Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek, 97-01-03

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 03/01/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • ΣΗΜΙΤΗΣ
  • Ροζακης
  • ΔΥΣΤΟΣ


ΣΗΜΙΤΗΣ

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, εισάγεται αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που θα υποβληθεί σε επέμβαση αφαιρεσης χολής. Ο πρωθυπουργός θα εξέλθει από το νοσοκομείο την Κυριακή.

Ροζακης

Οι πρωτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής συζητούνται στην κυβερνητική επιτροπή που συνεδριάζει αυτη την ωρα υπό την προεδρια του Πρωθυπουργου υπο τη σκια της παραιτησης Ροζακη.

Επισημως,στην επιστολη παραιτησης, ο κυριος Ροζακης επικαλειται λογους υγειας.Ανεφερει ωστοσο οτι οι επικριτες του βιαστηκαν να τον κρινουν πριν καν δοκιμασθει η ποιοτητα της οποιασδηποτε πολιτικης πραξης του.

Συμφωνα με πληροφοριες ο κυριος Ροζακης ηταν ιδιαιτερα ενοχλημένος από τη στάση των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Αρσένη αλλα και του υπουργου Εξωτερικων Θόδωρου Πάγκαλου κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό και το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Οπως διευκρινησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεπας,ο κυριος Ροζακης θα μετασχει στην κυβερνητικη συσκεψη για τα εθνικα θεματα που θα διεξαχθει στις 9 του μηνα και θα αποχωρησει απο το υπουργειο στις 15 Ιανουαριου.

Δειγμα των αντιθεσεων και των αντιφασεων που διατρεχουν την εξωτερικη πολιτικη της κυβερνησης χαρακτηρισε την παραιτηση Ροζακη ο Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποίος καλει τον πρωθυπουργο να να ανταποκριθει στο καλεσμα για τη χαραξη ενιαιας και μακροπροθεσμης εθνικης στρατηγικης.

Για αδιέξοδα μιας πολιτικής που στηρίζεται στο φαύλο κύκλο των εξοπλισμών κανει λόγο ο Συνασπισμός. Η παραίτηση αποκαλύπτει τα μεγάλα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, τονίζει το ΔΗΚΚΙ.

Απάντηση από τον πρωθυπουργό για τις ενδοκυβερνητικες διαφωνίες στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, ζητησε ο προεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

Απεργιες

- Συνεδριαζει στις 6 το απογευμα η Πανθεσσαλικη συντονιστικη επιτροπη των αγροτων για απολογισμο και εκτιμηση της καταστασης που εχει διαμορφωθει μετα τις αγροτικες κινητοποιησεις.

Ο προεδρος της επιτροπης Γιαννης Πατάκης μιλωντας στον ΑΝΤ1 έκανε λογο για προσπαθεια περιορισμου της αγανακτησης των αγροτων απο την κυβερνηση και προσθεσε οτι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολιτευση το 1992 ειχε χαρακτηρισει ανευ αντικειμενου την συσταση συμβουλιου αγροτικης πολιτικης απο την τοτε κυβερνηση της ΝΔ.

Το συμβουλιο Αγροτικης πολιτικης θα συγκληθει απο τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη στις 10 και 11 του μηνος.

ΝΔ.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κυρίων Εβερτ, Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά, με αντικείμενο την πορεία τοιυ κόμματος προς το Συνέδριο.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθουν συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές απόφασεις για τα θεματα του συνεδριου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ανοιξε και πάλι πριν απο λίγο, το αεροδρομιο Μακεδονία που ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης.

Το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ειναι το μοναδικο αεροδρομιο στην Ευρωπη που δεν λειτουργει σε αναλογες καιρικες συνθηκες.

Ο Υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης τόνισε οτι η μελετη και το χρονοδιαγραμμα των μέτρων για το αεροδρομιο θα ανακοινωθει στα τελη Φεβρουαριου.

Ανδρουτσοπουλος

Συνεδριαζει το Ανωτατο Δικαστικο Συμβουλιο του Αρείου Παγου μετα απο ερωτημα του υπουργου Δικαιοσυνης Ευαγγελου Γιαννοπουλου,προκειμενου να αποφασισει αν θα τεθεί σε προσωρινη αργια ο αρεοπαγιτης Κωνσταντινος Ανδρουτσοπουλος που ενεχεται στην υποθεση της διαθηκης του εξαδελφου του Δημητρη Παπαστόφα,που καταγγελεται ως πλαστή.

Εις βαρος του Κωνσταντινου Ανδρουτσοπουλου εχει ασκηθει ποινικη διωξη για πλαστογραφια σε βαθμο κακουργηματος και μετα απο δυο φορες που εχει παρει προθεσμια,θα απολογηθει στον 5ο ειδικο ανακριτη μετα τα Φωτα.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

Για πέμπτη φορά από τις αρχές Δεκεμβριου κτυπησε τη νυχτα η συμμορία που ληστευει μονοκατοικιες στα περίχωρα της Αθήνας και διαφευγει με τα αυτοκίνητα των θυματων.

Οι πεντε δραστες φορώντας κουκούλες εισεβαλαν στη 1 και 20 μετα τα μεσανυχτα σε μονοκατοικία στη Ραφηνα, με την απειλή μαχαιριών ακινητοποίησαν τη γερμανίδα Βίντζερε Χανελόρε 49 χρόνων και της πήραν 60 χιλιάδες δραχμές ενα στερεοφωνικό ένα βίντεο μια βιντεοκάμερα και ρουχα.

Οι ληστες διέφυγαν με το τζιπ του θυματος με αριθμό κυκλοφορίας ΕΜ ΝΤΙ ΚΕΙ 7670.

Εξάλλου, ένα εκατομμύριο δραχμές, άρπαξαν άγνωστοι που λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες, εισέβαλλαν σε σφαιριστήριο στη Λεωφόρο Δεκελείας στη Νέα Χαλκηδόνα, και αφού έδεσαν τον υπάλληλο, με την απειλή μαχαιριού άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν.

Δηλωσεις

Σιωπηρη παραταση εως τις 8 Ιανουαριου εδωσε το υπουργειο Οικονομικων για την υποβολη των συμπληρωματικων φορολογικων δηλωσεων.

Δυστος

Καταθετει εκ νεου αυτη την ωρα στο λιμεναρχειο Κυμης ο μοναδικος διασωθεις απο το ναυαγιο του ΔΥΣΤΟΣ ,Χρηστος Αναγνωστου,ενω συνεχιζονται οι ερευνες για τον εντοπισμο των υπολοίπων τριων αγνοουμενων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθει τελικα το πορισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης για τις ευθύνες των αξιωματικών του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την καθυστέρηση στις διαδικασίες ενημέρωσης και κινητοποίησης για το ναυάγιο.

Ο εισαγγελεας Χαλκιδας Γιαννης Αγγελής εξεταζει απο χθες τις βιντεοσκοπησεις απο τον χώρο του ναυαγιου και θα προσθεσει τα στοιχεια στο προανακριτικο υλικο ενω τις επομενες ημερες θα ορισει πραγματογνωμονες για τις συνθηκες του ναυαγιου.

Το σχετικο πορισμα αναμενεται μεσα σε διαστημα 30 ημερων.

ΡΕΙΒ

Με κατηγορίες σε βαθμό κακουργηματος απολογόυνταοι στο 28ο τακτικό ανακριτή οι 6 συλληφθεντες στο ρειβ πάρτυ του κολωνού.

Ο αποτεκτος αστυνομικός Δημητρης Γεωργακοπουλος 41 χρονων ο Οδεσσεας Κοκκινάκης 22 και ο Παναγιωτης Καστανάρας αππόλογουνται με τις κατηγορίες διάθεσης χωρου προςε χρηση ναρκωτικων σε βαθμό κακουργηματος, ενώ οι υπολοιποι τρεις κατξγορουνται για προμήθεια ναρκωτικών προς ιδία χρήση σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο αποτακτος αστυνομικός συμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει ότι η όλη ιστορία είναι μια σκευωρία σε βαρος του επειδή παλαιότερα είχε αναπτυξει συνδικαλιστική δραση στην αστυνομία ενώ τα χαπια που βρεθηκαν πανω του ειναι ηρεμιστικά που του είχε χορηγησει ο γιατρός του.

Κυπρος

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επικεντρο στην θαλασσια περιοχη 40 χιλιομετρα νοτιοδυτικα της Παφου σημειωθηκε στις 2 μετα τα μεσανυχτα.

Η δονηση που εγινε αισθητη στην πόλη της Πάφου και στα χωριά της επαρχίας Λάρνακας,Μαρώνι και Ψεματισμένος,σημειωθηκε στον ιδιο εστιακο χώρο με τον ισχυρο σεισμο της 9ης Οκτωβριου.

Μεχρι στιγμης δεν εχουν αναφερθει ζημιες.

Διεθνη

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδισαν σημερα θέσεις φανατικών ισλαμιστων στο Νότιο Λίβανο, ανακοίνωσαν κύκλοι των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τα αεροσκάφη έριξαν οκτώ ρουκέτες σε δύο επιδρομές που πραγματοποίησαν στην ορεινή περιοχή της Ικλίν αλ Τουφάα, περιοχή που ελέγχεται απο τη φιλιο-ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, βόρεια της ζώνης κατοχής απο το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα , απο την πρώτη αυτή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον του Νοτίου Λιβάνου για το 1997.

Τουλαχιστον 40 νεκροι στην Νοτια Κορεα απο το κύμα ψύχους που σαρώνει την χωρα απο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Στην Γαλλια 23 ατομα εχουν χασει την ζωη τους απο την σφοδρη κακοκαιρια που πληττει την χωρα απο την παραμονη των Χριστουγεννων,ενω το πυκνό χιόνι και ο πάγος που καλύπτει τη νότια χωρα έχει παραλύσει το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν περιπου 10.000 άτομα και να περάσουν τη νύχτα σε ακινητοποιημένα τρένα και αυτοκίνητα ή σε σχολεία και κλειστά γήπεδα.

Στις δυτικες ΗΠΑ τουλάχιστον 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απο τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την πρώτη ημέρα του Κόφι Ανάν στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, χαιρέτησαν χθες οι ΗΠΑ, υποσχόμενες παράλληλα πως θα πληρώσουν το χρέος τους προς τον διεθνή οργανισμό που ανέρχεται σε 1.3 δις δολάρια.

Μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα απειλεί τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, μετά την διαρροή που σημειώθηκε σε ρωσικό πετρελαιοφόρο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ναυσιπλοϊας.

Ιστορικη μερα για την μεταπολεμικη Βοσνια σημερα καθως συνήλθε για πρώτη φορά η ολομέλεια του κοινοβουλίου της,θέτοντας τέρμα σε διαφωνίες γύρω από τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, που διήρκεσαν τρεις μήνες.

Η συνεδριαση της Βουλης - η οποια απαρτιζεται απο 42 Μουσουλμάνους, Κροάτες και Σέρβους βουλευτές και εξελέγη τον Σεπτέμβριο- εγινε σε αίθουσα του εθνικού μουσείου, στο κέντρο του Σαράγεβο.

Η Ενωση Συγγραφέων της Σερβίας,με ανοικτή επιστολή της προς τον σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον κατηγορεί ότι έχει οδηγήσει τη χώρα "στο χείλος του εμφυλίου πολέμου",αρνούμενος να σεβαστεί την λαϊκή θέληση,όπως αυτή εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

Περισσότεροι απο 40 άνθρωποι πέθαναν απο το κύμα ψύχους που σαρώνει τη Νότια Κορέα απο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Αλλα 500 άτομα έχουν τραυματισθεί σε διαφορα ατυχήματα εξ αιτίας της ολισθηρότητας των οδοστρωμάτων.

© ANT1-Radio 1997


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.01 run on Friday, 3 January 1997 - 19:12:13 UTC