Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 04/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ο ραδιοσταθμός των Τιράνων μετέδωσε ότι άρματα μάχης και δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την νότια με τη βόρεια Αλβανία.
  • Ανοιχτο παραμενει το μετωπο της κυβερνησης των Ισλαμιστων και των στρατιωτικων στην τουρκια και μετα τη συνεδριαση του Συμβουλιου Εθνικης Ασφαλειας.
  • Τη συνεχιση της απεργιας των καθηγητων και για την επόμενη- 8η κατά σειρά εβδομάδα- εισηγείται το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που συνεδριαζουν σημερα.
  • Τελικη καταγραφη δυναμεων απο αυριο για τους υποψηφιους αρχηγους της ΝΔ εν οψει του συνεδριου.
  • Εν αναμονη της σημερινης πορειας του χρηματιστηριου μετα τη χθεσινη πτωση ρεκορ κατα της 7,5% στο Γενικό Δείκτη Τιμων βρισκονται χρηματιστες και επενδυτες.
  • * Εξω από τό Υπουργείο Υγείας συγκεντρωνονται αυτη την ωρα οι εργαζόμενοι στούς κρατικούς παιδικούς σταθμούς οι οποίοι αρχίσαν σήμερα νέα 48ωρη απεργία.


Αλβανικο

Εν αναμονή εξελίξεων στα Αλβανικά μέτωπα.

Ο ραδιοσταθμός των Τιράνων μετέδωσε ότι άρματα μάχης και δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την νότια με τη βόρεια Αλβανία.

Ελληνες διπλωμάτες και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρματα μάχης έχουν μεταφερθεί στο Αργυρόκαστρο και πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αυλώνα,όπου κυκλοφορούν έντονες φήμες για επέμβαση του στρατού στη διάρκεια της ημέρας,ενω γύρω απο την Αυλώνα εχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 άρματα μάχης..

Στους Αγίους Σαράντα,εκατοντάδες κουκουλοφόροι φρουρούσαν ολη τη νύχτα την πόλη και πυροβολούσαν διαρκώς στον αερα.Ζητησαν μαλιστα απο τον δημαρχο της πολης να διαμηνύσει στην Κυβερνηση να μην στείλει στρατό και αστυνομία -αν θέλει να αποφυγει την αιματοχυσία.

Στα Τιρανα επικρατει σχετικη ηρεμια, ενω ειναι εντονη παρουσια αστυνομικων στους δρομους. Ο Αλβανος προεδρος αντικατεστησε τον επικεφαλης του Στρατου με ατομο της εμπιστοσυνης του.

Στα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης επεβληθη καθεστως απαγορευσης επικοινωνιας με τον εξω Κοσμο ενω οι δημοσιογράφοι και οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την Αλβανία.

Εντονες,πάντως είναι οι πιέσεις της διεθνούς Κοινότητας προς το καθεστώς Μπερίσα να άρει τον στρατιωτικό νομο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκριναν χθες την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αλλά και την επανεκλογή Μπερίσα απο το αλβανικό Κοινοβούλιο στο προεδρικό αξίωμα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Βαθειά ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αλβανία διατύπωσε και η Ρωσία,η Ιταλία,καθώς και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκης Ενωσης,ενω ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ δεν απέκλεισε την αποστολή στα Τιρανα αντιπροσωπείας απο την Κοινοτική τρόϊκα.

Εν τω μεταξύ,εκφράζονται φόβοι για επιχείρηση προβοκάτσιας από το καθεστώς Μπερίσα σε βάρος των βορειο-ηπειρωτών με στόχο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες.

Η Αθήνα απηύθηνε αυστηρό μηνυμα προς το καθεστώς Μπερίσα για την προστασία της μειονότητας,ενω στελέχη της μειονότητας καλούν τους βορειο-ηπειρώτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Η Ολλανδική προεδρία-απεδέχθη ελληνική προταση καί συγκαλεί την Πέμπτη τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων εξωτερικών,ενω με το θέμα θα απασχοληθεί αύριο και η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, μετά απο αίτημα του έλληνα επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή.

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα εντείνονται οι περιπολίες στρατού καί αστυνομίας γιά τήν αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, διαβεβαιωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης,ενω ψυχραιμία συνέστησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προστασία της ελληνικής μειονότητας, ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ελλαδα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο να βοηθήσει τον λαό της Αλβανιας σε μια δύσκολη στιγμή και την ελληνική μειονότητα,δηλωσε το πρωί ο Κωνσταντινος Μητσοτακης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στόν αλβανικό λαό διοργανώνει σήμερα στίς 6 τό απόγευμα έξω από τήν αλβανική πρεσβεία ο ΣΥΝ.

Τουρκια

Ανοιχτο παραμενει το μετωπο της κυβερνησης των Ισλαμιστων και των στρατιωτικων στην τουρκια και μετα τη συνεδριαση του Συμβουλιου Εθνικης Ασφαλειας.

Συμφωνα με πληροφοριες που δημοσιευονται στον Τουρκικο Τυπο ,ο Ερμπακάν αρνείται να συμμορφωθεί σε υποδείξεις των στρατιωτικών,χαρακτηριζοντας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ως '' συμβουλευτικό όργανο``.

Δηλωσε,πάντως, ότι οι σχέσεις του με τους στρατιωτικους ειναι ''αρμονικές" - κατι που διαψευστηκε απο Τουρκο στρατηγό.

Σημερα η τουρκική εθνοσυνέλευση συζητά πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση του κόμματος του Γιλμαζ.

Παιδεια

Τη συνεχιση της απεργιας των καθηγητων και για την επόμενη- 8η κατά σειρά εβδομάδα- εισηγείται το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που συνεδριαζουν σημερα.

Η απόφαση του διοικητικου συμβουλιου ελήφθη τη νυχτα με 6 ψήφους υπέρ και 5 κατά,καθώς η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη της ΠΑΣΚ διαχωρησε τη θεση της και ζητησε να εξουσιοδοτηθει το διοικητικο συμβουλιο να υποβαλει μια τελικη προταση στο υπουργειο Παιδειας και αν γινει δεκτη να σταματησει η απεργια.

Η τελική απόφαση για την απεργια θά ληφθεί αυριο απο τήν Ολομέλεια τών προεδρων.

ΝΔ

Τελικη καταγραφη δυναμεων απο αυριο για τους υποψηφιους αρχηγους της ΝΔ εν οψει του συνεδριου.

Τα τριμελη και επταμελη προεδρεια των κομματικων οργανωσεων θα εκλεξουν περιπου 1300 εκπροσωπους οι οποιοι μαζι με οσους συμμετασχουν λογω αξιωματος θα αποτελεσουν το σωμα του συνεδριου.

Σε δηλωση που εκανε νωριτερα ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κωνσταντινος Μητσοτακης ξεκαθαρισε οτι θα παραστει στο συνεδριο και εκει θα αναπτυξει τις θεσεις του για τη παραταταξη και τη χωρα.

Oικονομικα

Εν αναμονη της σημερινης πορειας του χρηματιστηριου μετα τη χθεσινη πτωση ρεκορ κατα της 7,5% στο Γενικό Δείκτη Τιμων βρισκονται χρηματιστες και επενδυτες.

Την παραίτηση κάθε υπευθύνου προκειμένου να προστατευθεί το Χρηματιστηριο. ζητησε η ΝΔ.

Στο 6,6 % έπεσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουαριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής οικονομίας θα συνεχισθεί η πτωτική τάση και τους επόμενους μήνες και αναμένεται στο τέλος Απριλίου να σπάσει το φράγμα του 6%.

ΚΥΣΕΑ

Τις κρισεις στις ενοπλες δυναμεις επικυρωνει σημερα το ΚΥΣΕΑ που συνεδριαζει στις 12 το μεσημερι. θα ασχοληθει και με το εξοπλιστικο προγραμμα των ενοπλων δυναμεων.

Kινητοποιησεις

* Εξω από τό Υπουργείο Υγείας συγκεντρωνονται αυτη την ωρα οι εργαζόμενοι στούς κρατικούς παιδικούς σταθμούς οι οποίοι αρχίσαν σήμερα νέα 48ωρη απεργία.

Συγκεντρωση στην πλατεια δικαστηριων της θεσσαλονικης πραγματοποιουν στις 5 το απογευμα οι συναδελφοι τους της Βορειας Ελλαδας.

Σε νεο διωρο αποκλεισμο της Ιεράς οδου στό ύψος του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ θα προχωρησουν στη μια μετα το μεσημερι οι εργαζομενοι στην επιχειρηση.

Θεσσαλονικη

Απο τα 233 κατασκευαστικα εργα που ειχαν προγραμματισθει στη Θεσσαλονικη στα πλαισια της Πολιτιστικη Πρωτευουσας εχουν περατωθει μολις 46, συνεχιζεται η κατασκευη 101,εχουν δημοπρατηθει 15 και τα υπολοιπα βρισκονται ακομη στο σταδιο της μελετης,ανεφερε ο διευθυνων συμβουλος του οργανισμου της Πολιτιστικης Πρωτευουσας Κωστας Λοιζος στη χθεσινη συνεδριαση του διοικητικου Συμβουλιου της Πολης.

Κωστακος

Δυο ακομη πτωματα εντοπισθηκαν κοντα στο ναυαγιο του Κωστακος και εικαζεται οτι ανηκουν στους αγνοουμενους αξιωματικους της πυραυλακατου

Τα πτωματα θα ανελκυσθουν μαζι με την πυραυλακατο.

Mέσα στό Κωστάκος καί στό σημείο τού ρήγματος έχει εντοπισθεί ένας ακόμη αξιωματικός.

Δυστυχημα

Τραγικο θανατο βρηκε ο 60χρονος εργατης Ελευθεριος Κυριακιδης οταν επεσε στο κενο απο το δευτερο οροφο νεοανεγειρομενης οικοδομης στην οδο Σπαρτης 22 στην Πετρουπολη.

Το δυστυχημα συνεβη στις 8μιση το πρωι και ο Κυριακιδης μεταφερθηκε στον Ερυθρο σταυρο οπου οι γιατροι διαπιστωσαν το θανατο του

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Tuesday, 4 March 1997 - 13:52:04 UTC