Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-10-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ
  • [02] ΕΚΧΑΡΝΤ ΟΥΝΦΙΚΙΠ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΝΑΝ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [05] Τ/Κ ΤΥΠΟΣ
  • [06] ΠΑΛΟΝΕ ΠΑΟΥΕΛ
  • [07] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [08] ΚΙΤΤΕΝΗΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [09] ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [10] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΝΑΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εισηγείται τη μείωση του αριθμού των μελών της Ουνφικύπ σχεδόν κατά ένα τρίτο, καθώς η κατάσταση στην Κύπρο από πλευρά ασφάλειας έχει καταστεί ήπια σε αυξημένο βαθμό. Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κόφι Ανάν ζητεί μείωση των ειρηνευτών από χίλιους διακόσιους τριάντα σε οκτακόσιους εξήντα. Προτείνει επίσης πιο αποτελεσματικό και γρήγορο σχέδιο επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας προτείνει αύξηση των μελών της πολιτικής αστυνομίας από σαρανταπεντε σε εξήντα εννέα και αύξηση του αριθμού των αξιωματικών για τις πολιτικές υποθέσεις, καθώς, όπως αναφέρει η εργασία τους έχει αυξηθεί ποσοτικά και ποιοτικά. Ο Κόφι Ανάν υπογραμμίζει ότι τα πρακτικά αυτά μέτρα θα επιτρέψουν στην Ουνφικύπ να φέρει εις πέρας την αποστολή της, σε ένα αλλαγμένο περιβάλλον και να επιτύχει πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων. Σημειώνει επίσης ότι θα εξασφαλίσουν τη βάση για περαιτέρω μετατροπή της αποστολής, όπως δικαιολογούνται, σύμφωνα με το λεκτικό, από τις εξελίξεις, ύστερα από νέα ανασκόπηση, που θα πρέπει να γίνει προτού λήξει η θητεία της δύναμης στα μέσα του 2005. Ο Κόφι Αναν προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το τροποποιημένο σχέδιο επιχειρήσεων της Ουνφικύπ και το επίπεδο της δύναμης και να παρατείνει της θητεία της για ακόμη έξι μήνες.

    [02] ΕΚΧΑΡΝΤ ΟΥΝΦΙΚΙΠ

    Κάποιες αναπροσαρμογές στην Ουνφικύπ είναι δυνατές αλλά λόγω απουσίας συνολικής λύσης του Κυπριακού η παρουσία της στο νησί παραμένει αναγκαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρέντ Εκχαρντ. Ο κύριος Εκχαρντ είπε ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του για επαναξιολόγηση των επιχειρήσεων της δύναμης λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο νησί καθώς και τις απόψεις των μερών.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΝΑΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι γενικά η έκθεση Ανάν για την Ουνφικύπ είναι θετική καθώς δεν αλλάζουν οι όροι εντολής της δύναμης. Απλώς, είπε, γίνεται μια αναθεώρηση των μεθόδων επίβλεψης της γραμμής αντιπαράθεσης και της αποστρατικοποιημένης ζώνης με αποτέλεσμα μια μείωση κατά 30 τοις εκατό του αριθμού των ειρηνευτών. Αυτό το γεγονός, είπε, δεν μας προβληματίζει ούτε μας επηρεάζει. Αντί η επιτήρηση, πρόσθεσε, να γίνεται από τα φυλάκια θα γίνεται με ελικόπτερα και μηχανοκίνητα οχήματα.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις ετήσιες συνόδους αποτελεί μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, θα έχουν δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Ιακώβου είπε πως δεν πιστεύει να υπάρξει πιθανότητα εκπροσώπησης των τουρκοκυπρίων σε άλλους διεθνείς οργανισμούς κατ αυτό τον τρόπο.

    [05] Τ/Κ ΤΥΠΟΣ

    Με πανηγυρικό τρόπο, οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες προβάλλουν την απόφαση για εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι για πρώτη φορά οι τουρκοκύπριοι αποκτούν τέτοιο δικαίωμα και ότι οι λεγόμενοι βουλευτές, θα συμμετέχουν πλέον στις εργασίες, χωρίς να απαιτείται έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η εφημερίδα παραδέχεται ότι η απόφαση δεν συνιστά αναγνώριση του καθεστώτος, ωστόσο εκφράζει ικανοποίηση για την πολιτική της σημασία αφού για πρώτη φορά οι τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπούνται ανεξάρτητα και με εκπροσώπους που οι ίδιοι θα εκλέγουν.

    [06] ΠΑΛΟΝΕ ΠΑΟΥΕΛ

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Νέας Υερσέης Φρανκ Παλόνε καλεί την Αμερικανική Κυβέρνηση να καταδικάσει έντονα τις αναφορές στο νέο τουρκικό κώδικα περί επιβολής ποινών σε όσους αναφέρονται στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Με επιστολή του προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο Φρανκ Παλόνε επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης αποδεικνύει πως συνεχίζει να υποστηρίζει την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Τον καλεί επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο να διασφαλίσει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα απομακρύνει τα στρατεύματα της από την κατεχόμενη Κύπρο και όπως αποδεχθεί το ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    [07] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης σε δηλώσεις στο Τρίτο εξέφρασε αισιοδοξία ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις συντεχνίες και θα υπάρξει συμφωνία. Είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν έως τώρα ήταν σχετικά ομαλές και παραγωγικές και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε δέκα ημέρες θα υπάρξει κατάληξη στα πλείστα θέματα. Ανέφερε ακόμα ότι συζητούνται τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα γίνουν οι απολύσεις, μεταξύ των οποίων είναι τα χρόνια υπηρεσίας, η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων και άλλα.

    [08] ΚΙΤΤΕΝΗΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Ο Γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης τόνισε ότι σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει μονομερώς σε απολύσεις, οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα αντιδράσουν. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κιττένης χαρακτήρισε μονόδρομο τις απολύσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν με τα σωστά κριτήρια και αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος της διεύθυνσης της εταιρείας με τις συντεχνίες. Ο κύριος Κιττένης ανέφερε ότι σε περίπτωση απολύσεων θα επηρεασθεί πρώτα το εποχιακό προσωπικό καί μετα το μόνιμο. Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει η εταιρεία να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για να κλείσουν οι πληγές, κατα την έκφρασή του, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάς Τζέτ.

    [09] ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Το θέμα των απολύσεων θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας, παρουσία και των συντεχνιών. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε απολύσεις θα πρέπει να γίνουν με τα σωστά κριτήρια, να εφαρμοσθεί σωστά το σύστημα του πλεονασμού και να μην θυματοποιηθεί κανένας. Ο κύριος Χρυσοστόμου χαρακτήρισε αιμάσσουσα πληγή την Ελλάς Τζέτ καί είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον των θυγατρικών της εταιρειών, οι οποίες την καθιστούν ένα πολυδάπανο οργανισμό, που δεν μπορεί να επιβιώσει στον ανταγωνισμό.

    [10] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Το θέμα των απολύσεων θα βρίσκεται στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν στη μία και τριάντα μετά το μεσημέρι η ηγεσία της μεγαλύτερης συντεχνίας υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, Συνυκά, με τη μεσολαβητική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Στις πέντε και τριάντα το απόγευμα εξάλλου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας θα έχει συνάντηση με τις ηγεσίες των συντεχνιών.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού. Το απόγευμα θα αναπτύσσονται νεφώσεις, οι οποίες θα φέρουν τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέχρι νοτιανατολικοί και τοπικά έως νοτιοδυτικοί γενικά μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ιδιαίτερα στα δυτικά και στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί και στα δυτικά βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί γενικά ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό και στα παράλια στους 18 βαθμούς και στους 12 στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 5 October 2004 - 20:39:11 UTC