Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 080896

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 08/08/1996


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αγκυρα, θελοντας να ενισχυσει νομικα τη θεση της και για ενδεχομενη προσφθυγη στη Χαγη για τις βραχονησιδες στο Αιγαιο αλλα και για ενδεχομενες διαπραγματευσεις με την Ελλαδα, θετει υπο διεκδικηση νησια , νησιδες και βραχονησιδες στο Αιγαιο.

Εκθεση του τουρκικού Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών που συντάχθηκε μετά την κρίση στα ΙΜΙΑ, θέτει υπό διεκδίκηση 100 νησιά και βραχονησίδες,αγνοώντας τις Διεθνείς συνθήκες.

Και υποστηρίζει ότι ουδέποτε περιήλθαν σε ελληνική κυριαρχία και κατά συνέπεια ανήκουν στην Τουρκία ως κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλαδα μαλιστα κατηγορείται ότι επιζητεί να ανατρέψει την ισοροπία στο Αιγαίο, ενω υποστηρίζεται ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Ο Υπουργός Τυπου Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε εξωφρενικούς τους ισχυρισμούς των τουρκων στρατιωτικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση δέν θα μείνει αδιάφορη μπροστά στη νέα τουρκική πρόκληση,ενω καλεσε την κυβέρνηση Ερμπακάν να καταδικάσει το περιεχόμενο της έκθεσης.

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ και κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα. Για αδράνεια κατηγορεί την κυβέρνηση και ο πρόεδρος της πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

Το ΚΚΕ κατηγορεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι δίνουν για μια ακόμη φορά πράσινο φως στην προκλητικότητα της Αγκυρας,ενω ο ΣΥΝ επεσήμανε οτι η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε δυσαρεστες εξελίξεις εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την ιδια στάση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Για διασκεψη τυπου Ντέητον με στοχο τη συνολικη λυση του Κυπριακου αναφερουν σημερα πληροφοριες που μετεδωσε το ειδησεογραφικο Πρακτορειο Ρωυτερ.

Συμφωνα με τις πληροφοριες, για τις οποιες το πρακτορειο επικαλεσθηκε πηγες του ΟΗΕ, ηδη εργαζονται μεσολαβητές γιά να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη στις αρχές του 1997.

Η διάσκεψη ,αναφέρεται στην ανταπόκριση , θα γίνει σε περιοχή εκτός Κύπρου με πλήρη μυστικότητα.

Επιδιωξη των μεσολαβητων να συμμετεχουν στη διασκεψη ο Προεδρος της ΚΥπριακης Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης ως εκπροσωπος της ελληνοκυπριακης κοινοτητας και ο ηγετης του Τουρκοκυπριων Ραουφ Ντενκτας. Επισημαινεται ωστοσο οτι ειναι αβεβαιο αν θα αποδεχθουν να λαβουν μερος στις συνομιλιες.

Η απόφαση να δοθεί μεγάλη διπλωματική ώθηση στο Κυπριακό, προσθέτει το πρακτορείο,οφείλεται εν μέρει στην αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΑ

Σε αμοιβαία αναγώρισή τους μέχρι το τέλος Αυγούστου προχωρούν Νεα Γιουγκοσλαβία και Κροατία.

Αυτό συμφωνήθηκε χθες στην συνάντηση Μιλόσεβιτς-Τούτζμαν,που έγινε στον Αστερα της Βουλιαγμένης,με ελληνική πρωτοβουλία.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τονίζουν την συμβολή της Ελλάδας στήν επιτυχία των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του μετα την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι η χώρα μας σχεδιάζει για τον επόμενο χρόνο συνάντηση όλων των Βαλκανικών χωρών στην Ελλάδα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

ΖΕΣΤΗ ΝΕΟ ΝΕΦΟΣ

Σε μερική επιφυλακη εχουν τεθεί οι δημοι της Αττικής σημερα εξ αιτίας της υψηλης θερμοκρασίας,που φτανει τους 39 βαθμούς.

Ο Δημος Αθηναίων εθεσε σε επιφυλακή τα 7 δημοτικά ιατρεία,τα οποια θα παραμεινουν ανοιχτα εως τις 8 το βραδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειωσει μικρη πτωση από αυριο.

Εν τω μεταξύ τα διοξειδιο του αζωτου πάνω από τα όρια επιφυλακής μετρηκαν σήμερα τόσο το διοξείδιο του αζώτου στην οδό ΠΑτησίων όσο και το όζον στο Μαρούσι.

ΕΒΕΡΤ

Το νομό Εβρου επισκεπτεται σήμερα,ο πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας,Μιλτιάδης Εβερτ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης ενημερωθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής,λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑΣΟΥ

Μια πενταμελή οικογένεια αναζητά εδώ και περίπου ένα μήνα η αστυνομία της θάσου. Πρόκειται για τον Γεώργιο Σεχίδη, δάσκαλο, 55, τη σύζυγό του Μαρίκα Σεχίδου, 50, την κόρη τους Ερμιόνη, 32, τη γιαγιά της, Ερμιόνη, 75, και τον αδελφό του Σεχίδη, Βασίλη, 57.

Η οικογένεια από άγνωστη μέχρι στιγμής έχουν εξαφανιστεί από τις 19 μαίου.

Η αστυνομία αναζητεί επίσης τον γιο της οικογένειας Θεόφιλο Σεχίδη 27 ετών που τελευταία φορά εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Αποδεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών η παραίτηση του γενικού γραμματέα Απόδημου ελληνισμού Γιάννη Πανούση.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους ο κύριος Πανούσης δεν μπορούσε να κτέχει ταυτοχρόνως τις θέσεις του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και του πρύτανη του δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Αμερικανοί ειδικοί στην καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής φθάνουν τις επόμενες ημέρες στην Ελλαδα,ενω ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε νέο σύστημα φορολογικών ελεγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες .

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο κ.Παπαδόπουλος δημιουργούνται Ελεγκτικά Κέντρα για τον συστηματικό ελεγχο των επιχειρήσεων.

ΑΠΑΓΩΓΗ

Σε πενθήμερη φυλάκιση καταδικάσθηκαν από παράνομο στρατιωτικό δικαστήριο τού ψευδοκράτους οι δύο Ελληνες υπήκοοι,οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά τής Κύπρου κοντά στο χωριό Κόκκινα.

ΚΟΝΙΤΣΑ

Στην Κονιτσα μετεβη σήμερα ο υφυπουργος Περιβαλλοντος Μανωλης Λουκακης επικεφαλης κλιμακιου υπηρεσιακων παραγοντων για να συντονισουν το εργο αποκαταστασης των ζημιων.

Αυριο την περιοχη θα επισκεφθει ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος.

Εν τω μεταξυ οι κατοικοι εξακολουθουν να παραμενουν μακρυα απο τα σπιτια τους καθως οι σεισμολογοι δεν αποκλειουν το ενδεχομενο να σημειωθει νεος μετασεισμος τα επομενα εικοσιτετραωρα.

Σημερα αναμενεται να αρχισει η κατεδαφιση των οικηματων που υπεστησαν ανεπανορθωτες ζημιες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Τουλάχιστον 50 νεκροι και 150 τραυματίες ειναι ο τελευταιος απαολογισμος απο την τραγωδία σε καμπινγκ στην περιοχη των Ισπανικων Πυρηναιων που επλήγη από σαρωτικές πλημμύρες.

Ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα σφυροκοπούν από το πρωί την Πρωτευουσα της τσετσενιας Γκροζνυ,καθώς οι αυτονομιστές που έχουν εισβάλει στην πόλη εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετά σημεία της.

Οι απωλειες ειναι σημαντικες και στις δυο πλευρες.

"Εξαιρετικά αυστηρή" προς τους παράνομους μετανάστες--ακόμη και προς εκείνους που πραγματοποιούν απεργία πείνας-- θα είναι εφεξής η γαλλική κυβέρνηση, προειδοποιησε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Λουί Ντεμπρέ.

Aεροπλανο

Αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση τσάρτερ της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germania με προορισμό τη Ρόδο αναγκάσθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης,δεν βρεθηκε βομβα και το αεροπλάνο -που μετέφερε 140 επιβάτες- αναχώρησε για τον προορισμό του με καθυστερηση 3 ωρων.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Thursday, 8 August 1996 - 10:39:55