Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τρίτη 11 Ιουνίου 2002

Αθνάρ για Ευρωστρατό
Η ανεύρεση λύσης στο ζήτημα του Ευρωστρατού είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ισπανίας και προεδρεύοντος της ΕΕ Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Αθήνα. Κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη, ο κ. Αθνάρ αναμένεται να παρουσιάσει μία νέα φόρμουλα της ισπανικής προεδρίας, αν και -σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων- είναι ακόμη νωρίς για να γίνεται λόγος για επίλυση της διένεξης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε, ότι η Ισπανία δεν θα μπορούσε "ακόμη" να υποβάλει συμβιβαστική πρόταση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σημείωσε, ότι "υπάρχουν επαφές σε συνεχή εξέλιξη για την απεμπλοκή του αδιεξόδου γύρω από το θέμα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης".

Σύγκρουση μετά την παραίτηση
Πολιτική αθλιότητα χαρακτήρισε ο απελθών υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος τη διοχέτευση στα μέσα ενημέρωσης του περιεχομένου της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον κ. Παπαδόπουλο πως με τις ενέργειές του δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ η ανακοίνωση, απόντος από την Ελλάδα του κ. Σημίτη, της απόφασης του πρώην υπουργού να μην πολιτευθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές κρίνεται από τους ίδιους κύκλους πράξη απαράδεκτη και πολιτικά καταδικαστέα. Ύστερα από απαίτηση του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, όπου αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή Κώστα Στεφανή, αλλά θα παραμείνει στη Βουλή μέχρι το τέλος της παρούσης κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε, πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση.

Πυροβολισμών συνέπειες...
Την Πέμπτη θα απολογηθεί στην τακτική ανακρίτρια ο 38χρονος Δημήτρης Αϊβατζίδης, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τους πυροβολισμούς στα Εξάρχεια και έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το περασμένο Σάββατο. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, που είναι τοξικομανής, δήλωσε ότι ο πελάτης του έχει πλέον αντιληφθεί τι έκανε, ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών σχετικά με το περιστατικό ανάμεσα στη ΝΔ, που επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και την κυβέρνηση, που προσάπτει έλλειψη ευαισθησίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Διευκρινήσεις Παπαντωνίου
Ποτέ δεν έκανε λόγο για κίνδυνο θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με διευκρινήσεις του ιδίου. Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε, ότι υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε στο ΝΑΤΟ για την ονομασία των Στενών των Δαρδανελλίων, δήλωσε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμμαχία τον διαβεβαίωσε οτι δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στο θέμα της διεθνούς ονομασίας των Στενών.

Συναντήσεις Καραμανλή
Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής εξελέγη χθες αντιπρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης, ενώ μιλώντας στη σύνοδο της Ένωσης αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και την τρομοκρατία.

Διένεξη για τη συζήτηση του ασφαλιστικού
Αντισυνταγματική θεωρεί η αντιπολίτευση τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας διότι το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από την -απαραίτητη κατά το Σύνταγμα- έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το θέμα εξετάζει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Απεργούν οι αρχαιολόγοι
Απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα και αύριο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αντιδρώντας σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που συζητείται στη Βουλή. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων η διάταξη που επιτρέπει το δανεισμό κινητών μνημείων σε εκτός Ελλάδος ιδρύματα για 5 χρόνια, χωρίς -σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- να ορίζονται σαφώς οι προϋποθέσεις.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.