Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

(Σάββατο 12/05/2001)

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα ΤΕΙ
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η αντιπαράθεση του υπουργείου Παιδείας με την πανεπιστημιακή κοινότητα σχετικά με το νομοσχέδιο ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Το Σάββατο συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση τους ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων. Ενώ τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν κλειστά, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χθες τα μέλη της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ακολουθώντας τις παραιτήσεις που έχουν υποβάλει ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του ιδρύματος. Με παραιτήσεις απειλούν και οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Γεωπονικού. Εξ άλλου η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να προτείνει σε όλα τα εκλεγμένα μέλη του Πανεπιστημίου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.
 
Σημίτης: "Οι διαχωριστικές γραμμές είναι υπαρκτές"
Για "διαχωριστικές γραμμές" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας την Παρασκευή στο ανοιχτό συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. "Οι διαχωριστικές γραμμές είναι υπαρκτές και σήμερα και ας μην κάνουμε ότι το ξεχνάμε, είχαμε χούντα, εμφυλίους και αυταρχισμό για πεντηκονταετίες", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σημίτης είπε ότι "η μετά - ΟΝΕ εποχή είναι ένας αγώνας μέσα στην ΟΝΕ". Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σημίτη "παραλήρημα" που επιχειρεί να διχάσει του έλληνες." Και είπε ότι ο κ. Σημίτης έγραψε τη πιο μελανή σελίδα της πολιτικής του παρουσίας.
 
Μείωση θητείας προωθεί το υπουργείο Άμυνας
Τη σταδιακή μείωση της θητείας προτείνει νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη 25.000 επαγγελματιών οπλιτών. Στόχος είναι να μειωθεί σταδιακά η θητεία στα επόμενα τρία χρόνια κατά έξι συνολικά μήνες σε όλα τα όπλα. Οι πρωτοι που θα ευεργετηθούν από τα μέτρα θα ειναι όσοι θα υπηρετήσουν από πρώτης πρώτου του 2001 η θητεία των οποίων θα μειωθεί κατά δύο μήνες. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει από τα θερινά τμήματα της Βουλής.
 
Παρέμβαση Παπαδήμου για τα επιτόκια
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος παρενέβη στο θέμα των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών οι οποίες διατηρούν υψηλά τα επιτόκια χορηγήσεων, μειώνοντας τα επιτόκια καταθέσεων -γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών. Ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, κα ιδιαιτέρως των χορηγήσεων, τα οποία είναι υψηλότερα από το κοινοτικό μέσο όρο.

Νέο "συντονιστικό όργανο" των Ορθοδόξων προτείνει ο ρώσος Πατριάρχης
Ο εκπρόσωπος του ρώσου Πατριάρχη Αλέξιου, μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου συντονιστικού οργάνου των Ορθοδόξων, υπό οποιαδήποτε προεδρία, στην οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που ήταν παρών στη σχετική συνέντευξη τύπου δεν αντέδρασε. Νωρίτερα όμως είχε δηλώσει ότι ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι συντονιστικός και συνεπώς κανείς δεν τον αμφισβητεί. Η πρόταση της ρωσικής εκκλησίας χαρακτηρίστηκε "προσπάθεια υπονόμευσης" του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ισχυρά αστυνομικά μέτρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και την αποφυγή επεισοδείων, στο γήπεδο Νίκος Γκούμας. Η τροχαία θα λάβει έκτατα μέτρα για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στους δρόμους που οδηγουν στο γήπεδο.

Επεισόδια πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου
Λίγες ώρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας σε συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ τραυματίστηκε από μαχαίρι ένας φίλαθλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Το επεισόδιο σημειώθηκε στα γραφεία του ΠΑΟΚ στο κέντρο της Αθήνας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Στον τελικό της Σουπρολίγκα ο Παναθηναϊκός
Στο τελικό της Σουπρολίγκα προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός νικώντας με 74-66 στο Παρίσι την τουρκική Εφές Πίλσεν. Αντίπαλός του την Κυριακή στον τελικό θα είναι η ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ που απέκλεισε τη ρωσική Τσε-Ες-Κα Μόσχας με 86-80.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.