Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-07

  1. Πρέμιερσιπ: Στέψη, στραβοπάτημα και πρόβα «σεντονιού»
  2. Ιράκ: Νέο μακελλειό, νέοι υπουργοί
  3. Επιστροφή Αούν στο Λίβανο
  4. Ξυλοδαρμός αθλητικού συντάκτη
  5. Επιστροφή Αούν στο Λίβανο
  6. Κήρυκας δημοκρατίας ο Τζορτζ Μπους
  7. Έκρυθμη κατάσταση στα Ιεροσόλυμα
  8. Προεδρική επίσκεψη στη Μόσχα
  9. Ιράκ: Νέο μακελλειό, νέοι υπουργοί
  10. Αγιοταφικά και απεργιακά
  11. Στη Λετονία ο Τζορτζ Μπους
  12. Στη Λετονία ο Τζορτζ Μπους
  13. Συναυλία ροκ στη Αβάνα
  14. Ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα
  15. Μπλερ: η αντίστροφη μέτρηση
  16. Προθέσεις για ριζικές αλλαγές δείχνει ο Μπλερ

Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 23:26 (Ώρα Λονδίνου)

Πρέμιερσιπ: Στέψη, στραβοπάτημα και πρόβα «σεντονιού»

Πανηγυρισμοί προπονητή και παικτών της πρωταθλήτριας Αγγλίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου χιλιάδες οπαδοί της Τσέλσι κατέκλυσαν το Στάμφορντ Μπριτζ για να γιορτάσουν τον πρώτο εδώ και 50 χρόνια τίτλο πρωταθλήματος, τον οποίο εξασφάλισαν από τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη της σεζόν.

Οι παίκτες του Ζοζέ Μουρίνιο άσκησαν ασφυκτική πίεση στην Τσάρλτον αλλά κατάφεραν να πάρουν τους βαθμούς της νίκης μόλις στην εκπνοή του αγώνα, με διπλή εκτέλεση πέναλτι από τον Κλοντ Μακελελέ.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης και περιστοιχιζόμενος από τους συμπαίκτες του και σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο της Τσέλσι, ο αρχηγός Τζον Τέρι παρέλαβε το πολύτιμο τρόπαιο από τους 13 εν ζωή ποδοσφαιριστές της ομάδας της Τσέλσι που είχε κατακτήσει τον τίτλο το 1955.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποχρεώθηκε σε εντός έδρας ισοπαλία (1-1) από την πεισματικά αμυνόμενη ουραγό Γουέστ Μπρομγουιτς Άλμπιον, περιορίζοντας τις ελπίδες της για τερματισμό στη δεύτερη θέση που οδηγεί αυτόματα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «Εφοπλιστές» προσεγγίζουν το «λιμάνι» του Τσάμπιονς Λιγκ

Μια ανάσα από την προνομιούχο τέταρτη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκαν οι «Εφοπλιστές» της Έβερτον, κερδίζοντας με άνεση 2-0 τη Νιούκαστλ.

Με την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ φλερτάρει η Μίντλεσμπρο που κέρδισε 1-0 την αντίζηλο της για την Ευρώπη Τότεναμ.

Συναρπαστική παραμένει η κούρσα για αποφυγή του υποβιβασμού καθώς η Νόριτς επικράτησε 1-0 της αδιάφορης Μπέρμιγχαμ και βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από την Κρίσταλ Πάλας και τη Σαουθάμπτον, που ήρθαν ισόπαλες 2-2 στο ντέρμπι ουραγών.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 37ης αγωνιστικής:

Πόρτσμουθ Μπόλτον 1-1

Αστον Βίλα - Μάντσεστερ Σίτι 1-2

Μπλάκμπερν Φούλαμ 1-3

Την Κυριακή η Άρσεναλ υποδέχεται στο Χάιμπουρι τη Λίβερπουλ, στο ντέρμπι μεταξύ 2ου και 5ου της βαθμολογίας. Εάν οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ δεν καταφέρουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης, τότε η συμπολίτισσά τους Έβερτον εξασφαλίζει την τέταρτη χρυσοφόρο θέση της βαθμολογίας και την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η βαθμολογία σε 37 αγώνες:

1. Τσέλσι 91 (σε 36 αγώνες)

2. Αρσεναλ 77 (σε 35 αγ.)

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 74 (σε 36 αγ.)

4. Εβερτον 61 (σε 36 αγ.)

5. Λίβερπουλ 55 (σε 36 αγ.)

6. Μπόλτον 55

7. Μίντλεσμπρο 54

8. Μάντσεστερ Σίτι 51

9. Τότεναμ 51

10. Αστον Βίλα 47

11. Τσάρλτον 45

12. Νιούκαστλ 43

13. Μπέρμπιγχαμ 42

14. Μπλάκμπερν 41

15. Φούλαμ 41

16. Πόρτσμουθ 39

17. Νόριτς 33

18. Σαουθάμπτον 32

19. Κρίσταλ Πάλας 32

20. Γουέστ Μπρομ 31


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Νέο μακελλειό, νέοι υπουργοί

Λουτρό αίματος προκάλεσε η νέα επίθεση

Βομβιστική επίθεση καμικάζι που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε κεντρική πλατεία της ιρακινής πρωτεύουσας είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται δύο Αμερικανοί και άλλοι δύο αλλοδαποί όπως λένε ανταποκριτές.

Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα ανατινάχθηκε στην πλατεία Ταχρίρ σκορπίζοντας το θάνατο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Η έκρηξη είχε στόχο φάλαγγα αυτοκινήτων ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, την ώρα που περνούσε από πολυσύχναστη εμπορική περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας τα πτώματα τεσσάρων ξένων υπηκόων ανασύρθηκαν από τα οχήματα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 13 περαστικοί σκοτώθηκαν.

Το κύμα των επιθέσεων των ανταρτών, μετά από το σχηματισμό της νέας ιρακινής κυβέρνησης, στο τέλος του περασμένου μήνα, έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 250 ανθρώπους.

Χειρονομία καλής θέλησης

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ δέχθηκαν την προσφορά της Άγκυρας για περίθαλψη των τραυματιών που προκάλεσε η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, έξω από αστυνομικό κέντρο στρατολόγησης στην πόλη Αρμπίλ.

Ήδη οι πρώτοι τραυματίες ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Άγκυρα το βράδυ του Σαββάτου, στα πλαίσια μιας προσπάθειας ανθρωπιστικής προσέγγισης των δύο πλευρών.

Νέοι και ανώνυμοι υπουργοί

Στη Βαγδάτη εντωμεταξύ η ιρακινή πολιτική ηγεσία κατέληξε σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις επτά θέσεις που έχουν μείνει άδειες στο νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν τρεις μήνες, δήλωσε το Σάββατο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί και οι δύο αντιπρόεδροι επικύρωσαν με την υπογραφή τους την επιλογή των νέων υπουργών, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά αλλά θα υποβληθούν την Κυριακή προς έγκριση στην ιρακινή Εθνοσυνέλευση.


Επιστροφή Αούν στο Λίβανο

Σύμβολο αντίστασης στους Σύρους είναι για τους υποστηρικτές του ο στρατηγός Αούν

Στο Λίβανο επέστρεψε - μετά από εξορία 15 ετών στη Γαλλία - ο πλέον επιφανής ηγέτης των Χριστιανών της χώρας, στρατηγός Μισέλ Αούν.

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο ο κ. Αούν, η οικογένειά του και στενοί συνεργάτες του έφθασαν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού το απόγευμα του Σαββάτου.

Στη συνέχεια ο στρατηγός Αούν μίλησε σε συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στην «Πλατεία Μαρτύρων» της κεντρικής Βηρυτού, οι οποίοι του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους άμα τη αφίξει του στη Βηρυτό ο στρατηγός Αούν δήλωσε: «Ένα μαύρο σύννεφο κάλυπτε το Λίβανο για 15 χρόνια. Σήμερα λάμπει ο ήλιος της ελευθερίας. Επέστρεψα για να κοιτάξω το μέλλον και να χτίσουμε μαζί το Λίβανο».

Ο στρατηγός Αούν προήδρευσε από το 1988 μέχρι το 1990 στρατιωτικής χριστιανικής κυβέρνησης η οποία κήρυξε απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον της Συρίας, πριν εκδιωχθεί από την εξουσία το 1990.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 22:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ξυλοδαρμός αθλητικού συντάκτη

Αιμόφυρτο άφησαν οι δράστες το θύμα τους

Επίθεση από τέσσερις αγνώστους δέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολακόπουλος, αθλητικός συντάκτης στις εφημερίδες «Φως» και «Αδέσμευτος Τύπος» (Ρίζου) και στο ραδιοσταθμό «Σούπερ Σπορ FΜ».

Οι δράστες επιτέθηκαν με ρόπαλα στο δημοσιογράφο έξω από το σπίτι του στην οδό Έκτορος, στο Ίλιον και αφού τον άφησαν αιμόφυρτο στο έδαφος, απομακρύνθηκαν με τα πόδια.

Περίοικοι δηλώνουν ότι οι δράστες ίσως είχαν συνεργό ή συνεργούς που τους περίμεναν σε παρακείμενο δρόμο για να τους φυγαδεύσουν.

Ο κ. Νικολακόπουλος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει κυρίως μώλωπες και ελαφρά τραύματα στο κεφάλι ενώ επρόκειτο να μεταφερθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για περαιτέρω προληπτικές εξετάσεις.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες πιθανόν προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου, οι οποίοι αντιδρούν στις θέσεις που εκφράζει ο δημοσιογράφος και στην κριτική που ασκεί ακόμα και για τα ζητήματα της ομάδας του.

Ο Κ. Νικολακόπουλος καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και λίγη ώρα πριν την επίθεση που δέχτηκε, είχε εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό όπου εργάζεται.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν την κασέτα της εκπομπής από το περιεχόμενο της οποίας πιθανόν θα κατευθυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Παράλληλα, λαμβάνονται καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού προκειμένου να καταγραφούν όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των δραστών.

Σημειώνεται ότι παρόμοια επίθεση είχε δεχθεί ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος τον περασμένο Οκτώβριο, και αυτός μετά το τέλος εκπομπής του στον ίδιο ραδιοσταθμό.

Αντίδραση ΠΣΑΤ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου καταδίκασε την επίθεση και απαιτεί από τη συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο αθλητικός συντάκτης Κώστας Νικολακόπουλος, το απόγευμα του Σαββάτου, όταν άγνωστοι τραμπούκοι του είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του. Είναι φανερό ότι κάποιοι θρασύδειλοι ήθελαν να τον φιμώσουν για τη μαχητική και αδέσμευτη δημοσιογραφία του» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ο ΠΣΑΤ απαιτεί από τη συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να αναζητηθούν και επιτέλους να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι της τρομοκράτησης των εκπροσώπων του Τύπου» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Οι αθλητικοί συντάκτες εύχονται περαστικά στον Κώστα, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του και διατρανώνουν την πίστη τους ότι παρόμοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν το ηθικό τους, αλλά θα συνεχίσουν το δύσκολο και -όπως αποδεικνύεται- άκρως επικίνδυνο έργο της ενημέρωσης των φιλάθλων».


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή Αούν στο Λίβανο

Σύμβολο αντίστασης στους Σύρους είναι για τους υποστηρικτές του ο στρατηγός Αούν

Στο Λίβανο επέστρεψε - μετά από εξορία 15 ετών στη Γαλλία - ο πλέον επιφανής ηγέτης των Χριστιανών της χώρας, στρατηγός Μισέλ Αούν.

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο ο κ. Αούν, η οικογένειά του και στενοί συνεργάτες του έφθασαν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού το απόγευμα του Σαββάτου.

Στη συνέχεια ο στρατηγός Αούν μίλησε σε συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στην «Πλατεία Μαρτύρων» της κεντρικής Βηρυτού, οι οποίοι του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους άμα τη αφίξει του στη Βηρυτό ο στρατηγός Αούν δήλωσε: «Ένα μαύρο σύννεφο κάλυπτε το Λίβανο για 15 χρόνια. Σήμερα λάμπει ο ήλιος της ελευθερίας. Επέστρεψα για να κοιτάξω το μέλλον και να χτίσουμε μαζί το Λίβανο».

Ο στρατηγός Αούν προήδρευσε από το 1988 μέχρι το 1990 στρατιωτικής χριστιανικής κυβέρνησης η οποία κήρυξε απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον της Συρίας, πριν εκδιωχθεί από την εξουσία το 1990.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Κήρυκας δημοκρατίας ο Τζορτζ Μπους

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια Μπους για τη μεταπολεμική περίοδο

Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη και οι εορτασμοί για την εξηκοστή επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας άρχισαν με τη διατύπωση ιστορικά φορτισμένων εκφράσεων, με αποδέκτη τη Μόσχα.

Μετά από συνομιλίες που είχε στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, με τους ηγέτες των τριών κοινοτικών πλέον - πρώην σοβιετικών - δημοκρατιών της Βαλτικής, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ ότι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έφερε στις χώρες αυτές κατοχή και κομμουνιστική καταπίεση.

Περιστοιχισμένος από την πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φριμπέργκα, και τους προέδρους της Εσθονίας Άρνολντ Ρούουτελ, και της Λιθουανίας Βάλντας Αντάμκους, τόνισε ότι αντικείμενο του ταξιδιού του στην Ευρώπη είναι να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζιστικό ζυγό.

Αλλά στη συνέχεια ο κ. Μπους είπε ότι θα εξακολουθεί να τονίζει στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο πιο καθαρά μπορεί, ότι είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να συνορεύει με χώρες που έχουν δημοκρατικά πολιτεύματα.

Κάλεσε δε τη Λετονία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ιδιαίτερα της ρωσικής, και να ξεπεράσει τις διαφορές του παρελθόντος.

«Η Λετονία βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που προέρχονται από τις διαφορετικές εθνότητες και τις χειρίζεται με ειρηνικό τρόπο», τόνισε.

Προηγουμένως ο κ. Μπους είχε καταθέσει λουλούδια στο μνημείο της ελευθερίας, στην Λετονία, κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την εξηκοστή επέτειο από τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

«Απάντηση» Πούτιν

Η Μόσχα αντέδρασε στις δηλώσεις Μπους καθώς ο κ. Πούτιν χαιρέτισε την αποφασιστική συνεισφορά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση ένδεκα ανατολικοευρωπαϊκών κρατών.

Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Πούτιν απάντησε στον κ. Μπους

Μιλώντας σε συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο πεσόντων της Μόσχας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι ο κόσμος ποτέ πριν δεν είχε δει τέτοιο ηρωισμό και αυταπάρνηση στον αγώνα εναντίον των Ναζί.

Και υπενθύμισε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες του πολέμου, εννέα εκατομμύρια Σοβιετικοί στρατιώτες, σημειώθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο, κάμπτοντας την πολεμική μηχανή του Γ΄Ράιχ.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 16:12 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρυθμη κατάσταση στα Ιεροσόλυμα

Σε δώδεκα τουλάχιστον ανέρχονται οι συνοδικοί αρχιερείς που υπέγραψαν το κείμενο αποκήρυξης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο κ. Ειρηναίος με βάση το Καταστατικό του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος, αφού εγκριθεί η αποκήρυξή του από την κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Παράλληλα ορίστηκε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Καισαρείας Βασίλειο, Πέτρας Κορνήλιο και Καπιτωλιάδος Ησύχιο που ασκεί προσωρινά τη διοίκηση του Πατριαρχείου.

Παρέμβαση Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασε στα Ιεροσόλυμα τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η αντιπροσωπεία συναντάται με την τριμελή επιτροπή που ασκεί προσωρινά καθήκοντα στη διοίκηση του Πατριαρχείου το απόγευμα του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα, η τριμελής επιτροπή θα ενημερώσει το σύνολο της αγιοταφικής αδελφότητας στη σύναξη που θα γίνει στο Πατριαρχείο.

Διαπληκτισμοί στον Πανάγιο Τάφο

Εξάλλου σε προσωρινή κατάληψη του Πατριαρχείου προέβησαν το βράδυ της Παρασκευής αρχιερείς και ιερείς του Πανάγιου Τάφου.

Η ενέργεια ήταν αποτέλεσμα του διαπληκτισμού του Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τους αρχιερείς, στους οποίους ο ίδιος επιτέθηκε φραστικά, αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για σύγκληση δεύτερης συνόδου.

Στο επεισόδιο συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος φέρεται να εξύβρισε κάποιους από τους αρχιερείς και πατέρες και κατόπιν αυτού εκδιώχθηκε από το χώρο.

Κάτω από αποδοκιμασίες των ίδιων των αρχιερέων του, εγκατέλειψε το χώρο και ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς και οδηγούς του.

Έξω από το Πατριαρχείο έλαβε θέσεις δύναμη της ισραηλινής αστυνομίας, ενώ οι μοναχοί κλείδωσαν τις πόρτες του Πανάγιου Τάφου και δεν επέτρεπαν σε κανέναν εξω-εκκλησιαστικό παράγοντα να εισέλθει στο χώρο.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 16:54 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρική επίσκεψη στη Μόσχα

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου έφθασε στη ρωσική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για την 60ή επέτειο από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του ναζισμού.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας καθώς «σκύβει ευλαβικά στη μνήμη των νεκρών» του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού.

«Είναι ημέρες μνήμης και συγκίνησης για την παγκόσμια κοινότητα», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις της Μόσχας.

Και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε του ηρωικούς νεκρούς κατά του φασισμού και του ναζισμού και τιμάμε όλους τους αγωνιστές. Σφίγγω το χέρι των επιζώντων του αγώνα αυτού», αποτίοντας ιδιαίτερο φόρο τιμής στη Ρωσία για τους μεγάλους αγώνες και τις θυσίες της.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ακόμη ότι ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναθυμάται και τιμά τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού.

Σημειωτέον ότι ο Έλληνας πρόεδρος θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Κρεμλίνο από το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με μέλη ομογενειακών συλλόγων στη Μόσχα και ελληνικής καταγωγής βετεράνων αγωνιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Ελλάδας θα επισκεφθεί μοναστήρια και εκκλησίες της ρωσικής πρωτεύουσας.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Νέο μακελλειό, νέοι υπουργοί

Λουτρό αίματος προκάλεσε η νέα επίθεση

Βομβιστική επίθεση καμικάζι που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε κεντρική πλατεία της ιρακινής πρωτεύουσας είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται δύο Αμερικανοί (και πιθανότατα άλλοι δύο αλλοδαποί όπως λένε ανταποκριτές), ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα ανατινάχθηκε στην πλατεία Ταχρίρ σκορπίζοντας το θάνατο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Η έκρηξη είχε στόχο φάλαγγα αυτοκινήτων ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, την ώρα που περνούσε από πολυσύχναστη εμπορική περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας τα πτώματα τεσσάρων ξένων υπηκόων ανασύρθηκαν από τα οχήματα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 13 περαστικοί σκοτώθηκαν.

Το κύμα των επιθέσεων των ανταρτών, μετά από το σχηματισμό της νέας ιρακινής κυβέρνησης, στο τέλος του περασμένου μήνα, έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 250 ανθρώπους.

Χειρονομία καλής θέλησης

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ δέχθηκαν την προσφορά της Άγκυρας για περίθαλψη των τραυματιών που προκάλεσε η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, έξω από αστυνομικό κέντρο στρατολόγησης στην πόλη Αρμπίλ.

Ήδη οι πρώτοι τραυματίες ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Άγκυρα το βράδυ του Σαββάτου, στα πλαίσια μιας προσπάθειας ανθρωπιστικής προσέγγισης των δύο πλευρών.

Νέοι και ανώνυμοι υπουργοί

Στη Βαγδάτη εντωμεταξύ η ιρακινή πολιτική ηγεσία κατέληξε σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις επτά θέσεις που έχουν μείνει άδειες στο νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν τρεις μήνες, δήλωσε το Σάββατο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί και οι δύο αντιπρόεδροι επικύρωσαν με την υπογραφή τους την επιλογή των νέων υπουργών, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά αλλά θα υποβληθούν την Κυριακή προς έγκριση στην ιρακινή Εθνοσυνέλευση.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 15:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αγιοταφικά και απεργιακά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις σοκ στα ιδιωτικά σχολεία. «Τρελά» δίδακτρα για τα πρωτάκια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Εξεδίωξαν αυτόν εκ του Ναού. Έκπτωτος ο Ειρηναίος με 12+1 υπογραφές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Σειρά μέτρων για την Υγεία. Μετά από τη συνεργασία Νικ. Κακλαμάνη με τον πρωθυπουργό.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Καθαρτήριο Ιεροσολύμων. Ο Αρίσταρχος και ο Τιμόθεος οι δύο υποψήφιοι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόεδρε, σφίξε τα λουριά. Ο χειρισμός της αργίας της Πρωτομαγιάς αδικεί την κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δύο λύσεις για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους. Νέο Χωροταξικό και Πολεοδικό σχέδιο.

Η ΑΥΓΗ: Σύγκρουση κυβέρνησης - εργαζομένων. Μάχη για την απεργία της Τετάρτης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μάζεψέ τους Καραμανλή δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλέψουν την επέτειο της Πρωτομαγιάς, ενώ η κ. Μπενάκη, έδωσε άδεια στους βουλευτές επειδή... κουράζονται!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπούμερανγκ για τη ΝΔ η Πρωτομαγιά. Ενδοκυβερνητικός καβγάς για τις παλινωδίες. Συσπείρωση κομμάτων και συνδικάτων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ειρηναίου αποπομπή. Έκπτωτος με τη «βούλα» της Ιεράς Συνόδου.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Επαγγελματίες οδηγοί «κόπηκαν» από εξετάσεις του ΟΑΣΘ διότι όπως υποστηρίζουν: «Προσέλαβαν τα δικά τους παιδιά».

ΕΘΝΟΣ: Συναγερμός για επικίνδυνα τρόφιμα. «Ήχησε» 95 φορές στην Ελλάδα το 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επειδή φέτος η Πρωτομαγιά έπεσε μαζί με το Πάσχα έγινε μπάχαλο με τον εορτασμό της έτσι... Άλλοι πιάνουν το Μάη άλλοι το μαγιόξυλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρχή του τέλους για τον Πατριάρχη; Θλιβερές εξελίξεις με επεισόδια και απαράδεκτες συμπεριφορές στους Άγιους Τόπους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Την έξοδο έδειξαν στον Ειρηναίο. Έκπτωτος με 13 υπογραφές. Δραματικές εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πυροδοτούν την απεργία της Πρωτομαγιάς. Σε πόλωση οδηγούν οι κυβερνητικές αποφάσεις και το αλαλούμ.

ΕΞΠΡΕΣ: Εξονυχιστικοί έλεγχοι. Στο «μικροσκόπιο» της Εφορίας από 2 Ιουνίου όσοι δεν προσήλθαν για περαίωση.

ΕΣΤΙΑ: Διδάγματα από την Βρεταννία. Οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν τους τολμηρούς ηγέτες.

ESPRESSO: Πέταξαν τον Ειρηναίο έξω από το Πατριαρχείο. Εισβολή «επαναστατών» Αρχιερέων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δύο κινήσεις εντυπωσιασμού μελετά ο Κ. Καραμανλής με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για 1,2 δισ. ευρώ. Λόγω κακοδιαχείρισης Γ΄ΚΠΣ επί ΠΑΣΟΚ. Επιδιώκεται συμβιβασμός στα 700 εκατ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εκρηκτική η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα. Στα πρόθυρα της οριστικής έκπτωσης ο Ειρηναίος.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Το «νέο» έργο Καραμανλή: Απάτες, ψέματα, υποσχέσεις, ρουσφέτια.

ΚΕΡΔΟΣ: Η «μερίδα του λέοντος» στη Βόρεια Ελλάδα. Περιφερειακά προγράμματα για επενδύσεις.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Η απόρρητη ανάκριση τεσσάρων υπουργών. Αποκαλύπτουμε το διάλογο Βιομηχάνων και επιχειρηματιών με κορυφαίους της κυβέρνησης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στο στόχαστρο όσοι δεν ρύθμισαν φορο-υποθέσεις. Λίστες στις ΔΟΥ με όσους έχουν ακόμα εκκρεμείς χρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: Πρωταθλητές Ευρώπης στην ακρίβεια. Σοκ για τους εκδρομείς του Πάσχα. Εξωφρενικές τιμές σε εστιατόρια- καφετέριες.

Η ΝΙΚΗ: Έκπτωτος ο Ειρηναίος. Τον αποκήρυξε η πλειοψηφία των Συνοδικών του Πατριαρχείου. Πρωτοφανή επεισόδια στους Αγίους Τάφους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκβιάζουν ωμά αλλοδαπούς εργάτες. «Μειωμένα μεροκάματα ή απέλαση από τη χώρα...».

TRAFFIC NEWS: «Θα μπουκάρω στο MEGA αν δεν με αφήσετε να παρέμβω». Έξαλλος ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, γιατί δεν τον άφησαν να μιλήσει στο δελτίο ειδήσεων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: κ. Υπουργέ των Συγκοινωνιών: Δεν είναι Αθήνα η Θεσσαλονίκη... για τους λεωφορειόδρομους!

Η ΧΩΡΑ: Πού πάνε τα δίδακτρα. Αναπροσαρμογές έως 3,4% στα ιδιωτικά σχολεία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Λετονία ο Τζορτζ Μπους

Ένταση προκαλούν τα σχόλια Μπους για την κομμουνιστική περίοδο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε στην πονεμένη, όπως είπε, ιστορία των δημοκρατιών της Βαλτικής, κατά την επίσκεψή του στη Λετονία.

Ο κ. Μπους είπε ότι η Δύση δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει ότι για τις Βαλτικές χώρες το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έφερε την κατοχή και την κομμουνιστική καταπίεση.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τους ηγέτες των τριών χωρών.

Προηγουμένως κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο της ελευθερίας, στην Λετονία, κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την εξηκοστή επέτειο από τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τον ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ένωση στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Μιλώντας στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών, στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν υπενθύμισε ότι οι μεγάλες απώλεις του πολέμου, εννέα εκατομμύρια Σοβιετικοί στρατιώτες, πέθαναν στο ανατολικό μέτωπο.

Ο πρόεδρος Μπους θα παραστεί επίσης σε εκδηλώσεις στην Ολλανδία και τη Ρωσία.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Προθέσεις για ριζικές αλλαγές δείχνει ο Μπλερ

Ο Γκόρντον Μπράουν παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας και ο Τζακ Στρω στο υπουργείο Εξωτερικών - επιστρέφει στην κυβέρνηση ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Μπλερ: η αντίστροφη μέτρηση

Η νέα εξωτερική πολιτική του Τόνι Μπλερ

Τρις πρωθυπουργός ο Τόνι Μπλερ

Τρίτη κυβερνητική θητεία Εργατικών

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Εξ οικείων ...

Βουλευτές των Εργατικών συζητούν τον «παράγοντα Μπλερ»

Νίκη-έκπληξη

Ο «αντιπολεμικός» Γκάλογουεϊ κερδίζει τους Εργατικούς στο Ανατολικό Λονδίνο.

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Η κάλυψη των εκλογών από το BBC

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Λετονία ο Τζορτζ Μπους

Ένταση προκαλούν τα σχόλια Μπους για την κομμουνιστική περίοδο

Αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις για την εξηκοστή επέτειο από τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

O Αμερικανού προέδρος, Τζορτζ Μπους, επισκέπτεται την Λετονία, όπου και θα συναντήσει συναντά τους ηγέτες των τριών Βαλτικών κρατών.

Οι τρεις χώρες προσαρτήθηκαν στην Σοβιετική Ένωση, στο τέλος του πολέμου, και ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος της δεκαετίας του 90.

Ανταποκριτής του BBC στη Λετονία μεταδίδει ότι η επίσκεψη μπορεί να τονίσει τις ιστορικές διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο πρόεδρος Μπους σχολίασε αυτήν την εβδομάδα ότι μετά τη λήξη της ναζιστικής κατοχής στα Βαλτικά κράτη ακολούθησε ένα νέο είδος κομμουνιστικής καταπίεσης, ένα μήνυμα που δεν θα ευχαριστήσει τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Μπους θα παραστεί επίσης σε εκδηλώσεις στην Ολλανδία και τη Ρωσία.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συναυλία ροκ στη Αβάνα

Νεαροί Κουβανέζοι απολαμβάνουν την αμερικανική ροκ

Χιλιάδες άτομα στην Αβάνα παρακολούθησαν υπαίθρια μεγάλη συναυλία της ροκ, την πρώτη από αμερικανικό συγκρότημα, τους Audioslave.

Οι Audioslave υποσχέθηκαν να δώσουν στους Κουβανούς την μεγαλύτερη, ηχηρότερη και καλύτερη ροκ εμπειρία που έχουν γνωρίσει ποτέ.

Μετά από μεγάλη διαδικασία για να δοθεί άδεια από τις αμερικανικές και τις κουβανέζικες αρχές, οι Audioslave έδωσαν υπαίθρια συναυλία, δωρεάν, απέναντι από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Χαβάνα.

Το συγκρότημα έπαιξε στην Αντι-ιμπεριαλιστική Πλατεία, που κτίστηκε πριν από χρόνια με σκοπό να συγκεντρώνεται κόσμος σε μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

Οι Κουβανοί αποκαλούν την συναυλία αντικαπιταλιστική, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Κρις Κορνέλ, είπε ότι το γεγονός αφορά τη μουσική, όχι την πολιτική.

Τα δυτικά συγκροτήματα της ροκ θεωρούντο παρακμιακά στην αρχή της Κουβανέζικης επανάστασης, τώρα όμως είναι ευπρόσδεκτα από την κυβέρνηση της Κούβας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, παρακολούθησε συναυλία του Ουαλέζικου συγκροτήματος the Manic Street Preachers.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να δοκιμάζει πυρηνική κεφαλή

Υπουργοί Εξωτερικών από την Ασία και την Ευρώπη συζήτησαν, κατά τη συνάντησή τους στο Κυότο της Ιαπωνίας, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Οι υπουργοί κάλεσαν την Κίνα να ασκήσει πιέσεις στην Βόρεια Κορέα για να επανέλθει στις συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν έξι κράτη και από τις οποίες αποχώρησε, καταγγέλλοντας την αμερικανική εχθρότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι μόνο η απειλή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών θα πείσει τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα από το να κάνει πυρηνική δοκιμή.

Πληροφορίες στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παραθέτουν Αμεριακανούς αξιωματούχους που φέρονται να λένε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ετοιμάζεται να κάνει πυρηνική δοκιμή.

Μια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, είπε ο κ. ελ Μπαραντέι, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την Ασία.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε δημοσίως ότι έχει πυρηνικά όπλα.


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλερ: η αντίστροφη μέτρηση

Την αρχή του τέλους προβλέπουν οι βρετανικές εφημερίδες για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που νίκησε τις εκλογές, αλλά με κατά πολύ μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Γκάρντιαν (Guardian) έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο "Είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ο χρόνος τελειώνει".

Η εφημερίδα, που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα, γράφει ότι ανώτερα στελέχη των Εργατικών ζητούν από τον Τόνι Μπλερ να εγκαταλείψει το προεδρικό στυλ διακυβέρνησης και τις ακραίες του φιλοδοξίες και να ορίσει τη μέρα της αποχώρησής του.

«Ακόμη και ορισμένοι από τους πρώην στενούς του συνεργάτες, σε συνδυασμό με εκφραστές της αριστερής πτέρυγας, απαιτούν να πληρώσει αμέσως ο Τόνι Μπλερ για τις απώλειες του Εργατικού Κόμματος και να αποχωρήσει τώρα».

Η Ιντιπέντεντ (Independent), στρέφει την προσοχή της στον φερόμενο ως διάδοχο του Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία, τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

«Ο Μπράουν φοβάται ότι θα μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ σε τέσσερα χρόνια, όταν οι ψηφοφόροι θα έχουν κουραστεί από το Εργατικό Κόμμα», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) έχουν τίτλο "Ο Μπλερ υπόσχεται να ακούσει τους ψηφοφόρους".

Οι Τάιμς (Τimes) χαρακτηρίζουν τον Τόνι Μπλερ «γονατισμένο και πληγωμένο», που μπορεί συντομότερα από ό,τι αναμένεται να παραχωρήσει την πρωθυπουργία στον Γκόρντον Μπράουν, πιθανόν μέσα σε ένα με ενάμισυ χρόνο.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στην απόφαση του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, να παραιτηθεί εφόσον δεν χάρισε στο κόμμα του τη νίκη.

«Ο Μάικλ Χάουαρντ ρίχνει τους Συντηρητικούς στην τραυματική εμπειρία της τρίτης αλλαγής ηγεσίας μέσα σε τέσσερα χρόνια, μια και απέτυχε στην προσωπική του φιλοδοξία να τους φέρει ξανά στην εξουσία.... Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές και μέλη του κόμματος θεωρούν ότι η ανακοίνωση ήταν πρόωρη και έγινε σε κακή χρονική στιγμή».


Σάββατο 07 Μαΐου 2005 - 09:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προθέσεις για ριζικές αλλαγές δείχνει ο Μπλερ

Ο Τόνι Μπλερ με το μικρό του γυιό, Λίο, έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ

Σε μετασχηματισμό προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μετά την νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τζακ Στρω παραμένει υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο πιθανός διάδοχος του κ. Μπλερ στην πρωθυπουργία, ο Γκόρντον Μπράουν, παραμένει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Υπουργός Αμύνης γίνεται ο Τζον Ράιντ, ενώ ο Πήτερ Χέιν αναλαμβάνει το υπουργείο Βορείου Ιρλανδίας.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες ότι προώθησε την ταχεία έκδοση βίζας σε εργαζομένη της πρώην φίλης του, με την οποία απέκτησε παιδί ενώ ήταν παντρεμένη με άλλον, επιστρέφει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός εργασίας και συντάξεων.

Ο κ. Μπλερ, που θα έχει μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα Βουλή, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί σε ό,τι έχει σημασία για τον κόσμο, δηλαδή στην οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση.

Μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα, που του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι το κόμμα του «άκουσε και έμαθε» από τους ψηφοφόρους και η νέα του κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις ευθυμίες που έχουν εκφράσει.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την ιστορική τρίτη νίκη αλλά με μειωμένη σημαντικά την κοινοβουλευτική του δύναμη, στο περίπου 36%.

Παραίτηση Χάουαρντ

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αναλαμβάνοντας ευθύνη για την αποτυχία να κερδίσει τςι εκλογές, ο κ. Χάουαρντ είπε ότι θα παραιτηθεί βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Ο κ. Χάουαρντ χαρακτήρισε θέμα αρχής την ανάληψη ευθυνών, εφόσον δεν κατάφερε να φέρει τους Συντηρητικούς στην εξουσία, και είπε ότι θέλει να δώσει επαρκή χρόνο στον διάδοχό του ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο 63χρονος πρώην υπουργός είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος 18 μήνες πριν τις εκλογές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.