News in Greek, of 01/03/1996



ΤΙΤΛΟΙ

  • Εμβολισμός της ελληνικής κανονιοφόρου "ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ"

  • Συνεχιζονται οι εξεγερσεις στις φυλακες Πατρας και Κερκυρας.

  • Τεταμενη ατμοσφαιρα και στις φυλακες Χανιων

  • Ειναι νεκροι ολοι οι Κυπριοι αγνοουμενοι δηλωνε ο Ραουφ Ντενκτας.

  • Πανω 50% τα ασφαλιστρα για οσους οδηγουν μεθυσμενοι.
    ΙΜΙΑ

    Επιβεβαιωθηκε απο το υπουργειο Εθνικης Αμυνας η πληροφορια που εδωσε ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης οτι τουρκικη κανονιοφορος προκαλεσε χθες το πρωι κοντα στη βραχονησιδα Ιμια ρηγμα στην ελληνικη κανονιοφορο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ.

    Σε ανακοινωση του Γενικου Επιτελειου Ναυτικου αναφερεται οτι χθες στις 9 παρα δεκα το πρωι η ελληνικη κανονιοφορος κατα τη διαρκεια χειρισμων για να εξελθει το τουρκικο πλοιο απο τα ελληνικα χωρικα υδατα, το πρωραιο δεξιο μερος του απο αδεξιο χειρισμο του κυβερνητητου ηλθε σε επαφη με το πρυμναιο αριστερο ακρο του ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ.

    Προκληθηκαν ασημαντες φθορες ελασματων οι οποιες εχουν ηδη αποκατασταθει πληρως.


    ΕΘΝΙΚΑ

    Ενημερωση επι χαρτου για την θεση των βραχονηδιδων Ιμια ειχε ο γ.γ του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα που συναντηθηκε με τον Γερασιμο Αρσενη.

    Ο κ. Σολανα εδωσε γενικολογες απαντησεις για τη σταση του ΝΑΤΟ το βραδυ της κρισης και χρειαστηκε η παρεμβαση του κ. Αρσενη.

    Συμφωνα με επιστολη του Μπιλ Κλιντον προς τη συντονιστικη επιτροπη για τη δικαιοσυνη στην Κυπρο οι ΗΠΑ επιδιωκουν την εγκαθιδριση μιας διζωνικης, δικοινοτικης ομοσπονδιας για το νησι .


    ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ολοι οι Κυπριοι αγνοούμενοι έχουν δολοφονηθεί απο μέλη τουρκοκυπριακών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνεντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι.

    Ο Ραούφ Ντενκτας ισχυρίστηκε ότι οι εν ψυχρώ δολοφονίες γίνονταν ερήμην του τουρκικου στρατού.

    Απορρίπτει - επίσης - την προταση Κληρίδη για διεθνή δύναμη, που θα εγγυηθεί την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία και προτείνει τη διεύρυνση των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι ψυχολογικό και πρότεινε να συσταθεί μικτή επιτροπή για επανεξέταση όλων των βιβλίων της ιστορίας, που διδάσκονται στα σχολεία και των δυο κοινοτήτων. Το θέμα των αγνοουμένων δεν έχει λήξει. Πρόκειται για απόπειρα του Ντενκτάς να κλείσει το θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ κ. Λυσαρίδης.


    ΦΥΛΑΚΕΣ

    Τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραμένουν όμηροι των κρατουμένων στις φυλακές αγίου Στεφάνου Πάτρας όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαοσύνης με επιτροπή των εξεγερθέντων.

    Εκρυθμη ομως παραμενει η κατασταση στις φυλακες Κερκυρας οπου οι κρατουνται ομηροι 8 σωφρονιστικοι υπαλληλοι.

    Κρατουμενοι καταγγελουν οτι οι συνθηκες διαβιωσης στις φυλακες Κερκυρας ειναι απαραδςεκτες και κατηγορουν γι αυτο τον διευθυντη των φυαλκων κ. Ιωσηφ Κόλλα ο οποιος ειχε καταδικασθει σε 5 μηνες φυλακιση για παραβαση καθηκοντος στην εξεγερση που ειχε γινει το 87 .

    Τεταμένη όμως είναι και η κατασταση στις φυλακές Χανίων.


    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Στη Βουλη ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος δηλωσε οτι συντομα θα κατατεθει νομοσχεδιο για την ταχυτερη εκδικαση των υποθεσεων και την αποσυμφορηση των φυλακων απο τους κρατουμενους.

    Κυριαρχο αιτημα αυτην την ωρα ειεπε ο υπουργος ειναι η συντμηση του χρονου κρατησης.

    O κ. Βενιζελος εκανε ωστοσο γνωστο οτι αμεσα θα παραχωρηθουν στο δημο Κορυδαλλου 28 στρεμματα που ανηκουν στο ιδρυμα αγωγης των φυλακων .


    ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

    Ανοιξε η οδος Χαλκιδος που ειχαν κλεισει οι εργαζομενοι στο νοσοκομειο Πατησιων διαμαρτυρομενοι για την αποσπαση του μοναδικου ουρολογου του νοσοκομειου και τη μη καταβολη του επιδοματος των 18 χιλιαδων δρχ .

    Με αιτημα την καταβολη του επιδοματος οι εργαζομενοι στο Γενικο Κρατικο νοσοκομειο το Σωτηρια και το ΕΚΑΒ εκλεισαν το πρωι για μιση ωρα τη λεωφορο Μεσογειων .


    ΠΑΣΟΚ

    Διαφωνιες στην κορυφη της κυβερνητικης παραταξης για το ποιος απο το ΠAΣΟΚ θα διεκδικησει την Πρωθυπουργια στις προσεχεις εκλογες .

    Ο πρωθυπουργος δηλωσε χθες οτι η εκλογη του εγινε στο πλαισιο της συμφωνιας να ειναι υποψηφιος για την πρωθυπουργια και στις προσεχεις εκλογες .

    Τον ισχυρισμο του κ. Σημιτη ομως αμφισβητουν συνεργατες των κυριων Τσοχαζτοπουλου και Αρσενη, οι οποιοι υποστηριζουν οτι η συμφωνια 2 συν 4 χρονια αφορα την προοπτικη του ΠΑΣΟΚ και οχι κατ αναγκη τον κ. Σημιτη .

    Δεν εληφθει αποφαση σε συλλογικο οργανο που να δεσμευει και να οριοθετει την θητεια του Πρωθυπουργου, δήλωσε ο Δημητρης Μπεης. Αν εχει υπαρξει συμφωνια ηγετικων στελεχων ειπε αυτη δεσμευει αυτους προσωπικα και οχι τα συλλογικα οργανα.

    Το Συνεδριο ειναι ενας καλος τοπος να ληθουν αυτα τα θεματα δηλωσε ο Γρηγορης Νιωτης.


    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

    Αυξησεις 50% θα επιβαλουν οι ασφαλιστικες εταιριες στα ασφαλιστρα οσων οδηγουν μεθυσμενοι, παραβιαζουν το κοκκινο και με υπερβολικη ταχυτητα. Ενώ οσους προξενουν συνεχως ατυχηματα οι εταιριες δεν θα τους ασφαλιζουν.

    Η τροχαια θα ενημερωνει τις εταιριες για καθε σοβαρη τροχαια παραβαση.


    ΔΙΚΗ ΟΔΗΓΟΥ

    Με συνεχεις επιθεσεις κατα του κατηγορουμενου απο συγγενεις των θυματων αρχισε στο τριμελες πλημμελειοδικειο η δικη του 56χρονου οδηγου του λεωφοριου της ΕΑΣ θεοδωρου Πολιτη που πριν απο εναμιση χρονο σκορπισε το θανατο στην οδο Ακαδημιας .

    Το μοιραιο λεωφορειο καρφωθηκε στη σταση και οι 5 νεκροι και 6 τραυματιες εκγλωβισθηκαν κατω απο το στεγαστρο .

    Στα δικαστηρια βρισκοταν ισχυρη αστυνομικη δυναμη για να προστατεψει τον οδηγο που καθισε στο εδωλιο δακρυσμενος ενω πατερας θυματος την ωρα που κατεθετε επιτεθηκε στον οδηγο τον οποιο και παλι προστατεψε η αστυνομικη δυναμη


    ΤΕΙ

    Με λουκέτο διαρκείας απειλούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας, που διαμαρτυρονται για την μη απορροφηση κοινοτικων κονδυκλιων.


    ΔΗΜΟΣΙΟ

    Απο σημερα και εως τις 20 Μαρτιου, θα γινεται στις νομαρχιες η υποβολη αιτησεων απο τους υποψηφιους για τις 1234 θεσεις διαφορων ειδικοτητων σε φορεις υπουργειων και νομαρχιακες αυτοδιοικησεις .

    Η υποβολη των αιτησεων στη νομαρχια Αθηνας θα γινεται απο τη μια εως τις 5 το απογευμα.


    ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αγωγή αποζημίωσης, ύψους ενός δις δραχμων κατέθεσε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, κατα της εφημερίδας ΤΟ ΟΝΟΜΑ και του εκδότη-της Μάκη Ψωμιάδη .

    Αφορμη τα δημοσιεύματα που έφεραν τον υπουργο να έχει λάβει μίζα για το αεροδρόμιο των Σπάτων.


    ΤΕΩΣ

    Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο για το θέμα της βασιλικής περιουσίας.

    Με 25 ψήφους υπέρ, έναντι 15 κατά το δικαστηριο εκρινε οτι ο νομος δημευσης της περιουσιας ειναι αντισυνταγματικος.

    Ο γιος του Κωσταντίνου, Παυλος, σε συνεντευξή του στο περιοδικό ΠΑΡΙ ΜΑΤΣ εκφραζει την επιθυμία τόσο του ιδίου οσο και της συζύγου του να έλθουν και να ζήσουν στην Ελλάδα.


    EΞΩΤΕΡΙΚΑ

    Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας ολοκλήρωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ένα 12ωρο μαραθώνιο διαβουλεύσεων, προετοιμάζοντας την συνάντηση των ηγετών τους, της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ αντίστοιχα, που αναμέμεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

    Εν τω μεταξύ εκατοντάδες Τούρκοι φοιτητές κατέλαβαν χθες το απόγευμα ένα κτίριο του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διδάκτρων που επέβαλε η κυβέρνηση.

    Σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς ιδιαίτερο πάθος, η Ισπανία ετοιμάζεται να γυρίσει μία σελίδα της ιστορίας της, καθώς στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής πιστεύεται ότι θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δεξιάς, θέτοντας τέρμα σε 13 συνεχή χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν απήγγειλε σήμερα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην πολιορκία του Σαράγεβο εναντίον του σέρβου στρατηγού Τζόρτζε Τζούκιτς. Ο Σέρβος στρατηγός συνελήφθη από τη βοσνιακή κυβέρνηση στις 30 Ιανουαρίου και κρατείται από τις 12 Φεβρουαρίου στη Χάγη.

    Αεροσκάφος Μπόινγκ 737 συνετρίβη σήμερα στο νότιο Περού, και όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας της χώρας και 123 επιβάτες του είναι νεκροί. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το αεροσκάφος που ανήκει στην τοπική εταιρία Φώσετ παρουσίασε "τεχνικά προβλήματα" περί τις 04.00 ώρα Ελλάδος ενώ πετούσε στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Αρεκίπα και Τάκνα.

    Μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της πριγκίπισσας Νταϊάνας πως αποδέχεται να διαζευχθεί τον διάδοχο του Αγγλικού θρόνου Κάρολο, ο δικηγόρος της απείλησε χθες βράδυ πως η διαδικασία για στην έκδοση του διαζυγίου Θα διακοπεί, εάν δεν γίνουν δεκτές από την βασιλική οικογένεια ορισμένες από τις απαιτήσεις της και ειδικότερα η διατήρηση του τίτλου της πριγκίπισσας της Ουαλλίας.

    Ομόφωνα επικύρωσε απόψε τον διορισμό της Καναδής δικαστικού Λουίζ 'Αρμπουρ στην θέση του εισαγγελέως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και την Ρουάντα.

    Την παροχή εκτάκτου βοηθείας ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τη μορφή δανείου και δωρεάς, στην Βοσνία αποφάσισε χθες το βράδυ η Παγκόσμια Τράπεζα (Π.Τ.) που έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή στις προσπάθειες για την αναστύλωση της οικονομίας της χώρας.

    Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αμβούργο εναντίον πρακτορείου ταξιδίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.


    © ANT1-Radio 1996