Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-07-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕΝΕΝΤΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΑΣΟΣ
  • [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΗΠΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΓΚΙΟΥΛ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [09] ΚΙΠΡΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [10] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΚΕΝΕΝΤΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Δεν ήλθα στην Κύπρο με νέες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, διαμήνυσε η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντυ, μετά από την συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Σε σύντομη δήλωση, η κυρία Κένεντυ, επανέλαβε την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι ήθελε να ακούσει και τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα.

    [02] ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΑΣΟΣ

    Νωρίτερα η κυρία Κένεντυ είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον Πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Η κυρία Κένεντυ θα έχει επαφές και με πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αύριο Σάββατο αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι στις επαφές με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντυ πρέπει να υποδειχθεί από τον Πρόεδρο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι, με την απόφαση του στο δημοψήφισμα, ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κατσουρίδης είπε, ότι κρίνοντας από τις δηλώσεις της κυρίας Κένεντυ, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, φαίνεται να υπάρχει πλήρης παρανόηση των αποφάσεων του κυπριακού λαού. Τόνισε ότι με πειστικό τρόπο πρέπει να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας για λύση εγγυημένη καί λειτουργική. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να εξηγηθούν και να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες των ελληνοκυπρίων και στις οποίες φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία απο τα κόμματα.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως εάν η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, δεν προβλέπει να επανέλθει ο Γενικός Γραμματέας ή οποιαδήποτε χώρα με πρωτοβουλίες. Ο κύριος Αναστασιάδης που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει στην Αθήνα, όπου θα παραστεί σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντησή του με την Λόρα Κένεντι. Είπε ότι της εξήγησε ότι κάποιες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, αλλά και οι συμπεριφορές της Τουρκίας στο παρελθόν, ήγειραν σημαντικές ανησυχίες στους Ελληνοκύπριους που απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση, αλλά όχι και τη λύση επανένωσης. Σχετικά με την αναβολή των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους Τουρκοκύπριους, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι το φθινόπωρο η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει να αντιμετωπίσει σωρεία θεμάτων.

    [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τους Κυπρίους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους. Σχολιάζοντας την απόφαση για αναβολή των μέτρων για τους τουρκοκύπριους, δήλωσε ότι όσο προχωρά η Κύπρος ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα γίνεται ολοένα και πιο σεβαστή. Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση της Λόρα Κένεντυ ότι ζητεί να μάθει τι θέλουμε, ο Νίκος Κλεάνθους είπε ότι ο λαός ξεκαθάρισε τι θέλουμε. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναχώρησε για την Αθήνα, όπου θα παραστεί στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

    [06] ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Χειροπιαστές πρακτικές ενέργειες από την διεθνή κοινότητα αξίωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για εξάλειψη των αχρείαστων, όπως είπε, περιορισμών που απομονώνουν τους τουρκοκυπρίους και εμποδίζουν την ανάπτυξη τους. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Washington Times", o Ταλάτ είπε ότι μετά το ναί των τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα, αναγνωρίστηκε η διαλλακτική τους στάση και λήφθησαν κάποια προπαρασκευαστικά μέτρα. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ηγείται ενός οργανισμού που απέκλεισε τους τουρκοκυπρίους, γιατί, όπως ισχυρίσθηκε, οι ελληνοκύπριοι αδικαιολόγητα διακήρυξαν την κυριαρχία τους επί ολόκληρης της Κυπριακής επικράτειας. Είπε ότι οι ελληνοκύπριοι πάγωσαν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με την συντριπτική απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Ο ψευδοπρωθυπουργός ενεθάρρυνε ξένες κυβερνήσεις να αρχίσουν απευθείας πτήσεις και εμπόριο με τα κατεχόμενα, για να αναπτυχθεί ο τουρισμός.

    [07] ΗΠΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο οι τουρκοκύπριοι να μην υποφέρουν και να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος από την αποτυχία εξεύρεσης λύσης. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάϊ, προσθέτοντας ότι για την Ουάσιγκτον η προσπάθεια για μείωση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων αποτελεί συνεχιζόμενη διαδικασία. Είπε ότι έχουν γίνει διάφορα βήματα για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όπως είναι η παροχή περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων και η διακίνηση αμερικανών στρατιωτών από και προς τα κατεχόμενα.

    [08] ΓΚΙΟΥΛ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Δυσαρεστημένος παρουσιάζεται ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ με τον Ραούφ Ντενκτάς, γιατί ο κατοχικός ηγέτης τον επέκρινε στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του για τους προκλητικούς εορτασμούς του Αττίλα. Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στην Αγκυρα, χωρίς να παραστεί στην δεξίωση που παρέθεσε ο Ντενκτάς στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η Μιλλιέτ γράφει επίσης ότι κατά την αναχώρηση του από τα κατεχόμενα, ο Γκιούλ δήλωσε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε τον ίδιο και την Τουρκία πολύ σκληρά. Ο Ντενκτάς απάντησε ότι απλά διατύπωσε ανησυχίες.

    [09] ΚΙΠΡΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Στον οικοδομικό οργασμό, που παρατηρείται στα κατεχόμενα και στη ζήτηση αγοράς γης από αλλοδαπούς, αναφέρεται η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις. Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργού Εσωτερικών και του λεγόμενου Γενικού Εισαγγελέα ότι για την αγορά ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς απαιτείται έγκριση του ψευδοϋπουργικού, χωρίς την οποία οι αγοραστές θα διώκονται. Οπως λέχθηκε σε συζήτηση στη ψευδοβουλή, μέχρι σήμερα πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς δύο χιλιάδες 545 στρέμματα γης.

    [10] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όταν εξερράγη βόμβα σε περιοχή κοντά στην πόλη Σαμάρα, ένα από τα προπύργια ανταρτών που αντιτίθενται στην αμερικανική κατοχή. Τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις γύρω από την πόλη, η οποία μετατρέπεται σε άλλο ένα επίκεντρο δράσης της ιρακινής αντίστασης, μετά την Φαλούτζα, όπου οι Αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα. Στόχος ήταν θέσεις ανταρτών του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπίν Λάντεν και επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσα τους δύο παιδιά.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και ο καιρός. Το απόγευμα θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών εως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια, ισχυροί μέχρι πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τοπικά να σχηματιστεί τοπική ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο εως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 21 στα δυτικά και στους 18 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 23 July 2004 - 11:46:07 UTC