Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-06-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  • [03] ΤΑΛΑΤ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [04] ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
  • [05] ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΟΙ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [06] ΘΡΑΣΟΥ ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΟΙ
  • [07] ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑΣΗ
  • [08] ΚΙΡΚΟΥΚ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [09] ΧΙΛΗ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [10] ΤΕΛΕΘΟΝ ΑΠΟΨΕ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

  • [01] ΙΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της τελωνειακής της ένωσης και με τά 10 νέα κράτη-μέλη μετά το Συμβούλιο Κορυφής, παρά τις φήμες ότι θα το υπογράψει αύριο ή την Πέμπτη. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε δήλωση, ότι η υπογραφή δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία έχει ετοιμάσει την απάντησή της, στην οποία θα τονίζεται ότι η τουρκική δήλωση δεν έχει πρακτική και νομική ισχύ. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τα λιμάνια της για πλοία υπό κυπριακή σημαία και τους αεροδιαδρόμους της για τα κυπριακά αεροπλάνα. Είπε επίσης ότι στο θέμα αυτό είναι ταυτόσημες οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Λευκωσία.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Η Ελλάδα υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το σχέδιο Αναν, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική και, κατά συνέπεια, βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προσθέτοντας ότι πρώτιστο μέλημα της Αθήνας παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος Παπούλιας μιλούσε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    [03] ΤΑΛΑΤ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχεται ότι ο λεγόμενος νόμος "παροχής γης και περιουσίας ίσης αξίας" που θέσπισε το κατοχικό καθεστώς για να διανέμει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, δεν συνάδει με το Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης.

    Μιλώντας στην ψευδοβουλή για το θέμα των ελληνοκυπριακών αγωγών, μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο κύριος Ταλάτ είπε ότι το θέμα των περιουσιών είναι πολυδιάστατο και περίπλοκο και προέτρεψε τους Τουρκοκυπρίους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη απαιτώντας αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, όπως είπε.

    Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι με τις αγωγές προσπαθούν, όπως ισχυρίστηκε, να ενσπείρουν το φόβο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και αλλαδαπών και να βλάψουν την οικονομία του ψευδοκράτους.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε, απομονώθηκε πολιτικά, αλλά από απόψεως νομικής είναι ισχυρότερος.

    Ο κύριος Ταλάτ υποστήριξε εξάλλου ότι σε περίπτωση που ανασταλούν οι αγωγές των Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική κυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [04] ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Σε νέες παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας προχώρησε χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία.

    Τουρκικά μαχητικά διείσδυσαν σε 13 σχηματισμούς στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.

    Καταγράφηκαν 19 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών που εξελίχθηκαν σε πέντε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν απο ελληνικά μαχητικά.

    [05] ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΟΙ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Αντιπρόταση υποβάλλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αδασμολόγητων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, τα οποία παραμένουν κλειστά για τρίτη ημέρα λόγω της επ αόριστον απεργίας στην οποία κατήλθαν οι υπάλληλοι. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Πανίκος Σκορδής, δήλωσε στο Τρίτο ότι στην αντιπρόταση προβλέπεται άμεση έναρξη διαλόγου με τη διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών, για επίλυση του προβλήματος. Ο κύριος Σκορδής διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι ζητούν σαφείς διαβεβαιώσεις για διασφάλιση της εργασίας τους και τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν σε όσους αποχωρήσουν.

    [06] ΘΡΑΣΟΥ ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΟΙ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καλή η πρόταση που υποβλήθηκε από τις Κυπριακές Αερογραμμές για έναρξη διαλόγου σε τρείς ημέρες και ολοκλήρωσή του σε δεκαπέντε ημέρες και διερωτήθηκε γιατί δεν την αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στα τμήματα αδασμολογήτων των αεροδρομίων. Σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο ο κύριος Θράσου ανέφερε ότι η συνέχιση των απεργιακών μέτρων δεν βοηθά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης, και κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

    [07] ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑΣΗ

    Παρέλυσαν το πρωί για τρεις ώρες τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας.

    Οι λιμενεργάτες, μέλη των συντεχνιών Πεό, Σεκ και Δεόκ πραγματοποίησαν στάση εργασίας, από τις επτά και τριάντα έως τις δέκα και τριάντα, στο πλαίσιο δυναμικών μέτρων, που λαμβάνονται σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η απόφαση ελήφθη από το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών για προστασία του κλάδου.

    [08] ΚΙΡΚΟΥΚ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας διενεργήθηκε το πρωί σε πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά της πόλης Κιρκούκ στο Ιράκ. Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενηντατρείς τραυματίστηκαν. Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ενώ περπατούσε ανάμεσα στο πλήθος. Εξάλλου, κοντά στην πόλη Μπακούμπα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, πέντε Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Αλλοι τρεις στρατιώτες και δύο πολίτες τραυματίστηκαν.

    [09] ΧΙΛΗ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Στη Χιλή, ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου υπάρχουν αρκετά μεταλλεία, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ενώ κατέρρευσαν δεκαεπτά σπίτια.

    Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα, τοπική ώρα και διήρκεσε σχεδόν ένα λεπτό.

    [10] ΤΕΛΕΘΟΝ ΑΠΟΨΕ

    Κορυφώνονται απόψε οι εκδηλώσεις του Τέλεθον που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για ανθρώπους με νευρομυικές και γενετικές παθήσεις.

    Στις εννέα και δεκαπέντε αρχίζει ειδική τρίωρη τηλεοπτική εκπομπή η οποία θα μεταδίδεται στην Κύπρο και δορυφορικά, από το ΡΙΚ ΕΝΑ, με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ. Παροδικά στα νότια θα πνέουν πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη , αλλά στα δυτικά και νότια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια, και στους 22 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 14 June 2005 - 10:58:38 UTC