Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Παρασκευή 31 Μαΐου 2002

Αμέσως στη Βουλή το ασφαλιστικό
Το ταχύτερο δυνατόν σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς φορείς. Ο διάλογος ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την αποδοχή από τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα των τελευταίων αιτημάτων του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Ο κ. Ρέππας ανέφερε, ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί το σχέδιο νόμου στην ολομέλεια της Βουλής και όχι στα θερινά τμήματα διακοπών. Ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε, ότι μέσα από το διάλογο με την κυβέρνηση τα συνδικάτα έφθασαν σε ένα θετικό σημείο σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Σήμερα συνεδριάζουν τα γενικά συμβούλια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου θα αποφασισθεί η στάση που θα τηρήσουν οι οργανώσεις έναντι των κυβερνητικών προτάσεων. Υπενθυμίζεται, ότι οι μειοψηφούσες συνδικαλιστικές παρατάξεις αναμένεται να αντιδράσουν στις προτάσεις.

Αντικαπνιστική εκστρατεία
Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο όλα τα ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και καφετερίες υποχρεούνται να διαθέτουν το μισό από το χώρο τους για μη καπνίζοντες - εξαιρούνται τα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία. Ακόμη θα απαγορευθεί το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στους χώρους αναμονής θα προβλέπονται ειδικές ζώνες για καπνίζοντες. Καταργείται επίσης η διαφήμιση τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους και στους κινηματογράφους, καθώς και η έμμεση διαφήμιση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι στο εξής θα απαγορεύεται το κάπνισμα και κατά τις συνεδριάσεις του οργάνου.

Προσλήψεις για το Γ' ΚΠΣ
Τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της απορρόφησης πόρων από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. Στόχος των μέτρων -μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη 2.090 υπαλλήλων- η καλύτερη συνεργασία των υπουργείων ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τώρα έχουν προκηρυχθεί προγράμματα που καλύπτουν το 65% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε, πως δεν είναι ευχαριστημένος από τους ρυθμούς απορρόφησης πόρων, προσθέτοντας όμως ότι "τα πάμε καλά, αν και θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα". Ένταση επεκράτησε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου και του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, όταν ο πρώτος επεσήμανε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις με αποτέλεσμα τμήμα των προϋπολογισμών να καλύπτονται αναγκαστικά από εθνικούς πόρους.

Επίσημο "όχι" για τις νηοψίες
Αρνητική απάντηση επέδωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών στην πρεσβεία των ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα για τη διενέργεια νηοψιών από αμερικανικά σκάφη σε πλοία που κινούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι συνδέονται με τις δραστηριότητες της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε, ότι στην απάντηση επισημαίνεται πως η Ελλάδα παραμένει πάντοτε πιστή στις υποχρεώσεις της έναντι των συμμάχων της και στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και αντιμετωπίζει θετικά το αμερικανικό αίτημα για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό. Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ωστόσο, ότι η διενέργεια αναχαιτίσεων -σύμφωνα με τον όρο που αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- από τις αμερικανικές αρχές προσκρούει στην εσωτερική έννομη τάξη και στο σύνταγμα και ως εκ τούτου η ελληνική θέση είναι αρνητική. Για τα πλοία που κινούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και φέρουν είτε ελληνική είτε ξένη σημαία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι αναχαιτίσεις μπορούν να γινονται από τις ελληνικές αρχές, στη βάση διαβουλεύσεων και αξιολόγησης όλων των σχετικών στοιχείων και πληροφοριών σε συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.

Επιστολή Σημίτη για τη λαθρομετανάστευση
Προσοχή στην πολιτική για τη λαθρομετανάστευση, ώστε να μη δημιουργηθούν εντάσεις με ένα τμήμα της κοινωνίας που ήδη προέρχεται από τρίτες χώρες, συνιστά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με επιστολή του προς τον Ισπανό ομόλογό του, προεδρεύοντα της ΕΕ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αναφερόμενος στα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της προστασίας των συνόρων, που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της Σεβίλης, ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει επωμισθεί το υψηλότερο κόστος για τη φύλαξη των συνόρων του χώρου του Σέγκεν και γι' αυτό προσβλέπει στη στήριξη των εταίρων της για κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ένας χρόνος απογοήτευσης...
Δώδεκα μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ένταξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στις ώριμες αγορές και οι προσδοκίες που είχε γεννήσει η αναβάθμιση από τη Morgan Stanley έχουν διαψευσθεί. Οι προβλέψεις για μαζικές εισροές κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και αντιστροφή της καθοδικής πορείας του γενικού δείκτη δεν δικαιώθηκαν, αφού στο έτος που μεσολάβησε η αγορά σημείωσε πτώση 27,06% (από τις 3.102,71 μονάδες στις 2.263,24), πέφτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ενδοσυνεδριακά κάτω και από το όριο των 2.000 μονάδων. Στην πορεία αυτή θεωρείται πως συνέβαλαν ορισμένες καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, η ματαίωση της πολυδιαφημισμένης συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank και η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ομόφωνα το νέο ΕΣΡ
Η νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Το νέο συμβούλιο είναι 7μελές (μέχρι τώρα το όργανο ήταν 18μελές) και τα μέλη του είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Λασκαρίδης (πρόεδρος), ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Δημήτρης Χαραλάμπης (αντιπρόεδρος), η δικηγόρος - συγγραφέας Ίρις Αυδή, η δημοσιογράφος Εύη Δεμίρη, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Αργύρης Καρράς, ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και ο καθηγητής νεολληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας Γιάννης Παπακώστας. Η επιλογή των μελών έγινε με ομοφωνία από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Αμερικανικό "ΟΚ" για τα Σπάτα
Με απόλυτη επιτυχία πέρασε το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όλα τα συστήματα ελέγχου από ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, που επισκέφθηκαν πριν από δύο ημέρες το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη έφτασε στο αεροδρόμιο των Σπάτων πενταμελής αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, μέλη της επιτροπής ασφάλειας πτήσεων της αμερικανικής βουλής, με επικεφαλής τον κ. Τζον Μίκα. Η ομάδα των γερουσιαστών έφτασε στην Ευρώπη με τη συνοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, με στόχο να επισκεφθεί τρία αεροδρόμια, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Στόχος της επίσκεψης ήταν τόσο να ενημερωθούν για τα συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται, όσο και για την εκπαίδευση αυτών που έχουν την ευθύνη για τους ελέγχους, προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες, στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμόρφωσης των συστημάτων ασφαλείας, που προωθείται στα αμερικανικά αεροδρόμια. Οι Αμερικανοί ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου και συζήτησαν με τους υπευθύνους. Μετά την επίσκεψη δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα πρωτοποριακά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ σημείωσαν με έμφαση την εξαιρετική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του αεροδρομίου. Η επίσκεψη αυτή κρατήθηκε μυστική από τη διεύθυνση του αεροδρομίου, όπως και η επίσκεψη 10μελούς επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, που βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα, κάνοντας άτυπους ελέγχους στα συστήματα του "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Αναβολή της δίκης Μητσοτάκη - Λαλιώτη
Για τις 12 Δεκεμβρίου 2002 αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εις βάρος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη για τις καταγγελίες του τελευταίου σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΝΔ μέσω της λιβεριανής εταιρείας Mayo. Με την αγωγή ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για ηθική βλάβη που υπέστη από τις καταγγελίες του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.