Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-31

  1. Δύσκολοι καιροί για Έλληνες
  2. Αναζητούνται Βρετανοί αγοραστές
  3. Πολύ υψηλό πυρετό εμφανίζει ο Πάπας
  4. Επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Πολ Γούλφοβιτς
  5. Ξαναγοίγει η υπόθεση Ακτσά
  6. Πέθανε η Τέρι Σκιάβο
  7. Ευρω-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος
  8. Ζημία διαρκείας
  9. Για κακούργημα ο μητροπολίτης Αττικής
  10. Ήπια προσαρμογή η «φοροεπιδρομή»;
  11. Δεν παραιτείται
  12. Στα ύψη το διοξείδιο του άνθρακα
  13. Τα πεινασμένα παιδιά του Ιράκ
  14. Τα πεινασμένα παιδιά του Ιράκ
  15. Ελλείψεις και καθυστερήσεις στη βοήθεια
  16. Κρίσιμες εκλογές στη Ζιμπάμπουε
  17. Εκτός αέρα ο Μπαρόζο

Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 01:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι καιροί για Έλληνες

Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα σημειώνει πως η αύξηση του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας, που πέρασε από τη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος, «υπογραμμίζει τις ανησυχίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους στο 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 6,1% πέρυσι».

Το έλλειμμα αυτό αποτελεί ρεκόρ για χώρα της Ευρωζώνης, σημειώνει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, και οφείλεται «στην υπέρβαση των δαπανών για την κατασκευή αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων για την Ολυμπιάδα της Αθήνας».

Η Ελλάδα μπορεί να έχει δυο χρόνια προθεσμία για να φέρει το έλλειμμά της κάτω από το 3% που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά «η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των ευρωπαίων εταίρων της θα εξαρτηθεί από το αν θα καταφέρει να πετύχει το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών μέσα σε αυτό το έτος» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει απορροφηθεί πλήρως το κόστος της Ολυμπιάδας που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό επενδύσεων του δημοσίου, αλλά σημειώνει πως οι 22 ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν προβλέπεται να φέρουν έσοδα στην κυβέρνηση από τη μετα-ολυμπιακή τους χρήση.

Οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν ανάγκη νέων επενδύσεων για να διαμορφωθούν σε θελκτικούς χώρους για το κοινό.

Ολυμπιακά έργα

Στο ίδιο θέμα, της μετα-ολυμπιακής χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων αναφέρεται και η Ιντιπέντεντ (The Independent) που λέει ότι «αφού ξόδεψαν σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες για να οργανώσουν τους Αγώνες, οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι που τα ακριβά νέα τους στάδια παραμένουν άδεια».

Το τεράστιο δημόσιο χρέος, οι παράτυπες δαπάνες κατά την προετοιμασία, και ο πανικός της τελευταίας στιγμής έχουν κάνει πλέον τους Έλληνες «να είναι απογοητευμένοι από την κληρονομιά της επιστροφής των αγώνων στην πατρίδα τους» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μελλοντική χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αλλά σημειώνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει περάσει ακόμα από τη Βουλή και ότι «τα σχέδια δεν έχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς, πότε και ποιος θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις».

Η κυβέρνηση εμμένει ότι Έλληνες και ξένοι επενδυτές συνωστίζονται για να αποκτήσουν άδειες χρήσης, «αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψεις τις λεπτομέρειες» σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

Οι «αναθεματισμένοι»

Στις άλλες βρετανικές εφημερίδες κυριαρχεί η εικόνα του με το ζόρι χαμογελαστού διάδοχου του αγγλικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολου, που άθελά του έκανε γνωστά τα αισθήματα του για τους δημοσιογράφους: αναθεματισμένοι, σε ελεύθερη απόδοση (bloody people, όπως είπε χαρακτηριστικά).

Ο πρίγκιπας Κάρολος εμφανώς εκνευρισμένος καθώς ετοιμαζόταν για μα φωτογραφία με τους γιους του, φαίνεται πως δεν κατάλαβε ότι τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων ήταν σε λειτουργία και εξέφρασε με γλαφυρό τρόπο τις απόψεις του: «Το μισώ να το κάνω αυτό. Αναθεματισμένοι. Δεν αντέχω αυτόν τον άνθρωπο [τον συντάκτη του BBC για θέματα της βασιλικής οικογένειας] έτσι κι αλλιώς. Είναι τόσο απαίσιος, στα αλήθεια. Μισώ αυτούς τους ανθρώπους».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) εκφράζει την έκπληξή της που ο πρίγκιπας Κάρολος έβαλε στο στόχαστρο τον δημοσιογράφο του BBC, Νίκολας Γουίτσελ, «γνωστό στους συναδέλφους του ως βιονικό καρότο» (λόγω του χρώματος των μαλλιών του).

Το περιστατικό αποκάλυψε την «έκταση της αποστροφής του πρίγκιπα της Ουαλίας για τα μέσα ενημέρωσης» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ενώ η Τάιμς (The Times) λέει ότι τα σχόλια αποκάλυψαν «την αποστροφή του πρίγκιπα για τον συντάκτη του BBC).


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητούνται Βρετανοί αγοραστές

H Τέιτ Γκάλερι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφοράς για την αγορά των υδατογραφιών

Με στόχο τη διατήρηση στη Βρετανία έργων του Άγγλου στοχαστή, ποιητή, ζωγράφου και χαράκτη, Γουίλιαμ Μπλέικ (1757-1827), η κυβέρνηση απαγόρευσε να φύγουν από τη χώρα 19 υδατογραφίες, που έγιναν για τη διακόσμηση ποιητικής συλλογής του Σκοτσέζου ποιητή, Ρόμπερτ Μπλερ (1699-1746).

Τα έργα ανακαλύφτηκαν το 2001 σε βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στη Γλασκόβη. Ο σημερινός τους κάτοχος ήθελε να τα πουλήσει στο εξωτερικό, συμφώνησε όμως να τα διαθέσει για 8,8 εκατομμύρια λίρες στη Βρετανία, εάν βρεθεί αγοραστής.

Δώδεκα από τις υδατογραφίες διακοσμούσαν το βιβλίο και οι υπόλοιπες επτά στην κατοχή αγνώστων. Μετά από δικαστική απόφαση, με την οποία ρυθμίστηκαν θέματα ιδιοκτησίας, οι υδατογραφίες πωλήθηκαν το 2003 σε άγνωστο συλλέκτη.

Η απαγόρευση εξαγωγής ισχύει μέχρι τις 30 Μαΐου και ενδέχεται να παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό η Τέιτ Γκάλερι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφοράς για την αγορά των υδατογραφιών.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύ υψηλό πυρετό εμφανίζει ο Πάπας

Η ανακοίνωση έγινε μετά από δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης περί δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του Πάπα

«Πολύ υψηλό πυρετό» εμφανίζει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Γιακίν Ναβάτο- Βαλς.

Ο ίδιος είπε ότι ο πυρετός προκλήθηκε από λοίμωψη του ουροποιητικού συστήματος και ότι ο ποντίφικας λαμβάνει την απαιτούμενη αντιβίωση.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης περί δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του Πάπα.

Ο 84χρονος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε εμφανιστεί την Κυριακή του Πάσχα στο παράθυρο δώματος του Βατικανού για να ευλογήσει τους πιστούς, δεν ήταν όμως ικανός να ομιλήσει.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάπας έχει χάσει πολύ βάρος, μετά την τραχειοτομή στην οποία υπεβλήθη, εξαιτίας προβλημάτων του αναπνευστικού του συστήματος.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου)

Επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Πολ Γούλφοβιτς

Ο Πολ Γούλφοβιτς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιουνίου

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς, ο Πολ Γούλφοβιτς, αρχιτέκτονας των σχεδίων του πολέμου κατά του Ιράκ, εξελέγη ομόφωνα ως νέος, 10ος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το προεδρείο της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέλεξε τον εκλεκτό του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που ήταν και ο μόνος υποψήφιος. Παραδοσιακά τη θέση καλύπτει Αμερικανός.

Οι αντιδράσεις στην ανάληψη της θέσης από τον κ. Γούλφοβιτς δεν εστιάζονταν μόνο στο ρόλο του ως υπέρμαχου του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και στην έλλειψη πείρας στο πεδίο της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, που είναι και ο βασικότερος τομέας δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Σε μία σειρά συνομιλιών με εκπρόσώπους της ΕΕ, ο φερόμενος ως πολιτικά υπερσυντηρητικός Γούλφοβιτς, κατόρθωσε να λάβει τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών χωρών.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο 61χρονος Γούλφοβιτς δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα μελετήσει τους τρόπους επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των δανείων και των βοηθημάτων που διατίθενται στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η φτώχεια στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη δανειοδότηση.

Χρειάζονται, είπε, οι σωστές προϋποθέσεις γα ιδιωτικές επενδύσεις, η άρση των εμπορικών περιορισμών για προϊόντα των πτωχών χωρών και η μείωση των επιδοτήσεων στις βιομηχανικές χώρες.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ξαναγοίγει η υπόθεση Ακτσά

Μυστικοί πράκτορες της Βουλγαρίας στρατολόγησαν, σύμφωνα με κατηγορίες, τον Τούρκο δράστη, Αλί Ακτσά, ο οποίος εκτίει 10ετη ποινή σε φυλακή της Τουρκίας.

Οι ιταλικές αρχές ξανανοίγουν τον «φάκελο Ακτσά», καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία ότι η απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ο Β΄ το 1981 από τον Αλί Ακστά, είχε οργανωθεί από τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης, ΚGB, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.

Μυστικοί πράκτορες της Βουλγαρίας στρατολόγησαν, σύμφωνα με κατηγορίες, τον Τούρκο δράστη, Αλί Ακτσά, ο οποίος εκτίει την ποινή του σε φυλακή της Τουρκίας.

Ο Πάολο Γκουτζάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής, θα μεταβεί στην Τουρκία, για να θέσει ερωτήσεις στον Ακτσά.

Σύμφωνα με τον Μετόντι Αντρέεβ, πρώην αξιωματούχο του βουλγαρικού καθεστώτος στα κρατικά αρχεία, είπε στην εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα ότι τα σχετικά ντοκουμέντα φυλάσσονταν σε ειδικό χώρο της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας Νταρζάβνα Σιγκουρνοστ και ότι πρόκειται για την αλληλογραφία της με την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζι. Χρειάστηκαν μήνες, είπε, για να μεταφραστούν περίπου 1.000 επιστολές.

Ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντίμιταρ Τζόνεφ, είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι τα ντοκουμέντα θα τεθούν στη διάθεση των ιταλικών αρχών.

Η τελευταία εξέλιξη δικαιώνει τις ιταλικές αρχές που έστρεφαν πάντα τις υποψίες τους κατά της μυστικής υπηρεσίας της σοσιαλιστικής Βουλγαρίας. Ήδη αμέσως μετά την απόπειρα είχε γίνει γνωστό ότι ο Ακτσά είχε επισκεφτεί τη χώρα πολλές φορές.

Η Ιταλία αμνήστευσε τον Ακτσά το 2000 και τον εξέδωσε στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 10 χρόνων, για άσχετα με την απόπειρα αδικήματα.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε η Τέρι Σκιάβο

Η υπόθεση Σκιάβο προκάλεσε στις ΗΠΑ έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της ευθανασίας.

Η Σκιάβο αποσυνδέθηκε από το σωλήνα κατόπιν αιτήματος του συζύγου της, παρά τρις έντονες αντιδράσεις των γονέων της, αλλά και του κογκρέσου και του προέδρου, Τζορτζ Μπους, που προώθησαν νόμο με στόχο τη διατήρησή της στη ζωή.

Το πρωί της Πέμπτης το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα των γονέων της, που ζητούσαν να διασωληνωθεί και πάλι η κόρη τους για να κρατηθεί στη ζωή.

Η Σκιάβο πέθανε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν επί χρόνια, ενώ οι γονείς και ο σύζυγός της είχαν εμπλακεί σε επταετή δικαστική διαμάχη για να διατηρηθεί ή όχι στη ζωή.

Η υπόθεση Σκιάβο προκάλεσε στις ΗΠΑ έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της ευθανασίας.

Σε αντίθεση με τους γονείς της, γιατροί που διορίστηκαν από δικαστήριο είχαν γνωμοδοτήσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση επαναφοράς της ασθενούς.

Μετά το θάνατο της Τέρι Σκιάβο ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε την υποστήριξή του στους γονείς της, υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπερισχύει η απόφαση υπέρ της ζωής. Βαθιά λύπη και απογοήτευση για το θάνατο της Σκιάβο εξέφρασε το Βατικανό.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρω-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος

Στις εισαγωγές μηχανημάτων, προϊόντων χάρτου, κλωστοϋφαντουργικών και αγροτικών προϊόντων θα επιβληθούν οι επιπρόσθετοι δασμοί

Νέα όξυνση σημειώνεται στις ευρω-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει στα 15% τους δασμούς, σε μία σειρά εισαγωγών από τις Ηνωμένων Πολιτείες, μεταξύ άλλων σε μηχανήματα, προϊόντα χάρτου, κλωστοϋφαντουργικά και αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα μέτρα θα ισχύσουν από την πρώτη Μαΐου, μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμορφωθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος έκρινε παράνομο νόμο, που ευνοούσε αμερικανικές εταιρείες.

Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες την είσπραξη μέρους των δασμών που επιβάλλονται σε ξένες εταιρείες, οι οποίες εξάγουν στις ΗΠΑ προϊόντα σε τιμές κάτω από εκείνες των αγορών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση των Ευρωπαίων.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, κάτι που θεωρείται δεδομένο, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για ευρω-αμερικανική συνάντηση πριν την έναρξη της επιβολής των επιπλέον δασμών.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ζημία διαρκείας

Η έκθεση της επιτροπή είναι ιδιαίτερα επικριτική προς τις 15 υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών

Έκθεση αμερικανικής επιτροπής για τις λανθασμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο στο Ιράκ λέει ότι θα χρειασθούν χρόνια για να επιδιορθωθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει στην αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση τονίζει οι μυστικές υπηρεσίες έπεσαν εντελώς έξω σε σχεδόν όλες τις εκτιμήσεις τους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και προειδοποιεί ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να γνωρίζει πολύ λίγα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες και την πυρηνική απειλή που συνιστούν οι εχθροί της, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Η έκθεση της επιτροπή είναι ιδιαίτερα επικριτική προς τις 15 υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και αναφέρει ότι τα περισσότερα συμπεράσματα τους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ήταν εντελώς λανθασμένα. Ο λόγος οφείλεται -σύμφωνα με την έκθεση - στην ανικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να συλλέξουν αξιόπιστες πληροφορίες για τα όπλα και σοβαρά λάθη στην ανάλυση των πληροφοριών που είχαν πέσει στα χέρια τους.

Δεν υπάρχει περιθώριο για παρόμοια σφάλματα στο μέλλον υπογραμμίζει η έκθεση της επιτροπής, η οποία αποφαίνεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πολύ λίγα για τα προγράμματα εξοπλισμών χωρών, όπως η Βορεια Κορέα και το Ιράν, που συνιστούν κατά την αμερικανική άποψη- απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα κεφάλαια της έκθεσης που αναφέρονται στις χώρες αυτές δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Η έκθεση της επιτροπής περιέχει 70 προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στις μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων για συγχωνεύσεις υπηρεσιών και για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Τζον Νεγροπόντε του νέου επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

του Ανδρέα Μπελιμπασάκη

Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να μην μπόρεσε να πείσει την ελληνική διανόηση(κυρίως την αριστερή) για τις αγαθές προθέσεις του σε ότι αφορούσε τον κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά ένα θέμα που εκ των πραγμάτων πάντα γοήτευε, ήταν οι ιδεολογικές αναζητήσεις του ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν Μαρξιστής, αλλά ένας αιρετικός οικονομολόγος, γράφει ο γιος του, Νίκος Παπανδρέου, στον πρόλογο της επανέκδοσης στα ελληνικά του περίφημου αμερικανικού σοσιαλιστικού περιοδικού «Monthly Review» («Μηνιαία Επιθεώρηση»), του οποίου συνεργάτης υπήρξε ο Παπανδρέου.

Από τον πρόλογο, ο οποίος λόγω των θεμάτων που θίγει, αλλά και λόγω της εξειδικευμένης ανάλυσης που επιχειρεί ο Νίκος Παπανδρέου, αναμένονται να προκληθούν πολλές συζητήσεις, ίσως και αντιδράσεις.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού το 1949, είχε κυκλοφορήσει με κύριο άρθρο το «Γιατί σοσιαλισμός» του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ συνεργάτες του υπήρξαν ο Σουήζυ, ο Μάγκντοφ, φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Φόστερ, ο Κάστρο, ο Σαρτρ, ο Γκεβάρα, ο Γκαλεάνο, ο Τολιάτι, ο Τσόμσκι, η Αλιέντε, ο κομαντάντε Μάρκος κ.ά.

Ένας αιρετικός;

«Τι είδους οικονομολόγος ήταν ο Ανδρέας;», διερωτάται ο γιος του Νίκος Παπανδρέου.

«Για πολλούς που βρίσκονται έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και ίσως και για ορισμένους μέσα σε αυτή, που δεν γνωρίζουν ωστόσο το ακαδημαϊκό του έργο, υπάρχει η εντύπωση ότι ήταν μαρξιστής.

»Πιθανόν να έχουν ακούσει ότι στα νιάτα του ήταν τροτσκιστής. Σίγουρα γνωρίζουν ότι ίδρυσε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου ηγήθηκε. Ορισμένοι ίσως να έχουν ακούσει τον τίτλο «Πατερναλιστικός καπιταλισμός», που είναι ένα από τα 15 βιβλία του. Ο τίτλος ενισχύει την εντύπωση ότι ήταν αιρετικός, επικριτής του συστήματος.

»"Νέο-κλασικός". Ας απαντήσω εν συντομία στο ερώτημα τι είδους οικονομολόγος ήταν. Ήταν "νεο-κλασικός", δηλαδή μη μαρξιστής οικονομολόγος. Τα "νέο-κλασικά" οικονομικά είναι αυτά που διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Ωστόσο δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με την ορθόδοξη θεωρία. Για τον λόγο αυτό προσπαθούσε να τη βελτιώσει - όχι όμως και να την εγκαταλείψει.

»Δανειζόμενος ορολογία από τον χώρο της ψυχανάλυσης, θα έλεγα ότι βρισκόταν σε μια σχέση "αγάπης-μίσους" με το νεο-κλασικό μοντέλο. Επιθυμούσε η θεωρία με την οποία θα συμπορευόταν να είναι τέλεια. Παρ' ότι η σύγχρονη οικονομική σκέψη και θεωρία δεν ανταποκρινόταν σε αυτή του την προσδοκία, παρέμενε η καλύτερη δυνατή».

Ο Νίκος Παπανδρέου πιστεύει ότι από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας ήταν ένας αιρετικός...

«Από τη σύντομη έρευνα τού τι μελετούσε εκείνο τον καιρό ο Ανδρέας Παπανδρέου», γράφει, «βλέπουμε ότι ενδιαφερόταν ήδη για την παρέκκλιση από το νεο-κλασικό μοντέλο, δηλαδή το μοντέλο που παίρνει ως βάση την απόλυτα ανταγωνιστική αγορά.

»Ενδιαφερόταν για τη σχέση της παραδοσιακής θεωρίας με τον πραγματικό κόσμο, και ειδικά για τις σχέσεις εξουσίας, κάτι που αγνοούσε το θεωρητικό μοντέλο.

»Για όσους δεν είναι οικονομολόγοι, επιγραμματικά αναφέρω ότι η ορθόδοξη οικονομική θεωρία υποθέτει έναν κόσμο με απόλυτα ανταγωνιστικές εταιρείες, που, λόγω του μικρού μεγέθους τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τις τιμές της αγοράς.

Όπως παρατηρεί ο Νίκος Παπανδρέου, «ο Ανδρέας ήθελε ένα μοντέλο που οι βασικές του προτάσεις να ελέγχονται εμπειρικά, να επαληθεύονται ή να διαψεύδονται, αντίστοιχα.

»Νομίζω ότι ιδανικά επιθυμούσε μια θεωρία που θα ερμήνευε το οικονομικό σύστημα όλων των κρατών του κόσμου, μια θεωρία που θα έπαιρνε κάτω από την ομπρέλα της όχι μόνο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και το φεουδαρχικό, το σύστημα του μερκαντιλισμού, τον απόλυτο μονοπωλιακό ανταγωνισμό ή τη σημερινή "παγκοσμιοποίηση"».

«Κυρίαρχο το άτομο και όχι το κράτος»

«Θυμάμαι», γράφει ο Νίκος Παπανδρέου, «μια προσωπική κουβέντα μαζί με τον πατέρα μου, στη διάρκεια της οποίας μου είπε ότι ο φασισμός του '30, και αργότερα ο κομμουνισμός και η άνοδος του Χίτλερ, συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου οικονομολόγοι, όπως ο μεγάλος Debreu, έφτιαξαν μαθηματικά μοντέλα με ατομικιστική οικονομία, όπου ο ρόλος του κράτους ήταν περιορισμένος στο να φορολογεί και να θέτει δασμούς.

Οι οικονομολόγοι της γενιάς του Ανδρέα, που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον Μεσοπόλεμο, ήθελαν μια θεωρία όπου κυρίαρχο να είναι το άτομο και όχι το κράτος.

H κολεκτιβιστική αντίληψη του φασισμού και του κομμουνισμού τούς είχε τρομάξει.

Γι' αυτό η έμπνευσή τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοντέλο όπου το κράτος έλειπε παντελώς και όπου οι επιχειρήσεις ήταν μικρές και αδύναμες.

Αλλά, αν είναι έτσι, συνέχιζε ο Ανδρέας, δηλαδή αν η θεωρία επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, πώς μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για θεωρία και όχι για ιδεολογία;

Ο Schumpeter, λέει ο Ανδρέας στις διαλέξεις του στο Μίσιγκαν το 1973, ξόδεψε τη μισή του ζωή για να υπερασπίσει την ιδέα ότι τα οικονομικά δεν είναι ιδεολογία, αλλά επιστήμη.

Ο Ανδρέας συλλογίζεται ότι για να υποχρεωθεί ένα μυαλό σαν τον Schumpeter να γίνει μόνιμος συνήγορος του επιστημονισμού των οικονομικών, το πρόβλημα ήταν υπαρκτό».


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 15:07 (Ώρα Λονδίνου)

Για κακούργημα ο μητροπολίτης Αττικής

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παραπέμπει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών το μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Το πόσο που φέρεται να έχει υπεξαιρεθεί σύμφωνα με το βούλευμα εναντίον του οποίου ο κ. Παντελεήμων μπορεί να ασκήσει έφεση, ανέρχεται σε 100 εκ. δραχμές και αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη την περίοδο 1996-1997.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει μοναχές της μονής καταγγέλλοντας ως υπαίτιο υπεξαίρεσης τον μητροπολίτη Αττικής.

Ο κ. έχει τεθεί σε εξάμηνη αργία από την Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί οριστική αργία, αν επιβεβαιωθούν οι σε βάρος του καταγγελίες.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ήπια προσαρμογή η «φοροεπιδρομή»;

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επίδομα σε 350.000 δικαιούχους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκθρόνιση με άνοιγμα λογαριασμών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επίδομα χωρίς αποδείξεις σε 350.000 οικογένειες.

Η ΑΥΓΗ: Σκάνδαλο με μουχλιασμένα γιαούρτια.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σάπια 350.000 γιαούρτια της «ΦΑΓΕ».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Άμεση οικονομική βοήθεια πριν από το Πάσχα. «Ζεστό χρήμα» σε 350.000 οικογένειες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βουλιάζει η αγορά και τα μέτρα διχάζουν τη ΝΔ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.806 προσλήψεις σε Δημόσιο, ΟΤΑ, Ολυμπιακές Αερογραμμές.

ΕΘΝΟΣ: Επέλαση κερδοσκόπων μετά τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κυρηναίος αντί Ειρηναίος στον Πανάγιο Τάφο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μας τρέλαναν στους φόρους την περίοδο 1994-2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μούχλα στα γιαούρτια και την ενημέρωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από μηχανής χάος στην αγορά.

ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ δημαγωγεί για τα οικονομικά μέτρα. Κατηγορεί την Κυβέρνηση αρνούμενο τις δικές του ευθύνες.

ESPRESSO: Ο Κατσούλας λατρεύει και τώρα τον σατανά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμη μάχη του κράτους κατά της φοροκλοπής.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ψάχνουν τον Βαβύλη. Έρευνες σε μοναστήρια.

ΤΑ ΝΕΑ: Έστρωσαν χαλί στους κερδοσκόπους.

Η ΝΙΚΗ: Φοροκαταιγίδα Νο 2. Μεγάλη επιβάρυνση και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολυμπιακή λεηλασία. Οι εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην κερδοσκοπία.

TRAFFIC NEWS: 3 χρόνια φυλακή στη Νίκη.

Η ΧΩΡΑ: Επίδομα οικογενειακό σε 350.000 εργαζομένους.

City Press: Σκεπτικισμός για τα μέτρα.

Μetro: Βλέπει την έξοδο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με κουπόνια το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Με το... πάσο τους το πάσο των ΑΜΕΑ.

Οικονομικά μέτρα

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "στα περισσότερα κράτη του κόσμου ισχύει ο εξής κανόνας ως προς την οικονομική πολιτική: Όταν κυβερνούν φιλελεύθερα ή συντηρητικά κόμματα, τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύονται. Και δημιουργείται εθνικός πλούτος. Όταν κυβερνούν σοσιαλιστικά κόμματα, τα ελλείμματα και χρέη αυξάνονται. Και ο εθνικός πλούτος σκορπίζεται εν είδει παροχών. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην χώρα μας. Μετά από 11 συνεχόμενα χρόνια σοσιαλιστικής διακυβερνήσεως, ήλθε στην εξουσία μία φιλελεύθερη κυβέρνησις, η οποία παρέλαβε δημοσιονομικό χάος. Μάλιστα ειδικώς στην Ελλάδα συνέβη και κάτι χειρότερο: Η σοσιαλιστική Κυβέρνησις Σημίτη όχι μόνον δημιούργησε τεράστια ελλείμματα και χρέη, αλλά φρόντισε να τα αποκρύψη. Η δημοσιονομική απογραφή απεκάλυψε τεράστιες αποκλίσεις των πραγματικών ελλειμμάτων, από αυτά που κατεγράφοντο επισήμως".

Η City Press αναφέρει ότι "εκφράζονται φόβοι ότι θα έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, χωρίς να φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Παραγωγικές τάξεις -από τους βιοτέχνες μέχρι τον ΣΕΒ- συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταναλωτικό κίνημα έχουν αρνητική άποψη για τα μέτρα. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τη λιτότητα και τα αίτιά της. Αλυσίδα ανατιμήσεων εν όψει με 25.000 κωδικούς των σούπερ μάρκετ να αλλάζουν εντός των ημερών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει επιβάρυνση του τιμάριθμου κατά 0,5-0,8 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ οι υπολογισμοί των συνδικαλιστικών οργανώσεων κυμαίνονται μεταξύ 1 και 1,5 μονάδων. Χωρίς πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό το Μαξίμου. Κυβερνητικές ανησυχίες για το πολιτικό κόστος των μέτρων και τα αποτελέσματα των γκάλοπ που θα δημοσιευθούν το Σαββατοκύριακο".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η αύξηση του ΦΠΑ θα περιορίσει την κατανάλωση και τον ρυθμό ανάπτυξης, προκαλώντας καθίζηση στην αγορά. Αυτή είναι η γνώμη τραπεζιτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η οικονομική πολιτική θα έπρεπε να είναι αναπτυξιακή και όχι πολιτική λιτότητας. Τα μέτρα προκάλεσαν την κατακραυγή όλων των παραγωγικών τάξεων. Τα μέτρα όμως δίχασαν και το ίδιο το κόμμα της ΝΔ. Ο υπουργός Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνης μίλησε για "ανακολουθία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η επιβολή φόρων ήταν δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, αλλά η είσπραξή τους είναι δυσχερέστερη. Από χτες, έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να διασφαλιστούν τα νέα έσοδα, κυρίως από την αύξηση ΦΠΑ, απολύτως αναγκαία για την κάλυψη του ελλείμματος. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ που έχει ήδη εισπραχθεί, δηλαδή η φοροκλοπή, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "άνω κάτω έγινε η αγορά, με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που οδηγεί στην αναγκαστική προσαρμογή περίπου 1 εκατ. ταμειακών μηχανών στα νέα φορολογικά δεδομένα. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες με αυξημένο ΦΠΑ 4,5%, 9% και 19% από τα μεσάνυχτα και ζητούν χρονικό περιθώριο ενός μηνός για αντιμετώπιση της κυβερνητικής προχειρότητας. Εν μέσω αυτών και η ενδοκυβερνητική γκρίνια που έφεραν τα μέτρα, ενώ ο Αλογοσκούφης ανοίγει και θέμα ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης".

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι " το δρόμο προς την έξοδο έδειξε χθες η ελληνική κυβέρνηση στον κ. Ειρηναίο. Το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε ένα πόρισμα - κόλαφο για την κατάσταση του Πατριαρχείου και τον κάλεσε να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του. Έπεται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Πατριάρχη κι ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" του.

Υπόθεση Βαβύλη

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου Απόστολου Βαβύλη. Νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε μοναστήρια της Αττικής και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες χωρίς να αποκλείονται και των Παλαιοημερολογιτών. Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες, που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. λίγες είναι οι πιθανότητες άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα να έχει διαφύγει στην Αλβανία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δεν παραιτείται

Στην ισοβιότητα του αξιώματος του παρέπεμψε ο πατριάρχης Ειρηναίος, απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου να αναλογιστεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες.

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, που μιλούσαν για δυσκολία στην καταγραφή των στοιχείων και σε προσπάθεια κωλυσιεργίας από τους φερόμενους, ως εμπλεκόμενους στο θέμα των κατηγοριών για μεταβίβαση περιουσίας του Πατριαρχείου σε ισραηλινές εταιρείες.

Ο κ. Ειρηναίος σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πόρισμα, επειδή όπως αναφέρει, δικαιώνει τον ισχυρισμό του ότι δεν έγινε καμία μεταβίβαση γης. Ανταποκρινόμενος στο χρέος του έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του Ποιμνίου του και του Έθνους, όπως αναφέρει, ζητεί "συγνώμη για παραλήψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου".

Στη δήλωσή του, ο κ. Ειρηναίος ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλέκεται στα εσωτερικά του Πατριαρχείου, υποστηρίζοντας πως "απαρέγκλιτη θέση της ελληνικής Πολιτείας πρέπει να είναι η μη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και στα της λειτουργίας του Πατριαρχείου".

«Να παραιτηθεί»

Σε νέα δήλωση - παρέμβαση προέβησαν 10 αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκ των οποίων οι 6 συνοδικοί, με την οποία ζητούν την παραίτηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου.

"Έφθασε", αναφέρουν στη δήλωσή τους, "η κρίσιμος ώρα της Αγιοταφικής Εκκλησιαστικής και Ελληνικής ευθύνης δια την ιεράν παρακαταθήκην των Παναγίων Προσκυνημάτων και του αρχαιοτάτου θεσμού του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τα οποία κινδυνεύουν τον έσχατον κίνδυνον εξαιτίας μιας νοσηράς νοοτροπίας και αλλεπαλλήλων ανευθύνων ενεργειών".

Τη δήλωση υπογράφουν οι Μητροπολίτες Πέτρας Κορνήλιος, Νεαπόλεως Αμβρόσιος, Βόστρων Τιμόθεος, Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος, οι Αρχιεπίσκοποι Γεράσων Θεοφάνης και Τιβεριάδος Αλέξιος, ο Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος Παλλάδιος, ο Ιώπης Δαμασκηνός, ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως Σίλβεστρος και ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη το διοξείδιο του άνθρακα

Ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατέγραψαν νέο ρεκόρ μόλις έξι μήνες από την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο στόχο έχει τη μείωσή τους.

Τα στοιχεία συγκέντρωσαν επιστήμονες του εργαστηρίου στο ηφαίστειο Μαούνα Λόα στη Χαβάη, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα στην έρευνα των κλιματικών αλλαγών.

Η άνοδος το περασμένος έτος ήταν μικρότερη σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, η τάση παραμένει ανοδική. Μια ανοδική τάση, η οποία παρατηρείται σταθερά κάθε έτος από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, δηλαδή πριν από περίπου μισό αιώνα.

Σύμφωνα με το εργαστήριο της Χαβάης τα τελευταία 50 χρόνια η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερη του 20%.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου, δρ. Πιέτερ Τανς είπε στο BBC: «Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι παρατηρείται αύξηση στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο τα τελευταία 58 έτη».

«Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα που εξάγεται από την έρευνα είναι ότι μέσα σε 50 χρόνια έγινε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον απ΄ ό,τι έγινε σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Το δεύτερο σοβαρό εύρημα, είναι πως από τα 24 οικοσυστήματα που μελετήσαμε τα 15 βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής υποβάθμισης», τόνισε στο BBC η συντάκτης της έκθεσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, Άντζελα Κρόπερ.

Ο δρ. Πιέτερ Τανς διευκρίνισε ότι οι διακυμάνσεις στους ρυθμούς αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες, όπως οι αλλαγές στο ρυθμό με τον οποίο τα φυτά και οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του συμπεραίνουν ότι η σταθερή ανοδική τάση οφείλεται σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πεινασμένα παιδιά του Ιράκ

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στο Ιράκ δεν έχουν την πολυτέλεια της καθημερινής τροφής

Πρωτοφανή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, εξαπέλυσε, ειδικός σε θέματα σίτισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ελβετός καθηγητής Ζαν Ζιγκλέρ, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι μια από τις τραγικές συνέπειες του πολέμου είναι ο διπλασιασμός των ιρακινών παιδιών που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Κατά τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, τη στιγμή αυτή περίπου το 10% των παιδιών στο Ιράκ απειλείται με θάνατο από τον υποσιτισμό.

Η έκθεση του καθηγητή κοινωνιολογίας, Ζαν Ζιγκλέρ θα παρουσιαστεί στην ετήσια σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Ο Ελβετός εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τη Βόρειο Κορέα και την επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Ο Ζαν Ζιγκλέρ δήλωσε ευθέως ότι υπεύθυνη για την τραγική αυτή εξέλιξη είναι η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Από τότε που ξεκίνησε η αμερικανοβρετανική επιχείρηση στο Ιράκ, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα υποσιτισμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί πολλά βρέφη σε θάνατο, είναι η έλλειψη καθαρού νερού, λόγω της πλήρους καταστροφής της τεχνικής υποδομής της χώρας. Έχουμε, επίσης, καταγγελίες ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποθέματα πόσιμου νερού, η παροχή εμποδίζεται από τον αμερικανικό στρατό, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής για να καμφθεί το ηθικό του ιρακινού λαού», είπε στην 53μελής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ελβετός πανεπιστημιακός Ζαν Ζιγκλέρ και κατέληξε με την εξής έκκληση:

«Θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η κατοχή του Ιράκ, να σταματήσει η αιματοχυσία. Δεν νομιμοποιούμε την τρομοκρατία νοσταλγών του μπααθικού καθεστώτος, φονταμενταλιστών και εγκληματικών δικτύων αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δυνάμεις κατοχής είναι δολοφόνοι αθώων Ιρακινών πολιτών».

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι περίπου 17.000 παιδιά πεθαίνουν σε καθημερινή βάση από ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα.

«Η σιωπηλή καθημερινή γενοκτονία από την πείνα είναι μια μορφή δολοφονίας», είπε ο κ. Ζιγκλέρ και κατέληξε, «πρέπει να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί».


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πεινασμένα παιδιά του Ιράκ

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στο Ιράκ δεν έχουν την πολυτέλεια της καθημερινής τροφής

Πρωτοφανή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, εξαπέλυσε, ειδικός σε θέματα σίτισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ελβετός καθηγητής Ζαν Ζίγκλερ, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι μια από τις τραγικές συνέπειες του πολέμου είναι ο διπλασιασμός των ιρακινών παιδιών που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Κατά τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, τη στιγμή αυτή περίπου το 10% των παιδιών στο Ιράκ απειλείται με θάνατο από τον υποσιτισμό.

Η έκθεση του καθηγητή κοινωνιολογίας Ζαν Ζίγκλερ θα παρουσιαστεί στην ετήσια σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Ο Ελβετός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη Βόρειο Κορέα και την επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Ο Ζαν Ζίγκλερ δήλωσε ευθέως ότι υπεύθυνη για την τραγική αυτή εξέλιξη είναι η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Από τότε που ξεκίνησε η αμερικανοβρετανική επιχείρηση στο Ιράκ, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα υποσιτισμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί πολλά βρέφη σε θάνατο, είναι η έλλειψη καθαρού νερού, λόγω της πλήρους καταστροφής της τεχνικής υποδομής της χώρας. Έχουμε, επίσης, καταγγελίες ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποθέματα πόσιμου νερού, η παροχή εμποδίζεται από τον αμερικανικό στρατό, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής για να καμφθεί το ηθικό του ιρακινού λαού», είπε στην 53μελής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ελβετός πανεπιστημιακός Ζαν Ζίγκλερ και κατέληξε με την εξής έκκληση:

«Θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η κατοχή του Ιράκ, να σταματήσει η αιματοχυσία. Δεν νομιμοποιούμε την τρομοκρατία νοσταλγών του μπααθικού καθεστώτος, φονταμενταλιστών και εγκληματικών δικτύων αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δυνάμεις κατοχής είναι δολοφόνοι αθώων Ιρακινών πολιτών».

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι περίπου 17.000 παιδιά πεθαίνουν σε καθημερινή βάση από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη τροφής.

«Η σιωπηλή καθημερινή γενοκτονίας από την πείνα είναι μια μορφή δολοφονίας», είπε ο κ. Ζίγκλερ και κατέληξε, «πρέπει να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί».


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλείψεις και καθυστερήσεις στη βοήθεια

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός στο νησί Νίας

Υπό αντίξοες συνθήκες συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων στο νησί Νίας, βορειοδυτικά της Σουμάτρα στην Ινδονησία, το οποίο επλήγη περισσότερο από τον πρόσφατο σεισμό μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι ζημιές που υπέστη η υποδομή του νησιού δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η αεροπορική μεταφορά της βοήθειας γίνεται με ελαφρά αεροπλάνα εξαιτίας των ζημιών που υπέστη ο μοναδικός διάδρομος προσγείωσης της Νίας.

Ελικόπτερα αναχωρούν από τη Σιγκαπούρη με τρόφιμα, νερό και φάρμακα και επιστρέφουν με βαριά τραυματισμένους.

Στη νήσο Νίας, εν τω μεταξύ, μεταβαίνει ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο συνοδεία επικεφαλής των ενόπλων και αστυνομικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 518 ανθρώπων.

Στο νησί βρίσκονται ειδικές ομάδες παροχής πρώτων βοηθειών από τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ισπανία που σταθμεύουν από στην επαρχία Άτσε, η οποία ισοπεδώθηκε από το καταστροφικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου.

Η προτεραιότητα, πλέον, δίδεται στους επιζώντες που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων.

Γάλλοι πυροσβέστες, με τη βοήθεια ενός ανυψωτήρα αυτοκινήτου, κατόρθωσαν να απελευθερώσουν έναν 25χρονο άνδρα που είχε παγιδευτεί για δύο 24ωρα στα συντρίμμια πολυκατοικίας.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, αντίσκηνα και προμήθειες σε καύσιμα.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμες εκλογές στη Ζιμπάμπουε

Η αντιπολίτευση αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές πριν από λίγες εβδομάδες

Στις κάλπες προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Ζιμπάμπουε με το κυβερνών κόμμα, Ζανού Πι Εφ (Zanu - PF) του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει τη νίκη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε προέβλεψε ότι θα είναι «μια τεράστια, ανυπέρβλητη νίκη».

Ωστόσο, οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι εκλογές δεν μπορούν να είναι δίκαιες και ελεύθερες όταν χιλιάδες πεθαμένοι άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η αντιπολίτευση είχε τη δυνατότητα να διεξάγει ελεύθερα την προεκλογική της εκστρατεία, αλλά καταγγέλλει ότι η αυστηρή νομοθεσία για την ασφάλεια σημαίνει ότι η εκλογική νοθεία είναι δεδομένη.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν κάποια ελάχιστα κρούσματα βίας και υπήρχε απροκάλυπτος εκφοβισμός του εκλογικού σώματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Επίσης καταφέρθηκαν εναντίον της αυστηρής νομοθεσίας σε θέματα ασφαλείας και εναντίον των περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο συγκαλυμμένος εκφοβισμός είναι ακόμα διαδεδομένος και το ίδιο ισχύει και με την κουλτούρα του τρόμου», δήλωσε ο Μπράιαν Καγκόρο της συμμαχίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων η «Κρίση της Ζιμπάμπουε».

Υπάρχουν πληροφορίες για κακοποίηση και αποκλεισμού βοήθειας σε τρόφιμα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης.

«Ψηφοφόροι φαντάσματα»

Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά ανεξάρτητοι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες «ψηφοφόροι φαντάσματα» - με αντίγραφα ονομάτων πεθαμένων ανθρώπων, των οποίων οι ψήφοι θα πάνε απευθείας στο κυβερνών κόμμα.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις εν λόγω κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τες «ανεδαφικές».

Τις πρώτες πρωινές ώρες θα ανοίξουν οι κάλπες σε 8.000 εκλογικά κέντρα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε διάστημα 48 ωρών.

Να σημειωθεί ότι στη Ζιμπάμπουε έχει μεταβεί μια μικρή και επιλεγμένη ομάδα επιτηρητών.

Το Zanu PF (Αφρικανική Εθνική Ένωση - Πατριωτικό Μέτωπο της Ζιμπάμπουε) αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 120 εδρών του κοινοβουλίου.

Με πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών του κοινοβουλίου το κυβερνών κόμμα θα μπορέσει να προχωρήσει με την αναθεώρηση του συντάγματος.

Μια αναθεώρηση, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι κρίσιμη για την μετά Μουγκάμπε εποχή.

Ο 81 ετών Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος προεδρεύει της Ζιμπάμπουε από το 1980 όταν η αφρικανική χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για συνεργασία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 04:55 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός αέρα ο Μπαρόζο

Στη Γαλλία το ευρωσύνταγμα μονοπωλεί την πολιτική σκηνή της χώρας. Στη Γερμανία ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχεται τα βέλη του Τύπου για τα ανοίγματα της ΕΕ προς την Κίνα και στην Ισπανία προβληματίζει η κατοχή μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών υλών.

«Ποιος έβγαλε εκτός προγράμματος τον κ. Μπαρόζο από το δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης;», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

Το πρωτοσέλιδο της «Λε Μοντ» αναφέρεται στην αναβολή της προγραμματισμένης για τις 21 Απριλίου συνέντευξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο δεύτερο κρατικό κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.

«Μήπως έγινε με διαταγή εκ των άνωθεν», αναρωτιέται και πάλι η «Λε Μοντ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαταγή δόθηκε από τον διευθυντή του καναλιού Μαρκ Τεσιέ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για να διατηρήσει τη θέση του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σημειώνει η εφημερίδα, δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τον Μπαρόζο, ο οποίος τάχθηκε στην εαρινή σύνοδο υπέρ της φιλελευθεροποίησης των δημοσίων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η «Λε Μοντ» καταλήγει, «καταλαβαίνουμε ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος πρέπει σε κάποια φάση να ευχήθηκε την αναβολή της συνέντευξης Μπαρόζο».

Σχετικό με το ευρωσύνταγμα και το άρθρο γνώμης της γαλλικής εφημερίδας «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», η οποία παραλληλίζει τους Ζακ Σιράκ και Ζαν Πιέρ Ραφαράν με πιλότους αερόστατου που συνεχώς χάνει ύψος και είναι έτοιμο να συντριβεί.

«Με τις πέντε συνεχόμενες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο στρατόπεδο του όχι η πτώση φαίνεται ολοένα και πιο αληθοφανής», γράφει η «Νουβέλ Ομπζερβατέρ».

Αλλά σημειώνει ότι τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί, διότι υπάρχει η ψήφος των αναποφάσιστων.

«Από όσους συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις μόνο οι μισοί είναι βέβαιον ότι θα προσέλθουν στις κάλπες. Το ένα τρίτο των Γάλλων είναι αναποφάσιστοι, ενώ το ένα τρίτο των Γάλλων που έχει αποφασίσει, παραδέχεται ότι ενδέχεται ν αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα και συμπεραίνει ότι «υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για μια επί της ουσίας εκστρατεία για το ευρωσύνταγμα».

Το σύνδρομο της Κίνας

Στη Γερμανία οι εφημερίδες ασκούν δριμεία κριτική προς τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφορικά με την επιμονή του για την άρση του εμπάργκο της ΕΕ για την πώληση όπλων στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε, χθες, στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» ο Γερμανός καγκελάριος υπογραμμίζει ότι δεν έχει κάποιο λόγο για να αλλάξει γνώμη.

«Το σύνταγμα διατυπώνει ότι η εξωτερική πολιτική διεξάγεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στην «Ντι Τσάιτ».

Ωστόσο, η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» χαρακτηρίζει τη δήλωση Σρέντερ «ανεπαρκώς τεκμηριωμένη» και «πολιτικά ανόητη».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το κοινοβούλιο έχει πάντα τον τελευταίο λόγο όταν πρόκειται για υπογραφή συνθηκών ή υψίστης σημασίας θεμάτων όπως ο πόλεμος και η ειρήνη.

Η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» προσθέτει ότι δε θα ήταν σώφρον η κυβέρνηση να αγνοήσει τις επιθυμίες του κοινοβουλίου στο θέμα της άρσης του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κίνα, ακόμα κι αν τυπικά έχει το δικαίωμα αυτό.

Και η «Ντερ Τάγκεσπιγκελ» υποστηρίζει ότι το κοινοβούλιο, το Κόμμα των Πρασίνων που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο λαός και η αντιπολίτευση πρέπει να έχουν λόγο για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Κίνα.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι το Κόμμα των Πρασίνων έχει τρεις υπουργούς στην κυβέρνηση, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ.

«Ο Σρέντερ δεν προσέβαλε μόνο την Μπούντεστανγκ είναι η σειρά του Φίσερ να πει τη γνώμη του», καταλήγει η «Ντερ Τάγκεσπιγκελ».

Τέλος η «Ντι Βελτ» αναφέρεται στις διπλωματικές επιπτώσεις της άρσης του εμπάργκο στην Κίνα υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι το εμπόριο αλλά η ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το αμερικανικό κογκρέσο θεωρεί την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα μια μίνι κήρυξη πολέμου από την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ θα εκδικηθούν μέσω του εμπορίου. Το τίμημα για τις κινήσεις υπερδύναμης από πλευράς Γερμανίας θα είναι βαρύ», σχολιάζει η «Ντι Βελτ».

Εκρηκτική κατάσταση

Οι ισπανικές πρωινές εφημερίδες αναφέρονται στη σύλληψη ενός πολίτη ειδικού σε θέματα κατεδάφισης κτιρίων, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 750 κιλά εκρηκτικών Γκόμα 2 τα ίδια δηλαδή εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη.

«Το γεγονός ότι κάποιος στην Ισπανία είχε τη δυνατότητα να διαθέτει τέτοια αποθέματα εκρηκτικών αποδεικνύει πόσο ανεξέλικτη είναι αγορά σε μια χώρα με 35χρονη εμπειρία τρομοκρατικών επιθέσεων», γράφει η «Ελ Παΐς».

Και σημειώνει, «η πιο ασυνήθιστη πλευρά αυτής της ιστορίας είναι ότι ο συλληφθείς είχε όλες τις απαραίτητες άδειες».

Η προανάκριση έχει δείξει ότι ο συλληφθείς δε συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωστόσο, η «Ελ Παΐς» υποστηρίζει, «αυτό μπορεί να ακούγεται ως ανακούφιση. Αλλά η ανακούφιση δε φτάνει. Το ανησυχητικό είναι πόσο χαλαρά μπόρεσε αυτός ο άνθρωπος να συγκεντρώσει αυτήν την τεράστια ποσότητα εκρηκτικών».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.