Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-06-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΡΑΝ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΕΝΤΕ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΕΝΤΕ
  • [04] ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [05] ΑΛΠΑΥ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [06] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ν
  • [07] ΑΝΑΣΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [08] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΚΟΜΜΑ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ
  • [10] 63 ΣΕΚ ΚΛΠ
  • [11] ΠΟΕΔ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [12] ΠΑΣΥΔΥ ΘΕΤΙΚΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

  • [01] ΚΙΡΑΝ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ πραγματοποιεί σήμερα νέες συναντήσεις με τις δύο πλευρές. Το πρωί είχε δίωρη συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ στις πέντε το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Χθες βράδυ ο Σερ Κίραν παρακάθησε σε ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στην οικία του. Με τις σημερινές συναντήσεις ο αξιωματούχος των Ηνωμένων εθνών ολοκληρώνει τις επαφές του στη Λευκωσία, και στις οκτώ το βράδυ αναχωρεί για την Αθήνα.

    [02] ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΕΝΤΕ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στο Τρίτο ότι το γεγονός πως ο Πρόεδρος έδωσε λεπτομερείς εισηγήσεις για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς θα κλείσει κάποια στόματα τα οποία μας κατηγορούσαν ότι δεν ξέρουμε τί θέλουμε.

    Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ελληνοκυπριακή πλευρά να κληθεί να δώσει κάποιες πρόσθετες απαντήσεις επί διαφόρων θεμάτων. Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συναντήσεις με τον κύριο Πρέντεγκαστ τίθεται καί το θέμα του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα, το οποίο αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΕΝΤΕ

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στο στάδιο αυτό ο κύριος Πρέντεγκαστ προβαίνει σε ανίχνευση των δυνατοτήτων για επανάληψη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται συμφωνίες επί της διαδικασίας και της ημερήσιας διάταξης. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Ομήρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επί της διαδικασίας, καθώς φαίνεται να γίνονται αποδεκτές οι θέσεις να μήν τεθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και να μην υπάρξει επιδιαιτησία. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, φαίνεται να επικεντρώνεται τώρα στην ημερήσια διάταξη. Ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι μετα την ολοκλήρωση των επαφών του κυρίου Πρέντεργκαστ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

    [04] ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Αγκυρα σύσκεψη για το Κυπριακό υπό τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν, με τη συμμετοχή των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Φερντί Σογιέρ και Σερτάρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με την τουρκοκυπριακή ηγεσία μετά τις λεγόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος.

    [05] ΑΛΠΑΥ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Σε γραπτή δήλωσή του για τη σύσκεψη της Αγκυρας, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του κόμματος Νέα Κύπρος Αλπάυ Ντουρντουράν τονίζει ότι η συνεργασία των Τουρκοκυπρίων θάπρεπε να ήταν με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι με την Τουρκία. Ο κύριος Ντουρντουράν τονίζει ακόμη ότι αυτοί που δηλώνουν ότι επιθυμούν την ειρήνη δεν μπορούν να αποδείξουν την καλή τους πρόθεση, αν προηγουμένως δεν καλέσουν στα άδεια σπίτια τους στο Βαρώσι τους ιδιοκτήτες τους, αν δεν εντοπιστούν και παραδοθούν στις οικογένειές τους τα οστά των αγνοουμένων και αν δεν αναχαιτιστεί η λεηλασία περιουσιών.

    [06] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ν

    Στο Ιράκ 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας. Η πρώτη σημειώθηκε στην πόλη Τουζ Χουρμάτου εναντίον αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τη φρουρά του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Ιράκ, Ρόους Σουάις. Ο Σουάις δεν βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή. Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα από τους φρουρούς του. Σε εστιατόριο της ίδιας πόλης σημειώθηκε δεύτερη βομβιστική επίθεση αφήνοντας πίσω της οκτώ νεκρούς και περισσότερους από είκοσι τραυματίες Στην πόλη Μπακούμπας από επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής σκοτώθηκε ο αντιδήμαρχος της πόλης και άλλοι τέσσερις Ιρακινοί. Λίγο αργότερα ένα τετράχρονο παιδί έχασε τη ζωή του και έντεκα πολίτες τραυματίστηκαν όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην είσοδο συγκροτήματος της εταιρίας Πετρελαίων του Βορρά στο Κιρκούκ.

    [07] ΑΝΑΣΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε την άρση των επιλεκτικών περιορισμών στην κάλυψη των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι δεν αμφισβήτησε την απόφαση του προέδρου της Βουλής αλλά ζήτησε διάλογο για τα ευρύτερα θέματα σχέσεων δημοκρατίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ανέφερε ότι τίθεται θέμα δεοντολογίας, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των πολιτικών δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θα αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει διάλογος με την Επιτροπή Δεοντολογίας, την Ενωση Συντακτών και όλους τους εμπλεκόμενους.

    [08] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΚΟΜΜΑ

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κόμμα, δήλωσε ότι πρόκειται για εξ υπαρχής νέο σύγχρονο κόμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών καί στόχος του θα είναι να φέρει την Κύπρο πιό κοντα στην Ευρώπη. Είπε επίσης ότι τα χρώματα του νέου κόμματος θα είναι το μπλέ και το κίτρινο και το ιδρυτικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου. Ο κύριος Συλλούρης ξεκαθάρισε ότι το νέο κόμμα δεν θα ανήκει στη συγκυβέρνηση αλλά θα διατυπώσει προτάσεις με σύγχρονες αντιλήψεις. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι στις βουλευτικές εκλογές το νέο κόμμα θα συγκεντρώσει ψηλά ποσοστά και θα έχει σημαντικη παρουσία στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

    Η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Αντρούλα Βασιλείου κατέθεσε στη βουλή πρόταση νόμου για οριζόντια ψηφοφορία που θα αφορά μόνο 14 βουλευτές, οι οποίοι να εκλέγονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η κυρία Βασιλείου ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε θέμα συνεργασίας με το Δησύ και είπε πως αν δεν αλλάξει το εκλογικό μέτρο οι ΕΔΗ θα κατέλθουν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές. Σε περίπτωση που αλλάξει το εκλογικό μέτρο, είπε, θα προβληματιστούν για το τι θα κάνουν.

    [10] 63 ΣΕΚ ΚΛΠ

    Επιφυλάξεις για τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, αναφορικά με την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο εξηκοστό τρίτο έτος, διατυπώνει η ΣΕΚ και ζητεί επέκταση των εξαιρέσεων καί στον ημικρατικό τομέα. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης, σε δηλώσεις στο Τρίτο, ανέφερε ότι από την αρχή στόχος ήταν το μέτρο αυτό να καλύψει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από τη νέα πρόταση εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, λόγω ειδικών συνθηκών. Εμείς, είπε ο κύριος Κιττένης, ως θέμα αρχής καί στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης ζητούμε όπως υπάρξουν εξαιρέσεις καί σε ημικρατικούς οργανισμούς.

    [11] ΠΟΕΔ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Ικανοποίηση για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών εξέφρασε η ΠΟΕΔ Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Σοφοκλής Χαραλαμπίδης δήλωσε στο Τρίτο ότι η νέα πρόταση ικανοποιεί την οργάνωση, η οποία από την αρχή είχε ταχθεί εναντίον της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης. Διευκρίνισε ότι η οργάνωση δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τη νέα πρόταση, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της στη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

    [12] ΠΑΣΥΔΥ ΘΕΤΙΚΑ

    Θετικές κρίνει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου τις τροποποιήσεις της πρότασης για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Ο κύριος Χατζηπέτρου δήλωσε στο Τρίτο ότι θα ήταν καλύτερα να υπήρχε σύμπτωση απόψεων ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σεβαστές οι απόψεις της κάθε οργάνωσης. Είπε επίσης ότι η νέα πρόταση θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων της Πασυδύ και θα υποβληθεί εισήγηση, η οποία θα κατατεθεί στο τακτικό συνέδριο της οργάνωσης στις 9 Ιουνίου.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Σε κάποιες περιπτώσεις οι βροχές θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από δυνατούς ανέμους και πιθανόν χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και τοπικά, μέχρι δυνατοί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Σε κάποιες περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους εννέα στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 2 June 2005 - 14:52:48 UTC