Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (Special PM), 97-03-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Μέ εκλογές που πρότεινε ο Σαλί Μπερίσα και έγιναν αποδεκτές απο την αντιπολίτευση οδηγείται σε εκτόνωση η κρίση στην Αλβανία.
  • Παρατεινονται τα μαθηματα στα γυμνασια και λυκεια ολης της χωρας μεχρι τις 6 Ιουνιου.
  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης λέει ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι προσπάθειες της Ευρωπαικής Ενωσης να λύσει τό κυπριακό


ΑΛΒΑΝΙKΟ

Μέ εκλογές που πρότεινε ο Σαλί Μπερίσα και έγιναν αποδεκτές απο την αντιπολίτευση οδηγείται σε εκτόνωση η κρίση στην Αλβανία.

Η λύση στην Αλβανία ειναι μόνο πολιτική συμφωνησαν απο κοινού ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βάν Μίρλο, στις συνομιλίες που ειχαν απόψε στην Αθήνα, για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αποκάλυψε οτι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που ειχε με τον Σαλί Μπερίσα, ο Αλβανός προεδρος ανέφερε οτι εχει προτείνει στην αντιπολίτευση τη διενέργεια εκλογών μέσα σε 45 ημέρες.

Αυριο μεταβαίνει στα Τίρανα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτειρκών ο οποίος θα εχει συνομιλίες με την αλβανική νατιπολίτευση και τους ηγέτες της Ομόνοιας. Στην Αλβανική πρωτεύουσα θα μεταβεί το Σάββατο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ενα 24ωρο πριν απο την επίσκεψη του Ολλανδού υπουργού Εξωτρεικών στα Τίρανα, ο οποίος ειχε απόψε συνομιλίες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, ο Σαλί Μπερίσα μετά απο πολύωρες διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνησε σε πολιτική λύση για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πολεμος.

Αποφάσισε να αναστείλει τις στρατιωτικές δραστηριότητες κατά των εξεγερμένων στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και να χορηγήσει αμνηστία όσους εξεγερμένους παραδώσουν τα όπλα που έκλεψαν μέσα σε δύο ημέρες από αύριο, Παρασκευή, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα "έγκλημα".

Προκειται για το πρωτο βήμα υποχώρησης του Μπερίσα σχολίασε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ ο βουλευτής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Θωμάς Μήτσιου.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός σε συνομιλίες που ειχε με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών συμφωνησαν οτι η λύση στην Αλβανία πρεπει να ειναι πολιτική.

Το αλβανικό τέθηκε και στη συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Μαντλίν Ωλμπράϊτ, στην Ουάσιγκτων.

Μεθαυριο μεταβαίνει στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος θα προτείνει στον Μπερίσα και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής για να οδηγηθει η χώρα σε αδιάβλητες εκλογές.

Ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ επικοινώνησε με τον προεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και του ζητησε να επέμβει στην κρίση της Αλβανίας ο κύριος Σαντέρ του υποσχέθηκε οτι θα εχει τηλεφωνική επικοινωνία με το Σαλί Μπερίσα και οτι θα προσπάθήσει να μεταβεί και ο ιδιος στα Τίρανα, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση.

Εκκληση για αυτοκυριαρχία και συνδιαλλαγή απήυθυνε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Στους συλλογους διδασκοντων καθε γυμνασιου και λυκειου χωριστα ,μετεθεσε την ευθυνη αναπληρωσης των χαμενων διδακτικων ωρων, ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης, καθοριζοντας ομως ενα πλαισιο πεντε σημειων που περιλαμβανει τα εξης ,

*Παρατεινονται τα μαθηματα στα γυμνασια και λυκεια ολης της χωρας μεχρι τις 6 Ιουνιου.

*Οι πρωαγωγικες και απολυτηριες εξετασεις θα διεξαχθουν κατα το διαστημα απο 9 εως 20 Ιουνιου.

* Οι γενικες εξετασεις θ'αρχισουν στις 25 Ιουνιου.

* Οι διακοπες του Πασχα θ'αρχισουν στις 24 αντι στις 21 Απριλιου, στα σχολεια εκεινα που η υλη δεν μπορει να αναπληρωθει με αλλο τροπο.

*Οι συλλογοι των καθηγητων θα εχουν τη δυνατοτητα να προσθεσουν μια ωρα μαθηματος τη μερα,αρχιζοντας τη διδασκαλια κατα ενα τεταρτο νωριτερα και συντομευοντας τις διδακτικες ωρες στα σαραντα λεπτα,

Τελος αν οικαθηγητες κρινουν σκοπιμο μπορουν να μπορουν να κανουν μαθηματα και καποια Σαββατα.

Αν ομως η απεργια συνεχιστει και την επομενη εβδομαδα, τοτε για καθε μερα απεργιας -ειπε ο κ. Αρσενης-θα προστιθεται μια μερα παρατασης του ετους τον Ιουνιο με αντιστοιχη μεταθεση των προαγωγικων ,απολυτηρίων και γενικων εξετασεων.

Ο κ.Αρσενης χαρακτηρισε την απεργια των καθηγητων απεργια μικρης μειοψηφιας που υπονομευει το θεσμο της δημοσια Παιδεια και αποτελει ανασταλτικο παραγοντα στην μεταρυθμιση στην Παιδεια που προωθει η κυβερνηση.

ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης λέει ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι προσπάθειες της Ευρωπαικής Ενωσης να λύσει τό κυπριακό, ενώ διαπιστώνει ότι δεν έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα οι περισσότερο διαφημιζόμενες αμερικανικές πρωτοβουλίες.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα "Χουριέτ", ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "οι ΗΠΑ έστειλαν υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα για να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά αυτό δεν ωφέλησε σε τίποτε".

ΔΙΕΘΝΗ

Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κι ο σύζυγός της Οζέρ Τσιλέρ έχουν κληθεί να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική ανακριτική Επιτροπή που διερευνά τις διαβόητες δραστηριότητες της τουρκικής Μαφίας.

Νέο μεταπολεμικό ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο μήνα στη Γερμανία "αγγίζοντας" τα 4,7 εκατομύρια.

Αλλο ένα θυμα του σατανικού κυκλωματος των παιδεραστων ανακάλυψε η αστυνομία στο Βέλγιο. Πρόκειται για την 9-χρονη Λούμπνα Μπεναισά, η οποία είχε εξαφανιστεί απο το 1992. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ζάν Λύκ Ντεάν έστειλε συλληπητήριο τηλγράφημα στην οικογένεια της.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Thursday, 6 March 1997 - 21:19:55 UTC