Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-18

  1. ΗΠΑ και Ρωσία έτοιμες για συνεργασία για να αποτραπεί η κρίση στην πΓΔΜ
  2. Βίαια επειδόδια στη Μπάνια Λούκα μεταξύ σερβοβόσνιων διαδηλωτών και αστυνομίας
  3. Δυο εβραίοι επεοικοιν σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη
  4. Συναντήσεις Κοστούνιτσα- αξιωματούχων του ΟΗΕ
  5. Η θανατική ποινή και πάλι εφαρμόζεται σήμερα στην Οκλαχόμα
  6. Νομοσχέδιο Μπερλουσκόνι για διευθέτηση "των πολιτικών και επιχειρηματικών του συμφερόντων"
  7. H διπλωματία - η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
  8. Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
  9. Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων στα Σκόπια
  10. Δεν είναι αποτελεσματικές οι διεθνείς κυρώσεις στο Ιράκ
  11. Ο Μπερλουσκόνι παρουσίασε την κυβέρνηση του στο κοινοβούλιο
  12. Nέες προσπάθειες γιά την ανέγερση τζαμιού στη Μπάνια Λούκα
  13. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
  14. Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε βέτο στο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης
  15. Aνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
  16. Κατηγορεί την κυβέρνηση Ζοσπέν ο Ρολάν Ντυμά
  17. Κατηγορεί την κυβέρνηση Ζοσπέν ο Ρολάν Ντυμά
  18. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
  19. H διπλωματία - η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
  20. Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
  21. Nέες προσπάθειες γιά την ανέγερση τζαμιού στη Μπάνια Λούκα
  22. Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων στα Σκόπια
  23. Nέες προσπάθειες γιά την ανέγερση τζαμιού στη Μπάνια Λούκα
  24. H διπλωματία η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
  25. Κατηγορεί την κυβέρνηση Ζοσπέν ο Ρολάν Ντυμά
  26. Aνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
  27. Nέα προειδοποίηση γιά το περιβάλλον
  28. Βρετανία: Και πάλι στην επικαιρότητα η υπόθεση Bulger
  29. Γουατεμάλα: Ανακρίσεις γιά τη μεγάλη απόδραση
  30. Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
  31. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
  32. H διπλωματία η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
  33. Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
  34. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
  35. H διπλωματία η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρες
  36. Το BBC δέχεται τα πυρά του Ισραηλ για την προβολή ντοκιμαντέρ
  37. Αντιπαράθεση Boeing- Airbus στην έκθεση αεροπορικών εταιριών στο Παρίσι
ΗΠΑ και Ρωσία έτοιμες για συνεργασία για να αποτραπεί η κρίση στην πΓΔΜ
BBC News
Η κυβέρνηση των Σκοπίων απορρίπτει τα αιτήμα της αλβανικής πλευράς

19.6.2001 3:34 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργασθούν με την Ρωσία στην προσπάθεια να αποτραπεί το χάος που απειλεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λογω της δρασης των αλβανόφωνων αντρατών, δηλωσε ο προεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και προσθεσε ότι υποστηρίζει τη θέση της Ρωσίας για πλήρη αποκλεισμό των συνορων της πΓΔΜακεδονίας με το Κοσυφοπέδιο. "Πιστευω ότι μπορούμε να συνεργασθούμε με την Ρωσία στο ζήτημα αυτό επειδή επιδιώκουμε και οι δυο την σταθερότητα στην περιοχή που απειλείται σοβαρα από την δράση των αλβανών αυτονομιστών" είπε ο Τζωρτζ Μπους.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει αύριο την αποστολή περιορισμένη έκτασης στρατιωτικής δύναμης στα Σκόπια που θα αναλάβει τον αφοπλισμό των αλαβανών ανταρτών. Η αποφαση ελήφθει χθες στις Βρυξέλλες απο τους μονιμους αντιπροσωπους του ΝΑΤΟ που μελέτησαν σχετική γνωμοδοτική μελέτη.

Απαραίτητη προϋποθεση για την αποστολή στρατιωτών από το ΝΑΤΟ θα είναι η επιτευξη συμφωνίας των κομμάτων--σλαβομακεδονικών και αλβανικών, λένε οι ανταποκριτές. Μια συμφωνία που δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί μετα την προβολή αιτημάτων απο αλβανικής πλευρας που απορρίπτει η κυβέρνηση των Σκοπίων, εκτιμούν διπλωματικοί κυκλοι. Μεταξύ αυτών των αιτημάτων είναι το δικαιωμα άσκησης βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις. Ωστόσο ο Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτελεσμα του πολιτικού διαλογου στα Σκοπια. " Θα ασκηθούν πιέσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο" είπε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Σολάνα που αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκοπια αυτη την εβδομάδα.

Βίαια επειδόδια στη Μπάνια Λούκα μεταξύ σερβοβόσνιων διαδηλωτών και αστυνομίας
BBC News
H ανακατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους προκάλεσε αντίδραση του σερβικοιύ στοιχείου

19.6.2001 3:43 (Ωρα Λονδίνου)
Βιαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες βράδυ στην πόλη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας μεταξύ σερβοβόσνιων διαδηλωτών και αστυνομίας. Τουλάχιστον εξήντα ατομα συνελήφθησαν ενω 11 αστυνομικοί τραυματισθηκαν. Αιτία για τα επεισόδια ηταν η αποφαση των βοσνιακών αρχων να εγκαινιάσουν τις εργασίες ανακατασκευής ενός μουσουλμανικού τεμένους, γεγονός που προκάλεσε την εντονη αντιδραση του σερβικού στοιχείου που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης. Τα μουσουλμανικά τεμένη που υπήρχαν στην Μπάνια Λούκα πριν τον πολεμο της Βοσνίας, καταστράφηκαν στην διάρκεια του πολέμου ενώ οι περίπου 20.000 μουσουλμάνοι κάτοικοι της πολης εξαναγκάσθηκαν να την εγκαταλείψουν

Παρά τα βίαια επεισόδια ο εκπροσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Βοσνία, Ντάγκλας Κάουφμαν πιστευει ότι οι σχεσεις μεταξύ τών τριών κοινοτήτων της Βοσνίας--σερβών, μουσουλμάνων και κροατών-- εχουν σημαντικα βελτιωθεί.

Τους τελευταίους τεσσερις μήνες πάνω απο 1000 μουσουλμάνοι επέστραψαν στην Μπάνια Λούκα και κάπου 6000 σε ολη την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Κατι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πριν δυο χρόνια κι αυτο το θεωρούμε σημαντική προοδο, είπε ο αξιωματουςχος των ΗΕ στην Βοσνία

Δυο εβραίοι επεοικοιν σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη
BBC News
Κηδεία εβραίου εποίκου

19.6.2001 4:10 (Ωρα Λονδίνου)
Δυο εβραίοι έποικοι σκοτώθηκαν απο παλαιστινίους ενόπλους στη Δυτική Οχθη. Με τους δυο αυτους θανάτους, ο αριθμός των νεκρών, απο τότε που συμφωνηθηκε η εκεχειρία, εδω και εξι ημέρες φθάνει τους οκτώ. Ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Αριελ Σαρον συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση

Το τελευταιο επεισόδιο δυσχεραίνει ακόμη περισσοτερο την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας, μεταδίδει ο ανταποκριτης του ΒΒC. Οι πιέσεις προς τον Αριελ Σαρον αυξάνουν με τα δεξιά κομματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τους εποινους να ζητούν ολοκληρωτικο πολεμο κατα των παλαιστινίων. Ο κ. Σαρον απορριπτει ενα τετοιο ενδεχομενο παράλληλα ομως αρνειται να ξεκινήσει ουσιαστικο διάλογο με τον Γιάσερ Αραφατ. Για το θέμα αυτο ηλθε χθες σε ρήξη με τον υπουργο εξωτερικών Σιμον Πέρες.

Συναντήσεις Κοστούνιτσα- αξιωματούχων του ΟΗΕ

19.6.2001 3:46 (Ωρα Λονδίνου)
Τις ενστάσεις της για την αποτελεσματικοτητα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσυφοπέδιο, εθεσε η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που επισκέφθηκε χθες το Βελιγράδι. Ενας σπο τους στοχους της επισκεψης ηταν να πεισθούν οι γιουγκοσλαβικές αρχες να αποφυλακισουν ολους τους αλβανους που κρατούνται σε σερβικές φυλακες. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συναντηθηκαν με τον γιουγκοσλαβο προεδρο, Βοισλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργο εξωτερικών Γκοραν Σβιλάνοβιτς. Οι δυο ανδρες εθεσαν στα ΗΕ το θέμα των δεκάδων χιλιάδων σερβων προσφυγων του Κοσυφοπεδίου

Η θανατική ποινή και πάλι εφαρμόζεται σήμερα στην Οκλαχόμα

19.6.2001 3:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος μπους αρνήθηκε να χορήγησει χάρη σε έναν Μεξικανό που αντιμετωπίζει την ποινή θανάτου, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρογή της ποινής την Τρίτη- σήμερα το μεσημέρι.

Ο Χοαυν Ραούλ Γκάζα είναι προγραμματισμένο να θανατωθεί με θανατηφόρα ένεση στην πολιτεία της Οκλαχόμα στο ίδιο κελί πόπου θανατώθηκε την προηγούμενη εβδομδα ο βομβιστηςτης Οκλαχόμα Τίμοθι Μακ Βέι. Εαν θανατωθεί ο Γκάζα θα γίνει ο δεύτερος φυλακισμένος μετά τον Βέι που θανατώνεται στην Οκλαχόμενα μέσα σε 38 χρόνια.

Το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρόσφατα απέρριψε δεύτερη προσφυγή για ανατροπή τη ποινής από τους δικηγόρους του Γκάζα που υποστήριξαν ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οικου ο πρόεδρος Μπους δεν βρήκε λόγους για να δώσει χάρη στον Χουαν Ραούλ Γκάζα που έχει καταδικαστεί για τρεις φόνους που σχετίζονται και με ναρκωτικά.

Νομοσχέδιο Μπερλουσκόνι για διευθέτηση "των πολιτικών και επιχειρηματικών του συμφερόντων"

19.6.2001 4:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρωθυπουργος της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να καταθέσει στην βουλή σχεδιο νομου για την συγκρουση συμφεροντων ανάμεσα στον "επιχειρηματία Μπερλουσκόνι και τον πολιτικο". Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι είναι στις προθέσεις του να διευθετησει το θέμα δια νόμου, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα περιέχει το νέο νομοσχέδιο.

"Εχω δημοσιως δεσμευθει να παρουσιάσω νομοσχέδιο που θα δίνει λύση στο θέματα της συγκρουσης συμφεροντων υπογράμμισε στις προγραμματικές του δηλώσει"ς ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι.

Οπως, όμως, επισημαίνει ο ανταποκριτης του ΒΒC, ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι δεν φαινεται έτοιμος να θυσιασει τον επιχειρηματια στον βωμο του πολιτικού γι' αυτο και οι αντίπαλοί του θεωρούν ότι με το νέο νομοσχέδιο θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα πολιτικά.

H διπλωματία - η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
BBC News
Οι συνομιλίες Πέρεζ-Αραφάτ ήταν πρόταση του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κοφι Ανναν

18.6.2001 20:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή , η Ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο εβραίους έποικους στη Δυτική Οχθη. Η επίθεση σημειώθηκε ένω αξιωματούχοι των δύο πλευρών επρόκειτο να έχουν συνομιλίες για την ενίσχυση της ισχύουσας εκεχειρίας. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρησε την επίθεση "κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας".

Οι υπουργοί εξωτερικών των Αραβικών χωρών, που πραγματοποιούν συνάντηση στο Αμμάν, προειδοποίησαν ότι η εκεχειρία θα καταρρεύσει αν δεν αναπτυχθούν στην περιοχή διεθνείς παρατηρητές για την παρακολούθηση της. Ο Παλαιστινίος ηγέτης, Γασέρ Αραφάτ, είπε ότι για να διατηρηθεί η εκεχειρία το Ισραήλ πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών και να παγώσει τους εβραϊκούς οικισμούς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ του γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν , του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ.

Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
BBC News
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιός θα είναι ο ρόλος του πρώην μονάρχη στη νέα κυβέρνηση

18.6.2001 21:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βουλγαρία η παράταξη της οποίας ηγείται ο τέως βασιλιάς Συμεών ο Β' τελικά δεν μπόρεσε να πετύχει την αυτοδυναμία. Οπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή η Εθνική Κίνηση γιά τον Συμεών Β΄ συγκεντρώνει πλέον του 40% των ψήφων με αποτελεσμα να καταλαμβάνει το 50% των εδρών στη νέα βουλή. Οι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Σόφια ήταν περιορισμένοι , σε ομιλία του όμως πρός τους οπαδούς του , ο Συμεών Β' υποσχέθηκε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην οποία , όπως είπε ο πρώην μονάρχης , δεν θα είναι ανεκτή η διαφθορά. Ο Συμεών Β' δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων γιά το ρόλο που ο ίδιος θα παίξει στη νέα κυβέρνηση. Τέλος ο πρώην βασιλιάς απηύθηνε πρόσκληση στα κόμματα που υποστηρίζουν τους στόχους της Εθνικής Κίνησης να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων στα Σκόπια
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔ της Μακεδονίας

18.6.2001 22:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στα Σκόπια γιά τέταρτη μέρα σήμερα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων με στόχο την αποφυγή του εμφυλίου πολέμου. Οι συνομιλίες, στην καλύτερη περίπτωση, χαρακτηρίζονται σπασμωδικές, και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η ηγεσία της Αλβανικής κοινότητας επιδιώκει σημαντικές παραχωρήσεις . Επιζητεί τη ριζική αναθέωρηση του συντάγματος και τη δημιουργία μίας νέας θέσης αντιπροέδρου στην κυβέρνηση την οποία θα κατέχει ένας από τους ηγέτες των Αλβανικών κομμάτων .Βασικό εμπόδιο γιά την επίτευξη συμφωνίας είναι η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στην εισαγωγή του νέου συντάγματος, υπογράμμιζαν ξένοι διπλώμάτες. Οι εκπρόσωποι των Αλβανών θα ήθελαν να μη συμπεριληφθεί η παράγραφος του σημερινού συντάγματος στην οποία οι Αλβανοί χαρακτηρίζονται ως "μία από τις μειονότητες της ΠΓΔ της Μακεδονίας". Η πλειοψηφία όμως των Σλαβομακεδόνων θα προτιμούσε να αφαιρεθούν από το σύνταγμα όλα τα εδάφια που αναφέρονται στις εθνότητες αντί να αποδεχθούν ένα σύνταγμα στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στο "Μακεδονικό Εθνος" , σημειώνουν οι παρατηρητές.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια η εκεχειρία συνεχίζεται αλλά σημειώνονται συχνά παραβιάσεις. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους αντάρτες ότι άνοιξαν πυρ κοντά στη κωμόπολη Αρατσίνεβο που έχουν καταλάβει και επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή του Κουμάνοβου.

Εν τω μεταξύ η Κίνα και η ΠΓΔ της Μακεδονίας αποκατέστησαν, σήμερα Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις . Νωρίτερα η Ταιβάν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια, τερματίζοντας παράλληλα κάθε οικονομική βοήθεια πρός την ΠΓΔ της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση των Σκοπίων θα επιζητήσει τη βοήθεια της Κίνας γιά την αντιμετώπιση των Αλβανών ανταρτών .

Δεν είναι αποτελεσματικές οι διεθνείς κυρώσεις στο Ιράκ

18.6.2001 22:24 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί ερευνητές είπαν ότι το Ιράκ έχει αναπτύξει πολύπλοκο δίκτυο για να παρακάμψει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές η Βαγδάτη μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει τα υλικά που χρειάζεται για να οικοδομήσει ξανά τις οπλικές της εγκαταστάσεις. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι κυρώσεις θα είναι αποτελσματικές μόνο αν οι βιομηχανίες όπλων της Ανατολικής Ευρώπης και οι χώρες που γειτονεύουν με το Ιράκ συμφωνήσουν να τις τηρήσουν. Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να συμφωνήσει για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βαγδάτη.

Ο Μπερλουσκόνι παρουσίασε την κυβέρνηση του στο κοινοβούλιο

18.6.2001 20:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου για την κυβέρνηση του τονίζοντας ότι έχει σκοπό να μεταμορφώσει το έθνος. Κυρίαρχες προτεραιότητες του είναι η μείωση των φόρων, αύξηση των συντάξεων και της απασχόλησης και περισσότερη ασφάλεια. Ο κ. Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε επίσης να εισάγει μέτρα για την επίλυση της αντίφασης μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών του συμφερόντων.

Μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Μπερλουσκόνι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς όμως ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, είναι βεβαίο ότι θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Nέες προσπάθειες γιά την ανέγερση τζαμιού στη Μπάνια Λούκα
BBC News
Το περασμένο μήνα οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα

18.6.2001 20:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η σερβοβοσνιακή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και υδραντλίες στις συγκρούσεις με Σέρβους εθνικιστές που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίσηη της τελετής τοποθέτησης των θεμελίων μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, τη Μπάνια Λούκα. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κατά των αστυνομικών πέτρες και μπουκάλια. Πολλά άτοματραυματήσθηκαν. Το κτίριο - το τζαμί Φερχαντίγια του 16ου αι. - καταστάφηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1990, όταν Μουσουλμάνοι και Κροάτες υποχρεώθηκαν από τους Σέρβους να εγκαταλείψουν την πόλη. Τον περασμένο μήνα οι εθνικιστές είχαν διακόψει την τελετή και στα επεισόδια ένα άτομο σκοτώθηκε και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
BBC News
Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο γιά να ενισχύσει το ηθικό των Ρώσων ειρηνευτών.

18.6.2001 21:22 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βελιγράδι, βρίσκεται σήμερα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τόνισε στην αντιπροσωπεία ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να έχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τους προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι η πρώτη φορά, από την πτώση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που μεταβαίνει στη Γιουγκοσλαβία πλήρης αντιπροσωπεία, και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επισκέφτηκε και την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα, την οποία επισκέφτηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήθελε να επιθεωρήσει τους στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Ο κ.Πούτιν προειδοποίησε τους Αλβανούς εξτρεμιστές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δράση τους στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε βέτο στο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης

18.6.2001 22:15 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Αχμέντ Σεζέρ της Τουρκίας άσκησε βέτο στο νέο αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης τον οποίο ενέκρινε τον περασμένο μήνα το κοινοβούλιο. Ο κ.Σεζέρ είπε ότι ο νέος νόμος - που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για παραβιάσεις των ασυτηρών κανονισμών που ισχύουν για τα μέσα ενημέρωσης και επίσης επεκτείνει τους αυστηρούς αυτούς κανονισμούς και στο διαδίκτυο - είναι αντιδημοκρατικός, απειλεί την ελευθερία έκφρασης και θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Aνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

18.6.2001 14:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πληθωρισμός στις χώρες του ευρώ έχει ξεπεράσει το 3% γιά πρώτη φορά από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος δηλ.πρίν από δύο χρόνια. Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι ο πλήθωρισμός στις 12 χώρες της ευρωζώνης το μήνα Μάιο ήταν 3,4%. Σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο στην ευρωζώνη το επίπεδο του πληθωρισμού ήταν 2,9%. Η άνοδος του πληθωρισμού καθιστά πιό δύσκολη την περικοπή των επιτoκίων από την πλευρά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνουν οι ανταποκριτές . Η Ευρωπαική Κετρική Τράπεζα επανειλημένα έχει δεχθεί πιέσεις στο πρόσφατο παρελθόν γιά τη μείωση των επιτοκίων με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Κατηγορεί την κυβέρνηση Ζοσπέν ο Ρολάν Ντυμά
BBC News
Ο Ρολάν Ντυμά υποστηρίζει ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος γιά το σκάνδαλο Ελφ

18.6.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρολάν Ντυμά ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια κατηγόρησε μέλη της σημερινής κυβέρνησης γιά συμμετοχή στο σκάνδαλο που σχετίζεται με τη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών , την εταιρεία Ελφ. Σε συνέντευξη που έδωσε στη Φιγκαρό, ο κ. Ντυμά ισχυρίζεται ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος γιά πρακτικές που ήταν γνωστές σε όλο τον κύκλο του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν . Πιό συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο σημερινός υπουργός των Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν και η υπουργός Εργασίας Ελίζαβεθ Γκουιζού γνώριζαν γιά μυστικές επιδοτήσεις της Ελφ στα ταμεία του Χρηστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία όταν στην ηγεσία του κόμματος αυτού ήταν ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Κατηγορεί την κυβέρνηση Ζοσπέν ο Ρολάν Ντυμά
BBC News
Ο Ρολάν Ντυμά υποστηρίζει ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος γιά το σκάνδαλο Ελφ

18.6.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρολάν Ντυμά ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια κατηγόρησε μέλη της σημερινής κυβέρνησης γιά συμμετοχή στο σκάνδαλο που σχετίζεται με τη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών , την εταιρεία Ελφ. Σε συνέντευξη που έδωσε στη Φιγκαρό, ο κ. Ντυμά ισχυρίζεται ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος γιά πρακτικές που ήταν γνωστές σε όλο τον κύκλο του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν . Πιό συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο σημερινός υπουργός των Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν και η υπουργός Εργασίας Ελίζαβεθ Γκουιζού γνώριζαν γιά μυστικές επιδοτήσεις της Ελφ στα ταμεία του Χρηστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία όταν στην ηγεσία του κόμματος αυτού ήταν ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
BBC News
Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο γιά να ενισχύσει το ηθικό των Ρώσων ειρηνευτών.

18.6.2001 13:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βελιγράδι, βρίκεται σήμερα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Είναι η πρώτη φορά, από την πτώση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που μεταβαίνει στη Γιουγκοσλαβία πλήρης αντιπροσωπεία, και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επισκέφτηκε και την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα. Η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο Κοστούνιτσα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των Αλβανών που κρατούνται στις Σερβικές φυλακές. Η αντιπροσωπεία θέλει επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βελιγραδίου για τις νομοθετικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο στο Κοσσυφοπέδιο και να μην επαναληφθεί η περυσινή αποχή των Σέρβων από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Χθες η αντιπροσωπεία ήταν στην Πρίστινα, την οποία επισκέφτηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήθελε να επιθεωρήσει τους στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τους Αλβανούς εξτρεμιστές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δράση τους στην περιοχή.

H διπλωματία - η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
BBC News
Οι συνομιλίες Πέρεζ-Αραφάτ ήταν πρόταση του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κοφι Ανναν

18.6.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή , η Ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Ισραηλινό αυτοκινητιστή κοντά στη Ναμπλούς , στη Δυτική Οχθη. Ενας άλλος Ισραηλινός τραυματίσθηκε , περισσότερες λεπτομέρειες πρός το παρόν δεν υπάρχουν . Εξάλλου βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα ανακαλύφθηκε νωρίς σήμερα στη Χάιφα , ενώ σποραδικές ανταλαγές πυρών σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας , μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Κι ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου γιά την κατάπαυση του πυρός , ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ του γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν , του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ υπογράμμισε ότι πρίν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Αραφάτ θα πρέπει να επιδιώξει πρώτα τον τερματισμό της βίας.

Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
BBC News
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιός θα είναι ο ρόλος του πρώην μονάρχη στη νέα κυβέρνηση

18.6.2001 15:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βουλγαρία η παράταξη της οποίας ηγείται ο τέως βασιλιάς Συμεών ο Β' τελικά δεν μπόρεσε να πετύχει την αυτοδυναμία. Οπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή η Εθνική Κίνηση γιά τον Συμεών Β΄ συγκεντρώνει πλέον του 40% των ψήφων με αποτελεσμα να καταλαμβάνει ΤΟ 50% των εδρών στη νέα βουλή. Οι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Σόφια ήταν περιορισμένοι , σε ομιλία του όμως πρός τους οπαδούς του , ο Συμεών Β' υποσχέθηκε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην οποία , όπως είπε ο πρώην μονάρχης , δεν θα είναι ανεκτή η διαφθορά. Ο Συμεών Β' δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων γιά το ρόλο που ο ίδιος θα παίξει στη νέα κυβέρνηση. Τέλος ο πρώην βασιλιάς απηύθηνε πρόκληση στα κόμματα που υποστηρίζουν τους στόχους της Εθνικής Κίνησης να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Nέες προσπάθειες γιά την ανέγερση τζαμιού στη Μπάνια Λούκα
BBC News
Το περασμένο μήνα οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα

18.6.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Παρά τη σθεναρή αντίδραση των Σέρβων έγιναν και πάλι προσπάθειες γιά την ανέγερση περίφημου μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, τη Μπάνια Λούκα. Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και χρησιμοποίησαν κατά των αστυνομικών πέτρες και μπουκάλια. Πολλά άτομα έχουν τραυματισθεί. Το κτίριο - το τζαμί Φερχαντίγια του 16ου αι. - καταστάφηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1990, όταν Μουσουλμάνοι και Κροάτες υποχρεώθηκαν από τους Σέρβους να εγκαταλείψουν την πόλη. Στο πρόσφατο παρελθόν οι προσπάθειες γιά την ανέγερση του ιστορικού αυτού τζαμιού παρεμποδίστηκαν από εξαγριωμένους Σέρβους. Στα επεισόδια του περασμένου μηνός ένα άτομο σκοτώθηκε ενώ πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν. Οι αρχές της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας έχουν κάνει σαφές αν επαναληφθούν τα επεισόδια, τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις γιά τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων στα Σκόπια
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔ της Μακεδονίας

18.6.2001 13:22 (Ωρα Λονδίνου)
Στα Σκόπια γιά τέταρτη μέρα σήμερα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων με στόχο την αποφυγή του εμφυλίου πολέμου. Οι συνομιλίες, στην καλύτερη περίπτωση, χαρακτηρίζονται σπασμωδικές, και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η ηγεσία της Αλβανικής κοινότητας επιδιώκει σημαντικές παραχωρήσεις . Επιζητεί τη ριζική αναθέωρηση του συντάγματος και τη δημιουργία μίας νέας θέσης αντιπροέδρου στην κυβέρνηση την οποία θα κατέχει ένας από τους ηγέτες των Αλβανικών κομμάτων .Βασικό εμπόδιο γιά την επίτευξη συμφωνίας είναι η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στην εισαγωγή του νέου συντάγματος, υπογράμμιζαν ξένοι διπλώμάτες. Οι εκπρόσωποι των Αλβανών θα ήθελαν να μη συμπεριληφθεί η παράγραφος του σημερινού συντάγματος στην οποία οι Αλβανοί χαρακτηρίζονται ως "μία από τις μειονότητες της ΠΓΔ της Μακεδονίας". Η πλειοψηφία όμως των Σλαβομακεδόνων θα προτιμούσε να αφαιρεθούν από το σύνταγμα όλα τα εδάφια που αναφέρονται στις εθνότητες αντί να αποδεχθούν ένα σύνταγμα στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στο "Μακεδονικό Εθνος" , σημειώνουν οι παρατηρητές.

Εν τω μεταξύ η Κίνα και η ΠΓΔ της Μακεδονίας αποκατέστησαν, σήμερα Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις . Νωρίτερα η Ταιβάν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια, τερματίζοντας παράλληλα κάθε οικονομική βοήθεια πρός την ΠΓΔ της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση των Σκοπίων θα επιζητήσει τη βοήθεια της Κίνας γιά την αντιμετώπιση των Αλβανών ανταρτών .

Nέες προσπάθειες γιά την ανέγερση τζαμιού στη Μπάνια Λούκα
BBC News
Το περασμένο μήνα οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα

18.6.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Επαναλαμβάνονται οι προσπάθειες γιά την ανέγερση περίφημου μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, τη Μπάνια Λούκα. Το κτίριο - το τζαμί Φερχαντίγια του 16ου αι. - καταστάφηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1990, όταν Μουσουλμάνοι και Κροάτες υποχρεώθηκαν από τους Σέρβους να εγκαταλείψουν την πόλη. Στο πρόσφατο παρελθόν οι προσπάθειες γιά την ανέγερση του ιστορικού αυτού τζαμιού παρεμποδίστηκαν από εξαγριωμένους Σέρβους. Στα επεισόδια του περασμένου μηνός ένα άτομο σκοτώθηκε ενώ πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν. Οι αρχές της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας έχουν κάνει σαφές αν επαναληφθούν τα επεισόδια, τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις γιά τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

H διπλωματία η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
BBC News
Οι συνομιλίες Πέρεζ-Αραφάτ ήταν πρόταση του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κοφι Ανναν

18.6.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή , η Ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Ισραηλινό αυτοκινητιστή κοντά στη Ναμπλούς , στη Δυτική Οχθη. Ενας άλλος Ισραηλινός τραυματίσθηκε , περισσότερες λεπτομέρειες πρός το παρόν δεν υπάρχουν . Εξάλλου βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα ανακαλύφθηκε νωρίς σήμερα στη Χάιφα , ενώ σποραδικές ανταλαγές πυρών σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας , μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Κι ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου γιά την κατάπαυση του πυρός , ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ του γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν , του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ υπογράμμισε ότι πρίν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Αραφάτ θα πρέπει να επιδιώξει πρώτα τον τερματισμό της βίας.

Κατηγορεί την κυβέρνηση Ζοσπέν ο Ρολάν Ντυμά
BBC News
Ο Ρολάν Ντυμά υποστηρίζει ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος γιά το σκάνδαλο Ελφ

18.6.2001 13:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρολάν Ντυμά ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια κατηγόρησε μέλη της σημερινής κυβέρνησης γιά συμμετοχή στο σκάνδαλο που σχετίζεται με τη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών , την εταιρεία Ελφ. Σε συνέντευξη που έδωσε στη Φιγκαρό, ο κ. Ντυμά ισχυρίζεται ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος γιά πρακτικές που ήταν γνωστές σε όλο τον κύκλο του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν .

Aνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

18.6.2001 14:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πληθωρισμός στις χώρες του ευρώ έχει ξεπεράσει το 3% γιά πρώτη φορά από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος δηλ.πρίν από δύο χρόνια. Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι ο πλήθωρισμός στις 12 χώρες της ευρωζώνης το μήνα Μάιο ήταν 3,4%. Σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο στην ευρωζώνη το επίπεδο του πληθωρισμού ήταν 2,9%. Η άνοδος του πληθωρισμού καθιστά πιό δύσκολη την περικοπή των επιτoκίων από την πλευρά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνουν οι ανταποκριτές . Η Ευρωπαική Κετρική Τράπεζα επανειλημένα έχει δεχθεί πιέσεις στο πρόσφατο παρελθόν γιά τη μείωση των επιτοκίων με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Nέα προειδοποίηση γιά το περιβάλλον

18.6.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Ασίας , η ADB , κυκλοφόρησε έκθεση στην οποία κρούει το κώδωνα του κινδύνου γιά τις επώδυνες επιπτώσεις που έχει η ανάπτυξη στο περιβάλλον . Σύμφωνα με την έκθεση, αν οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού δεν λάβουν τα μέτρα τους γιά την προστασία του περιβάλλοντος τότε αντιμετωπίζουν σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους και το ενδεχόμενο επιδείνωσης της υγείας των κατοίκων τους .

Βρετανία: Και πάλι στην επικαιρότητα η υπόθεση Bulger
BBC News
O Venables και ο Thomson που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα είναι ελεύθεροι

18.6.2001 13:55 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρεταννία, στην επικαιρότητα έχει επανέλθει η υπόθεση του James Bulger, του μικρού αγοριού που βρήκε τραγικό θάνατο, πριν από οκτώ χρόνια. Το παιδάκι το σκότωσαν άλλα δύο παιδιά τότε, ο John Venables και ο Robert Thompson, που τώρα είναι δεκαοκτώ ετών και έτοιμοι να αποφυλακιστούν. Οι γονείς του James προσπαθούν εδώ και καιρό να αποτρέψουν την αποφυλάκισή τους.Για τους γονείς του James είναι προφανής αδικία προς τη μνήμη του παιδιού τους να αφεθούν ελεύθεροι oι δολοφόνοι του, οι οποίοι από το 93 που έκαναν το έγκλημα κρατούνται σε κτίριο υψίστης ασφαλείας. Σήμερα δικαστήριο εξετάζει το κατά πόσο θα αφεθεί ελεύθερος ο John Venables, την Τετάρτη εξετάζεται η περίπτωση του Robert Thompson. Αν, όπως αναμένεται είναι υπέρ τους η απόφαση, θα αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες ημέρες, θα τους δοθούν νέα ονόματα και θα ζουν σε διαφορετικές περιοχές της χώρα, υπό συνεχή επιτήρηση. Εξω από το δικαστήριο συγγενείς δολοφονημένων παιδιών έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την πρόωρη απελευθέρωση τους.

Γουατεμάλα: Ανακρίσεις γιά τη μεγάλη απόδραση

18.6.2001 14:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γουατεμάλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει έρευνες γιά τήν απόδραση 70 και πλέον κρατουμένων από φυλακή υψίστης ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ανακρίνονται οι φύλακες διότι υπάρχουν υποψίες ότι συνεργάσθηκαν με τους δραπέτες . Ορισμένοι απο τους δράπετες έχουν συλληφθεί , αρκετοί όμως παραμένουν ελεύθεροι, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
BBC News
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιός θα είναι ο ρόλος του πρώην μονάρχη στη νέα κυβέρνηση

18.6.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου)
Πολύ κοντά σε οριακή αυτοδυναμία βρίσκεται στη Βουλγαρία η παράταξη της οποίας ηγείται ο τέως βασιλιάς Συμεών Β'. Ο νικητής των χθεσινών εκλογών, προηγείται - και ενώ υπολείπεται η καταμέτρηση του 0,2% των ψήφων - με περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η ανακατανομή των εδρών με την είσοδο ή μη μικρότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο θα καθορίσει τελικώς το αν η παράταξη του Συμεών θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Οι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Σόφια ήταν περιορισμένοι , σε ομιλία του όμως πρός τους οπαδούς του , ο Συμεών Β' υποσχέθηκε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην οποία , όπως είπε ο πρώην μονάρχης , δεν θα είναι ανεκτή η διαφθορά. Ο Συμεών Β' δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων γιά το ρόλο που ο ίδιος θα παίξει στη νέα κυβέρνηση. Τέλος ο πρώην βασιλιάς απηύθηνε πρόκληση στα κόμματα που υποστηρίζουν τους στόχους της Εθνικής Κίνησης να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
BBC News
Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο γιά να ενισχύσει το ηθικό των Ρώσων ειρηνευτών.

18.6.2001 13:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βελιγράδι, βρίκεται σήμερα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Είναι η πρώτη φορά, από την πτώση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που μεταβαίνει στη Γιουγκοσλαβία πλήρης αντιπροσωπεία, και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επισκέφτηκε και την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα. Η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο Κοστούνιτσα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των Αλβανών που κρατούνται στις Σερβικές φυλακές. Η αντιπροσωπεία θέλει επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βελιγραδίου για τις νομοθετικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο στο Κοσσυφοπέδιο και να μην επαναληφθεί η περυσινή αποχή των Σέρβων από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Χθες η αντιπροσωπεία ήταν στην Πρίστινα, την οποία επισκέφτηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήθελε να επιθεωρήσει τους στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τους Αλβανούς εξτρεμιστές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δράση τους στην περιοχή.

H διπλωματία η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρεζ
BBC News
Οι συνομιλίες Πέρεζ-Αραφάτ ήταν πρόταση του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κοφι Ανναν

18.6.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή , η Ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Ισραηλινό αυτοκινητιστή κοντά στη Ναμπλούς , στη Δυτική Οχθη. Ενας άλλος Ισραηλινός τραυματίσθηκε , περισσότερες λεπτομέρειες πρός το παρόν δεν υπάρχουν . Εξάλλου βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα ανακαλύφθηκε νωρίς σήμερα στη Χάιφα , ενώ σποραδικές ανταλαγές πυρών σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας , μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Κι ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου γιά την κατάπαυση του πυρός , ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ του γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν , του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ υπογράμμισε ότι πρίν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Αραφάτ θα πρέπει να επιδιώξει πρώτα τον τερματισμό της βίας.

Συμεών Β' : Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία
BBC News
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιός θα είναι ο ρόλος του πρώην μονάρχη στη νέα κυβέρνηση

18.6.2001 10:18 (Ωρα Λονδίνου)
O πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β' και το κόμμα του συγκέτρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, αλλά η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το κόμμα του πρώην μονάρχη - η Εθνική Κίνηση Συμεών Β' - συγκέντρωσε πλέον του 40% των ψήφων. Οι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Σόφια ήταν περιορισμένοι , σε ομιλία του όμως πρός τους οπαδούς του , ο Συμεών Β' υποσχέθηκε το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην οποία , όπως είπε ο πρώην μονάρχης , δεν θα είναι ανεκτή η διαφθορά. Ο Συμεών Β' δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων γιά το ρόλο που ο ίδιος θα παίξει στη νέα κυβέρνηση. Τέλος ο πρώην βασιλιάς απηύθηνε πρόκληση στα κόμματα που υποστηρίζουν τους στόχους της Εθνικής Κίνησης να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι
BBC News
Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο γιά να ενισχύσει το ηθικό των Ρώσων ειρηνευτών.

18.6.2001 10:36 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αναμένεται σήμερα στο Βελιγράδι γιά συνομιλίες με τον Γιουγκοσλαβο πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, σύμφωνα με τις πληροφφορίες, θα είναι και η απελευθέρωση των Αλβανών που κρατούνται στις σερβικές φυλακές. Η δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία, που πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια, χθες επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο. Στο Κοσσυφοπέδιο οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν αναρωτήθηκε γιατί το ΝΑΤΟ απέτυχε να αφοπλίσει τους Αλβανούς αντάρτες.

H διπλωματία η μόνη λύση για το Μεσανατολικό δηλώνει ο Σιμόν Πέρες
BBC News
Οι συνομιλίες Πέρες-Αραφάτ ήταν πρόταση του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κοφι Ανναν

18.6.2001 3:43 (Ωρα Λονδίνου)
Μονο με διπλωματιά θα επιτευχθει η διαρξής ειρήνη στο Μεσανατολικο δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Σιμον Πέρες, διαφοροποιούμενος με τον τρόπο αυτο, εμμεσως, από την απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργου Αριελ Σαρόν να παρέμβει για να εμποδίσει συνάντηση του κ. Πέρες με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές αυτή είναι η πρώτη δημόσια κόντρα μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού του Αριελ Σαρόν. Οι συνομιλίες Πέρες-Αραφάτ ήταν πρόταση του γενικού γραμματέα των ΗΕ Κοφι Ανναν που διατυπώθηκε κατά την επίσκεψη του στην περιοχή και μετά απο διαβουλεύσεις που είχε με πολιτικούς από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, ο κ. Σαρόν διεταξε τον υπουργό εξωτερικών να μη συμμετάσχει στην τριήμερη συνάντηση, λέγοντας ότι κατι τέτοιο θα μπορουσε να εκληφθει απο τους Παλαιστινιους ως αδυναμία. Στο μεταξύ συνεχιστηκαν τα σποραδικά επεισόδια βίας στην Λωρίδα της Γαζας και οπως είπαν οι Παλαιστινιοι ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκοτωσε ενα δωδεκάχρονο αγόρι.

Το BBC δέχεται τα πυρά του Ισραηλ για την προβολή ντοκιμαντέρ

18.6.2001 3:48 (Ωρα Λονδίνου)
Το ΒΒC δεχθηκε τα πυρά της ισραηλινής κυβέρνησης εξ αιτίας ενός προγράμματος που μεταδοθηκε χθες στα πλαισια της εβδομαδιαίας εκπομπής "Πανοραμα". Το πρόγραμμα του ΒΒC στηρίζεται σε αγνωστα εως σήμερα στιγμιότυπα από την σφαγή στα στρατόπεδα των παλαιστινίων στην Σαμπα και Σατίλα του Λιβάνου το 1982 για την οποία ευθύνονται οι λιβανέζοι πολιτοφυλακες, σύμμαχοι των ισραηλινών. Την εποχη εκεινη ο νυν πρωθυπουργος του Ισραηλ, Αριελ Σαρον ηταν υπουρός αμύνης. Οπως δε επισημαίνει ο Ριτσαρντ Φόλκ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστημιο του Πρισνστον που θεωρείται αυθεντια στον τομέα αυτο διεθνώς, ο Αριελ Σαρόν θα επρεπε να εχει προσαχθει σε δικη για εγκληματα πολέμου. Ας σημειωθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επισημα και ζητησε απο το ΒΒC να μη προβάλει το ντοκυμαντερ, κατι που του ΒΒC αρνηθηκε να κάνει.

Αντιπαράθεση Boeing- Airbus στην έκθεση αεροπορικών εταιριών στο Παρίσι

18.6.2001 3:53 (Ωρα Λονδίνου)
H αντιπαράθεση μεταξύ της εταιρίας Boeing και του σημαντικότερου αντιπάλου της της Airbus κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης αεροπορικών εταιριών που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο αντιπρόεδρος της Boeing, Χάρι Στόουνσιφερ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Airbus, κατηγορώντάς την ότι «βοήθησε» στο «μπλοκάρισμα» της συγχώνευσης GE - Honeywell, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου της, Νόελ Φόργκαρντ.

Ο Στόουνσιφερ κατηγόρησε επίσης την Airbus ότι προσπάθησε να εμποδίσει την εξαγορά της Jeppesen Sanderson από την Boeing.

«H Airbus πρέπει να βρίσκεται πίσω από αυτή την ιστορία, απλά επειδή έχει μεγάλη δύναμη στην ΕΕ» είπε

Ο επικεφαλής της Airbus, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από τις κατηγορίες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.