Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ο κυβερνητικός συνασπισμός Ερμπακαν- Τσιλλερ της Τουρκίας θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να συζητήσει το κείμενο που επιδόθηκε στην πολιτική ηγεσία από τους στρατιωτικούς και στο οποίο παρουσιάζονται μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.
  • Τις εξελίξεις στην Αλβανία θα συζητήσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στα Τίρανα.
  • Σε θετικό κλίμα έγινε το μεσημέρι στη Νέα Δημοκρατία, η συναντηση των τεσσερων υποψηφιων σχετικα με τις αλλαγες στο καταστατικο ενώ θα έχουν νέα συνάντηση για το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη.
  • Στο επικεντρο των διπλωματικων πρωτοβουλιων που αναπτυσσονται για την εκτονωση της κρισης στην Αλβανια βρισκεται η Ελλαδα ενω ο Σαλι Μπερισα κατω απο το βαρος των πιεσεων που ασκει η διεθνης κοινοτητα υποχρεωθηκε να συναντηθει το πρωι με τα κομμτα τηςε αντιπολιτευσης σε μια προσπαθεια να υπαρξει πολιτικη λυση στην κριση.


ΑΛΒΑΝΙΑ

- Απο το πρωι στις εξεγερμενες περιοχες του νοτου επικρατει ησυχια ωστοσο διαδηλωτες και ο στρατος του Μπερισα βρισκονται σε θεσεις μαχης στους αγιους Σαραντα.

Στην Αυλωνα συμφωνα με δηλωσεις γιατρων οι νεκροι απο την Παρασκευη που αρχισαν οι συγκρουσεις ανερχονται σε 25.

Πληροφοριες απο το Αργυροκαστρο -το οποιο βρισκεται στα χερια των Κυβερνητικων δυναμεων- αναφερουν οτι μοιραστηκαν 5 χιλιαδες οπλα σε υποστηρικτες και μελη τουΔημοκρατικου κομματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Ερμπακαν- Τσιλλερ της Τουρκίας θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να συζητήσει το κείμενο που επιδόθηκε στην πολιτική ηγεσία από τους στρατιωτικούς και στο οποίο παρουσιάζονται μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν οτι η κίνηση αποτελεί απόπειρα του πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων που απαιτεί η στρατιωτική ηγεσία - αν και χθες υπεγραψε το σχετικο κειμενο.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ

Τις εξελίξεις στην Αλβανία θα συζητήσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στα Τίρανα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε το μεσημέρι ότι τα γεγονότα στην Αλβανία δεν είναι σε δυσμενή κατεύθυνση, όπως είχε αρχικά φανεί και ότι οι διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται διευκολύνουν τις εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση.

Πάντως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή πολυεθνικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην Αλβανία αν παραστεί ανάγκη.

Το Σάββατο μεταβαίνει στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα προτείνει στο Μπερίσα και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, το σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής που θα οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε αδιάβλητες εκλογές.

Το μεσημέρι ο κ. Κρανιδιώτης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αλβανία την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Μεταξύ άλλων είπε ότι υπαρχει μερικη επιφυλακη στη μεθοριο και οτι γινεται αυστηροτατος ελεγχος για να αποφευχθει η μαζικη εισροη στη χωρα μας λαθρομεταναστων.

Επίσης είπε ότι η Ελλάδα προετοιμαζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη γειτονικη χωρα αλλα και για τυχον περιθαλψη τραυματιων και προσφυγων.

Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ενώ η Μαρία Δαμανάκη επεσήμανε την ανάγκη να διακυρύξει η πολιτική ηγεσία την προσήλωσή της στην αρχή του σεβασμού των συνόρων.

Αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής άφησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός, λέγοντας ότι η Αθήνα απέτυχε στη Θράκη και στη Βόρειο Ηπειρο τα έκανε θάλασσα.

Το πρωί ο κ. Κρανιδιώτης ο οποίος σήμερα δέχθηκε στην Αθήνα τον πρόεδρο του κόμματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βασίλη Μέλο, τον βουλευτή κύριο Ντουλέ και τον Πρόεδρο της Ομόνοιας κύριο Λαμποβιτιάδη, τους οποίους διαβεβαιωσε για την αμεριστη συμπαράσταση της χώρας μας στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Την ικανοποίησή του για το ψήφισμα της Κομμισιόν στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη πολιτικής λύσης στην κρίση στην Αλβανία, εξέφρασε ο έλληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στο ραδιοφωνο του Αντέννα.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ευθύνεται για την ανοχή που επέδειξε έως τώρα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιώματων από το καθεστώς Μπερίσα.

Το αλβανικό θα τεθει και στη συνάντηση που θα έχει ο Θεόδωρος Πάγκαλος με την Μαντλίν Ωλμπράϊτ, στην Ουάσιγκτων.

ΝΔ.

Σε θετικό κλίμα έγινε το μεσημέρι στη Νέα Δημοκρατία, η συναντηση των τεσσερων υποψηφιων σχετικα με τις αλλαγες στο καταστατικο ενώ θα έχουν νέα συνάντηση για το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Καλή και εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση οι υποψήφιοι, ωστόσο ο Κώστας Καραμανλής, άφησε αιχμές λέγοντας ότι στο παρελθόν πολλές φορές, δεν έχουν τηρηθεί οι συμφωνίες.

Εν τω μεταξυ και οι τεσσερις δινουν προβαδισμα στον εαυτο τους μετα τις χθεσινες εκλογες για την αναδειξη των συνεδρων.

Ο κ.Σουφλιας εξεφρασε την ικανοποιηση του για το αποτελεσμα των εκλογων, , υποστηριξε οτι το 47% των εκλεγεντων τον υποστηριζουν και ανεφερε οτι θα εκλεγει απο τον πρωτο γυρο.

Το επιτελειο του κ.Εβερτ δινει ποσοστο 46% ενω του κ.Καραμανλη δινει ποσοστο 44% με δευτερο τον κ. Σουφλια και τριτο τον κ.Εβερτ.

Ο κ.Πολυδωρας δηλωσε οτι η απηχηση που εχει θα εκφραστει στο Συνεδριο.

Αύριο ο Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στην Πάτρα και τη Ζάκυνθο ενώ περιοδεία έχει προγραμματίσει και ο Γιώργος Σουφλιάς. Ο κ. Εβερτ θα παραμείνει στην Αθήνα.

ΠΑΙΔΕΙΑ

- *Εντός της ημέρας αναμενεται η ανακοινωση των μετρων για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

Ο Υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης τονισε οτι το αδιεξοδο στην παιδεια παρατείνεται με την παραταση της απεργιας των καθηγητων για 8η εβδομαδα και οτι ορισμένες καλά οργανωμένες ομάδες αντιδρούν στη νέα εποχή.

Η απεργία έχει πάει πίσω το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας και μερικοί μπορεί να είναι ικανοποιημένοι γι αυτό, προσθεσε ο υπουργός Παιδείας,

*Στη θεσσαλονικη πορεια απο την Καμαρα προς την πλατεια Αριστοτελους πραγματοποιησαν βορειου Ελλαδας, ενω γονεις και μαθητες απο τα Γυμνασια και τα Λυκεια του Πειραια , εκαναν συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το υπουργειο παιδειας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Στο επικεντρο των διπλωματικων πρωτοβουλιων που αναπτυσσονται για την εκτονωση της κρισης στην Αλβανια βρισκεται η Ελλαδα ενω ο Σαλι Μπερισα κατω απο το βαρος των πιεσεων που ασκει η διεθνης κοινοτητα υποχρεωθηκε να συναντηθει το πρωι με τα κομμτα τηςε αντιπολιτευσης σε μια προσπαθεια να υπαρξει πολιτικη λυση στην κριση.

Εντωμεταξυ στην Αθηνα αναμενεται σε λιγο ο ολλανδος υπουργος εξωτερικων Χανς Βαν Μίρλο ο οποιος θα συναντηθει στις 7 με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και αυριο θα μεταβει στα Τιρανα.

Στην Αλβανικη πρωτευουσα θα μεταβει το Σαββατο και ο υφυπουργος Εξωτερικων Γιαννος Κρανιδιωτης που θα εχει συναντηση με τον Σαλι Μπερισα.

Ο κ.Κρανιδιωτης συναντηθηκε το πρωι με τον προεδρο του κομματος των ανθρωπινων δικαιωματων Βασιλη Μέλο, τον βουλευτη κ.Ντουλέ και τον προεδρο της Ομονοιας κ.Λαμποβιτιάδη.

Ο κ.Κρανιδιωτης τους διαβεβαιωσε για την αμεριστη συμπαρασταση της Ελλαδας στους ελληνες της Ακλβανιας και τους ανελυσε τις ενεργειες στις οποιες εχει προβει η κυβερνηση για την προστασια της μειονοτητας.

Το αλβανικο συζητειται σημερα στις Βρυξελλες απο τους διευθυντες των υπουργειων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης ενω θα τεθει και στη συναντηση που θα εχει στην Ουασιγκτον ο Θεοδωρος Παγκαλος με την Μαντλιν Ωλμπραιτ.

ΣΟΦΤΕΞ

*Θετικα ανταποκριθηκε ο Υπουργος Εθνικης Οικονομιας στο αιτημα των εργαζομενων στη Σοφτεξ να ρυθμιστουην τα χρεη ωστε να μην κλεισει η επιχειρηση.

Προηγουμενως περιπου χιλιοι εργαζομενοι εκαναν πορεια απο το Βοτανικο και κατεληξαν μπροστα απο το Υπουργειο.

*Ο κυριος Παπαντωνιου διαβεβαιωσε την αντιπροσωπεια των εργαζομενων οτι εντος των προσεχων ημερων θα κατατεθει στη Βουλη Νομοθετημα για τη ρυθμιση των χρεων της επιχειρησης και οτι ηδη εχει επελθει συμφωνια με τις Τραπεζες και προσυπεγραψαν τη χρηματοδοτηση της ΣΟΦΤΕΞ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ.

Χίλιες τριακόσιες καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στο 1996, δέχθηκε το εργατουπαλληλικό κέντρο της Αθήνας.

Το 21% αφορούσε παραβιάσεις ωραρίου, το 18% μή καταβολή δεδουλευμένων, 15% απολύσεις και ακολουθούν καταγγελίες για έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και για επιχειρήσεις που άφηναν ανασφάλιστους τους εργαζόμενους.

Οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούν τον τομέα Υπηρεσιών, και ακολουθεί η βιομηχανία.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

. - Περισσότερες από 30 κλοπές σε εξοχικά σπίτια στην Ανάβυσσο, είχαν διαπράξεις τους τελευταίους 2 μήνες, τρεις Ρουμάνοι που συνελλήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής.

Οι κατηγορούμενοι έκλεβαν ηλεκτρικά είδη, ρούχα και τρόφιμα και τα μετέφεραν στην Αθήνα με λεωφορεία της γραμμής ή ακόμη και με ταξί.

Για ψώνια στο Κολωνάκι με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, είχε πάει ο τυνήσιος Μοχάμετ Μάκρι 23 ετών, που συνελλήφθη από την αστυνομία.

Ο δράστης, τους τελευταίους δύο μήνες, είχε χρησιμοποιήσει επτά κλεμμένες πιστωτικές κάρτες διαφόρων τραπεζών, αγοράζοντας διάφορα είδη και κάνοντας αναλήψεις.

ΜΕΛΙΝΑ

*Τρια χρονια συμπληρωνονται σημερα απο τοτε που εφυγεη ανεπαναληπτη Μελινα Μερκουρη.

Το πρωι τελεσθηκε μνημοσυνο στο πρωτο νεκροταφειο, παρουσια καλλιτεχνων και πληθος κοσμου ενω την ερχομενη Τεταρτη στο Υπουργειο Πολιτισμου διοργανωτεται τελετη στη μνημη της.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΤΣ

Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα Ειντς ανάμεσα σε έφηβες και σε νεαρές ελληνίδες ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες τα κρούσματα του Ειντς ανάμεσα σε γυναίκες συνεχώς αυξάνονται και μάλιστα πιο εύκολα μεταδίδεται ο ιός στη γυναίκα παρά στον άντρα σε ποσοστό μεγαλύτερο κατά δώδεκα φορές.

Αυτό αναμέσα σε άλλα ανακοιώθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα αρμόδιοι φορείς επ ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας την ερχόμενη Κυριακή.

ΒΟΥΛΗ

. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, οπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ενημερώνει τα μέλη της για τις εξελίξεις στο Αλβανικό.

Ο κ. Κρανιδιώτης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή του τελικού κειμένου της Ε.Ε για το θέμα και τόνισε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί μια πολιτική λύση με στόχο ευρύτερη συναίνεση.

Ο κ. Κρανιδιώτης που το Σάββατο θα μεταβεί στην Αλβανία, είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της μειονότητας. Είναι πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η προστασία της μειονότητας και θα την προωθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο, τόνισε ο κ. Κρανιδιώτης.

Η Μαρία Δαμανάκη επεσήμανε την ανάγκη να διακυρύξει η πολιτική ηγεσία την προσήλωσή της στην αρχή του σεβασμού των συνόρων, διαφορετικά, η ελληνική μειονότητα θα είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός, άφησε αιχμές λέγοντας ότι η Αθήνα απέτυχε στη Θράκη και στη Βόρειο Ηπειρο τα έκανε θάλασσα.

Παράλληλα, πέντε βουλευτές, οι κύριοι Κατσιμπάρδης, Κουβέλης, Μαγκριώτης, Κουράκης και Φουντάς, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητούν τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα επισκεφθεί την Αλβανία.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Παρατείνεται ως τις 15 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των Νομικών Προσώπων Κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Η παράταση σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Την ίδια ώρα οι διοκτήτες ακινήτων επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι για τη σύνταξη των εντύπων Ε9 και Κ1 έως Κ12 απαιτούνται 35 διαφορετικοί συντελεστές και 6 αλγεβρικές εξισώσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδος και σημερα στο Χρηματιστηριο...

Ο Γενικος Δεικτης Τιμων ανεβηκε κατα 3,36%, κλεινοντας στις 1335 μοναδες.

Ο τζιρος εφθασε τα 27 δισεκατομμυρια δραχμες.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 7 Μαρτίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  		ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........		267,0    273,1    269,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ.....  		155,3    158,9    156,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........          	430,3    440,1    434,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.....    		179,4    183,5    181,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......		 46,0     47,1     46,5
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ....       		219,5    225,2    221,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ.....	    	195,0    199,4    197,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.		209,7    214,4    211,8
    E.C.U...............       		302,4    309,3    305,5

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 26,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.335,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,36 τοις εκατό.

Από τις 248 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 178 παρουσίασαν άνοδο
* 26 παρέμειναν σταθερές και
* 44 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Friday, 7 March 1997 - 1:03:20 UTC