Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-04-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΕΦΥΓΕ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΦΕΡΧΟ
  • [04] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑ ΑΛΒΑΡΟ
  • [07] ΟΜΗΡΟΥ ΤΑΣΣΟΣ
  • [08] ΓΚΙΟΥΛ
  • [09] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [10] ΣΕΡΝΤΑΡ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΕΦΥΓΕ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχώρησε το απόγευμα στην Αθήνα, όπου αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις συνομιλίες του στην ελληνική πρωτεύουσα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία, τους σχεδιασμούς και την τακτική, για να μπορέσει να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να καθορισθεί η περαιτέρω πορεία. Εξήρε επίσης τη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για την υποστήριξη που έδωσαν στις προσπάθειες για πραγματική επανένωση της Κύπρου, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα και η οποία, όπως είπε, δεν θα κτίζει θεσμικά και άλλα τείχη ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε προσβλητικές τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, όπως είπε, έκανε λόγο για σημεία και τέρατα στο δημοψήφισμα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ασχολείται με το να απαντά σε γραπτές ή τηλεφωνικές παρατηρήσεις από ξένους αν όλα αυτά είναι αληθινά ή αβάσιμα. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια να λεχθεί ότι η απόφαση του κυπριακού ελληνισμού έχει εκμαιευθεί με τέτοια μέσα.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΦΕΡΧΟ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είχε υπόψη του τις δηλώσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση για πρόθεση της Κομισιόν να ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα, αλλά πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση, οι αντιπρόσωποι της Κύπρου θα πουν τις απόψεις μας. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα μέτρα που υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο των Υπουργών είναι αυτά που εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις της Κύπρου. Σημείωσε επίσης ότι αυτοί που επιδίδονται σε κινδυνολογία πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί με κανονισμούς, νόμους και διαδικασίες και ότι οι ενέργειες της Ενωσης δεν χαρακτηρίζονται από εκδικητικότητα ούτε από επιθυμία να τιμωρηθεί η Κύπρος.

    [04] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νωρίτερα το απόγευμα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος της ροής των κοινοτικών κονδυλίων για την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της Κύπρου. Σε παρέμβασή του σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, ο κύριος Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης απευθείας συνεργασίας με τις τουρκοκυπριακές αρχές, κατά την έκφρασή του, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κύριος Φερχόιγκεν κατηγόρησε ακόμη την ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Κύπρο για ρατσιστικές θέσεις έναντι των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι αντιμετωπίζονται, όπως είπε, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και καταλόγισε ευθύνες προσωπικά στον πρόεδρο Παπαδόπουλο για την επικράτηση του Οχι στο δημοψήφισμα. Επίσης εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος και συνέστησε υπομονή για να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι καταστάσεις. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος τον αποχαιρέτισε εν όψει της αναχώρησής του από την Κύπρο, ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή και πρόσθεσε ότι επαφίεται σ' αυτό να αποφασίσει τι θα κάνει.

    [06] ΑΝΑΣΤΑ ΑΛΒΑΡΟ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αδύνατο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, διότι πρέπει πρώτα να συναινέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει δεχθεί το σχέδιο. Ο Πρόεδρος του Δησύ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο, είπε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες είναι στη δική μας πλευρά και όχι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που έχει εγκρίνει το σχέδιο ή στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία θεωρούν ότι έχουν περατώσει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων και έχουν ολοκληρώσει αυτό το οποίο κατά την άποψή τους έπρεπε να τεθεί ενώπιον του λαού. Ο κύριος Αναστασιάδης κατήγγειλε ενορχηστρωμένη προσπάθεια διασυρμού του από το προεδρικό με τη συμμετοχή και κάποιων μέσων ενημέρωσης και διερωτήθηκε γιατί ανησυχούν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Κυβέρνηση αν δεν υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση αρχών.

    [07] ΟΜΗΡΟΥ ΤΑΣΣΟΣ

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή αξιολόγηση του αποτελέσματος στα δημοψηφίσματα και τόνισε την ανάγκη όπως όλα τα κόμματα εργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έχουν προκύψει. Πρέπει, είπε, να υπάρξει μια συστηματική προσπάθεια ερμηνείας του ΟΧΙ της ελληνοκυπριακής πλευρας διεθνώς, και η διεθνής κοινότητα να καταλάβει τα αιτήματα της πλευράς μας. Ο κύριος Ομήρου που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εργαστούμε, ώστε να παραμείνει ενεργό το ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού.

    [08] ΓΚΙΟΥΛ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ ζήτησε όπως τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν βήματα ώστε να αρθούν τα λεγόμενα εμπάργκο εναντίον των κατεχομένων. Μιλώντας σε συνάντηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κύριος Γκιουλ ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να εκτιμήσουν τη θετική ψήφο της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    [09] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει πλέον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να έλθει σε άμεση επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει, όπως είπε, τις υποσχέσεις της. Ο Ραούφ Νενκτάς είπε ότι δεν πρόκειται για παραιτηθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε ''ΟΧΙ'' και σημείωσε θα παραιτείτο τότε μόνο αν το αποτέλεσμα ήταν ''Ναι'' και από τις δυο πλευρές.

    [10] ΣΕΡΝΤΑΡ

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως ένα φιάσκο στην καριέρα του Κόφι Ανάν και αποκάλυψε ότι ο ίδιος ψήφισε "Οχι'' στο δημοψήφισμα. Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Σερντάρ Ντενκτάς, ανέφερε ότι η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, είναι δύσκολη, αλλά, πρόσθεσε, ότι σ' αυτό υπάρχουν ορισμένα ισορροπημένα σημεία.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις, ενώ τοπικά ενδέχεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, στους 14 στα δυτικά και στους εννέα στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 27 April 2004 - 15:05:31 UTC