Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-02-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 25/02/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Οι κύριοι Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και Πάγκαλος στην Αθήνα, προειδοποίησαν ότι θα μπλοκάρουν και την διεύρυνση της Ευρωπαϊκης Ενωσης προς ανατολάς.
  • Με αιχμες κατα του Μιλτιαδη Εβερτ και του Κωστα Καραμανλη ο Γιωργος Σουφλιας ανέπτυξε το πολιτικό του μανιφέστο, χθες σε συγκέντρωση που είχε στο γήπεδο ΣΠΟΡΤΙΓΚ.
  • Ο κύριος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προειδοποιεί,ότι μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε ελληνο-τουρκικό πόλεμο και αφήνει αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις.
  • Στις 6 το απόγευμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω απο της Βουλή.
  • Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων, εχει στοχο να εντοπισει οσους φορολογουμενους εχουν διπλό Αριθμο Φορολογικου Μητρώου.
  • Άγνωστοι που εμφανίζονταν ώς γιατροί ή εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, τηλεφωνουσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και τους έλεγαν ότι κινδυνεύει η ζωή συγγενικού τους προσώπου και τους καλούσαν να σπεύσουν σε κεντρικό νοσοκομείο των ΑΘηνών,
  • Δώδεκα μέλη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους στον πρόεδρο Κιμ Γιουνγκ Σαμ,μετά το οικονομικό σκάνδαλο Χάμπο


Βρυξέλλες

- Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα στις Βρυξέλλες διαρθωτικός διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κύπρου,μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε χθες στη σύνοδο των υπουργών των Εξωτερικών των "15" και ύστερα από τις πιέσεις των Γερμανών,Βρετανών και Γάλλων για συμμετοχή και των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα,δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου,μπλόκαρε την λήψη κοινής απόφασης,ενω οι κύριοι Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και Πάγκαλος στην Αθήνα, προειδοποίησαν ότι θα μπλοκάρουν και την διεύρυνση της Ευρωπαϊκης Ενωσης προς ανατολάς.

Ο κ.Πάγκαλος χαρακτήρισε δόλια και εχθρική προς την Κυπρο την σταση ορισμενων εταίρων,ενω ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον γερμανό ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ,ότι προσέφερε ένα δώρο στην Τουρκία, προκαλώντας,όμως κριση γυρω απο την Κύπρο και τις κοινοτικές εξελίξεις.

Ωστοσο,σε συνέντευξή του στα σημερινά ΝΕΑ,ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ δηλώνει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση δεν μπορεί να γίνει ,χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού και εκφράζει ανησυχία για την ένταση στο Αιγαίο.

Στις Βρυξέλλες,συνεδρίαζει πάντως,σήμερα το Συμβούλιο Συνδεσης Ευρωπαϊκης Ενωσης - Κύπρου,ενω ο Επίτροπος Χανς Βάν ντεν Μπρούκ μεταβαίνει σήμερα στή Λευκωσία γιά συνομιλίες μέ τόν πρόεδρο Κληρίδη καί τόν Ραούφ Ντεκτάς.

Καθηγητές

Υπολειτουργεί σήμερα ο δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρη απεργίας της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο μισθολόγιο που συζητείται στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά τη νύχτα επί της αρχής ενώ από σήμερα αρχίζει η συζήτηση του επί των άρθρων

Στις 6 το απόγευμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω απο της Βουλή στην οποία θα λάβουν μέρος και οι καθηγητές οι οποίοι προσανατολίζονται σε παράταση της απεργίας τους και για 7η εβδομάδα.

Τη σχετική πρόταση αποφάσισε να υποβάλει προς τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών,το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ψήφους 6 υπέρ και 5 κατά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επανέλαβε χθες ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια στο Οικονομικό, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έκανε έκκληση για συνεχή διάλογο με το υπουργείο, έως ότου λυθούν τα προβλήματα.

Εν τω μεταξύ γονείς καί μαθητές πού βρίσκονται σέ απόγνωση ζήτησαν χθές από τόν υπουργό Παιδείας νά βρεί λύση μέ τούς καθηγητές μέσω διαλόγου.

ΝΔ

Σκληραίνει η μάχη για την ηγεσία στη ΝΔ.

Μετά το Γιώργο Σουφλιά και ο Μιλτιάδης Εβερτ ξεκαθάρισε χθες ότι θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο,ενώ ο Κώστας Καραμανλής πιέζεται για να επισπεύσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Εβερτ αναφέρει ότι η ΝΔ είναι η παράταξη της λαικής Κεντροδεξιάς και προειδοποιεί τους εσωκομματικούς του αντιπάλους λέγοντας ότι μετά το συνέδριο θα μπει τέλος στην εσωστρέφεια που υπάρχει.

Με αιχμές κατά του Μιλτιάδη Εβερτ και του Κώστα Καραμανλή ο Γιώργος Σουφλιάς,παρουσία 18 βουλευτών,ανέπτυξε χθές βράδυ το πολιτικό του μανιφέστο σε ανοιχτή συγκέντρωση στο γήπεδο του ΣΠΟΡΤΙΓΚ.

Ο Κώστας Καραμανλής κρατά κλειστά τα χαρτιά του και σε συνάντηση που είχε χθες με τους κύριους Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες χρόνο εως την Παρασκευή να λάβει τις αποφάσεις του.

Απόψε πάντως θα υπάρξει νέα συνάντηση των βουλευτών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κυρίου Καραμανλή.

Μητσοτάκης

Στα εθνικά μας θέματα και την οικονομία,αναφέρεται με άρθρο του στο σημερινό ΕΘΝΟΣ,ο πρωην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αφήνει αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις κάνοντας λόγο για λάθη στους χειρισμούς που έγιναν στα εθνικά θέματα,ενω προειδοποιεί,ότι μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε ελληνο-τουρκικό πόλεμο,σημειώνοντας ότι ακόμη και η αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, υποτάσσεται στον παθολογικό λαϊκισμό και στις κομματικές και εσωκομματικές σκοπιμότητες.

Τέλος,τονίζει την ανάγκη ελάχιστης εθνικής συννενόησης και κοινωνικής αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Εφορίες

Δεκαήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά το χάος και τις ουρές στις εφορίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε-9.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις έως τις 27 Μαρτίου, ενώ τα φυσικά πρόσωπα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έως τις 13 Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων για ενοίκια, αυτοκίνητα σκάφη αναψυχής, πιστωτικές κάρτες και τιμολόγια επιχειρήσεων ενώ έχει στόχο να εντοπίσει όσους φορολογούμενους έχουν διπλό Αριθμο Φορολογικού Μητρώου.

Επίδομα

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα επιλύσει τελικά το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της καταβολής οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους εφόσον αυτοί εργάζονται στό δημόσιο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε Συνταγματική τη διάταξη πού περιορίζει τήν καταβολή τού επιδόματος σε ένα μόνο σύζυγο,διάταξη την οποία είχε κρίνει παλαιότερα Αντισυνταγματική η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

ΠΟΠ-ΟΤΑ

Τα σκουπίδια απειλούν και πάλι να κατακλύσουν τους δρόμους,καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες προχωρούν απο σήμερα σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

(Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητά την οριστική τακτοποίηση των συμβασιούχων και την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους,που απολύθηκαν επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους.

Ακόμη,ζητά να αυξηθεί η αποζημίωση κατά την συνταξιοδότηση και να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης στον κλάδο.)

Φλοίσβος

Σε γόρδιο δεσμό για το ΠΑΣΟΚ,έχει εξελιχθεί το θέμα της παραπομπής ή όχι του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου.

Κατά την χθεσινοβραδυνή τους συνεδρίαση,4 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρότειναν προανακριτική επιτροπή για τον κ.Λιβανό,ενω οι υπόλοιποι τρείς δεν συμφωνούν υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει απο την έρευνα δεν είναι επαρκή.

Αύριο θα πραγματοποιήσουν νέα συνεδρίαση.

ΨΑΡΑΔΕΣ

Με αποκλεισμό των λιμανιών απειλούν οι παράκτιοι αλιείς, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ατέλεια των καυσίμων κίνησης.

Αυτήν την ώρα ψαράδες της Θεσσαλονίκης αγκυροβολούν εκ νέου τα ψαροκάϊκά τους στην παλαιά παραλία μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Στην κινητοποίηση αναμένεται να πάρουν μέρος και συνάδελφοί τους απο την Χαλκιδική και την Πιερία.

Οι αλιείς του Βόλου θα δέσουν στις 11 το πρωϊ τα καϊκια τους στο λιμάνι και στην συνέχεια θα παραδώσουν τις άδειες τους στην Νομαρχία.

Απάτη

Πρωτοφανή υπόθεση απάτης έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών άγνωστοι που εμφανίζονταν ώς γιατροί ή εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, τους τηλεφωνούσαν και τους έλεγαν ότι κινδυνεύει η ζωή συγγενικού τους προσώπου και τους καλούσαν να σπεύσουν σε κεντρικό νοσοκομείο των ΑΘηνών, κομίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κίνα με τριών λεπτών σιγή και τις σειρήνες να ηχούν σε όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας, η χωρα τίμησε τα ξημερωματα τη μνήμη του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ενώ 10.000 επίσημοι παρέστησαν στην τελετή κηδείας του νεκρού ηγέτη μπροστά στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Την ίδια ώρα με τον φόβο των επεισοδείων η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα που κατέθεσαν ανθοδέσμες στην πλατεία της Τιαν Αν Μέν.

Την επιθυμία του για επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, εξέφρασε δια του εκπροσώπου του ο Μπιλ Κλίντον ιδέα που θα προωθήσει κατά την προσεχή σύνοδο της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, Ο αμερικάνος πρόεδρος τόνισε ωστό-σο πως ακόμη δεν έχει υπάρξει "συμβιβασμός" με τη Ρωσία.

Αδιαπραγμάτευτο είναι για τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου το καθεστώς στην πόλη της Ιερουσαλήμ, που κατά τον ίδιο θα αποτελεί "για πάντοτε" την πρωτεύουσα της χώρας του, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του που δημοσιέυεται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Δώδεκα μέλη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους στον πρόεδρο Κιμ Γιουνγκ Σαμ,μετά το οικονομικό σκάνδαλο Χάμπο που οδήγησε στη σύλληψη ενός υπουργού και τριών κυβερεντικών βουλευτών.

'Εξι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο χθες στη Βρετανία κατά τη διάρκεια τροχαίων δυστυχημάτων που οφείλονται στις δεινές καιρικές συνθήκες, τις χειρότερες που σημειώθηκαν στη χώρα από το 1990.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Tuesday, 25 February 1997 - 14:51:25 UTC