Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 160896

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 16/08/1996


ΤΙΤΛΟΙ

  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΑΘΕΝΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ


ΚΥΠΡΟΣ

Στις 6 το απόγευμα, στο Παραλίμνι Κύπρου κηδευεται ο Σολωμον Σπύρου Σολωμος, στο ίδιο νεκροταφείο που δεχθηκε πριν από δυο μερες τη σορό του Τασου Ισαακ.

Την Ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης.

Στην Αθήνα, συνεδριάζει, σε μισή ωρα η κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία τού Κώστα Σημίτη, για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε συνεδρίαση τού Εθνικού Συμβουλίου τής Κύπρου, που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, προσερχόμενος, χθες, στη δεξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων, συνέστησε ψυχραιμία και επισήμανε ότι η απάνθρωπη συμπεριφορά τής Τουρκίας μάς προτρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση τού Κυπριακού.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ κάλεσε τον κ. Σημίτη να συγκληθεί και στην Αθήνα το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο τής Δημοκρατίας.

Την αγανάκτησή του γιά τα επεισόδια στή Μεγαλόνησο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πάρο.

Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτηρισε θλιβερά τά γεγονότα στην Κύπρο, καί το ψευδοκράτος καθεστως ενόπλου δολοφονικής βίας, ενώ μίλησε γιά ανικανότητα τού ΟΗΕ καί των διεθνών οργανισμών νά επιβάλλουν τίς αποφάσεις τους.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα συνέχιζε την τακτική των προκλήσεων.

Η Τανσού Τσιλέρ, που επισκέφθηκε, χθες, τα κατεχόμενα, κάλεσε το Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντεκτάς να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, ωστόσο, σε ομιλία της, απείλησε ότι η Τουρκία θα σπάσει τα χέρια οποιουδήποτε τολμήσει να αγγίξει την τουρκική σημαία.

Την έναρξη απευθείας διαλόγου ζήτησε και ο Ραούφ Ντενκτάς, χθες, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι, η κρίση στην Κύπρο μπορεί να επιλυθεί εάν η ελληνο-κυρπιακή πλειονότητα αποδεχθεί την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο οι δύο κοινότητες θα είναι πολιτικώς ίσες.

Η αντίδραση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας υπήρξε δυσανάλογη με την απειλή που δημιούργησαν οι διαδηλωτές, δήλωσε στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση να κρατούνται μακριά από τη νεκρή ζώνη οι πολίτες, και από τις αρχές του ψευδοκράτους να αποφεύγουν τη θανατηφόρο δύναμη σε καταστάσεις στις οποίες δέν απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Τον υποτονικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η διεθνής κοινότητα στη δολοφονία τού Ελληνο- κύπριου μοτοσυκλετιστή επισημαίνει σε μήνυμά του προς το Γενικό Γραμματέα τού ΟΗΕ ο τέως αρχιεπισκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.

ΑΘΕΝΣ

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Εθνη κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Αθενς, καταδικάζοντας την τουρκική βία στην Κύπρο και την προφανή -όπως τη χαρακτηρίζει- αδράνεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Ο κ. Αθενς ζήτησε να διερευνηθούν και προηγούμενα, ανάλογα επεισόδια, και να κατατεθεί ολοκληρωμένη αναφορά για τις τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Eπτά ομογενείς τραυματιστηκαν χθες στη Νεα Υορκη κατα τη διαδήλωση που εγινε σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Σολωμοντα Σολωμού απο τα κατροχικά στρατευματα.

Κατα τη διαρκεια των επεισοδίων διαδηλωτων με αστυνομικούς συνελήφθησαν τέσσερις διαδηλωτές οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά τής αρχής.

Πορεία διαμαρτυρίας εκαναν χθες και οι ομογενείς της Βρετανίας.

ΚΗΛΙΔΑ

Συναγερμός έχει σημάνει από χθες στις Λιμενικές αρχές του Πειραιά, της Αίγινας και της Σαλαμίνας, καθως η πετρελαιοκηλίδα ανοικτά της Ψιτάλειας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην επιχείρηση απορρύπανσης συμμετέχουν τρία σκάφη τού Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά πλωτά συνεργεία.

Από τη ρύπανση απειλούνται και μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, για την προστασία των οποίων χρησιμοποιούνται ειδικά πλωτά φράγματα.

ΣΥΜΠΛΟΚΗ

Τραυμαστισμενοι απο την ιδια σφαίρα νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό ο αστυνομικός Χαράλαμπος Στελιανός, 33 χρόνων και ο Αλέξης Χαρδούπης 20 χρονων.

Οι δύο τραυματίες ενεπλάκησαν σε επεισόδιο σε πολυκατοικία, στην οδό Αλκυνόου 4, στον Κολωνό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τους τραυματισμούς προκάλεσε η μητέρα τού Αλέξη Χαρδούπη, Μάγδα, με το υπηρεσιακό περίστροφο τού αστυφύλακα.

Προηγήθηκε αψιμαχία των δύο ανδρών σε μπαρ της περιοχής.

Η Μάγδα Χαρδούπη αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα

ΠΛΟΙΑ

Κανονικά θα γίνουν όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς το λιμάνι τού Πειραιά, μετά την αναστολή τής 48ωρης απεργίας, που είχε εξαγγείλει για σήμερα και αύριο η Ενωση των Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

ΜΠΟΙΓΚ

Αλλα δύο πτώματα, θυμάτων του Μπόινγκ 747 της TWA, ανέσυρε χθες το αμερικανικό ναυτικό από την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λόνγκ 'Αιλαντ.

Μετά την νέα ανακάλυψη, ο αριθμός των ανασυρθέντων πτωμάτων ανέρχεται σε 201, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στο Μπόινγκ ήταν 230 άνθρωποι.

Κατά το τελευταίο 24ωρο το αμερικανικό ναυτικό έχει ανελκύσει από τον βυθό της θάλασσας δύο μεγάλα τμήματα του αεροσκάφους, όπως και τις αντλίες των καυσίμων στην κεντρική δεξαμενή ανεφοδιασμού του αεροσκάφους.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Friday, 16 August 1996 - 9:03:39