπόψη της συγκεκριμένα ονόματα.

    [07] ΓΙΟΥΓΚΕΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο με τη διαβεβαίωση ότι θα επανέλθει την ημέρα εκείνη κατά την οποία θα έχει εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού.

    Ευχήθηκε μάλιστα αυτό να συμβεί πολύ σύντομα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι κατά την παραμονή του στο νησί άκουσε και έμαθε πολλά, αλλά και ο ίδιος μίλησε πολύ και ευχήθηκε οι Κύπριοι φίλοι του να έχουν πάρει τα μηνύματα.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με αρχηγούς ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών Κομμάτων.

    [08] ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΠΟΒΕΚ

    Οι διανομείς υγραερίου εμμένουν στην απόφασή τους να μην διανέμουν από αύριο φιάλες υγραερίου, διεκδικώντας αύξηση της προμήθειάς τους. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου ανέφερε ότι η οργάνωση στηρίζει το αίτημα του κλάδου των διανομέων, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μερικά χρόνια. Είπε επίσης ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου καί θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου στην οποία θα εξηγηθούν οι λόγοι για τα μέτρα των διανομέων υγραερίου.

    [09] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟ

    Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα δέοντα μέτρα ώστε να μην μείνει η αγορά χωρίς υγραέριο. Μελετούμε, είπε, διάφορες λύσεις, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένος ο καταναλωτής. Διευκρίνισε επίσης ότι το πρόβλημα αυτό συμπεριλαμβάνεται στα πολλά που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι σύντομα θα έχει επιλυθεί οριστικά. Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο θα καλέσει σε διάλογο τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τους διανομείς καί τους πρατηριούχους.

    [10] ΡΙΚ ΚΕΡΑΙΑ

    Λόγω βλάβης στην κεραία εκπομπής στο Τρόοδος αλλά και διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνονται διακοπές στη μετάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων του ΡΙΚ. Συγκεκριμένα δεν εκπέμπονται τα τηλεοπτικά προγράμματα στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, ενώ εκπέμπονται κανονικά από Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι. Η διακοπή μετάδοσης των ραδιοφωνικών προγραμμάτων είναι γενική. Το ΡΙΚ απολογείται προς τους ακροατές και διαβεβαιώνει πως καταβάλλονται προσπάθειες για επιδιόρθωση της βλάβης το συντομότερο δυνατό.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που πιθανόν να φέρουν λίγες βροχές στα ανατολικά και στα υψηλότερα ορεινά, λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια έως ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια, ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ, ενώ αργότερα παροδικά θα τρέπονται σε νοτιοδυτικούς ασθενείς, τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους δύο βαθμούς υπό το μηδέν στα υψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και ημιορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 90 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 80.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 27 January 2004 - 10:51:01 UTC