Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-01

  1. Κομισιόν εναντίον βασικού μετόχου
  2. «Όχι» και από τους Ολλανδούς
  3. Πολύνεκρη επίθεση στο Αφγανιστάν
  4. Πτώση του ευρώ
  5. Περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ
  6. Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8
  7. «Εγώ είμαι το 'Βαθύ Λαρύγγι'»
  8. Τι λέει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα;
  9. Η ΕΕ στον αντικαπνιστικό αγώνα
  10. Η Ευρώπη στο προσκήνιο
  11. «Εγώ είμαι το 'Βαθύ Λαρύγγι'»
  12. Τουρκία: «Ευρωπαϊκός» ποινικός κώδικας
  13. Γαλλικά «δεκανίκια»
  14. Η μάχη για την Αφρική

Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 22:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κομισιόν εναντίον βασικού μετόχου

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Η Κομισιόν θέλει να υπάρξουν διαβουλεύσεις για τη σύνταξη ενός νέου νόμου

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να προσφύγει ανά πάσα στιγμή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας εάν αυτή δεν αποφασίσει μέσω της Βουλής της να αναστείλει το νόμο για τον βασικό μέτοχο.

Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα την Τετάρτη η Κομισιόν κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της.

Στο κείμενο της απόφασής της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην υποθετική περίπτωση που αυτός αυτός ο νόμος ανασταλτικού χαρακτήρα δεν υιοθετηθεί μέσα στις δεδομένες και συμφωνημένες προθεσμίες, η Κομισιόν θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Πηγές της Κομισιόν θεωρούν ότι με αυτή την απόφαση, η Κομισιόν επιδεικνύει καλή διάθεση, διευκολύνοντας την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει την ισχύ του νόμου για το βασικό μέτοχο μέχρι να βρει βρεθεί σε συνεργασία ένα νέος νόμος που δεν θα έρχεται σε αντίθεση προς την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

Με την ίδια απόφασή της, η Κομισιόν ανάβει το πράσινο φως για επαφές εμπειρογνωμόνων της με Έλληνες ομολόγους τους, προκειμένου να επιτραπεί στις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεχίσουν το διάλογο για τη σύνταξη ενός νέου νόμου με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» και από τους Ολλανδούς

Πολλοί Ολλανδοί εξέφρασαν με την ψήφο τους τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομία

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου, οι Ολλανδοί απέρριψαν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, κάνοντας πολλούς αναλυτές να λένε ότι πρόκειται πλέον για μία «νεκρή» συνθήκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 63% των ψηφοφόρων τάχθηκε εναντίον της συνταγματικής συνθήκης.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο όπως ήταν και το αντίστοιχο στη Γαλλία πριν από τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στην Ολλανδία, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα υψηλή και έφτασε το 62%. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Ο αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων του BBC θεωρεί ότι ολόκληρη η Ευρώπη πλέον θα αναγκασθεί να αναθεωρήσει το όλο θέμα.

Μετά τη νίκη του «όχι» στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ, έστειλε επιστολή προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας τους να συνεχίσουν με τις διαδικασίες και να μην πτοηθούν από το αποτέλεσμα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, εάν η συνταγματική συνθήκη δεν κυρωθεί από ορισμένες χώρες, τότε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συναντηθούν για να εξετάσουν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ζήτησε από τους ηγέτες της κοινότητας να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο εβδομάδες.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Αφγανιστάν

Οι πληροφορίες για αυτούς που πραγματοποίησαν την ευθύνη είναι αντικρουόμενες

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σε ένα γεμάτο από κόσμο μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ, Μοχάμεντ Ακράμ. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 40.

Οι παρευρισκόμενοι στο μουσουλμανικό τέμενος βρίσκονταν εκεί για το μνημόσυνο ενός υψηλόβαθμου κληρικού που σκοτώθηκε την Κυριακή.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ήταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε το περιστατικό «πράξη δειλίας».

«Ένα τέμενος είναι ο οίκος του θεού. Αυτοί που επιτίθενται εναντίον ενός τεμένους είναι εχθροί του ισλάμ και του Αφγανιστάν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Γκιουλ Αγκά Σερζάι, δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται πιθανότατα εξτρεμιστές που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα.

Την ευθύνη ανέλαβε μία οργάνωση των Ταλιμπάν, αλλά αργότερα εκπρόσωποι των Ταλιμπάν διέψευσαν τους ισχυρισμούς.

Οι ανταποκριτές του BBC πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να αποποιηθούν την ευθύνη λόγω της οργής που προκάλεσε η επίθεση στην κοινή γνώμη στο Αφγανιστάν.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση του ευρώ

Η τιμή του ευρώ αντανακλά και την κατάσταση των οικονομιών της ευρωζώνης

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία είχε άμεση επίπτωση στην τιμή του ευρώ, που την Τετάρτη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών έναντι του δολαρίου.

Ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Στίβ Μπάροου , επισημαίνει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται πιέσεις στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί.

«Το ευρώ έχει ήδη χάσει το 10% της αξίας του έναντι του δολλαρίου. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας οφείλεται στις κακές επιδόσεις των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης. Το δημοψήφισμα στη Γαλλία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η αγορά αρέσκεται στο να χτυπά ένα νόμισμα όταν αυτό πέφτει και αυτό συμβαίνει και τώρα» λέει ο Βρετανός οικονομολόγος.

Σύμφωνα πάντως με τον Στιβ Μπάροου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σύνταγμα στην Ολλανδία δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του ευρώ.

«Οι δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία δείχνουν εδώ και καιρό ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι αρνητικό. Έτσι η αγορά δεν περιμένει εκπλήξεις, αν και ούτε το γαλλικό αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Δεν νομίζω ότι θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις μετά το ολλανδικό δημοψήφισμα. Η ζημιά έγινε» δήλωσε στο BBC ο Βρετανός οικονομολόγος Στιβ Μπάροου.


Περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ

Ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η συμφωνία του ΟΤΕ και σε άλλες ΔΕΚΟ

Νέες αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ανάμεσα στις νέες αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ σε ποσοστό γύρω στο 10%

Παράλληλα, προβλέπεται και η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών όμως πρόκειται να εισαχθεί και πακέτο μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όσον αφορά τον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι το δημόσιο δεν θα μειώσει το ποσοστό του κάτω από το 34% και ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τον οργανισμό.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι εάν δεν προχωρήσει η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ, τότε ο οργανισμός θα αναγκασθεί να προβεί σε απολύσεις και σε χρεωκοπία.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία για τον ΟΤΕ θα σταθεί μοντέλο και για τις άλλες ΔΕΚΟ.

Το κόστος της αναδιάρθρωσης και τις εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει τα 290 εκατομμύρια ευρώ.


Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8

Οι οργανωτές της συναυλίας Live Αid, που είχε γίνει το 1985 και η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του λιμού στην Αφρική, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν νέες συναυλίες σε λίγες εβδομάδες.

Στόχος των νέων αυτών συναυλιών που θα γίνουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη και στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη μας--η άσκηση πιέσεων, πιο συγκεκριμένα, στις κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών για να παραγράψουν τα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών και να χορηγήσουν επίσης μεγαλύτερη βοήθεια σ'αυτά τα κράτη.

Οι συναυλίες θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, δηλ. λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του Ομίλου των 8 στη Σκοτία και θα πάρουν μέρος σ'αυτές πολλά από τα μεγάλα ονόματα της μουσικής ποπ και ροκ--ο Έλτον Τζον, για παράδειγμα, ο Στίβι Γουόντερ, o Πολ Μακάρτνεϊ, ο Στινγκ, ο Ρόμπι Γουίλιαμς, η Μαντόνα, τα συγκροτήματα «Κολντπλεϊ» (Coldplay), R.E.M., U2 κ.ά.

Ο μουσικός της ροκ και οργανωτής της συναυλίας Live Αid, Μπομπ Γκέλντοφ, δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και οι άλλοι ηγέτες του Ομίλου των 8 θα πρέπει να έλθουν στη Σκοτία με τη βούληση να επιφέρουν αλλαγές--διαφορετικά, είπε, δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από πολλά τηλεοπτικά και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο--από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, π.χ., και άλλα δίκτυα.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Εγώ είμαι το 'Βαθύ Λαρύγγι'»

Ο Μαρκ Φελτ υποστηρίζει ότι απεκάλυψε το μυστικό του στην οικογένειά του πριν από τρία χρόνια

Ένα από τα καλύτερα κρυμένα μυστικά στην ιστορία της δημοσιογραφίας αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ανθρώπου που είχε μείνει γνωστος ως το «Βαθύ Λαρύγγι»--του ανθρώπου που είχε οδηγήσει δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους στην πολύκροτη υπόθεση Γουότεργκεϊτ, η οποία υποχρέωσε, το 1974, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον σε παραίτηση. Όπως δημοσίευσε το περιοδικό Βάνιτι Φερ (Vanity Fair), πρόκειται για τον συνταξιούχο πρώην υποδιευθυντή του FBI, Μαρκ Φελτ.

Πάνω από 30 χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η υπόθεση Γουότεργκέιτ συγκλόνιζε την αμερικανική πολιτική ζωή και οδηγούσε τον Ρίτσαρντ Νίξον εκτός του Λευκού Οίκου.

Oι δύο δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ

Πρωταγωνιστές της αποκάλυψης.... δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Γουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), ο Μπομπ Γούντγουορντ και ο Καρλ Μπέρνστιν, οι οποίοι με μεθοδικότητα και υπομονή εξιχνίασαν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια ανώτατων Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων να υποκλέπτουν συνομιλίες τοποθετώντας κοριούς στο κτίριο που στέγαζε το επιτελείο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αλλά η έρευνα των δύο ρεπόρτερ δεν θα μπορούσε να τεκμηριωθεί εάν δεν υπήρχε ο άγνωστος υποβολέας, ο αξιωματούχος που τους έδινε στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες των «ανθρώπων του προέδρου», επιμένοντας πάντοτε στην τήρηση της εχεμύθειας όσον αφορούσε το πρόσωπό του.

Τα στοιχεία που έδωσε το «Βαθύ Λαρύγγι» οδήγησαν στην πτώση του Νίξον

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, μεταδίδει ότι η πιο φημισμένη «πηγή» της δημοσιογραφίας είχε ονομαστεί «Βαθύ Λαρύγγι» με αφορμή την ομώνυμη πορνογραφική ταινία της εποχής αλλά και τη μυστικότητα που χαρακτήριζε τις συναντήσεις του με τους δημοσιογράφους, σε σκοτεινά υπόγεια πάρκινγκ της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία αποδεικνυόταν από την ορθότητα των στοιχείων και υπαινιγμών του.

Τώρα ο κ. Μαρκ Φελτ, 91 ετών και συνταξιούχος υπαρχηγός του FBI, δηλώνει στο περιοδικό Βάνιτι Φέαρ ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τους δημοσιογράφους στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Tόσο ο Γούντγουορντ όσο και ο Μπέρνστιν, που κράτησαν απόρρητη την ταυτότητα της πηγής τους για 33 χρόνια, επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Φελτ είναι πράγματι το «Βαθύ Λαρύγγι».


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Τι λέει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Η Συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφηκε στις 29 Οκτωβρίου 2004

Η επικύρωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος συνάντησε τα πρώτα εμπόδια, μετά την απόρριψη της συνθήκης στο γαλλικό δημοψήφισμα.

Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους να εντρυφήσουν στο κείμενο του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Σιράκ έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα αντίτυπο της Συνθήκης, ενώ ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δημόσιος διάλογος από αμφότερα τα στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι».

Πάντως τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είχε τη διάθεση ή το χρόνο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι προβλέπει το συνταγματικό κείμενο για την κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα νέα αξιώματα του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ευρωσύνταγμα (Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης) στα ελληνικά

Όσοι δεν αρκούνται στη γνώμη των πολιτικών ηγετών, κοινοτικών παραγόντων και συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη μπορούν να διαβάσουν παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη συνθήκη.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ στον αντικαπνιστικό αγώνα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά του καπνίσματος ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για την αποτελεσματικότητας της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ευρώπη.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι όλες οι εκστρατείες είναι αποτελεσματικές αλλά δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κάθε εκστρατείας χωριστά.

Όμως πρόσθεσε πως « υπάρχουν ενδείξεις σαφείς σε όποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει έντονη και δυνατή αντικαπνιστική εκστρατεία ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών. Θέλω να πιστεύω ότι συμβάλουμε και εμείς με την δική μας εκστρατεία σε κοινοτικό επίπεδο προς αυτή τη κατεύθυνση».

Στην ερώτηση αν έχει περισσότερα στοιχεία για την Ελλάδα μια χώρα με μεγάλο ποσοστό καπνιστών ο κ.Κυπριανού απάντησε :

«Σίγουρα η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και πρόσφατα σε διάσκεψη τύπου που έγινε στην Αθήνα, όπως και η Κύπρος , έχουν πολύ υψηλό μέσο όρο καπνιστών, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Κυπριανού πιστεύει πως είναι πρόβλημα κουλτούρας πέρα από όλα τα αλλά.

«Ενώ σε άλλα κράτη μέλη όσοι είναι καπνιστές παραδέχονται τα προβλήματα αυτής της συνήθειας, δηλαδή ότι είναι ένα ελάττωμα, ότι προκαλεί πρόβλημα στην υγεία και θα ήθελαν να το κόψουν, στην Ελλάδα και στην Κύπρο θεωρείται ας μου επιτραπεί ο όρος «μαγκιά» να καπνίζει κανείς, θεωρείται εξυπνάδα και εδώ ακριβώς είναι που γίνεται πιο δύσκολη η προσπάθεια και πρέπει να γίνει πιο έντονη εκστρατεία .

»Πέρα από το θέμα της υγείας που τονίζεται, πρέπει να τονίζεται επίσης ότι δεν είναι έξυπνο, δεν είναι cool, όπως λέει η καμπάνια μας, να καπνίζει κανείς αλλά μια γελοία συνήθεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Στη συνέχεια ο Κοινοτικός Επίτροπος ρωτήθηκε πόσο εύκολο θα είναι κατά τη γνώμη του να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που ισχύει σε άλλες χώρες.

«Σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο απ΄ ότι σε άλλες χώρες. Όμως αυτό ακριβώς, σε καθιστά το μέτρο αυτό και πιο απαραίτητο.

»Θέλω να υπενθυμίσω ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, είτε είναι εστιατόρια είτε είναι καφετέριες ή δημόσια κτίρια, δεν σημαίνει μόνο προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει στην προστασία των καπνιστών τουλάχιστον αυτών που δεν είναι τόσο πολύ εθισμένοι.

»Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να πουν στο τέλος δεν αξίζει όπου πάω να πρέπει να βγω έξω ας το αφήσω καλύτερα, ας σταματήσω να καπνίζω. Έτσι η απαγόρευση επιτελεί διπλό σκοπό, συμβάλει στην προστασία των μη καπνιστών αλλά και ενθαρρύνει τους καπνιστές να μην καπνίζουν», επισημαίνει ο κ. Μάρκος Κυπριανού.

Αναφορικά με το πότε μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην Ελλάδα και την Κύπρο ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει αμέσως χωρίς καθυστέρηση είναι η εφαρμογή του διαχωρισμού των χώρων για καπνιστές και μη καπνιστές .

«Τουλάχιστον, είπε ο κ.Κυπριανού, πετυχαίνουμε έτσι τον πρώτο στόχο που είναι η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πλέον μελέτες που δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί τα ίδια προβλήματα υγείας με το κάπνισμα».

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών εξήγησε στη συνέχεια την κοινοτική πολιτική.

«Ενθαρρύνουμε την εφαρμογή των αποφάσεων και των νομοθεσιών που ήδη υπάρχουν και να υπενθυμίσω ότι υπήρχαν οι συστάσεις του Συμβουλίου πριν μερικά χρόνια για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και τον διαχωρισμό άρα αναμένουμε ότι θα εφαρμοστούν.

»Προς αυτή τη κατεύθυνση συζητούμε με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, όπως και της Ελλάδας βεβαίως, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή της νομοθεσίας. Θεωρούμε πρώτιστο καθήκον μιας κυβέρνησης την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μη καπνιστών να διασκεδάζουν αναπνέοντας καθαρό αέρα» τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Στην ερώτηση αν έχει δρομολογήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας ο κ.Κυπριανού απάντησε : «τώρα βρισκόμαστε στο μέσο της ευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του καπνίσματος. Στην πρώτη φάση έχουμε οργανώσει περιοδεία στις πρωτεύουσες των κρατών μελών. Ήδη έχουμε επισκεφθεί 16 χώρες και θα επισκεφθούμε μέσα στο καλοκαίρι τις υπόλοιπες .

»Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ελλάδα θα γίνει προς το τέλος αυτής της εβδομάδος στην Κύπρο θα γίνει στο τέλος της επόμενης. Όμως παράλληλα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αρχίζουμε και τη διαφημιστική εκστρατεία με τηλεοπτικά φιλμάκια τα οποία θα προβάλλονται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη και ο στόχος εδώ είναι περισσότερο οι νέοι» κατέληξε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρκος Κυπριανού.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη στο προσκήνιο

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 6.311 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε νοσοκομεία, τράπεζες, Πυροσβεστική.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Από "δυο χωριά' έγιναν στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη πετροβολούν τον Γ. Παπανδρέου για τις σκόρπιες θέσεις του.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σε εταιρία δολοφόνων ο φρουρός του Γ. Κουτσούκου. Γνωστός διαφημιστής το υποψήφιο θύμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στοίχημα με ελληνικούς αγώνες. Φλέβα χρυσού 1 δισ. ευρώ "χτυπά" ο ΟΠΑΠ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ρουκέτες κατά Γιώργου. Πικρές αλήθειες και σκληρές κουβέντες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Το 43% των Ελλήνων λέει "ΟΧΙ" στο ευρωσύνταγμα. Δημοσκόπηση-κόλαφος για κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελειώνει η γάγγραινα του κρατισμού. Σε ιδιώτες νευραλγικοί τομείς του Δημοσίου και κρατικά κτίρια.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κράτος... ΙΧ! Τα δίνουν όλα στους ιδιώτες. Το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ένδεια θέσεων στρατηγικής. Τι κρύβει ο πράσινος ''εμφύλιος" για ΟΤΕ, Ασφαλιστικό.

ΕΘΝΟΣ: Οι πρώτες βαθμολογίες στις Πανελλαδικές. Μεταξύ 10-15 τα περισσότερα γραπτά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι αγιοταφίτες βγάζουν μόνοι τους το "φίδι" από την τρύπα. Ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος άφησαν τα Ιεροσόλυμα να βρουν το δρόμο της ηρεμίας ο Τοποτηρητής του Θρόνου Πέτρας, Κορνήλιος, προχωράει με σύνεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πυρ ομαδόν κατά Παπανδρέου. Τον κατηγορούν ότι άφησε το ΠΑΣΟΚ χωρίς ιδεολογικό στίγμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό στοίχημα κερδίζει η κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις: Αναπτύσσεται εντυπωσιακή δυναμική σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζογάρουν με το "Πάμε Στοίχημα''. Για γκολ στα έσοδα, ασυμβίβαστη σύμπραξη με "Ιντραλότ".

ΕΣΤΙΑ: Δυσαρμονία λαού - πολιτικών. Νέο πολιτικό φαινόμενο σε Γαλλία και Ευρώπη.

ESPRESSO: Ο μυστικός αρραβώνας του Πάρη με τη Χίλτον. Το παράπονο του Γρηγόρη Κασιδόκωστα: "Δεν ήμουν στην τελετή".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόβλημα ηθικής τάξης ο ΟΠΑΠ για την κυβέρνηση. Και ελληνικές ομάδες στο "Στοίχημα" του Σ. Κόκκαλη, ιδιοκτήτη ΠΑΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Στόχος η καλύτερη ποιότητα έργων και υπηρεσιών.

ΤΑ ΝΕΑ: Στον τζόγο ποντάρει τώρα η κυβέρνηση. Βάζει τις ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα.

Η ΝΙΚΗ: Όλα στους ιδιώτες. Παραχωρούνται έργα υποδομών και υπηρεσίες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή απάντηση τώρα! Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής.

TRAFFIC NEWS: Παίρνω τον άνδρα της ζωής μου. Η Πάρις Χίλτον μιλάει για τον Πάρη Κασιδόκωστα και τον αρραβώνα τους.

Η ΧΩΡΑ: 20.000 φεύγουν από τις ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου. Μοντέλο για την εθελουσία ο ΟΤΕ.

City Press: Π. Βουρλούμης: Ο ΟΤΕ πληρώνει τα λάθη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

METRO: Ελληνικό στοίχημα. Οι αναμετρήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος στο "Πάμε Στοίχημα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πάμε Στοίχημα με ελληνικούς αγώνες! Ποδόσφαιρο: απόφαση που διχάζει.

ΕΓΝΑΤΙΑ: 120 δικηγόροι της Θεσσαλονίκης παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, μάλιστα μερικοί εξ αυτών διεγράφησαν λόγω... καζίνο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με την ευκαιρία χθες της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος: Όχι άλλο φουμάρισμα στην Ελλάδα.

ΟΠΑΠ - "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ"

Η Metro σημειώνει ότι "ικανοποίηση στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ), στους φιλάθλους και παίκτες του δημοφιλούς παιχνιδιού "Πάμε στοίχημα", καθώς και στους ιδιοκτήτες πρακτορείων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνηση να εισάγει αγώνες ελληνικών ομάδων στο κουπόνι του παιχνιδιού".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμά ότι "στον τζόγο ποντάρει τώρα η κυβέρνηση για να ανεβάσει τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, και σε αντίθεση με όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, βάζει τις ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα, για να κάνει τον ΟΠΑΠ πιο ελκυστικό και να τον πουλήσει ακριβότερα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σε ...στοίχημα φερεγγυότητας και υψηλού πολιτικού ρίσκου προσφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του ΟΠΑΠ και κατά συνέπεια την αξία του οργανισμού λίγο πριν από τη διάθεση ενός ακόμα πακέτου μετοχών του 17% στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου ήδη έχουν διατεθεί άλλα 25%. Όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη γενική συνέλευση μετόχων του ΟΠΑΠ, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Ορφανός, στο "Στοίχημα" θα ενταχθούν και αγώνες ελληνικών ομάδων σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα του οργανισμού".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "αγωνία για έσοδα τέχνας κατεργάζεται " και συμπληρώνει ότι "η κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, φαίνεται να προχωρεί στην ένταξη ελληνικών ομάδων στο "Στοίχημα". Κι εδώ όμως το σύνηθες αλαλούμ. Ο Γ. Ορφανός ανακοίνωσε ότι η συνέλευση του ΟΠΑΠ έκανε δεκτή την πρόταση ου. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ανακοίνωσε ότι το θέμα μελετάται αλλά ήδη έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την "Ιντραλότ" που δέχεται την ένταξη ελληνικών ομάδων, θέτοντας όρους για πιθανή απώλεια κερδών. Τον υφυπουργό Αθλητισμού αδειάζει και ο Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι το θέμα μελετάται".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "έχοντας βασικούς στόχους την πάταξη του παράνομου στοιχήματος και -κυρίως - την αύξηση των εσόδων της, η κυβέρνηση "βάζει" και τις ελληνικές ομάδες στο "Στοίχημα". Αυτή θα είναι η "προίκα" στον ΟΠΑΠ που στο τέλος Ιουνίου πουλάει το 17% των μετοχών του μέσω της Σοφοκλέους. Σε δεύτερη φάση, το Δημόσιο θα επιδιώξει ν΄αναλάβει αποκλειστικά τη διοργάνωση του παιχνιδιού".

Ευρωσύνταγμα

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Γαλλία για το ευρωσύνταγμα ανέδειξε ένα νέο πολιτικό φαινόμενο: Την πρωτοφανή δυσαρμονία μεταξύ του λαού και των πολιτικών, τους οποίους έχει ο ίδιος επιλέξει ως εκπροσώπους του. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνον στην Γαλλία, αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "αφετηρία πολιτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, αποτελεί το γαλλικό "όχι" στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion που παρουσιάσθηκε χθες από την εκπομπή του Παύλου Τσίμα στο κανάλι Mega, αν γινόταν προχθές (Δευτέρα) δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στην Ελλάδα, το 43% θα ψήφιζε κατά (25% σίγουρα κατά, 18% μάλλον κατά ), το 30% θα ψήφιζε υπέρ (13% σίγουρα υπέρ, 17% μάλλον υπέρ), ενώ το 27% δεν απάντησε".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 6.311 προκηρύχθηκαν υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" , στο ΚΕΚ Νομ. Αυτ. Θεσσαλονίκης, στην Τράπεζα Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Αιγίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "μετά την προκήρυξη 3.000 θέσεων επαγγελματιών οπλιτών στον Στρατό Ξηράς και 1.150 στην Πολεμική Αεροπορία, δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για την πρόσληψη των 1.250 ΕΠΟΠ που αναλογούν στο Πολεμικό Ναυτικό".

Γιάννης Κουτσούκος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "σε συμμορία δολοφόνων κατηγορείται ότι είναι μπλεγμένος ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου. Ο αστυνομικός είχε πάρει εντολή από το διαφημιστή Δημ...να δολοφονήσει τον επίσης διαφημιστή Μιχ. Προ... με τον οποίο είχαν οικονομικές διαφορές".

Πολιτικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "τα ομαδικά πυρά μελών του Πολιτικού Συμβουλίου δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα από κάποια στελέχη που δεν ανήκουν στους λεγόμενους "συνήθεις υπόπτους", αφού σπανίως έχουν επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με τέτοια ένταση και τέτοιο ύφος, ιδιαίτερα μετά το Συνέδριο".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι "ρουκέτες εκτόξευσαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου, ο Χρ. Παπουτσής και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος στη συνεδρίαση του Π. Συμβουλίου".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι 'στον τοίχο έστησαν, χθες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησαν για απουσία ιδεολογικού στίγματος και χαμηλά αντανακλαστικά στην υπόθεση του ΟΤΕ, προκαλώντας το έντονο ξέσπασμά του".

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η Traffic News σημειώνει ότι "για το ξεκίνημα νέας πορείας με στόχο την επούλωση των πληγών μετά τη μεγάλη κρίση των τελευταίων μηνών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Τοποτηρητεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "για το ξεκίνημα νέας πορείας με στόχο την επούλωση των πληγών μετά τη μεγάλη κρίση των τελευταίων μηνών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Τοποτηρητεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το "Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κλυδωνίστηκε και διασείστηκε με κίνδυνο να καταποντιστεί και διαμελισθεί. Διήλθε δια πυρός και ύδατος και εξήλθε εις αναψυχήν" αναφέρεται στο κείμενο. Από την κατάσταση αυτή εξήλθε χάρη στη βοήθεια του Θεού, την τιμιότητα και αγωνιστικότητα των Αγιοταφιτών Πατέρων, τη συμπαράσταση της Ελλάδας και την απόφαση της Πανορθοδόξου Συνόδου Κωνσταντινουπόλεως, τονίζεται στην ανακοίνωση".

Κυβέρνηση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό των τραπεζών. Ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου. Οι ελληνικές ομάδες μπαίνουν στο κουπόνι. Ανοίγει και το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων".

Η Espresso γράφει ότι "τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, με ασφαλιστικό τραπεζών, εργασιακό και αποκρατικοποιήσεις παγώνουν τα σενάρια του ανασχηματισμού της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου'.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "συνωστισμό υποψηφίων στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα, περιορισμό των γραπτών που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση και μείωση των αριστούχων, προοιωνίζονται τα στοιχεία από τους βαθμολογητές, με βάση τα 4 πρώτα μαθήματα Γενικής Παιδείας".

Νομοσχέδιο για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στα χέρια των ιδιωτών περνάει πλέον η κατασκευή και η εκμετάλλευση πάσης φύσεως έργων, καθώς η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον Κ. Καραμανλή, άναψε το "πράσινο φως" στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για έργα υποδομών και υπηρεσίες ύψους μέχρι 200 εκατ. ευρώ συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δίνεται η δυνατότητα για συμπράξεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου με στόχο, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, καλύτερη ποιότητα έργων και υπηρεσιών και προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με περιορισμό του κράτους σε ρόλο εργολάβου, στοχεύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το τελικό κείμενο του οποίου παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, μετά την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα".

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει πλήρως το ... κράτος. Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε χθες ομόφωνα το θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο αφορά όχι μόνο τα έργα υποδομής αλλά και την παροχή υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας και Αθλητισμού. Οι μόνο τομείς που παραμένουν στο Δημόσιο είναι η Άμυνα, η αστυνόμευση και η Δικαιοσύνη, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν απέκλεισε στο μέλλον να ανατεθεί σε ιδιώτες η είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου από ιδιώτες".

ΟΤΕ

Σύμφωνα με τη CITY PRESS "με αναλυτικό άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στην οικονομική εφημερίδα "Εξπρές", ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης χαρακτηρίζει την εθελουσία έξοδο "λύση ανάγκης για τον ΟΤΕ". Κατά τον κ. Βουρλούμη το βασικό λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ότι, ενώ μετοχοποίησαν τον ΟΤΕ τη δεκαετία του 1990 και αναγκάστηκαν από τις Βρυξέλλες να απελευθερώσουν τις τηλεπικοινωνίες το 2001, δεν φρόντισαν να αναδιοργανώσουν τον Οργανισμό".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "το ΚΚΕ καταγγέλλει την αντεργατική "Επιχειρησιακή Σύμβαση" που υπέγραψε η διοίκηση του ΟΤΕ με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και απαιτεί την ακύρωσή της. Προειδοποιεί το σύνολο των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και το Δημόσιο ότι η σύμβαση αυτή αποτελεί "πιλότο" για την επέκταση των αντιδραστικών αλλαγών. Καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να σκεφθούν πολύ σοβαρά, για το αν πρέπει να γίνει χρήση της λεγόμενης "εθελούσιας" εξόδου".

Εθελουσία έξοδος στις ΔΕΚΟ

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "μέσα στο 2005 τίθενται σε εφαρμογή τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου στις ΔΕΚΟ και τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Πάνω από 20.000 υπάλληλοι και στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρόκειται να αποχωρήσουν με σημαντικά κίνητρα, μπόνους και πλήρη συνταξιοδότηση".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Εγώ είμαι το 'Βαθύ Λαρύγγι'»

Ο Μαρκ Φελτ υποστηρίζει ότι απεκάλυψε το μυστικό του στην οικογένειά του πριν από τρία χρόνια

Ένα από τα καλύτερα κρυμένα μυστικά στην ιστορία της δημοσιογραφίας αποτελεί πλέον μάλλον παρελθόν, αφού αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ανθρώπου που είχε μείνει γνωστος ως το «Βαθύ Λαρύγγι»--του ανθρώπου που είχε οδηγήσει δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους στην πολύκροτη υπόθεση Γουότεργκεϊτ, η οποία υποχρέωσε, το 1974, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον σε παραίτηση. Όπως δημοσίευσε το περιοδικό Βάνιτι Φερ (Vanity Fair), πρόκειται για τον συνταξιούχο πρώην υποδιευθυντή του FBI, Μαρκ Φελτ.

Πάνω από 30 χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η υπόθεση Γουότεργκέιτ συγκλόνιζε την αμερικανική πολιτική ζωή και οδηγούσε τον Ρίτσαρντ Νίξον εκτός του Λευκού Οίκου.

Oι δύο δημοσιογράφοι της Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ

Πρωταγωνιστές της αποκάλυψης.... δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Γουάσινγκτον Ποστ, ο Μπομπ Γούντγουορντ και ο Καρλ Μπέρνστιν, οι οποίοι με μεθοδικότητα και υπομονή εξιχνίασαν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια ανώτατων Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων να υποκλέπτουν συνομιλίες τοποθετώντας κοριούς στο κτίριο που στέγαζε το επιτελείο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αλλά η έρευνα των δύο ρεπόρτερ δεν θα μπορούσε να τεκμηριωθεί εάν δεν υπήρχε ο άγνωστος υποβολέας, ο αξιωματούχος που τους έδινε στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες των «ανθρώπων του προέδρου», επιμένοντας πάντοτε στην τήρηση της εχεμύθειας όσον αφορούσε το πρόσωπό του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, μεταδίδει ότι η πιο φημισμένη «πηγή» της δημοσιογραφίας είχε ονομαστεί «Βαθύ Λαρύγγι» με αφορμή την ομώνυμη πορνογραφική ταινία της εποχής αλλά και τη μυστικότητα που χαρακτήριζε τις συναντήσεις του με τους δημοσιογράφους, σε σκοτεινά υπόγεια πάρκινγκ της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Τα στοιχεία που έδωσε το «Βαθύ Λαρύγγι» οδήγησαν στην πτώση του Νίξον

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία αποδεικνυόταν από την ορθότητα των στοιχείων και υπαινιγμών του.

Τώρα ο κ. Μαρκ Φελτ, 91 ετών και συνταξιούχος υπαρχηγός του FBI, δηλώνει στο περιοδικό Βάνιτι Φέαρ ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τους δημοσιογράφους στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Πάντως τόσο ο Γούντγουορντ όσο και ο Μπέρνστιν που κράτησαν απόρρητη την ταυτότητα της πηγής τους για 33 χρόνια, δεν επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Φελτ είναι πράγματι το «Βαθύ Λαρύγγι».


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: «Ευρωπαϊκός» ποινικός κώδικας

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ρετσέμπ Ερντογάν

Τα δυο τελευταία νομικά εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτή την εβδομάδα η Τουρκία, λίγα 24ωρα μετά το γαλλικό δημοψήφισμα που αλλάζει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΕ.

Από την Τετάρτη τίθεται σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας που προβλέπει επαναστατικές ρυθμίσεις σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, τα βασανιστήρια και τα εγκλήματα τιμής.

Παρόλα αυτά ο νέος κώδικας συναντά σήμερα την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού Τύπου που υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αυξήσουν τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων.

«Ξεκινά μια νέα περίοδος σκοταδισμού» γράφει η εφημερίδα Μπιργκιούν», «Νέες ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους» συμπληρώνει η Μιλιέτ», ενώ η Ραντικάλ εξηγεί ότι στο εξής απαγορεύεται η δημοσίευση απόψεων που έρχονται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές θέσεις».

Η δεύτερη απόφαση που ανοίγει τυπικά το δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αφορά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση.

Κίνηση που προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. Μάλιστα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ως πιθανή ημερομηνία υπογραφής την 15η Ιουνίου.

Και οι δυο αποφάσεις λαμβάνονται σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα επιχειρεί να καλύψει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ο Τουρκικός Τύπος δείχνει πλέον ότι περισσότερο και από το γαλλικό δημοψήφισμα ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατάληψης της γερμανικής Καγκελαρίας από την υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ αλλά και από την πολιτική ενίσχυση του Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως επιχείρησε να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες. Αναρωτήθηκε, όμως, αν σε 10 ή 15 χρόνια που προβλέπεται η τουρκική ένταξη θα υπάρχει ΕΕ ή θα έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.


Γαλλικά «δεκανίκια»

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα δεκανίκια του προέδρου» Ζακ Σιράκ.

Ο διορισμός του Σαρκοζί, που θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Σιράκ, αποκαλύπτει κατά την εφημερίδα «την αδυναμία [του Γάλλου προέδρου] που υποχρεώθηκε να παραδώσει τα πάντα στον αντίπαλό του προκειμένου να διατηρήσει μιαν εικόνα ισχύος».

Αλλά το πρόβλημα για τον Σαρκοζί θα είναι ο ντε Βιλπέν, προβλέπει η Λιμπερασιόν, καθώς «κανείς δεν ποντάρει σε ένα αίσιο τέλος αυτής της ένωσης ενός καρχαρία κι ενός γλάρου» -με τον Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο ρόλο.

Σε ανάλογους τόνους το περιοδικό Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) διερωτάται αν πρόκειται για μια «Δικέφαλη κυβέρνηση;».

Το περιοδικό σημειώνει τον «αριστοκρατικός, παριζιάνικος, γκωλικός» χαρακτήρας του ντε Βιλπέν αλλά εκτιμά πως «ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης» θα είναι ο Σαρκοζί.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) υπενθυμίζει την ομιλία του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο του 2003, λίγο πριν την εισβολή στο Ιράκ, θεωρώντας τον μεγάλο υπέρμαχο της γαλλικής διπλωματίας.

«Ως επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο Βιλπέν ενσωμάτωσε με τρόπο που σχεδόν κανείς από τους προκατόχους του δεν είχε κάνει, την υπεροψία του θεσμού, που υπήρχε πριν ακόμα ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Η επίσης γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως ο διορισμός του ντε Βιλπέν σηματοδοτεί προσπάθεια του προέδρου Σιράκ για αλλαγή στην κοινωνική πολιτική.

Αν η πρωθυπουργία είχε ανατεθεί στον Σαρκοζί θα υποδήλωνε στροφή προς μια πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, ακριβώς αυτήν που απέρριψαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, λέει.

Αλλά η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) αν και σημειώνει τα προτερήματα του ντε Βιλπέν λέει πως έχει κι ένα θανάσιμο λάθος: «ποτέ δεν πέρασε από τη φωτιά μιας εκλογικής αναμέτρησης».

Το εύκολο θύμα

Η ουγγρική Νεπσαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) αναφέρεται στην καταδίκη του πρώην μεγιστάνα της πετρελαϊκής Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι, από δικαστήριο της Μόσχας, με τον χαρακτηρισμό «πολιτική οικονομία».

Όπως λέει η εφημερίδα ο Χανταρκόβσκι έπαψε να ακολουθεί τον χρυσό κανόνα της εποχής Γέλτσιν: «μπορείς να κρατάς τα λεφτά σου όσο απέχεις από την πολιτική ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης».

Ο Χανταρκόβσκι αποφάσισε να στηρίξει την αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου Πούτιν, και αυτό, λέει η εφημερίδα «μπορεί να μην είναι έγκλημα στη νομοθεσία, αλλά είναι στην πολιτική».

Η ουγγρική εφημερίδα πάντως δεν εκδηλώνει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον ρώσο επιχειρηματία, όπως και η σλοβακική Πράβντα (Pravda).

Ο Χανταρκόβσκι, λέει, «πλήρωσε για τα παράνομα βήματα που είχε κάνει, κάτι που εξυπηρέτησε το Κρεμλίνο».

Η Πράβντα δεν έχει αμφιβολία πως το κράτος βρίσκεται πίσω από την απαγγελία των κατηγοριών και σημειώνει πως στις επόμενες σημαντικές εκλογές ο Χανταρκόβσκι θα εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος.

Αλλά, συμπληρώνει, ο Ρώσος επιχειρηματίας, ευθύνεται ο ίδιος για τα όσα του συμβαίνουν.

«Έγινε μια διχασμένη προσωπικότητα που ήθελε να βοηθήσει τη δημοκρατία, αλλά στις επιχειρήσεις του ήθελε να αποφεύγει τον νόμο» λέει η σλοβάκικη εφημερίδα, που συμπληρώνει ότι αυτό τον κατέστησε εύκολο θύμα για το Κρεμλίνο.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 01:58 (Ώρα Λονδίνου)

Η μάχη για την Αφρική

«Είκοσι χρόνια μετά το Live Aid, ο Μπομπ Γκέλντοφ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για σειρά συναυλιών για να υπογραμμίσει τα δεινά της Αφρικής. Τι άλλαξε λοιπόν από το 1985 -και μπορεί να νικηθεί η φτώχεια;» διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εξετάζοντας την περίπτωση της Αιθιοπίας, 20 χρόνια μετά το Live Aid, αν και έχουν γίνει βήματα ιδιαίτερα στον τομέα του εκδημοκρατισμού, η χώρα είναι από τις φτωχότερες του κόσμου, «τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται για την επιβίωσή τους στην διατροφική βοήθεια, το Έιτζ θερίζει και η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής είναι μόλις 42 χρόνια».

Οι περισσότεροι αγνοούν πλήρως το Live Aid ή τον Μπομπ Γκέλντοφ.

Όπως είπε στην Ιντιπέντεντ μια γυναίκα «κάποιος μας βοήθησε κάποτε, νομίζω, αλλά δεν έμειναν και τώρα η γη είναι πιο κουρασμένη από ό,τι ήταν. Δεν νομίζω πως μπορεί να μας θρέψει για πολύ ακόμα».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αποκαλύπτει ένα «νέο συνωστισμό για την Αφρική» καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο μάχονται για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και των διαμαντιών της ηπείρου.

Παρά τις εκκλήσεις του Γκέλντοφ για παραγραφή χρεών και τις υποσχέσεις κρατών, έρευνα της Γκάρντιαν δείχνει ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες καταγγέλλονται πως «διευκολύνουν τη διαφθορά και προκαλούν αστάθεια τόσο που γίνεται λόγος για «την κατάρα του πετρελαίου».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται η περίπτωση της Ισημερινής Γουινέας όπου η βρετανική τράπεζα HSBC κατηγορείται από επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας πως βοήθησε τον πρόεδρο Τεοντόρο Ομπιάνγκ «να μεταφέρει χρήματα από τα έσοδα της χώρας από πωλήσεις πετρελαίου σε οικονομικές μαύρες τρύπες στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο».

Ευρωπαϊκά

Ημέρα κρίσης για την Ευρώπη εν όψει του ολλανδικού δημοψηφίσματος, για την Τάιμς (The Times) που προβλέπει δύσκολους καιρούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ «θα προσπαθήσει να συμμαζέψει τα κομμάτια» κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα βρει απέναντί του τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν του οποίου οι «περισσότερες απόψεις είναι ανάθημα για την Βρετανία».

Σε ένα άλλο μέτωπο πάντως, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει πως ο Τόνι Μπλερ είναι αισιόδοξος πως θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα του από την κοινοτική υποχρέωση για 48ωρη, το πολύ, εβδομάδα εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τις βρετανικές θέσεις στηρίζουν μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.