Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-14

  1. «Διακοσμητικές» αλλαγές
  2. «Οι ακροβατισμοί» των Βρυξελλών
  3. Έκκληση Σκοπίων προς τη Γαλλία
  4. «Ήταν λάθος οι πληροφορίες»
  5. Απορρίπτονται οι βρετανικές προτάσεις
  6. Διάψευση Βουλγαράκη
  7. Η Ελλάδα απεργεί
  8. Νέες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα
  9. Νέες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα
  10. Αντιτρομοκρατικό αρχείο τηλεφωνικών κλήσεων
  11. «Δεν άκουσα, δεν είδα»
  12. Νέες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα
  13. Αχμαντινετζάντ κατά Ισραήλ και πάλι
  14. Κηδεία διαμαρτυρίας στη Βηρυτό
  15. Η Ελλάδα απεργεί
  16. Απεργίες και πράκτορες

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 02:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Διακοσμητικές» αλλαγές

Η αναθεωρημένη πρόταση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ για τον προϋπολογισμό επικρίνεται από αρκετές γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες.

Μετά τις υποσχέσεις που έδωσε ο Τόνι Μπλερ για την «Ευρωπαϊκή άνοιξη» σε μια «δυναμική ομιλία» τον Ιούνιο, η πρόταση του για τον προϋπολογισμό «είναι απογοητευτική» γράφει η Der Tagesspiegel.

«Η επανάσταση που προέβλεψε δεν έγινε πράξη, η υπόσχεση για μια ισχυρή προεδρία προς όφελος της Ευρώπης δεν εκπληρώθηκε».

Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια βαριά ατμόσφαιρα για τον Τόνι Μπλερ οι πιθανότητες επίτευξης συμβιβαστικής λύσης «δεν είναι άσχημες» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα που προσθέτει πάντως ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «μεταμορφώθηκε από οραματιστή σε τακτικιστή».

Η Die Welt γράφει ότι η βρετανική προεδρία προχώρησε σε «διακοσμητικές αλλαγές» στη δεύτερη πρόταση της για τον προϋπολογισμό.

«Η πεισματώδης εμμονή της στις επιστροφές που λαμβάνει αποτελεί κατάφωρη προσβολή για τα νέα κράτη-μέλη».

Η Βρετανία συνεισφέρει πολύ λιγότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό από αυτό που δικαιολογεί η ευημερία της σημειώνει η Die Welt που καταλήγει γράφοντας ότι ο Τόνι Μπλερ έχασε «την αξιοπιστία του διακηρύσσοντας ότι μάχεται για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ».

Η αυστριακή Der Standard επισημαίνει ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θα πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνος για τη κρίση με τον προϋπολογισμό.

Άλλωστε, δεν ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που επέμενε ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ γράφει η Der Standard που εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ευρώπης «δεν είναι ο εθνικισμός αλλά ο εγωισμός».

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον καθώς από την Ευρώπη λείπουν οι πολιτικοί με την γενναιοδωρία και το όραμα που είχαν ο Χέλμουτ Κολ, ο Ζακ Ντελόρ και ο Φρανσουά Μιτεράν», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Με τίτλο «Η αντιπαράθεση των Βρυξελλών μεταξύ Σιράκ και Μπλερ» η Le Figaro σημειώνει ότι το Παρίσι και το Λονδίνο «είναι στα μαχαίρια» για τις βρετανικές επιστροφές και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Όπως συνηθίζεται τη παραμονή των συνόδων κορυφής η κάθε πλευρά εμμένει στις θέσεις της» εξηγεί η γαλλική εφημερίδα.

Η ελβετική Le Temps εκφράζει μια διαφορετική άποψη και σημειώνει ότι η Βρετανία έχει κάθε δικαίωμα να προωθεί ένα προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει τη δική της φιλοσοφία για το μέλλον της ΕΕ.

Η βρετανική πρόταση στηρίζεται στην επιθυμία να εδραιωθεί μια «μεγάλη, ανοιχτή και ευέλικτη αγορά» και όχι στη δημιουργία περισσότερων κοινών πολιτικών. «Είναι δικαίωμα του Λονδίνου να προωθεί τη δική του άποψη ακόμη και εάν δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα.

«Το τελευταίο βρετανικά ψίχουλα;» αναρωτιέται η Pravo της Τσεχίας αναφερόμενη στις μικρές παραχωρήσεις της προεδρίας προς τα νέα κράτη-μέλη.

«Ίσως όχι» απαντάει. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να κρύβει άσσο στο μανίκι του» που ίσως σκοπεύει να τον ρίξει στο τραπέζι τη τελευταία στιγμή το βράδυ της Παρασκευής υποθέτει η τσέχικη εφημερίδα.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 00:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι ακροβατισμοί» των Βρυξελλών

«Συμμαχία Γαλλίας-Πολωνίας κατά του σχεδίου του Λονδίνου για τον προϋπολογισμό» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρονται στην κοινή επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί και Στεφάν Μέλερ αντίστοιχα.

Οι δυο υπουργοί στην επιστολή τους γράφουν ότι η βρετανική πρόταση «καθιστά εξιλαστήρια θύματα» τις φτωχές χώρες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να «αποτελέσει τη βάση συμφωνίας» προειδοποιούν.

Προσθέτουν δε ότι η Βρετανία θα «πρέπει να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί» για το κόστος της διεύρυνσης της ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο υπέρμαχος της διεύρυνσης. Ελπίζουμε ότι θα είναι πρόθυμο να καλύψει και το κόστος αυτής της πολιτικής», γράφουν χαρακτηριστικά οι δυο υπουργοί.

«Απομονωμένη η Βρετανία καθώς Γαλλία και Πολωνία απορρίπτουν» τις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό αποφαίνεται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Ο Τόνι Μπλερ οδεύει προς το «δυσκολότερη ευρωπαϊκή σύνοδο της πολιτικής του καριέρας» σημειώνει.

«Ο Μπλερ ρισκάρει την οργή της Γαλλίας» στο θέμα της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ γράφει η Γκάρντιαν (Guardian) που προσθέτει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται να συνάψει «μια από τις μεγαλύτερες διαπραγματευτικές συμφωνίες της πρωθυπουργίας του».

Η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχεται σύμφωνα με την εφημερίδα- ότι η προτεινόμενη συμφωνία «δεν ικανοποιεί όλους».

Η «προσωπική εχθρότητα μεταξύ Μπλερ και Σιράκ» μπορεί να οδηγήσει τη Σύνοδο Κορυφής σε αδιέξοδο σημειώνει η Γκάρντιαν που θεωρεί ότι η παρέμβαση της νέας γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ίσως αποδειχθεί καθοριστική.

«Αρχίζουν και πάλι οι πολιτικοί ακροβατισμοί» επισημαίνουν οι Τάιμς (Times) που σημειώνουν ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θεωρείται «καθοριστική για την αξιοπιστία την ΕΕ».

Σημειώνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών «είναι η τελευταία πράξη μιας χρονιάς κρίσεων για την ΕΕ».

Οι Τάιμς πάντως δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την έκβαση της Συνόδου. «Οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας υποχώρησαν χθες όταν η μια χώρα μετά την άλλη απέρριψαν τη συμβιβαστική πρόταση της τελευταίας στιγμής».

Εκλογές στο Ιράκ

«Απόλυτη σιγή κυριαρχεί στη Βαγδάτη καθώς οι Ιρακινοί ετοιμάζονται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση», ο τίτλος ανταπόκρισης της Ιντιπέντεντ (Independent) από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Βαγδάτη έμοιαζε χθες με «πόλη φαντασμάτων» καθώς απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για το φόβο επιθέσεων αυτοκτονίας. «Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους εκτός των αστυνομικών και στρατιωτών».

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου για την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη φορά ψηφίζουν και οι σουνίτες σημειώνει η εφημερίδα που εκτιμά ότι θα καταλάβουν περίπου 55 από τις 275 έδρες του κοινοβουλίου ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εδρών θα πάει στη συμμαχία των σιιτικών κομμάτων.

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στη κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών καθώς αμφισβητείται ανοικτά η ηγεσία του Τσαρλς Κένεντι.

«Ο Κένεντι χάνει τη μάχη για να επιβιώσει» γράφουν οι Τάιμς (Times) που υποστηρίζουν ότι σημαντικοί σύμμαχοι του μέσα στο κόμμα «τον εγκαταλείπουν».

«Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η ηγεσία του Τσαρλς Κένεντι πνέει τα λοίσθια», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές του κόμματος επικρίνουν το ηγετικό του προφίλ.

Για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ο Κένεντι «βρίσκεται υπό επιτήρηση» από ανώτατα στελέχη του κόμματος του.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 19:29 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Σκοπίων προς τη Γαλλία

Σκόπια, Νίκος Φραγκόπουλος

Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζαν Σιράκ να υποστηρίξει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την απόδοση στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

«Η υποστήριξη της Γαλλίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας, την στιγμή αυτή, είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσερβένκοφσκι σε σχετική του επιστολή προς τον Ζακ Σιράκ.

Η επιστολή αυτή του κ. Τσερβένκοφσκι έρχεται, εν αναμονή της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποφασίσει αν θα δοθεί ή όχι στην ΠΓΔΜ το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Πριν δύο ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η ΠΓΔΜ πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αναρωτούμενος κατά πόσο είναι σωστό να προχωρήσει η ΕΕ σε ένα νέο κύμα διεύρυνσης, τη στιγμή που ούτε οι θεσμικοί ούτε οι οικονομικοί όροι, προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν υλοποιηθεί.

Οι επιφυλάξεις αυτές της γαλλικής κυβέρνησης θορύβησαν ιδιαίτερα τα επίσημα Σκόπια τα οποία έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες για να λάβουν το σχετικό καθεστώς, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο συνέρχεται αύριο, εν μέσω σοβαρών διαφωνιών για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του Νοεμβρίου είχε συστήσει στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ να δοθεί στην ΠΓΔΜ το «χρίσμα» της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι τα Σκόπια πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν μία σειρά σοβαρών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους με αυτή της ΕΕ.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Ήταν λάθος οι πληροφορίες»

«Ο Σαντάμ ήταν απειλή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραδέχθηκε σε ομιλία του ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ, αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένες.

Πρόσθεσε όμως ότι παρόλα αυτά η ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν ήταν σωστή.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μία απειλή. Οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος είναι τώρα ασφαλέστεροι, ακριβώς επειδή δεν βρίσκεται στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ως πρόεδρος αναλαμβάνει την ευθύνη της διεξαγωγής του πολέμου: «Ως πρόεδρος είμαι υπεύθυνος για την απόφαση της διεξαγωγής του πολέμου. Είμαι επίσης υπεύθυνος για τη διαπίστωση των λαθών, ούτως ώστε να προβούμε στις απαιτούμενες αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες», είπε ο κ. Μπους, ο οποίος σημείωσε ότι οι εκλογές στο Ιράκ αποτελούν ορόσημο για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Με δεδομένη την αυξανόμενη δυσφορία στην αμερικανική κοινή γνώμη, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση Μπους το ζήτημα του Ιράκ, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί, μέχρι τη χρονική στιγμή που οι δυνάμεις του Ιράκ θα είναι σε θέση να αναλάβουν πλήρη καθήκοντα για τη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 18:49 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτονται οι βρετανικές προτάσεις

Γαλλία και Γερμανία επανέλαβαν ότι η Βρετανία πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση των επιστροφών που λαμβάνει

Αποτυχημένη ήταν όπως φαίνεται η ύστατη απόπειρα της βρετανικής προεδρίας να βγάλει την ΕΕ από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των νέων προτάσεων του Λονδίνου, ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Κάζιμιερζ Μαρτσίνκιεβιτς, απείλησε με βέτο, εφόσον δεν υπάρξουν πιο ικανοποιητικές νέες αλλαγές.

Γαλλία και Γερμανία επανέλαβαν ότι η Βρετανία πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση των επιστροφών που λαμβάνει. Η Ισπανία ζήτησε μεγαλύτερη μείωση των βρετανικών επιστροφών, ενώ η ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «μη ικανοποιητικές». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «απλώς ανεπαρκείς».

Όσον αφορά το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού, η βρετανική προεδρία εισηγήθηκε αμελητέα αύξηση. Ανέβηκε, δηλαδή στα 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 847 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικώς προτείνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα των βρετανικών επιστροφών η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει περαιτέρω από την αρχική της πρόταση αυτό το προνόμιο, εάν δεν προχωρήσει η ΕΕ σε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το νέο πακέτο της βρετανικής προεδρίας είναι κατά τι πιο γενναιόδωρο προς τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία.

Αρχικώς το Λονδίνο εισηγήθηκε περικοπές στα περιφερειακά προγράμματα των εν λόγω κρατών της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για ν αυξήσει την Τετάρτη την προσφορά του στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας,Τζακ Στρο, ζήτησε να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στη Σλοβακία και τη Λιθουανία για τον παροπλισμό των πυρηνικών τους μονάδων.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των αναθεωρημένων βρετανικών προτάσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντάγκλας Αλεξάντερ επιχείρησε να προϊδεάσει τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «σκληρές αλλά ρεαλιστικές».


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Διάψευση Βουλγαράκη

«Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει τέτοια υπόθεση για τις ελληνικές αρχές», είπε ο κ. Βουλγαράκης

Το ερώτημα «Προβοκάτσια ή φάρσα;» διατύπωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες για απαγωγή και ανάκριση Πακιστανών από ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες.

Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι κατηγορηματικά διαψεύδει την πιθανότητα βίαιης προσαγωγής και ανάκρισης των ατόμων που περιλαμβάνονται στην καταγγελία, που έκανε ο δικηγόρος 28 Πακιστανών, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

«Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει τέτοια υπόθεση για τις ελληνικές αρχές», είπε ο υπουργός, π ο οποίος χαρακτήρισε «ύποπτες και σκόπιμες» τις καταγγελίες και «ανόητους» τους ισχυρισμούς για δράση Βρετανών στο ελληνικό έδαφος με αντικείμενο αυτό που περιλαμβάνεται στην καταγγελία ή κάθε άλλο σχετικό.

«Έχουμε πολύ καλή επαφή και συνεργασία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει λόγος για τέτοια δράση», είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα τηρείται από όλους στην ελληνική επικράτεια.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν απορρίψει τις καταγγελίες ήδη τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

«Το BBC δεν προσέφερε κανένα νέο στοιχείο πέρα από αυτά που έχουμε διαψεύσει», είπε ο κ Βουλγαράκης και παρέπεμψε σε σχετική διάψευση που έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

Διάσεκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση

Την Πέμπτη ξεκινούν στην Αθήνα οι εργασίες της τετραμερούς διάσκεψη ς, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Δημόσιας τάξης της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Πακιστάν και του Ιράν.

Στη διάσκεψη θα συζητηθούν η ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και ιδιαίτερα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα.

Ως παρατηρητές στη διάσκεψη θα παραστούν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης, Ασύλου και Συνόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Λουί ντε Μπρουέρ, καθώς και εκπρόσωποι της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα απεργεί

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η Ελλάδα, λόγω των 24ωρων κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Για 48 ώρες, Τετάρτη και Πέμπτη, ακινητοποιείται η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, κλειστά παραμένουν την Τετάρτη τα νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία και τα ΤΕΙ. Ακινητοποιούνται επίσης τα τρένα, το μετρό, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα πλοία, με τους συρμούς του ΗΣΑΠ και το μετρό να εξαιρούνται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Τα μέσα αυτά θα διευκολύνουν τους απεργούς να μετακινηθούν προς και από τους χώρους των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι στο Πεδίον του Άρεως. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα επιδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματα της απεργίας.

Περίπου χίλιοι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Αθήνας. Η κάθοδος στην Αθήνα οργανώνεται από τις διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και επικεφαλής της αποστολής είναι οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, Νίκος Γιαννόπουλος και Γιώργος Αναγνώστου.

Συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποιεί (11.00) και το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η συγκέντρωση γίνεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Δημαρχείου).

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία τόσο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.).

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και το διάστημα αυτό δεν θα μεταδίδονται ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ). Επίσης θα ακινητοποιηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ΗΣΑΠ).

Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

Δήμαρχοι και συμβασιούχοι των δήμων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της προεδρίας

Αποτυχημένη ήταν όπως φαίνεται η ύστατη απόπειρα της βρετανικής προεδρίας να βγάλει την ΕΕ από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των νέων προτάσεων του Λονδίνου, ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά αύριο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Κάζιμιερζ Μαρτσίνκιεβιτζ, απείλησε με βέτο εφόσον δεν υπάρξουν πιο ικανοποιητικές νέες αλλαγές.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «απλώς ανεπαρκείς».

Όσον αφορά το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού η βρετανική προεδρία εισηγήθηκε αμελητέα αύξηση.

Ανέβηκε δηλαδή στα 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 847 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικώς προτείνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα των βρετανικών επιστροφών, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει περαιτέρω από την αρχική της πρόταση αυτό το προνόμιο, εάν δεν προχωρήσει η ΕΕ σε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Γαλλία και Γερμανία επανέλαβαν πριν από λίγο ότι η Βρετανία πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση των επιστροφών που λαμβάνει.

Το νέο πακέτο της βρετανικής προεδρίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, είναι κατά τι πιο γενναιόδωρο προς τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία.

Αρχικώς η κυβέρνηση Μπλερ εισηγήθηκε περικοπές στα περιφερειακά προγράμματα των εν λόγω κρατών της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και σήμερα μετακινήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στη Σλοβακία και τη Λιθουανία για τον παροπλισμό των πυρηνικών τους μονάδων.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των αναθεωρημένων βρετανικών προτάσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντάγκλας Αλεξάντερ επιχείρησε να προϊδεάσει τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων, χαρακτηρίζοντας τες «σκληρές αλλά ρεαλιστικές».


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της προεδρίας

Αποτυχημένη ήταν όπως φαίνεται η ύστατη απόπειρα της βρετανικής προεδρίας να βγάλει την ΕΕ από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των νέων προτάσεων του Λονδίνου, ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά αύριο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Κάζιμιερζ Μαρτσίνκιεβιτζ, απείλησε με βέτο εφόσον δεν υπάρξουν πιο ικανοποιητικές νέες αλλαγές.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «απλώς ανεπαρκείς».

Όσον αφορά το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού η βρετανική προεδρία εισηγήθηκε αμελητέα αύξηση.

Ανέβηκε δηλαδή στα 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 847 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικώς προτείνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα των βρετανικών επιστροφών, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει περαιτέρω από την αρχική της πρόταση αυτό το προνόμιο, εάν δεν προχωρήσει η ΕΕ σε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το νέο πακέτο της βρετανικής προεδρίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, είναι κατά τι πιο γενναιόδωρο προς τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία.

Αρχικώς η κυβέρνηση Μπλερ εισηγήθηκε περικοπές στα περιφερειακά προγράμματα των εν λόγω κρατών της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και σήμερα μετακινήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στη Σλοβακία και τη Λιθουανία για τον παροπλισμό των πυρηνικών τους μονάδων.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των αναθεωρημένων βρετανικών προτάσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντάγκλας Αλεξάντερ επιχείρησε να προϊδεάσει τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων, χαρακτηρίζοντας τες «σκληρές αλλά ρεαλιστικές».


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 13:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιτρομοκρατικό αρχείο τηλεφωνικών κλήσεων

Αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων στη διάθεση της αστυνομίας θέτει η απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση νόμου που προβλέπει την αποθήκευση δεδομένων από κλήσεις κινητών τηλεφώνων και χρήση του διαδικτύου, με σκοπό τη διευκόλυνση αντιτρομοκρατικών ερευνών.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποχρεούνται να διατηρούν αρχεία κλήσεων των πελατών τους, στα οποία θα έχει πρόσβαση η αστυνομία.

Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται οι επαφές υπόπτων για ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες ή το σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται επίσης σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και σωματεμπορίας.

Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται τώρα να αποφασίσουν τη χρονική διάρκεια της αποθήκευσης των αρχείων αυτών, με ορισμένους αρμόδιους υπουργούς να έχουν προτείνει μία περίοδο έξι μηνών, με δικαίωμα παράτασης στα δύο χρόνια.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο νέος νόμος αναμένεται να εγείρει έντονες αντιδράσεις, ακόμα και νομικές αμφισβητήσεις.

Τα νέα μέτρα προτάθηκαν αρχικά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου, τον περασμένο Ιούλιο.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 00:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν άκουσα, δεν είδα»

Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις να «διαψεύσει με πειστικό τρόπο» τις καταγγελίες ότι η Βρετανία «είχε ανάμειξη στην φερόμενη επιχείρηση της CIA κατά την οποία ύποπτοι τρομοκράτες μεταφέρονταν σε μυστικές φυλακές τρίτων χωρών για να βασανισθούν» γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα επικρίνει τη στάση «δεν είδα τίποτε , δεν άκουσα τίποτε » που όπως γράφει υιοθετούν ο Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Η στάση αυτή «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί καθώς βουλευτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν την διαλεύκανση της υπόθεσης», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και η Γκάρντιαν (Guardian) επικεντρώνονται στις δηλώσεις του Ντικ Μαρτί, του Ελβετού πολιτικού που ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Μαρτί δήλωσε ότι οι καταγγελίες «είναι αξιόπιστες» αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει στα χέρια του αποδείξεις ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «συνωμότησαν» με την Ουάσιγκτον.

Για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύει το «δίλημμα της Ευρώπης», ένα δίλημμα που όπως γράφει «έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Την οριοθέτηση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πόλεμο της τρομοκρατίας».

Προϋπολογισμός της ΕΕ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφερόμενες στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα καταθέσει τη Τετάρτη ο κ. Μπλερ εκτιμά ότι «είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσουν τα νέα μέλη της ΕΕ».

Οι νέες προτάσεις σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εξακολουθούν να προβλέπουν «μεγάλες περικοπές» στα προγράμματα προς της ανατολική Ευρώπη.

Διάσκεψη Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

«Οι ηγέτες των πλούσιων χωρών του κόσμου είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου αλλά μόνο όταν τους βολεύει» σημειώνει σε κεντρικό της σχόλιο η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφερόμενη στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ.

«Στους τομείς τις βιομηχανίας και των υπηρεσιών η Ευρώπη , η Αμερική και η Ασία είναι σε γενικές γραμμές πρόθυμες να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανταλλαγή αγαθών...Υπάρχει όμως εξαίρεση: η γεωργία».

Η «εξαίρεση της ντροπής» σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ όπου οι πλούσιες χώρες επιδοτούν την αγροτική παραγωγή και «αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα τους σε αγροτικά προϊόντα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί

Οι Τάιμς (Times) επικεντρώνουν το πρωτοσέλιδο τους στην «ανταρσία» στους κόλπους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατά της ηγεσίας του Τσαρλς Κένεντι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ανώτατα στελέχη του κόμματος επέκριναν ανοιχτά τον κ. Κένεντι για τον τρόπο με τον οποίο ηγείται.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της προεδρίας

Χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στο θέμα των βρετανικών επιστροφών από τις εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο παρουσίασε το αναθεωρημένο πακέτο των προτάσεων της βρετανικής προεδρίας για την άρση του αδιέξοδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2007 έως 2013.

Όσον αφορά το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού η βρετανική προεδρία εισηγήθηκε αμελητέα αύξηση.

Ανέβηκε δηλαδή στα 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 847 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικώς προτείνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα των βρετανικών επιστροφών, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει περαιτέρω από την αρχική της πρόταση αυτό το προνόμιο, εάν δεν προχωρήσει η ΕΕ σε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το νέο πακέτο της βρετανικής προεδρίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, είναι κατά τι πιο γενναιόδωρο προς τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία.

Αρχικώς η κυβέρνηση Μπλερ εισηγήθηκε περικοπές στα περιφερειακά προγράμματα των εν λόγω κρατών της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και σήμερα μετακινήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στη Σλοβακία και τη Λιθουανία για τον παροπλισμό των πυρηνικών τους μονάδων.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των αναθεωρημένων βρετανικών προτάσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντάγκλας Αλεξάντερ επιχείρησε να προϊδεάσει τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων, χαρακτηρίζοντας τες «σκληρές αλλά ρεαλιστικές».


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αχμαντινετζάντ κατά Ισραήλ και πάλι

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Νέες αντιδράσεις προκάλεσαν σχόλια του σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σχετικά με το Ισραήλ.

Μετά από την παλαιότερη δήλωσή του ότι το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να σβηστεί από το χάρτη και την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος, ο Ιρανός πρόεδρος επανήλθε, χαρακτηρίζοντας τις μαζικές δολοφονίες και διώξεις των Εβραίων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «απλώς ένα μύθο».

Παράλληλα, απέρριψε εκ των προτέρων κάθε κριτική στο σχόλιό του, αποδίδοντάς την σε ενορχηστρωμένη αντίδραση από αυτούς που υπηρετούν το σιωνισμό.

Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ πρόσθεσε ότι το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να μεταφερθεί κάπου στην Ευρώπη, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ, ακόμα και στην Αλάσκα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ καταδίκασε αμέσως τις νέες δηλώσεις του Ιρανού ηγέτη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη επισημαίνει ότι η νέα τοποθέτηση του κ. Αχμαντινετζάντ αναιρεί το επιχείρημα εκείνων που την πρώτη φορά είχαν αποδώσει τη φραστική επίθεση κατά του Ισραήλ στην απειρία του Ιρανού ηγέτη.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κηδεία διαμαρτυρίας στη Βηρυτό

Το σημείο της έκρηξης στη Βηρυτό

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του βουλευτή και δημοσιογράφου, Τζιμπράν Τουένι, ο οποίος ήταν μεταξύ των τεσσάρων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στη Βηρυτό από την ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου.

Το μεγάλο πλήθος κρατούσε σημαίες του Λιβάνου, καθώς διέσχιζε τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας μέχρι τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η δολοφονία του Τζιμπράν Τουένι, έντονου επικριτή της ανάμιξης της Συρίας στα εσωτερικά της χώρας του, έχει προξενήσει σοκ και οργή στο Λίβανο.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας, ενώ πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις κήρυξαν απεργία.

Η υπόθεση Τουένι είναι η τελευταία μιας σειράς δολοφονιών Λιβανέζων επικριτών της πολιτικής της Δαμασκού, που άρχισε με το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ Χαρίρι, επίσης από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει σχέδιο να διευρύνει την έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία Χαρίρι.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ντέτλεφ Μέλις, είπε στο συμβούλιο ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συλλέξει ενισχύουν προηγούμενα συμπεράσματα περί ανάμιξης των συριακών και λιβανέζικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Η Συρία έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα απεργεί

Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η Ελλάδα, λόγω των 24ωρων κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Για 48 ώρες, Τετάρτη και Πέμπτη, ακινητοποιείται η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, κλειστά παραμένουν την Τετάρτη τα νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία και τα ΤΕΙ. Ακινητοποιούνται επίσης τα τρένα, το μετρό, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα πλοία, με τους συρμούς του ΗΣΑΠ και το μετρό να εξαιρούνται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Τα μέσα αυτά θα διευκολύνουν τους απεργούς να μετακινηθούν προς και από τους χώρους των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι στο Πεδίον του Άρεως. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα επιδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματα της απεργίας.

Περίπου χίλιοι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Αθήνας. Η κάθοδος στην Αθήνα οργανώνεται από τις διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και επικεφαλής της αποστολής είναι οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, Νίκος Γιαννόπουλος και Γιώργος Αναγνώστου.

Συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποιεί (11.00) και το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η συγκέντρωση γίνεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Δημαρχείου).

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία τόσο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.).

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και το διάστημα αυτό δεν θα μεταδίδονται ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ). Επίσης θα ακινητοποιηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ΗΣΑΠ).

Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

Δήμαρχοι και συμβασιούχοι των δήμων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργίες και πράκτορες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 1.818 στο δημόσιο τομέα. Όλες οι νέες θέσεις που αφορούν στις προκηρύξεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το AIDS μεγάλη απειλή για τους Έλληνες. Αυξήθηκαν κατά 27% τα κρούσματα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Χριστούγεννα σε αναμμένα κάρβουνα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν: Άλλο ο Καραμανλής κι άλλο οι υπουργοί του.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πτυχίο σε 6 χρόνια ή τίποτα. Προθεσμία - σοκ για την ολοκλήρωση των σπουδών

Η ΑΥΓΗ: Όλοι απεργούμε σήμερα! Στη 1μμ η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Μαζί οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στον αέρα ο νόμος για τους μισθούς των νεοπροσλαμβανομένων στις ΔΕΚΟ. Μετά από προσφυγή των εργαζομένων στον ΟΛΠ, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι παλαιοί και νέοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απεργία- μήνυμα για τη λιτότητα και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Νεκρώνει σήμερα και αύριο η χώρα λόγω των κινητοποιήσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανασύνταξη και πρωτοβουλίες. Οι επόμενες κινήσεις του Κώστα Καραμανλή.

ΕΘΝΟΣ: Κουβάρι με πράκτορες και ...υπουργούς. Μπαλάκι οι ευθύνες για τη δράση ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα και αύριο δουλεύουν μόνο...τα ρολόγια και τα κομπολόγια γι αυτό: Περπάτα να προλάβουμε το τραμ το τελευταίο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι αλλαγές στο ωράριο των δημόσιων υπηρεσιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο Ευρωπαϊκό ωράριο από τον Ιούλιο. Παυλόπουλος: Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέχρι τις 16.30.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγγλο-θρίλερ με 28 απαγωγές. Το "ξέχασαν" επί 5μηνο, αλλά το ξεφώνισε το BBC.

ΕΣΤΙΑ: Επανάστασις με το ωράριο. Εξορθολογίζεται η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

ESPRESSO: Δρακάκης προς Μαστοράκη: "Άμα σε δω θα σε φτύσω".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικό θέμα οι απαγωγές Πακιστανών. Ενημέρωση Βουλής για τη δράση ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πυρετός" απεργιών σήμερα και αύριο. Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς.

ΤΑ ΝΕΑ: Μετωπική για λιτότητα, ακρίβεια, ΔΕΚΟ. Θερμό χειμώνα προαναγγέλλουν τα συνδικάτα.

Η ΝΙΚΗ: Δυναμική απάντηση. Κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

PRESS time: Πουλούσαν ερωτική συντροφιά με μηνύματα SMS-παγίδες. Τεράστια απάτη με τζίρο πάνω από 1 δισ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ. STOP στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Τι προτείνει η ΚΕΔΚΕ για το Δ' ΚΠΣ. Αναλυτικές και ολοκληρωμένες παραινέσεις για τη στρατηγική η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί.

TRAFFIC NEWS: Ηφαίστειο ο Λιάτσος με τον Μαστοράκη. Αγωγές ετοιμάζει ο δημοσιογράφος κατά του Νίκου.

Η ΧΩΡΑ: Κώστα, άλλαξες. Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις MRB-GPO-METRON. Το 52,7% έχει χειρότερη γνώμη από αυτήν του 2004 για τον Καραμανλή.

City Press: Μεγάλη απεργία κατά των αλλαγών στις ΔΕΚΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οργιάζει το παρεμπόριο. Λαθρεμπόριο και προϊόντα- "μαϊμού" πνίγουν την αγορά.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ακριβό σπορ ο χειμερινός τουρισμός. Εξαιτίας της έλλειψης κοινής στρατηγικής από τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χαμός στις Εφορίες της Θεσσαλονίκης. Από το "ζήλο" ελεγκτών στην Αθήνα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "μετωπική αντιπαράθεση διαρκείας με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική σηματοδοτεί η σημερινή απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε ολόκληρη τη χώρα, που θα συνεχισθεί αύριο στις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη νέα περίοδο λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Επίσης αντιδρούν στην επιλογή της κυβέρνησης να φέρει σε αντίθεση τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στη Βουλή η κυβέρνηση προχωρεί άρον-άρον στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ".

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "η Ελλάδα σήμερα θα παραλύσει. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων αλλά και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκαλούν κραδασμούς στην κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις από τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ για τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 14 που καταργεί τις συμβάσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι μαζικά, αποφασιστικά, κατεβαίνουν σήμερα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία οι εργάτες και οι εργάτριες της χώρας, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι νέοι εργαζόμενοι. Γυρίζουν την πλάτη στις δημαγωγίες του ΠΑΣΟΚ και τον υπονομευτικό ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συγκρούονται με την εργοδοσία και τα τσιράκια της".

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μετωπική κυβέρνησης και εργατικών συνδικάτων προκαλεί η σκληρή λιτότητα, η ακρίβεια και το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, η σημερινή εικοσιτετράωρη απεργία, την οποία είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική σκληρής λιτότητας στην Οικονομία, έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση στο πρώτο -και το σοβαρότερο- τεστ αντοχής στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 14 στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "48ωρος απεργιακός πυρετός έχει πιάσει όλη τη χώρα. Έτσι, σήμερα και αύριο δουλεύουν μόνο... τα ρολόγια και τα κομπολόγια και όπως λέει και το παλιό άσμα επειδή δεν λειτουργεί κανένα συγκοινωνιακό μέσο περπάτα να προλάβουμε το τραμ το τελευταίο".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με απεργιακή "καταιγίδα" απαντούν σήμερα και αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Μεγάλη αναμένεται να είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, λόγω της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναλυτικά σήμερα πραγματοποιείται η εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στους δρόμους κατεβαίνουν και σήμερα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και εργατοϋπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού, διαμαρτυρόμενοι για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική".

Η City Press υπογραμμίζει ότι "το ξεκίνημα ενός θερμού δεκαήμερου με επίκεντρο την οικονομία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ στην Ολομέλεια".

Δημόσιο- ωράριο λειτουργίας

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι " τομή στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί η αλλαγή του ωραρίου, ώστε αυτό να συμπίπτει με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την απόφαση, το ωράριο ενοχοποιείται. Καταργείται ο διαχωρισμός μεταξύ χειμερινού και θερινού και κυρίως μετατοπίζεται προς τα πίσω κατά μία περίπου ώρα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ευρωπαϊκό ωράριο αποκτά το Ελληνικό Δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2006. θα εφαρμόζεται μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή υπουργεία, δήμους, νομαρχίες, περιφέρειες και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι νέες ώρες λειτουργίας του Δημοσίου που θα κληθούν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι θα είναι από τις 8.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ή από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα".

Κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η ΝΔ είναι ο διαμορφωτής των εξελίξεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί εναλλακτική και αξιόπιστη λύση" , δηλώνουν στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το σημαντικότερο στοιχείο που καθιστά αισιόδοξα τα κυβερνητικά στελέχη για τη συνέχεια, είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης και φθείρεται ...περισσότερο από την κυβέρνηση. "Το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού", προσθέτουν τα ίδια στελέχη...".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "Χριστούγεννα σε "αναμμένα κάρβουνα" θα κάνουν τα μέλη της κυβερνώσας παράταξης. Οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν - κατά πληροφορίες όμως και αυτές που έπονται- δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες διαχωρίζουν πλέον τον πρωθυπουργό από τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης. Το αίτημα για αλλαγές σε συγκεκριμένα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου έχει λάβει σχεδόν καθολική μορφή και εκφράζεται από βουλευτές όλων των περιφερειών. Στο σοβαρότερο πρόβλημα για την εικόνα της κυβέρνησης έχουν εξελιχθεί οι υπουργοί της, όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα της GPO".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "και είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα κινήσεις αν λάβουμε υπόψη τις αναγωγές που γίνονται από τους δημοσκόπους, σύμφωνα με τις οποίες τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που τον Μάρτιο του 2006 υπάρχει περίπτωση να έχουν επηρεαστεί και οι δείκτες που σήμερα δείχνουν να έχουν μεταβληθεί ανεπαίσθητα".

Καταγγελίες - BBC- Απαγωγές

Η ESPRESSO υποστηρίζει ότι "σάλος έχει δημιουργηθεί με την αποκάλυψη του BBC , σύμφωνα με την οποία τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, έγινε "απαγωγή" 28 Πακιστανών στη χώρα μας, οι οποίοι προσήχθησαν και ανακρίθηκαν από αγγλόφωνα άτομα".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "σε θρίλερ με πολλά κενά, βαριές σκιές για τον ρόλο του κρατικού - κυβερνητικού μηχανισμού και καρφώματα υπουργών εξελίσσεται η υπόθεση με την απαγωγή και την υποβολή σε ανάκριση επτά Πακιστανών- μεταναστών στην Ελλάδα, τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα. Η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος δήλωσε άγνοια, ενώ προς στιγμήν επιχείρησε να αμφισβητήσει ακόμη και την ύπαρξη επίσημης καταγγελίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ξεχασμένη ανάμεσα σε Εισαγγελέα και Αστυνομία έμεινε για 5 μήνες η μήνυση για μαζικές απαγωγές Πακιστανών από "άγνωστη" υπηρεσία. Την ύποπτη σιωπή των υπευθύνων τάραξε το BBC που μιλά για ανάμιξη Βρετανών πρακτόρων. Και ω του θαύματος, η δικογραφία έφθασε χθες στην ΕΛΑΣ. Άγνοια δηλώνουν οι ελληνικές Αρχές, για ανοησία κάνει λόγο η αγγλική κυβέρνηση, σε σύγχυση ο Γ. Βουλγαράκης".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "πλήθος ερωτημάτων ως προς τους χειρισμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εγείρει η καταγγελία ότι 28 Πακιστανοί, κάτοικοι Αθηνών, Οινοφύτων και Ιωαννίνων, απήχθησαν και ανακρίθηκαν παράνομα τον περασμένο Ιούλιο, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Συνήγορος των Πακιστανών υπέβαλε χθες αναφορά στην πρόεδρο της Βουλής, με ερώτημα να εξετασθούν τόσο οι συνθήκες των παράνομων συλλήψεων, όσο και η καθυστέρηση στη διερεύνησή τους".

Παιδεία - Αλλαγές

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μεθαύριο Παρασκευή, συνεδριάζει για τελευταία φορά, με αυτό το αντικείμενο, η 7μελής επιτροπή του ΕΣΥΠ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολούθως θα συνταχθεί το πόρισμα, το οποίο περιλαμβάνει έξι θέματα και θα παραδοθεί στο υπουργείο Παιδείας. Τα σημεία - φωτιά του πορίσματος είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Α": φοίτηση 4 συν 2 ή , το πολύ, συν 3 χρόνια για τις τετραετείς σχολές και αντίστοιχη ρύθμιση για τις πενταετίες και τις εξαετίες, με μεταβατικές διατάξεις γι τους ήδη φοιτούντες. Δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικών αρχών, στο 30% έναντι 80% επί των μελών ΔΕΠ, που είναι σήμερα. Φρούρηση των χώρων έξω από τα Ιδρύματα από αστυνομικές δυνάμεις. Περιστολή της εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια για τους κατόχους πιστοποιητικών υγείας, καθώς και για άλλες κατηγορίες, όπως αθλητές ή ομογενείς (που δίνουν εξετάσεις οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται "απλές") καθώς και για αλλοδαπούς. Περαιτέρω περιορισμοί στις μετεγγραφές, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν γίνει με το νέο νόμο , "δύσκολη υπόθεση". Αξιολόγηση όλων των σχολών και τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης".

Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "το να σταματήσει ένα παιδί πρόωρα το σχολείο αποδεικνύεται πως δεν κάνει μόνο κακό στη μόρφωσή του, αλλά και στο ...πορτοφόλι των γονιών του! Γιατί ο εισαγγελέας Ρεθύμνου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα . "Τσουχτερά" πρόστιμα στις οικογένειες εκείνες, που τα ανήλικα παιδιά τους δεν συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο γυμνάσιο".

Οργανωμένο έγκλημα

Η PRESS TIME γράφει ότι "οργανωμένο κύκλωμα που εξαπατούσε χιλιάδες θύματα, κυρίως νεαρής ηλικίας, με τη μέθοδο της αποστολής ερωτικών μηνυμάτων SMS μέσω κινητών τηλεφώνων εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος".

ΟΛΠ-δικαστική απόφαση για μισθούς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "διαιτητική απόφαση-"σταθμός" που κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελεί η διαιτησία που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά τους μισθούς των λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στον ΟΛΠ πριν από χρόνια όταν λειτουργούσε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, θα έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους συναδέλφους τους που έχουν προσληφθεί μετά τη μετατροπή του Οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρεία ή θα προσληφθούν στον μέλλον".

ΚΕΔΚΕ - Δ΄ΚΠΣ

Η ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αναφέρει ότι "τις ενότητες που θα πρέπει να συγκροτούν το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που είχε ως θέμα την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αυτές αφορούν: -Την ενίσχυση της "Επιχειρηματικότητας" σε τοπικό επίπεδο. -Την "Ελκυστικότητα των Περιφερειών της χώρας, με έργα τοπικής τεχνικής υποδομής, με τοπικές υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με έργα και δράσεις προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος και πρόληψης των κινδύνων. -Την "Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού και η Προώθηση της Απασχόλησης" σε τοπικό επίπεδο".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "νέες θέσεις εργασίας, που ανέρχονται στις 1.818, προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, στην ΕΛ.ΑΣ., στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων".

AIDS

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες κινδυνεύουν όσο και οι ομοφυλόφιλοι από τον ιό του AIDS! Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV του AIDS που καταγράφονται στην Ελλάδα αφορούν περίπου στο ίδιο ποσοστό μετάδοσης μέσω ομοφυλοφιλικής και ετεροφυλικής σεξουαλικής επαφής. Συγκεκριμένα, το 48% των νέων δηλώσεων για μόλυνση αφορά ομοφυλοφιλική σεξουαλική ζωή και το 45% ετεροφυλοφιλική σεξουαλική σχέση".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.