Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-08-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΔΑΔ
  • [02] EMΠOΡΙΟ ΑΛΤ
  • [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [05] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [06] ΚΥΚΚΟΥ ΜΟΡΦΟΥ
  • [07] ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  • [08] ΚΥΚΚΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΔΑΔ

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την ελληνοκυπριακή πλευρά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατα την ακρόαση της προσφυγής της Μύρας Ξενίδη-Αρέστη κατα της Τουρκίας. Το Δικαστήριο θα αποφασίσει κατα πόσον η λεγόμενη επιτροπή για τις περιουσίες που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει την επιτροπή αυτή ως εσωτερικό ένδικο μέσο στο οποίο πρέπει να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι πρίν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί πλήρως με συμμετοχή εκτός από τη νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας και πολύ γνωστών διεθνώς νομικών καί διεθνολόγων. Είπε επίσης ότι στην όλη προετοιμασία ενεπλάκη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις. Η ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη και θεωρείται πιλοτική για όλες τις περιπτώσεις προσφυγών ελληνοκυπρίων κατα της Τουρκίας.

    [02] EMΠOΡΙΟ ΑΛΤ

    Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υιοθέτησε τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης αναφορικά με το απευθείας εμπόριο με τους τουρκοκυπρίους μέσω των κατεχομένων λιμανιών. Οι θέσεις της Νομικής υπηρεσίας περιλαμβάνονται σε γραπτή γνωμοδότηση που ετοιμάστηκε ύστερα από αίτημα της Ολλανδικής Προεδρίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανονισμός για απευθείας εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κατεχόμενα, γιατί το σχετικό άρθρο της συνθήκης αναφορικά με το εξωτερικό εμπόριο αφορά τρίτα κράτη. Προστίθεται ότι το εμπόριο πρέπει να διεξάγεται με βάση το άρθρο που προβλέπει ότι ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την εξουσία να καθορίζει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια ενώ οποιαδήποτε άλλη απόφαση παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο.

    [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στηρίζει ουσιαστικά την νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία λειτουργεί στη βάση της αρχής του διεθνούς δικαίου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Χρυσοστομίδης απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της γνωμοδότησης εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανέφερε απλώς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει με σαφή τρόπο τα πολιτικά και νομικά της επιχειρήματα.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ωστόσο ότι η κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων τα οποία ουσιαστικά καθιστούν ελεύθερο το εμπόριο, χωρίς να πλήττεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρίσκεται σε συνεχή διάταξη μάχης καθ όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου και θα δώσει μάχες σε πολλά μέτωπα στην Ευρώπη και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διάφορες καταστάσεις με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και χωρίς φανατισμούς, με στόχο να αποτραπεί η παγίωση των τετελεσμένων. Η ουσία, είπε, είναι να δούμε πώς επανενώνεται ο τόπος και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

    [05] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε θετική την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, για μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διενεργήσουν εκταφές λειψάνων σε ολόκληρη την Κύπρο. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χαιρετίζει κάθε προσπάθεια καί ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Είπε επίσης ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αποδειχθεί αν πραγματικά υπάρχει καλή θέληση και από τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα σταματήσει το πρόγραμμά της για το θέμα καί πρόσθεσε ότι η ταυτοποίηση των δειγμάτων θα συνεχισθεί.

    [06] ΚΥΚΚΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

    Λειτουργία ελπίδας για πραγματική επανένωση της Κύπρου χαρακτήρισε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος τον εσπερινό και τη λειτουργία στον ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου. Μιλώντας στο Τρίτο, ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε ότι θεωρεί ευλογία τη λειτουργία στο ναό, μετα από τριάντα χρόνια σιωπής, και ως προάγγελμα για επαναλειτουργία όλων των εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο επίσκοπος Κύκκου τόνισε ότι η εκδήλωση πρέπει να μείνει καθαρά σε θρησκευτικά πλάισια, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί είτε δεν πρέπει να μεταβούν, είτε να παραστούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα, ως απλοί προσκυνητές και να μην εκφωνήσουν λόγους. Αναφερόμενος στις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, ο Κύκκου Νικηφόρος είπε ότι όλοι έχουμε υποχρέωση να στήνουμε γέφυρες επικοινωνίας και πρόσθεσε ότι εργάζεται πρός την κατεύθυνση αυτή. Στόχος, είπε, είναι η καλλιέργεια καλών σχέσεων ώστε να μπορέσουμε να συμβιώσουμε αρμονικά σε μια επανενωμένη Κύπρο.

    [07] ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

    Στα κατεχόμενα, εθνικιστές Τουρκοκύπριοι και έποικοι συγκεντρώθηκαν χθες στην κατεχόμενη Μόρφου αξιώνοντας τη μη πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μάμαντος.

    Οι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, καλούσαν το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να παραιτηθεί.

    Στα πανό αναγράφονταν συνθήματα όπως "Η Μόρφου είναι και θα παραμείνει τουρκική", "δεν θέλουμε να ξυπνούμε με τους ήχους της καμπάνας", "προδότες στο Νότο", και "τουρκοκυπριακέ λαέ ύψωσε τη φωνή σου τώρα, ή ποτέ".

    Η εφημερίδα "Αφρίκα" χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση φιάσκο, αφού όπως γράφει τα άτομα που παρέστησαν δεν ξεπερνούσαν τα 500.

    Αντίθετα η εθνικιστική "Βολκάν" κάμνει λόγο για ξεσήκωμα του λαού της Μόρφου, ο οποίος διαδήλωσε την αντίθεσή του στην κατάληψη της πόλης από τις δεκάδες χιλιάδες Ελληνοκυπρίους που θα μεταβούν εκεί αύριο και μεθαύριο.

    Η εφημερίδα μάλιστα προκλητικά καλεί τους Τουρκοκυπρίους να επισκέπτονται το τέμενος Μπαϋρακτάρ στο ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας, ειδικά στις εννέα Σεπτεμβρίου, ημέρα κατάληψης της πόλης από τους Οθωμανούς το 1570.

    Αύριο η Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" οργανώνει στην κατεχόμενη Μόρφου συλλαλητήριο υπέρ της ειρήνης. Το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, όμως η Πλατφόρα αποφάσισε να το μεταφέρει στη Μόρφου, μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ναού του Αγίου Μάμαντος.

    Η Γενί Ντουζέν με πρωτοσέλιδο άρθρο της καλεί όλους τους Τουρκοκυπρίους να παραστούν στο ραντεβού στη Μόρφου με την ειρήνη, όπως γράφει.

    [08] ΚΥΚΚΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί προ πολλού αρχιεπισκοπικές εκλογές και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις δέκα Σεπτεμβρίου. Ο Κύκκου Νικηφόρος κάλεσε τους συνοδικούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν γενναίες αποφάσεις, κατα την έκφρασή του, προσθέτοντας ότι το σκάφος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητο.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι θαλάσσιοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 35 βαθμοί στο εσωτερικό, 32 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, 30 στα δυτικά και 25 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς βορειοδυτικοί, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 13 στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 31 August 2004 - 12:39:57 UTC