Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-13

  1. «Υπό έλεγχο» η Φαλούτζα
  2. Άνθρωπος δαγκώνει σκύλο
  3. «Έφυγε» ο Μίμης Χρυσομάλλης
  4. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  5. Βοήθεια στη Φαλούτζα
  6. Απειλούνται οι άμαχοι στη Φαλούτζα
  7. Επανεμφάνιση του Μουλά Ομάρ
  8. Συνεργασία ζητεί η Αίγυπτος
  9. Απειλούνται οι άμαχοι στη Φαλούτζα
  10. «Όχι» στο βέτο
  11. «Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
  12. Στραμμένοι στο Κυπριακό
  13. Τέλος Εποχής
  14. Μαθήματα Δημοκρατίας
  15. Βαρειά η σκιά του Αραφάτ
  16. Απειλούνται οι άμαχοι στη Φαλούτζα

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 23:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπό έλεγχο» η Φαλούτζα

Η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε, αλλά οι Αμερικανοί απαγορεύουν τη διανομή της

Οι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις λένε πως, μετά από πέντε ημέρες συγκρούσεων, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν ολόκληρη την Φαλούτζα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι υπάρχουν ακόμα θύλακοι αντίστασης στην πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι τα ιρακινά και αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα.

Ιρακινοί επίσημοι λένε πως οι επιχειρήσεις έχουν σχεδόν τελειώσει.

Αμερικανός αξιωματικός στη Φαλούτζα λέει ότι κατά τις συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας σκοτώθηκαν περίπου 1600 Ιρακινοί αντάρτες.

Αλλά ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ιράκ, Κασέμ Νταούντ, είπε ότι ριζοσπάστης Ιορδανός μαχητής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που θεωρείται πως ηγείται της αντίστασης, δεν βρέθηκε στην πόλη.

Είπε δε ότι ο αριθμός των νεκρών ανταρτών φτάνει τους χίλιους.

Βοήθεια με προβλήματα

Φάλαγγα αυτοκινήτων της Ιρακινής Ερυθράς Ημισελήνου βρίσκεται στη Φαλούτζα με τα πρώτα εφόδια ανθρωπιστικής βοήθειας από τότε που άρχισαν οι μάχες.

Αλλά εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε στο BBC ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους της Ερυθράς Ημισελήνου να αρχίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως είπε, πέντε φορτηγά και τρία ασθενοφόρα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα, αλλά τους δόθηκε εντολή να μην προχωρήσουν παραπέρα.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι η απαγόρευση οφείλεται σε λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην πόλη έχει ξεσπάσει τυφοειδής πυρετός και οι τραυματίες και ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια λόγω των συγκρούσεων.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Άνθρωπος δαγκώνει σκύλο

Ο Σότι, λυκόσκυλο όπως αυτό της φωτογραφίας, κόντεψε να χάσει το αριστερό αφτί του

Στην πολιτεία του Κάνσας, στις ΗΠΑ, ένας άνδρας δάγκωσε ένα σκύλο της αστυνομίας καθώς και τον αστυνομικό που τον συνόδευε, όταν επεχείρησαν να τον συλλάβουν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, Κάνσας Σίτι Σταρ.

Ο αστυνομικός Ντέιβιντ Μαγκρούντερ, προσπαθούσε τα ξημερώματα της Παρασκευής να συλλάβει έναν άνδρα στην Πόλη του Κάνσας, καθώς υπήρχε υποψία ότι δεν είχε πληρώσει τα κόμιστρα σε ένα ταξί.

Ο ύποπτος άρχισε να γρονθοκοπεί τον αστυνομικό ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τηλεχειρισμού αμόλησε από το περιπολικό του, τον αστυνομικό σκύλο, Σότι, για βοήθεια.

Ο Σότι δάγκωσε τον ύποπτο, που με τη σειρά του δάγκωσε τον σκύλο στο αφτί, σχεδόν κόβοντάς το, ενώ δάγκωσε και τον αστυνομικό.

Τελικά το επεισόδιο έληξε όταν κατέφθασαν ενισχύσεις που ακινητοποίησαν τον ύποπτο χρησιμοποιώντας ένα όπλο που τον έριξε αναίσθητο.

Χρειάστηκε να γίνει χειρουργική επέμβαση, από κτηνίατρο, στο αφτί του σκύλου προκειμένου να συρραφτεί, αν και έχασε ένα μικρό μέρος του αφτιού του.

Πρώτες βοήθειες δόθηκαν, φυσικά, και στον Μαγκρούντερ που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο.

«Είχε συμβεί στο παρελθόν, ορισμένοι να παλέψουν με τον σκύλο μου, αλλά ποτέ δεν έτυχε να τον δαγκώσει κανείς» είπε στην εφημερίδα του Κάνσας, ο αστυνομικός.

Εναντίον του υπόπτου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κλοπή, αντίσταση κατά της αρχής και επίθεση εναντίον αστυνομικού.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 16:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» ο Μίμης Χρυσομάλλης

Ξαφνικά πέθανε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο δημοφιλής ηθοποιός Μίμης Χρυσομάλλης.

Ο ηθοποιός ένοιωσε έντονη δυσφορία και πόνους στο στήθος, ενώ έπαιζε στο θέατρο.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών λίγο αργότερα υπέκυψε.

Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή της καρδιάς.

Ο Μίμης Χρυσομάλλης ήταν από τους αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού θεατρόφιλου κοινού αλλά και το ευρύτερου κοινού του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Είχε παίξει όλα τα είδη θεάτρου και είχε πρωταγωνιστήσει σε δράματα και κωμωδίες στο σινεμά και την τηλεόραση.

Ξεκίνησε στην πρώτη του εφηβεία ως «παιδί θαύμα» να τραγουδά, στα «ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη».

Πέρασε ως ενήλικος στο θέατρο μετά τη γνωριμία του με τον Κωστή Λειβαδέα και αφού σπούδασε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν.

Η πορεία του στο χώρο του ποιοτικού θεάματος ήταν σημαντική κι η παρουσία του πάντα χαρακτηριστική.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός και υπουργός πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, σε σχετικό του συλλυπητήριο μήνυμα «το σπουδαίο ταλέντο, το ήθος και η σεμνότητα του Μίμη Χρυσομάλλη τον καθιέρωσαν στους ομοτέχνους του και στη συνείδηση του κοινού ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης».


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Ο ΓΙΑΣΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ για μενα ειναι το μοναδικο σύμβολο στην ιστορια του πλανητη που εκφραζει ταυτοχρονα την ειρήνη και τον πολέμο....οπως λεμε "ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"...εμεινε πλεον μονος του ο ΚΑΣΤΡΟ που ειναι ενα κομματι απο τον ΑΡΑΦΑΤ....

Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα)

Ο Γιασέρ Αραφάτ () είναι το μοναδικό σύμβολο () που εκφράζει ταυτόχρονα την ειρήνη και τον πόλεμο

Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα)

Γιά μένα έφυγε ο τελευταίος από μια γενιά που είχανε ιδεολογία, όραμα και πίστη στην ανθρώπινη οντότητα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό κι όπως όλα δείχνουν ούτε και θα υπάρξει, γίναμε όλοι υπνοβάτες. Αντίο για πάντα Ανθρωπε, καλό σου ταξίδι και σ' ευχαριστούμε

Αγαθή Αρμακά (Θεσσαλονίκη)

Πότε θα σταματήσουν επιτέλους να μας πουλήσουν αυτη την διεφθαρμένη μυθολογία του "Ο Μπαράκ έκανε όλες τις υποχωρήσεις και τα έδοσε όλα, ο Αραφάτ δεν έδοσε τίποτα." Πότε θα σταματήσει αυτο το παραμύθι; Φτάνει πιά! Ο Αραφάτ έφερε στο φώς της παγκόσμιας συνείδησις τα δίκαια αιτήματα εναν αδικιμένου λαού το οποίο είχανε ξεγράψει όλοι.

Στέφανος Χαρίτος (New York, USA)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση. Υπήρξε επίσης σύμβολο του αγώνα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων για ένα καλύτερο αύριο. Τα σχόλια πολλών δυτικών ηγετών για το θάνατό του είναι, πάντως, υποκριτικά. Οι Γάλλοι μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ούτε λέξη όμως για τη δική τους Κορσική. Οι Ισπανοί κρατούν θαμμένο το Βασκικό πρόβλημα. Οι Αμερικανοί δεν κάνουν κουβέντα για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Αυτά είναι πολύ κοντά στη γειτονιά τους ...

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Ο Αραφατ δεν πεθανε. Θα ζη στους δρομους της παλαιστινης και στις καρδιες ολων οσων αγωνιζονται για Πατριδα και κοινωνικη δικαιωσυνη

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Αραφάτ ήταν πραγματικά ένας ηγέτης του Παλαιστινιακού λαού, έχοντας μεγάλο πάθος για την εξουσία. Θα πρέπει να έφυγε ένας από τους τελευταίους πραγματικούς επαναστάτες. Ελπίζω οι νέες κυβερνήσεις να καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Παλαιστινιακού λαού (που δεν το βλέπω σύντομα, λόγω της κραυγαλέας υποστήριξης των Ισραηλινών από τον Μπους).

Θανάσης Αδάμου (Σέρρες)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

πρέπει να παραδεχτούμε όλοι την ανωτερότητα του αραφάτ και των αράβων έναντι στην στάση των ισραηλιτών (ανωτερότητα που θυμίζει Ελλάδα), καθώς επισημάνουμε την μη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης που τόσο ταλαιπώρησε αυτόν τον λαό (ενώ τα Σκόπια αναγνωρίζονται άμεσα) και επίσης την σφαγή ολοκαύτωμα των παλαιστίνιων κατά την εισβολή των βρετανικών γαλλικών δυνάμεων ( κάτι μας θυμίζει αυτό βλ. Ιράκ) παρατηρούμε ότι ο Αραφάτ δεν ήταν ένας ακόμη ( βαπτισμένος από τους αμερικανό-εβραίους) τρομοκράτης αλλά ένας απελευθερωτής που όπως και ο δικός μας Κολοκοτρώνης (ο οποίος πέθαινε στην στενή) έτσι και αυτός απλά ήθελε το δικό του κράτος δυστυχώς όμως η ιστορία γράφεται από τους δυνατούς και έτσι σύντομα οι νικητές εβραίοι θα μας περάσουν σαν πένθος το και καλά δικό τους ολοκαύτωμα ενώ θα ξεχαστούν οι δικές τους δολοφονίες ΄΄ τρομοκρατών΄΄..

Λάζαρος Παπαδόπουλος (Βέροια)

I think he was the only one who was looking for peace... Interesting to see what's next...

Evangelos Tzivanakis (Leeds, UK)

Πέθανε και ο τελευταίος Επαναστάτης ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την Ελευθερία του Λαού του.Και για ορισμένους που τον κατηγορούν για Τρομοκράτη μην ξεχνάνε,ότι οι περισσότεροι Λαοί ήταν Τρομοκράτες αφού αντιστάθηκαν στον Χίτλερ.

Dimitrios Gialmanidis (Germany)

Συλλυπητήρια. Αλλά ο κάθε νέος σκέπτεται ότι ο θάνατος του ηγέτη ήταν έργο των Ισραηλινών.

Σταύρος Λαζάρου (Πάτρα)

Americans that call Arafat a terrorist are hypocrites. He went down the path of armed resolution to bring liberty to his people. The question, how do words like 'liberty' and 'armed resolution' fit in the same sentence should be answered by the current invaders of Iraq.

Georgios Chaziris (Bristol, UK)

O τελευταίος χαρισματικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής ζωής. Σύμβολο της επανάστασης, όπως και ο Τσε. Θα σστε πάντα στις καρδιιές μας. Καλό ταξίδι.

Μανώλης Οικονόμου (Αθήνα)

Όσο και να είμαι κατά της επίλυσης προβλημάτων με την βία, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Αραφάτ ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης των Παλαιστινίων. Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό με τον θάνατό του. Ο Αραφάτ μου έδινε την εντύπωση πολύ συγκεντρωτικού διαχειριστή των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδοχή της εξουσίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανασυντονισμού της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής

Άκης (Δράμα)

Εφόσον ο χαμός του δημιουργεί κενό εξουσίας, έστω και προσωρινά, η αραβο-ισραηλινή διένεξη πιθανώς να έρθει σε ύφεση. Όμως, το απώτερο μέλλον της διένεξης είναι για μένα ασαφές. Όπως και στο παρελθόν, εξαρτάται από τα πολύπλοκα συμφέροντα της περιοχής και από τα πρόσωπα που θα βρεθούν να συνδιαλλέγονται για αυτά. Δεν ξεχνώ ότι στο παρελθόν ο Αραφάτ, παρόλο το βίαιο παρελθόν του, μαζί με τους 2 συνομιλητές του κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία, όταν άλλαξαν οι ισορροπίες και ακυρώθηκε όλη η προσπάθεια.

Μαρί (Αθήνα)

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής. Έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρει ειρήνη στο λαό του στις διαπραγματεύσεις με τον Κλίντον και τον Μπαράκ. Όταν διαπραγματευόταν, τα ζητούσε όλα και δεν έδινε τίποτα σε αντίθεση με τον Μπαράκ που είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις αν και από θέση ισχύος. Ελπίζω η νέα ηγεσία να είναι πιο διαλλακτική αλλιώς οι Ισραηλινοί θα έρθει μια μέρα που θα τους εξοντώσουν όλους.

Άκης (Δράμα)

Τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού οποίος τον διαδεχθεί θα υποκύψει στις πιέσεις - απαιτήσεις των Εβραίων. Καλό η κακό θα αποφανθούν οι Παλαιστίνιοι του επόμενου αιώνα.

Παναγιώτης Τακουλίδης (Αθήνα)

One terrorist less...

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα.

Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια στη Φαλούτζα

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Φαλούτζα

Φάλαγγα αυτοκινήτων της Ερυθράς Ημισελήνου, με εφόδια, εισήλθε στη Φαλούτζα του Ιράκ όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών ανταρτών.

Όπως είπε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, στην πόλη βρίσκονται τελικά, πέντε φορτηγά με εφόδια και τρία ασθενοφόρα, τα οποία αρχικά είχαν κρατηθεί σε αμερικανικό σημείο ελέγχου.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμφάνιση τυφοειδούς πυρετού και η Ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης.

Η οργάνωση ανησυχεί ακόμα για τις οικογένειες των αμάχων που έχουν φύγει από την πόλη και βρίσκονται στη γειτονική Χαμπανίγια ζώντας σε σκηνές χωρίς νερό.

«Τελευταία φάση»

Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με τις αμερικανικές δυνάμεις μεταδίδει πως οι Aμερικανοί αξιωματικοί λένε πως έχουν σκοτώσει περίπου 1600 αντάρτες και ότι μόνο μικρός αριθμός εξακολουθεί να αντιστέκεται.

Αυτόπτης μάρτυρας είδε στα προάστια της πόλης τους δρόμους γεμάτους πτώματα.

Άλλος ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στο αρχηγείο των Αμερικανών έξω από την πόλη μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί διοικητές εκεί λένε πως ελέγχουν το 80% της Φαλούτζα και ότι βρίσκονται στην τελευταία φάση των επιχειρήσεων.

Διέφυγε ο Ζαρκάουι

Ο υπουργός ασφαλείας του Ιράκ, Κασέμ Νταούντ, παραδέχτηκε πως ο ιορδανός μαχητής, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, κατάφερε να διαφύγει από τη Φαλούτζα.

Όπως είπε, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε τον Ζαρκάουι, ούτε τον άλλο μεγάλο καταζητούμενό τους, ριζοσπαστικό μουσουλμάνο κληρικό Αμπντουλά αλ Τζαλάμπι.

Ο ιρακινός υπουργός είπε ότι δεν είναι γνωστό αν διέφυγαν κατά την διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων ή πριν αυτές αρχίσουν.

Βία στο Ιράκ

Στο μεταξύ η βία εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του Ιράκ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες 500 Αμερικανοί στρατιώτες μετακινούνται από τη Φαλούτζα στη Μοσούλη, του βορείου Ιράκ, μετά από ένα τριήμερο συγκρούσεων εκεί.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε πολλά αστυνομικά τμήματα και όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ελέγχουν μέρος της Μοσούλης.

Την Παρασκευή είχαν σταλεί στην περιοχή ενισχύσεις από την ιρακινή εθνοφρουρά.

Δυτικά της Βαγδάτης, στην Ραμαντί συνεχίζονται οι συγκρούσεις Αμερικανών και Ιρακινών ανταρτών.

Παράλληλα οι ιρακινές αρχές παρέτειναν την απαγόρευση πολιτικών πτήσεων πάνω από τη Βαγδάτη κλείνοντας το αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας επ' αόριστον, ενόσω συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Φαλούτζα.

Εξ άλλου, έχουν σφραγιστεί τα σύνορα με τη Συρία και την Ιορδανία.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλούνται οι άμαχοι στη Φαλούτζα

Απελπιστική περιγράφεται η κατάσταση των κατοίκων της Φαλούτζα

Εφθασε, συμφωνα με πληροφορίες, στη Φαλούτζα το πρώτο φορτίο με διατροφική βοήθεια.

Παρόλα αυτά η Ερυθρά Ημισέλινος και ο Ερυθρός Σταυρός εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την ζωή χιλιάδων αμάχων που έχουν αποκλεισθεί στην πόλη.

Εργαζόμενοι των δύο οργανώσεων στη Φαλούτζα περιγράφουν την κατάσταση στην πόλη ως απελπιστική.

Μετά από μέρες σφοδρών μαχών μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και ιρακινών ανταρτών, η Φαλούτζα δεν έχει πόσιμο νερό, ηλεκτρικό και βασικά είδη διατροφής.

Η επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελίνου κατήγγειλε την κυβέρνηση του Ιράκ για αμοραλισμό.

Η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται στην έκτη ημέρα της και παρόλα αυτά οι αμερικανοί δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να κάμψουν την αντίσταση των ανταρτών.

Οι αμερικανοί διοικητές διατείνονται ότι έχει τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο το 80% της πόλης και αναμένεται πολύ σύντομα το πέρας της επιχείρησης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC Πόλ Γουντ που βρίσκεται στη Φαλούτζα, ενσωματωμένος στις αμερικανικές δυνάμεις, μεταφέρει δηλώσεις ανωτάτου αμερικανού αξιωματικού σύμφωνα με τις οποίες έχει πληγεί καίρια η οργανωτική δομή των ανταρτών.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ανταποκριτές οι αντάρτες έχουν μεταφέρει τη δράση τους σε άλλες πόλεις, κυρίως δε στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων προς την Ιρακινή Εθνική Φρουρά που εδρεύει στη Μοσούλη, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το κύμα βίας που, συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σαρώνει την πόλη.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης απέλυσε τον αστυνομικό διευθυντή της Μοσούλης μετά το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον αστυνομικών σταθμών με αποτέλεσμα να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης στον έλεγχο τους.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επανεμφάνιση του Μουλά Ομάρ

Νέο μήνυμα του μουλά Ομάρ

Την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν θέτει ως στόχο του ο μουλάς Ομάρ, πνευματικός ηγέτης των Ταλεμπάν, των φανατικών ισλαμιστών που είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, οπότε και ανατράπηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Σε γραπτό του μήνυμα που εστάλη σε αραβικά μέσα ενημέρωσης και συντάχθηκε με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Είντ ουλ Φιτρ, ο μουλάς Ομάρ λέει πως ο στρατός των Ταλεμπάν έχει ανασυνταχθεί και ξεκινά εκστρατεία κατά του αμερικανικού στρατού και των αφγανών συνεργατών του.

Πάντως, ο πνευματικός ηγέτης των «Μαθητών του Ισλάμ», όπως αποκαλούνται οι Ταλεμπάν, διευκρίνισε ότι απώτερος σκοπός του κινήματός του δεν είναι η ανακατάληψη της εξουσίας

Ο μουλάς Ομάρ έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με το ποσό των 25 εκατ.δολαρίων


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεργασία ζητεί η Αίγυπτος

Ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο από πλευράς του ελληνικού εφοπλισμού, εκδηλώνει η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ένωση ελλήνων εφοπλιστών.

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμναλή, στην βορειαφρικανική χώρα κοινοποιήθηκαν έτσι και σημεία σχετικής έκθεσης του πρέσβυ της Ελλάδος στο Κάιρο, για τις επαφές του με οικονομικούς υπουργούς της κυβερνήσεως της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Αίγυπτος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε βασικό προμηθευτή της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου μετά την ανακάλυψη νέων, πλούσιων κοιτασμάτων, αλλά και την ολοκλήρωση της κατάλληλης υποδομής για τη μεταφορά του, στις ακτές της Μεσογείου.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις οι οποίες υγροποιούν ή συμπιέζουν το αέριο προς εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, αναφέρει η σχετική έκθεση, τα ελληνικά πλοία θα μπορούσαν να επωφεληθούν τόσο από την ύπαρξη των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όσο και από την κατάλληλη υποδομή και να πάρουν μέρος στο έργο της μεταφοράς του στις ανά τον κόσμο αγορές.

Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται το ζωηρό ενδιαφέρον της αιγυπτιακής κυβερνήσεως για την ανάπτυξη βιομηχανίας διαλύσεως πλοίων στη χώρα και στη βάση συνεργασίας με Ελληνες εφοπλιστές.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι η αιγυπτιακή πλευρά θα επιθυμούσε κοινοπραξία με τη συμμετοχή ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων με σκοπό την ίδρυση μονάδας διαλύσεως πλοίων και διαχειρίσεως σιδήρου "σκραπ" στη μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου.

Τα προσφερόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τονίζεται, από αιγυπτιακής πλευράς για μια τέτοια μονάδα είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας στη Μεσόγειο και η δίοδος μέσω Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό καθώς και το φθηνό εργατικό κόστος και η φθηνή βιομηχανική γη.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον ναυτιλιακό και εφοπλιστικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος, βάσει των επισήμων φετινών οικονομικών εκθέσεων, είναι ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενος.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλούνται οι άμαχοι στη Φαλούτζα

Απελπιστική περιγράφεται η κατάσταση των κατοίκων της Φαλούτζα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ζωή των κατοίκων της Φαλούτζα, κρούουν διεθνείς οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.

Εργαζόμενοι αυτών των οργανώσεων στη Φαλούτζα περιγράφουν την κατάσταση στην πόλη ως απελπιστική.

Μετά από μέρες σφοδρών μαχών μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και ιρακινών ανταρτών, σημειώνονται σοβαρές έλλειψεις βασικών ειδών διατροφής, πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελίνου κατήγγειλε την κυβέρνηση του Ιράκ για αμοραλισμό μετά την απόρριψη από την τελευταία αιτήματος για αποστολή βοηθείας στους κατοίκους της Φαλούτζα.

Η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται στην έκτη ημέρα της και παρόλα αυτά οι αμερικανοί δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να κάμψουν την αντίσταση των ανταρτών.

Οι αμερικανοί διοικητές διατείνονται ότι έχει τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο το 80% της πόλης και αναμένεται πολύ σύντομα το πέρας της επιχείρησης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC Πόλ Γουντ που βρίσκεται στη Φαλούτζα, ενσωματωμένος στις αμερικανικές δυνάμεις, μεταφέρει δηλώσεις ανωτάτου αμερικανού αξιωματικού σύμφωνα με τις οποίες έχει πληγεί καίρια η οργανωτική δομή των ανταρτών.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ανταποκριτές οι αντάρτες έχουν μεταφέρει τη δράση τους σε άλλες πόλεις, κυρίως δε στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων προς την Ιρακινή Εθνική Φρουρά που εδρεύει στη Μοσούλη, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το κύμα βίας που, συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σαρώνει την πόλη.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης απέλυσε τον αστυνομικό διευθυντή της Μοσούλης μετά το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον αστυνομικών σταθμών με αποτέλεσμα να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης στον έλεγχο τους.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στο βέτο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κώστα Καραμανλή, στην Κύπρο, οι επαφές και οι τοποθετήσεις τόσο του ιδίου όσο και του προέδρου της δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου στο κυπριακό, δεσπόζουν στον κυπριακό τύπο του Σαββάτου.

Οι περισσότερες εφημερίδες γράφουν ότι ο Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς τους κάλεσε να ξεχάσουν την άσκηση βέτο για την παραχώρηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας την επισήμανσή του ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρος μαξιμαλιστικών θέσεων.

Χαρακτηριστικά γράφουν ότι άνοιξε τη συζήτηση αναφέροντας ότι απεύχεται να είναι ο ελληνισμός υπεύθυνος για ανακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των εφημερίδων είναι:

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κώστας Καραμανλής: Ξεχάστε το βέτο.

Πρόταση ευθύνης από τον ΔΗΣΥ για 17 Δεκεμβρίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, να συνδεθεί ο οδικός χάρτης της Τουρκίας με λύση του κυπριακού.

Η ΜΑΧΗ: Διάλογο με την Άγκυρα ζητά ο Τάσσος. Μήνυμα στην Τουρκία να τα βρουν πριν τις 17 Δεκεμβρίου.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ξεχάστε το βέτο. Σαφές μήνυμα Καραμανλή προς Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Παραιτούνται από το βέτο. Αναμένεται κίνηση - άλλοθι από την Άγκυρα.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καθόρισαν την τακτική. Καραμανλής και Παπαδόπουλος αποφάσισαν κινήσεις για πριν και μετά τη 17η Δεκεμβρίου. Ο Τάσσος ζήτησε συνάντηση με τον Ερντογαν.

Πρωθυπουργός: Η Αθήνα θα στηρίξει πλήρως τη Λευκωσία.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Πρόσκληση για διάλογο, απηύθυνε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς την Τουρκία ενόψει της απόφασης για την 17η Δεκεμβρίου.

Η αγγλόφωνη Σάϊπρους Μέηλ αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στη πρόσκληση που απηύθυνε η Κύπρος προς την Τουρκία για συνομιλίες και στις επαφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στη Λευκωσία.

Για τις επαφές

Η εφημερίδα «Αλήθεια», που στηρίζει το ΔΗΣΥ, γράφει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή υπέβαλε δωδεκασέλιδο έγγραφο με εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα συνοψίζει το έγγραφο αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται όπως στις 17 Δεκεμβρίου η ελληνική κυπριακή πλευρά υποβάλει συγκεκριμένες τροποποιήσεις ή αλλαγές που επιδιώκει στο Σχέδιο Ανάν και ταυτοχρόνως διεκδικήσει διασύνδεση του οδικού χάρτη της Τουρκίας με τη λύση του κυπριακού και υλοποίηση των όρων μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάλογη πρόταση υπέβαλε και ο πρόεδρος της βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, με τη διαφορά ότι εισηγήθηκε όπως οι προτάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς υποβληθούν όχι στις 17 Δεκεμβρίου αλλά όταν φθάσει η ώρα της νέας διαπραγμάτευσης.

Την υποβολή προτάσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστήριξε και ο πρόεδρος των «Ενωμένων Δημοκρατών», πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Σύμφωνα με την «Αλήθεια», ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους άσκησε κριτική για τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Από τα μικρά κόμματα, οι Νέοι Ορίζοντες και το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα υποστήριξαν άσκηση του βέτο εναντίον της παραχώρησης ημερομηνίας στην Τουρκία.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Καραμανλής έδωσε στη συνάντηση τα μηνύματα ότι, όπως και στην Ελβετία, έτσι και στο θέμα της ημερομηνίας για την Τουρκία δεν πρόκειται να επέμβει στην απόφαση της Κύπρου, αλλά θα συμπαρασταθεί χωρίς να παραγνωρίζει τα δικά της συμφέροντα και ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρος μαξιμαλιστικών θέσεων, αλλά συναινετικών διαδικασιών για λήψη συμβιβαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής και είπε ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για λύση του κυπριακού, αφού επιδιωχθούν περιορισμένες αλλαγές.

Σύμφωνα με την «Αλήθεια», ο κ. Καραμανλής είπε ότι «πρέπει να ξέρουμε τι ζητούμε και πού μπορούμε να πάμε».


«Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Η κυπριακή ηγεσία επιθυμεί τη βιώσιμη λύση στο κυπριακό ζήτημα και με έναν «αξιοπρεπή, έστω οδυνηρό συμβιβασμό», όπως επιθυμεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εφόσον αυτή «δέχεται και θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, άρα και της Κύπρου».

Είναι, επίσης, έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με την Άγκυρα και αυτό έχει διαμηνυθεί στην τουρκική κυβέρνηση και είναι εις γνώσιν του έλληνα πρωθυπουργού.

Αυτά τα σαφή μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, αποφάσισε να στείλει ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, με αφορμή την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κώστα Καραμανλή, που επισκέπτεται από την Παρασκευή τη νήσο.

«Διερχόμαστε μία περίοδο που κυοφορεί εξελίξεις οι οποίες με τους κατάλληλους χειρισμούς, την ενότητα του λαού και την πολυτιμότατη συνδρομή και συμπαράσταση της Ελλάδας μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε έναν αξιοπρεπή, έστω οδυνηρό συμβιβασμό και σε μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», είπε στον πρωθυπουργό ο κύπριος πρόεδρος.

»Ακολούθως μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης και τροποποίησης του σχεδίου Ανάν και τόνισε ότι η Κύπρος επιθυμεί να καταστεί «εποικοδομητικός συνεταίρος και όχι ενοχλητικό μέλος της ΕΕ».

Αναφερόμενος εμμέσως στις προβλέψεις για προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η Κύπρος από το «Όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά και στην σκληρή κριτική που δέχθηκε, πιο πρόσφατα από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε ότι «οι μάντεις των κακών για τις φοβερές πολιτικές θεομηνίες που θα ενέσκηπταν επί του Κυπριακού ελληνισμού διαψεύδονται καθημερινά και ο λαός οδεύει το δρόμο του διατηρώντας αλώβητη την τιμή, την αξιοπρέπειά του και την προσδοκία ενός έντιμου συμβιβασμού».

Παπαδόπουλος για Τουρκία

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε κατ' αρχήν θετικός υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα δέχεται και θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και της Κύπρου.

Μέρος αυτών των υποχρεώσεων, είπε, «είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο τερματισμός του οργανωμένου νέου κύματος εποικισμού, η αποφυγή εχθρικών ενεργειών έναντι της Κύπρου, όπως είναι η παρεμπόδιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συνθήκες».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τη σημασία που έχει όχι μόνο το χρονικό ορόσημο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά η καθ' αυτή διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Γι' αυτό πρόσθεσε «κατ' αρχήν υποστηρίζουμε τη λήψη απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Δικαιούμαστε όμως να διεκδικούμε ότι η Τουρκία θα δείξει με λόγια και έργα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου αλλά και μετά ότι αντιλαμβάνεται και δέχεται ότι η ευρωπαϊκή ένωση αποτελείται από 25 μέλη και ότι απαιτείται και από τα 25 μέλη μια θετική ψήφος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».

Επίσης, αποκάλυψε ότι έχει διαμηνύσει στην Κυβέρνηση της Τουρκίας την ετοιμότητά του για διάλογο κάτι που, όπως ανέφερε, γνωρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αντιφώνηση Καραμανλή

Απαντώντας στον κύπριο πρόεδρο, ο Κώστας Καραμανλής είπε για το Κυπριακό ότι «παρά το γεγονός ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι ακόμη νωπή, ο ελληνοκύπριος πολίτης είναι έτοιμος και σταθερά προσανατολισμένος, όπως το απέδειξε με την ωριμότητά του μέχρι σήμερα, ώστε να δοθεί επιτέλους μια λειτουργική λύση στον ιστορικό αναχρονισμό του κυπριακού».

Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολες» τις αποφάσεις «για έναν οδυνηρό συμβιβασμό» που καλείται να λάβει η μεγαλόνησος και κάλεσε «παρά τις δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας» να επιδειχθεί «νηφαλιότητα, περισυλλογή, καθαρή σκέψη και κυρίως ομοψυχία».

Ανέφερε ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η πορεία της προς την Ευρώπη, που προβλέπεται μακρά, εξαρτάται από τη στάση της» και κυρίως το «σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου».

Λοιπές επαφές

Ο κ. Καραμανλής είχε προηγουμένως συνομιλίες το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Κύπρου, κατά τις οποίες συζήτησαν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Και οι δύο τόνισαν, κατόπιν, την ανάγκη για επανάληψη των προσπαθειών επίλυσης του ζητήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό το νέο πρίσμα της ενταγμένης στην ΕΕ Κύπρου.

Ωστόσο, κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για τη στάση που θα τηρήσουν στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αν και δήλωσαν κατ αρχήν θετικοί στον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, πάντως, ότι η Τουρκία με βάση την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής πρέπει να προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις που αφορούν και το εσωτερικό της.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε από την Παρασκευή σειρά σημαντικών επαφών με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου, ενόψει και της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η πολιτική ηγεσία των κομμάτων της νήσου αλλά και εκπρόσωποι της ιεράς συνόδου παρουσίασαν στον έλληνα πρωθυπουργό τις θέσεις τους. το Σάββατο, κατά την ειδική συνεδρίαση της κυπριακής βουλής, προσφώνησε τον κ. Καραμανλή ο πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Χριστόφιας, αφού είπε ότι στο δημοψήφισμα «η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν απέρριψε τη λύση αλλά τη συγκεκριμένη πρόταση», πρόσθεσε ότι «ο δρόμος δεν έκλεισε γιατί και η βούληση υπάρχει και τα δεδομένα υφίστανται» που ωθούν την ελληνοκυπριακή πλευρά «να εργάζεται σκληρά βασιζόμενη στην αξιοποίηση τόσο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».

Είπε μάλιστα ότι «αν τελικά δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία η αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής είναι συνέχεια της στρατηγικής για επίτευξη λύσης στο κυπριακό το συντομότερο δυνατό προωθώντας την διακηρυγμένη θέση για διεκδίκηση αριθμού αλλαγών στο σχέδιο Ανάν».

«Ελπίζουμε οι εταίροι μας να βοηθήσουν δίνοντας στην Τουρκία τα ορθά μηνύματα που την θέλουν χώρα ευρωπαϊκή σεβόμενη τις κοινές αρχές και αξίες αλλά και χώρα η οποία να αναγνωρίζει τους μελλοντικούς της εταίρους χωρίς καμία διάκριση», κατέληξε.

Εξάλλου, το πρωί του Σαββάτου ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στραμμένοι στο Κυπριακό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πόλεμος για τα σκουπίδια. Χωματερή η Κεντρική Μακεδονία, ξανακλείνουν οι Ταγαράδες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μήνυμα προς την Άγκυρα. Υπό προϋποθέσεις το "ναι" στην ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Που πήγε αυτός ο πακτωλός; Στα 9 δισ. ευρώ (3 τρισ. δρχ) το κόστος της Ολυμπιάδας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάκι για βέτο από Καραμανλή-Τάσσο. Κρίσιμες συνομιλίες στη Λευκωσία για κοινή στάση του Ελληνισμού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αρπάζουν σπίτια και οικόπεδα ομογενών στην Πόλη. Οι Τούρκοι λεηλατούν και βγάζουν στο σφυρί τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας.

Η ΑΥΓΗ: Χρυσό μετάλλιο στην ολυμπιακή σπατάλη. Τώρα ο λαός καλείται να πληρώσει.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να πληρώσει η Γιάννα και το σκυλολόι της για τη ληστεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντί για 1,5 τρισ. οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 4 τρισ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Από διευθυντές, κλητήρες. Υποβιβασμοί μη "γαλάζιων" στελεχών. Σε εφαρμογή το "δόγμα Παυλόπουλου" στη δημόσια διοίκηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γλιτώστε τόκους με μεταφορά υπολοίπου. Εξοφλήστε με δάνειο την πιστωτική κάρτα σας.

ΕΘΝΟΣ: Καταιγίδα αυξήσεων και καπέλα στα ασφάλιστρα. ΙΧ: 7% πάνω από τον Ιανουάριο, ενώ από τις Βρυξέλλες έρχεται νέο κύμα με 40%.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 9 δισ. ευρώ... το μαλλί και μην τ' ανακατώνεις. Κάναμε "Ολυμπιακό ρεκόρ" στις δαπάνες για την τέλεση των αγώνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόσα έφαγαν οι Ολυμπιακοί. Κόστισαν τρία τρισ. δραχμές, δηλαδή δύο φορές πάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χρυσός ο λογαριασμός των Ολυμπιακών. Αθήνα 2004: Στα 7,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το κόστος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκάκι με βέτο. Διερευνούν τις επόμενες κινήσεις για Τουρκία Τάσσος-Καραμανλής.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ολυμπιακό βάρος 1,2 δισ. ευρώ. Στα 9 δισ. ευρώ το κόστος των Αγώνων, με "ουρά" πληρωμών για 2005-2006".

ΕΣΤΙΑ: Οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον Καραμανλή. Θα διασφαλίσουν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

ESPRESSO: Τρανσέξουαλ διεκδικεί το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Πρώην άνδρας άλλαξε φύλο για να γίνει ηθοποιός.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκηνικό κρίσης. Δεύτερο "αιφνιδιασμό" ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο. Εντολή Καραμανλή να ετοιμαστεί νέος εκλογικός νόμος έως τις αρχές 2005".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μήνυμα προς Τουρκία από Καραμανλή και Παπαδόπουλο. Πρόσκληση διαλόγου στην Άγκυρα και ετοιμότητα για λύση του Κυπριακού.

ΚΕΡΔΟΣ: "Αναπτυξιακή αναιμία από το σκληρό νόμισμα. Οριακή η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Γιογουρτλού κεμπάπ. Σε δυσχερή διπλωματική θέση η κυβέρνηση μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο... κεντρώος Καραμανλής: Οι φτωχοί πληρώνουν τα δώρα στους πλούσιους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Το τελευταίο ταξίδι του Αραφάτ. Συγκίνηση και χάος την ώρα της ταφής στη Ραμάλα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα ύψη το κόστος των Ολυμπιακών με 9 δισ. ευρώ. Χρησιμότατη όμως η υλική και η άυλη κληρονομιά"

ΤΑ ΝΕΑ: Τριπλάσια πρόστιμα για οδηγούς ...αν δεν τα πληρώσουν μέσα σε 3 ημέρες. Δρακόντειος ο νέος ΚΟΚ.

Η ΝΙΚΗ: Αγωνία για το αύριο. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αποχαιρέτησαν τον Αραφάτ. Φόρος τιμής από δεκάδες ηγέτες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ προς κυβέρνηση: Πάρτε μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

TRAFFIC NEWS: Έξαλλη η Κοκκίνου με τον Ψινάκη. Άναψαν τα αίματα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στραγγαλίζουν" τη φωνή της Κύπρου. Καθοριστική για εξελίξεις η επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο.

Η ΧΩΡΑ: 5% αυξήσεις σε μισθούς, 4% σε συντάξεις. Γενναίες αναπροσαρμογές πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος Εποχής

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Η κηδεία και ταφή του Γιάσερ Αραφάτ και η αμερικανο-βρετανική Σύνοδος Κορυφής καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Η κηδεία ενδεικτική των πολιτικών λαθών του Αραφάτ» είναι ο τίτλος άρθρου των Ταιμς που επισημαίνουν ότι η πλήρης απομόνωση της τελετής από τους απλούς παλαιστινίους καθώς και η υποβαθμισμένη εκπροσώπηση της διεθνούς κοινότητας, καταδεικνύουν το έλλειμμα της δημοτικότητας του Αραφάτ έξω από την παλαιστινιακή κοινωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει πως η μόνη εκδήλωση συναισθηματισμού προήλθε από την εννιάχρονη κόρη του Γιάσερ Αραφάτ, Ζάχουα που δεν σταμάτησε να κλαίει σε όλη την διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στο Κάιρο.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς υπογραμμίζουν την αντιπάθεια πολλών αράβων ηγετών που παραβρέθηκαν στην κηδεία προς τον Αραφάτ, εκτιμώντας πως η απουσία του παλαιστίνιου ηγέτη θα αποκαταστήσει τις ραγισμένες γέφυρες του Αραβικού Κόσμου με τις ΗΠΑ. Η έγκυρη εφημερίδα δεν παραλείπει να ψέξει πολλούς άραβες ηγέτες για εκμετάλλευση του παλαιστινιακού προβλήματος αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας.

«Το Αντίο ενός Προέδρου» επιγράφεται το πρωτοσέλιδο άρθρο της Ιντιπέντεντ. Ο γνωστός αρθρογράφος και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Φισκ, αναφέρει ότι ο αποκλεισμός του κοινού από την κηδεία του Αραφάτ, δείχνει τον φόβο που έχει καταλάβει όλα τα μονοκομματικά καθεστώτα όλων των αραβικών χωρών που βλέπουν με αγωνία την Ιστορία να τους ξεπερνά.

Η Γκάρντιαν θεωρεί ότι η χαώδεις ταφή του Αραφάτ στη Ραμάλα θα ήταν ότι καλύτερο για τον ίδιο, αν ήταν ζωντανός, σαφής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο εκλιπών τις τύχες του παλαιστινιακού λαού για 40 τετραετίες.

Από τη φιλία στον έρωτα

Μόνο καλά λόγια και επαίνους είχε ο Τζορτζ Μπους για τον «φίλο και σύμμαχο» Τόνι Μπλερ κατά την συνάντηση τους στην Ουάσινκτον, δέκα ημέρες μετά την εκλογική του νίκη.

Η Γκάρντιαν επισημαίνει πως παρά τους επαίνους και τον θαυμασμό ο Μπους απέφυγε να δεσμευτεί ουσιαστικά για την πολιτική του στο παλαιστινιακό, παρόλο που γνωρίζει καλά πόσο πολιτικό κεφάλαιο έχει επενδύσει ο Τόνι Μπλέρ στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Η Ιντιπέντεντ εκτιμά ότι η επίσκεψη Μπλερ στην Ουάσινκτον δεν είχε τα αναμενόμενα από την Ντάουνινγκ Στριτ πολιτικά οφέλη.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς στέκονται στην εσκεμμένη αποφυγή του Τζορτζ Μπους να δεσμευτεί σε μια πιο ενεργή συμμετοχή της κυβέρνησης του στην Μέση Ανατολή.

Αντιθέτως η Ντειλι Τέλεγκράφ κρίνει πως εμμέσως πλην σαφώς ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε στον Μπλέρ ότι θα επιλύσει το μεσανατολικό στην διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

Οι Τάιμς επισημαίνουν το γεγονός ότι στην κοινή συνέντευξη τύπου Μπους-Μπλέρ, ο αμερικανός Πρόεδρος ήταν άνετος και εύχαρις σε αντίθεση με τον Τόνι Μπλέρ που ήταν ξύλινος και με ένα βεβιασμένο χαμόγελο προσπαθούσε, μάταια, να κρύψει τις σοβαρές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες έως τις εκλογές του Μαίου.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μαθήματα Δημοκρατίας

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν το πόσο σημαντική είναι η εμπέδωση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Μια νέα ευκαιρία για την ειρήνη και την δημοκρατία δίνεται στην Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, επεσήμαναν με μια φωνή οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλέρ, σε δηλώσεις που έκαναν από κοινού μετά τη συνάντηση τους την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ευχή, στα επόμενα τέσσερα χρόνια, να γίνει δυνατή η διαπραγμάτευση με μια νέα ανεξαρτητη και δημοκρατική παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο κ. Μπους ανέφερε πως η ειρήνευση στην Μέση Ανατολή είναι προς το συμφέρον όλοκληρης της παγκόσμιας κοινότητας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου Μπους και Μπλέρ, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε τις πρόσφατες εκλογές στο Αφγανιστάν τις όποιες απεκάλεσε «ήττα του πολιτικού αμοραλισμού και της τρομοκρατίας».

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η υπό αμερικανική διοίκηση επιχείρηση στο Ιράκ αποσκοπεί στην εξομάλυνση της κατάστασης με την εξάρθρωση των αντάρτικων θυλάκων, έτσι ώστε η χώρα να προχωρήσει στις αρχές Ιανουαρίου, σε εκλογές για την επιλογή μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Βαρειά η σκιά του Αραφάτ

Ο Αραφάτ θα στοιχειώνει τους Παλαιστινίους για πολλά χρόνια

Χάος και ακραία συναισθήματα συνόδευσαν τον Γιάσερ Αραφάτ σε όλη του τη ζωή, ακόμα και έως τον τάφο.

Δεν υπήρξε ποτέ χαμηλών τόνων ούτε ιδιαίτερα οργανωτικός. Η υστερία στους δρόμους ήταν ένα από τα βασικά του όπλα.

Το μεγαλύτερο του, όμως, όπλο ήταν η αρνηση του να υποχωρήσει.

Κανένας από όσους είδαν την αντίδραση του το 1982 στην Δυτική Βυρητό όταν αυτός και οι παλαιστίνιοι συνεργάτες του δεχόταν τα πυρά των ισραηλινών, δεν μπορούν να ξεχάσουν το κουράγιο αλλά και το μοναδικό του πείσμα.

Συνήθιζε να λέει πως ποτέ δεν έχανε ευκαιρίες. Κι όμως την μεγαλύτερη ευκαιρία την έχασε όταν απέρριψε την συμφωνία με τον Εχουντ Μπαράκ το 2000.

Αρχιτέκτονας της συνάντησης του Καμπ Ντειβιντ, το 2000 ήταν ο Μπιλ Κλίντον ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί λύση στο χρονίζον παλαιστινιακό πρόβλημα, πιέζοντας την ισραηλινή πλευρά να δώσει όσο πιο πολλά μπορούσε.

Ο προεδρος Κλίντον τερμάτισε την θητεία του με την πικρία ότι δεν κατάφερε να λύσει το μεσανατολικό.

Εντελώς αντιφατικές είναι οι εκτιμίσεις ισραηλινών και παλαιστινίων για την συνάντηση του Καμπ Ντειβιντ.

Ο Εχούντ Μπαράκ, τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, μέμφεται ακόμα και μετά θάνατον τον Γιάσερ Αραφάτ γιατί, όπως λέει, σε τελική ανάλυση δέν επιθυμούσε την ειρήνη. Γι αυτό και δεν άδραξε την μοναδική ευκαιρία που του δοθηκε. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αποτίμιση του Μπιλ Κλίντον.

Ωστόσο ο ίδιος ο Αραφάτ, ισχυριζόταν ότι αν υπέγραψε την συμφωνία του Καμπ Ντειβιντ θα ήταν σαν να αυτοκτονούσε πολιτικά.

Μετά από τέσσερα χρόνια ιντιφάντα και ισραηλινών αντιποίνων, ο Αραφάτ αφήνει στους διαδόχους του πολύ βαρειά κληρονομιά.

Τώρα ξεκινά η κούρσα της διαδοχής που δεν προβλέπεται καθόλου ομαλή, γεγονός που θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο επανατροχιοδρόμισης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πέρα από την ενδημική διαφθορά και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η παρακαταθήκη του Αραφάτ στον παλαιστινιακό λαό είναι μια ευνουχισμένη γενιά ηγετικών στελεχών που μισεί ό ένας τον άλλο και που θα επικαλείται την εύνοια του Αραφάτ ακόμα κι από τον τάφο του.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλούνται οι άμαχοι στη Φαλούτζα

Απελπιστική περιγράφεται η κατάσταση των κατοίκων της Φαλούτζα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ζωή των κατοίκων της Φαλούτζα, κρούουν διεθνείς οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.

Εργαζόμενοι αυτών των οργανώσεων στη Φαλούτζα περιγράφουν την κατάσταση στην πόλη ως απελπιστική.

Μετά από μέρες σφοδρών μαχών μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και ιρακινών ανταρτών, σημειώνονται σοβαρές έλλειψεις βασικών ειδών διατροφής, πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Φαλούτζα βρίσκεται στην έκτη ημέρα της και παρόλα αυτά οι αμερικανοί δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να κάμψουν την αντίσταση των ανταρτών.

Οι αμερικανοί διοικητές διατείνονται ότι έχει τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο το 80% της πόλης και αναμένεται πολύ σύντομα το πέρας της επιχείρησης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC Πόλ Γουντ που βρίσκεται στη Φαλούτζα, ενσωματωμένος στις αμερικανικές δυνάμεις, μεταφέρει δηλώσεις ανωτάτου αμερικανού αξιωματικού σύμφωνα με τις οποίες έχει πληγεί καίρια η οργανωτική δομή των ανταρτών.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ανταποκριτές οι αντάρτες έχουν μεταφέρει τη δράση τους σε άλλες πόλεις, κυρίως δε στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων προς την Ιρακινή Εθνική Φρουρά που εδρεύει στη Μοσούλη, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το κύμα βίας που, συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σαρώνει την πόλη.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης απέλυσε τον αστυνομικό διευθυντή της Μοσούλης μετά το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον αστυνομικών σταθμών με αποτέλεσμα να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης στον έλεγχο τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.