Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-01-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΠΗΓΗ ΟΗΕ
  • [03] ΙΑΚ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [06] ΚΑΤΣΟΥ ΑΝΑΝ
  • [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [08] ΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ
  • [11] ΛΕΜΕΣΟΣ ΦΩΤΙΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων Κόφι Ανάν να συγκαλέσει συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Απευθύναμε έκκληση προς τον κύριο Ανάν να συγκαλέσει αμέσως συνομιλίες, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ύστερα από χθεσινή του συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα η οποία διήρκεσε σαράντα λεπτά. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για μια συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στόχος είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας επανενωμένης Κύπρου.

    [02] ΠΗΓΗ ΟΗΕ

    Πηγή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στον απεσταλμένο του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Πανίκο Χατζηπαναγή ότι ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να υπάρξει νέα επικοινωνία μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το πλαίσιο αρχών που έθεσε ο Ταγίπ Ερτογαν θεωρείται εκτός συζήτησης και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τόνισε επίσης ότι στη συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων αφού, όπως σημείωσε, ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει ακούσει ακόμη τις απόψεις των δύο από τις τέσσερις πλευρές που εμπλέκονται στο κυπριακό, δηλαδή της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της συμπλήρωσης των κενών του σχεδίου Ανάν.

    [03] ΙΑΚ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά ότι οδεύουμε προς διεξαγωγή συνομιλιών. Σε δηλώσεις στο Τρίτο από τις Βρυξέλλες ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων συνεχίζει τις επαφές του καί σταθμίζει τους παράγοντες για να διαπιστώσει κατα πόσο ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν περιέχουν καί θετικά καί αρνητικά στοιχεία καί πρόσθεσε ότι ο γενικός Γραμματέας σταθμίζει κατα πόσο τα θετικά ικανοποιούν τις δικές του θέσεις. Είπε επίσης ότι ο Κόφι Ανάν θα καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα όταν ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του καί με την ελληνική κυβέρνηση καί τους τουρκοκύπριους.

    [04] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για την επίλυση του Κυπριακού, έχοντας ως σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν.

    Παρότρυνε μάλιστα την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσουν σε ανάλογα βήματα, λέγοντας και πάλι ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε, στο ίδρυμα "Αμέρικαν Εντερπράις" της Ουάσιγκτον ομολόγησε ότι η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

    [05] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τουρκοκυπριακές εφημερίδες τοποθετούν την έναρξη των συνομιλιών στις εννέα Φεβρουαρίου.

    Η "Κιμπρισλί" γράφει ότι αναμένεται να παραμερισθεί ο Ραούφ Ντενκτάς και τις συνομιλίες να διεξάγουν υφυπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς, πάντως, όλες αυτές τις ημέρες, αποφεύγει να προβεί σε σχόλια για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, σε αντίθεση με τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σε νέες δηλώσεις, είπε ότι σήμερα υπάρχει η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

    [06] ΚΑΤΣΟΥ ΑΝΑΝ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το σκηνικό αναφορικά με τις τουρκικές θέσεις. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας αλλά θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε κατα πόσο πρόκειται για κινήσεις τακτικής ή ουσίας. Είπε επίσης ότι η μέχρι στιγμής επίσημη θέση της Τουρκίας είναι η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, η οποία αναφέρεται στο σχέδιο Αναν ως σημείο αναφοράς καί σε επιδιαιτησία. Οι πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας, πρόσθεσε, θα φανούν στην τράπεζα των συνομιλιών.

    [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να δεχθεί συνομιλίες σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο εκτός από το δικό του. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει αλλαγή στις θέσεις της Αγκυρας, την θετική πλευρά της οποίας η πλευρά μας θα πρέπει να στηρίξει, αποφεύγοντας δημόσιες τοποθετήσεις για την τουρκική στάση, γεγονός που εκπέμπει αρνητική εικόνα προς τα έξω.

    [08] ΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Η Βουλή ψήφισε χθες νόμο για την εκλογή των Κυπρίων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εκλογές θα γίνουν με ενιαίο εκλογικο κατάλογο και η Κύπρος θα είναι μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στις επαρχιακές διοικήσεις για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις δύο Απριλίου. Ο Νόμος προνοεί κάθετη ψηφοφορία, η οποία θα είναι υποχρεωτική, αλλά δεν προνοούνται ποινές για όσους δεν θα ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις δύο Απριλίου.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας προβλέπεται ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, μέσα από ενιαίους εκλογικούς καταλόγους, για την εκλογή των εκπροσώπων της Κύπρου στην Ευρωβουλή. Ο κύριος Χρίστου είπε ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν γίνεται στις παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί με το χαιρετισμό προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, είπε, τους απευθύνουμε έκκληση να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν μέρος σε αυτό το σημαντικό πολιτικό βήμα που επιχειρείται.

    [10] ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ

    Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες στη Βηθλεέμ αναζητώντας υπόπτους για συμμετοχή σε επιθέσεις.

    Η επιδρομή έγινε σε αντίποινα για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίας στα Ιεροσόλυμα που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους. Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν με 20 θωρακισμένα οχήματα, αλλά δεν βρήκαν αντίσταση, καθώς οι παλαιστινιακές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τα φυλάκιά τους.

    Οι στρατιώτες συνέλαβαν 12 Παλαιστινίους και κατεδάφισαν το σπίτι όπου διέμενε η γυναίκα που διενήργησε τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας.

    [11] ΛΕΜΕΣΟΣ ΦΩΤΙΑ

    Διαρροή υγρού διάλυσης βαφής, θίνερ, στο νέο λιμάνι Λεμεσού, προκάλεσε αναστάτωση, διότι είχε εκληφθεί ως χημική ουσία.

    Το ατύχημα συνέβη το πρωί ενώ φορτώνονταν δοχεία με θίνερ από εμπορευματοκιβώτιο σε φορτηγό αυτοκίνητο.

    Η περόνη του ανυψωτικού μηχανήματος τρύπησε ένα δοχείο με αποτέλεσμα να χυθεί το θίνερ και να προκληθεί πανικός.

    Οι εργαζόμενοι ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία διέλυσε με πιεσμένο νερό την ποσότητα του υγρού που είχε χυθεί στην άσφαλτο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να φέρουν κατά τόπους βροχές, που δυνατό να συνοδεύονται και από βροντές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και στη συνέχεια θα καταστούν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους τέσσερις βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε αρχικά δυνατόν να πέσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές, αλλά σταδιακά ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά και στην Πλατεία Τροόδους ένα μέτρο και δέκα εκατοστά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 30 January 2004 - 16:04:19 UTC