Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-04-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΟΚΑ
  • [02] ΑΒΕΡΩΦ ΕΟΚΑ
  • [03] ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ ΕΟΚΑ
  • [04] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΟΚΑ
  • [05] ΧΡΥΣΟ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [06] ΑΒΕΡΩΦ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [07] ΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [08] ΠΙΤΤΟ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [09] ΘΑΣΟΣ ΕΟΚΑ
  • [10] ΕΔΕΚ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [11] ΚΙΠΡΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [12] ΧΑΠΙΑ ΕΚΣΤΑΣΗ
  • [13] ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΚΗΔΕΙΑ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΟΚΑ

    Συνεχίζεται και διευρύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την αναφορά του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για ίδια ιδεολογική ταυτότητα στις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την οποία ο Δησύ εξέλαβε ως αναφορά στην ΕΟΚΑ. Με δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, συνεχίστηκε επίσης η αντιπαράθεση για το αν συνέβησαν ή συμβαίνουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΚΥΠ. Για το πρώτο θέμα, η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στη συζήτηση. Μιλώντας στο Τρίτο ο Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι όλοι σέβονται και τιμούν τους ήρωες της ΕΟΚΑ και αυτό, πρόσθεσε, δήλωσε σαφώς ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν καθαρά αντιαποικιακός καί στόχευε στην ανεξαρτησία της Κύπρου, χωρίς να στρέφεται ούτε εναντίον των τουρκοκυπρίων ούτε εναντίον διαφωνούντων ιδεολογικά.

    [02] ΑΒΕΡΩΦ ΕΟΚΑ

    Για προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας μίλησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σχολίαζε στο Τρίτο τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Ο επικός αγώνας της ΕΟΚΑ, είπε ο κύριος Νεοφύτου, ηταν αντικατοχικός καί διεξήχθη για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτές και υπουργοί. Είπε επίσης ότι δεν υπήρξαν δολοφονίες αλλά εκτελέσεις, οι οποίες δεν είχαν ιδεολογικό κίνητρο.

    [03] ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ ΕΟΚΑ

    Ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, υποστήριξε ότι γίνεται απαράδεκτος θόρυβος για το τίποτε καί επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος δεν έκαμε οποιαδήποτε αναφορά στην ΕΟΚΑ. Αυτό που ήθελε να τονίσει, είπε, είναι ότι δεν υπάρχουν καλοί καί κακοί δολοφόνοι. Ο κύριος Κολοκοσίδης απέρριψε επικρίσεις περι παραχάραξης της ιστορίας καί επανέλαβε ότι κάποιες εκτελέσεις αριστερών είχαν πολιτικά κίνητρα. Είπε επίσης ότι δεν έγινε ταύτιση της ΕΟΚΑ με την Τί Εμ Τί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δυνατόν να υπάρχει ταύτιση με κάποια ιδεολογικά κίνητρα. Ο κύριος Κολοκασίδης επανέλαβε ότι επρόκειτο για δολοφονίες καί πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν δέχεται τον ισχυρισμό ότι υπήρξε προδοσία από μέλη του ΑΚΕΛ στη διαρκεια του απευλεθερωτικού αγώνα.

    [04] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΟΚΑ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε μελανή σελίδα στην πολιτική ιστορία της Κύπρου τις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Χριστόφια. Χαρακτήρισε επίσης άκαιρη, άτοπη καί ανώφελη τη συζήτηση για το θέμα καί πρόσθεσε ότι η ιστορία δεν καθορίζεται με τις διεκδικήσεις των κομμάτων. Αυτό είπε, είναι δουλειά της επιστημονικής ιστορίας καί είναι έργο συλλογικό. Καταλήγοντας ανέφερε ότι στον αγώνα της Εόκα έγιναν και λάθη άλλα υπήρξε καί προδοσία.

    [05] ΧΡΥΣΟ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το δικαίωμα προστασίας της αλληλογραφίας του και της ιδιωτικής του ζωής του κάθε πολίτη. Αυτό τόνισε στο ΤΡΙΤΟ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του βουλευτή του Δησύ Χρίστου Πουργουρίδη, ότι το επίμαχο έγγραφο περί πολιτικής φθοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο του Δησύ Νίκο Αναστασιάδη, δυνατόν να υπεκλάπη από την ΚΥΠ. Δεν γίνεται, είπε, καμία υποκλοπή, ούτε τηλεφωνημάτων, ούτε αλληλογραφίας, από καμμιά υπηρεσία και δεν υπάρχει υποδομή για τέτοιες ενέργειες.

    [06] ΑΒΕΡΩΦ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου διέψευσε κατηγορηματικά ότι γίνονταν υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επί διακυβέρνησης Κληρίδη. Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι, ως μέλος της τότε κυβέρνησης, ουδέποτε έπεσε στην αντίληψή του, οποιαδήποτε υποκλοπή. Ουδέπουτε, είπε, ούτε ως υπουργείο, ούτε ως Αρχή Τηλεπικοινωνιών, θέσαμε υπο παρακολούθηση οποιονδήποτε, ούτε υπήρχε τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός για παρακολουθήσεις.

    [07] ΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Ο βουλευτής του Δησύ Χρίστος Πουργουρίδης επανέλαβε ότι έγιναν υποκλοπές τηλεφωνημάτων επί διακυβέρνησης Κληρίδη καί ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα τέτοιας παρακολούθησης. Ο κύριος Πουργουρίδης διερωτήθηκε ωστόσο τί απέγιναν τα μηχανήματα τα οποία εχρησιμοπούντο τότε για παρακολουθήσεις και ζήτησε να ενημερωθεί αν δόθηκαν οδηγίες να καταστραφούν καί από ποιούς. Υποστήριξε επίσης ότι για θέματα εθνικής ασφάλειας όλα τα κράτη εξασφαλίζουν μηχανήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Το ερώτημα, είπε, είναι αν η υποδομή αυτή χρησιμοποιείται καί για άλλους σκοπούς.

    [08] ΠΙΤΤΟ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Ο αντιπρόεδρος του Δήκο Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι παρακολουθήσεις γίνονταν επί διακυβέρνησης Κληρίδη καί πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε καταγγείλει παρακολούθηση του τηλεφώνου του τον Απρίλιο του 1998. Τότε, είπε, με κατακεραύνωσε ο Δησύ, ο οποίος έρχεται σήμερα και παραδέχεται ότι γίνονταν υποκλοπές. Ο κύριος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι απέγινε ο εξοπλισμός παρακολούθησης. Διαβεβαίωσε πάντως ότι επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου δεν γίνονται υποκλοπές.

    [09] ΘΑΣΟΣ ΕΟΚΑ

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους ανέφερε ότι στη διάρκεια του αγώνα δεν έγιναν έκτελέσεις λόγω φρονημάτων και ότι ελάχιστοι εκτελεσθέντες ήταν μέλη της Αριστεράς. Ο κύριος Σοφοκλέους ανέφερε ότι για το Σύνδεσμο το θέμα έχει εξαντληθεί και ότι έχουν δοθεί όσα στοιχεία υπήρχαν. Είπε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επιρριφθούν στην ΕΟΚΑ ευθύνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν καί μετα το 1959. Χαρακτήρισε ακόμα σφάλμα τη χθεσινή δήλωση Χριστόφια καί διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ παρασύρθηκε.

    [10] ΕΔΕΚ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να ενεργήσει δεόντως και να ζητήσει αμέσως και επειγόντως τις αναγκαίες εξηγήσεις όσον αφορά τις δηλώσεις του Χρήστου Πουργουρίδη για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επί διακυβέρνησης Κληρίδη. Ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η δήλωση Πουργουρίδη δημιουργεί επιτακτικά υποχρέωση να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις από τους τότε αρμοδίους, διότι εγείρονται τεράστια ζητήματα ποινικών ευθυνών με παραβίαση ειδικού άρθρου του Συντάγματος και της κειμένης Νομοθεσίας.

    [11] ΚΙΠΡΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι πολύ μειωμένες σε σχέση με τις αναμενόμενες ήταν οι εξαγωγές από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα αντί για ένα εκατομμύριο Κυπριακές λίρες το μήνα που ανέμεναν, οι εξαγωγές από τα κατεχόμενα έφθασαν μόλις τις 495 χιλιάδες τους τελευταίους οκτώ μήνες. Η Κίπρις υποστηρίζει ότι είναι σαφές ότι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή δεν μπορεί από μόνος του να λειτουργήσει, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται από κοινού με το απ' ευθείας εμπόριο και το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο των Τουρκοκυπρίων.

    [12] ΧΑΠΙΑ ΕΚΣΤΑΣΗ

    Περισσότερα από χίλια χάπια έκσταση εντόπισε χθες βράδυ η αστυνομία στην κατοχή τριών ατόμων, στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας στο Ζακάκι. Υστερα από πληροφορία ότι θα γινόταν διακίνηση ναρκωτικών, μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, ΥΚΑΝ, έθεσαν υπό παρακολούθηση την περιοχή και εντόπισαν ένα εικοσιεννιάχρονο αλλοδαπό να παραλαμβάνει από δύο άτομα, που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο, ένα σακουλάκι στο οποίο υπήρχαν χίλια-τρία χάπια έκσταση. Υστερα από καταδίωξη, ο αλλοδαπός και οι δύο φερόμενοι ως προμηθευτές του, ηλικίας 32 και 36 ετών από τη Λεμεσό, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

    [13] ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύεται το απόγευμα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η κηδεία του θα τελεστεί στις τρείς το απόγευμα στο παρεκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, δημοσία δαπάνη. Ο μεγάλος ερμηνευτής αγαπήθηκε από όλους τους Ελληνες και η φωνή του συνδέθηκε με σημαντικές στιγμές της νεώτερης Ελληνικής μουσικής ιστορίας.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί ως νοτιανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στα νότια και δυτικά παράλια, θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς έως δυτικούς της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια και τ'ανατολικά παράλια, στους 24 στα δυτικά και στους 21 στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 11 April 2005 - 11:52:00 UTC