Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 13/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ανεξελεγκτη εξακολουθει να ειναι η κατασταση στην Αλβανια ενω η εξεγερση εξαπλωνεται σχεδον σε ολοκληρηρη τη χωρα. Το μεσημερι περασε στα χερια των εξεγερμενων και η Κορυτσα.
  • Νέα στοιχεία γιά τις δραστηριοτητες του Τούρκου κατάσκοπου Νετσίπ Τσιτσιεκλί στην Κυπρο ανακαλυψαν οι αρχες, στοιχεια που οδηγουν στο συμπερασμα οτι οι Τουρκοι ειχαν καταφερει να συλλεξουν πληροφοριες για την αμυνα του νησιου, αλλα και για τις θεσεις των δυναμεων της Εθνικης Φρουρας.
  • Για ανευθυνοτητα και αναλγησια στο τεραστιο ζητημα της παιδειας κατηγορει τον πρωθυπουργο ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ με αφορμη τη χθεσινη εφ ολης της υλης συνεντευξη του κ.Σημιτη.
  • Συνεδριαζει και παλι σημερα η Οργανωτικη Επιτροπη Συνεδριου της ΝΔ για να εξετασει τις λεπτομερειες διεξαγωγης του συνεδριου και κυριως τη διαδικασια για την εκλογη προεδρου.


ΑΛΒΑΝΙΑ

- Ανεξελεγκτη εξακολουθει να ειναι η κατασταση στην Αλβανια ενω η εξεγερση εξαπλωνεταισ χεδον σε ολοκληρηρη τη χωρα. Το μεσημερι περασε στα χερια των εξεγερμενων και η Κορυτσα.

Η Γιουγκοσλαβια εκλεισε ολα τα μεθοριακα φυλακια της με την χωρα αυτη ενω τα Σκοπια εχουν θεσει τον στρατο τους σε κατασταση υψιστης επιφυλακης.

Το αεροδρομιο στα Τιρανα θα παραμεινει κλειστο σημερα και αυριο ενω τη νυχτα σημειωθηκε εξεγερση κρατουμενων στις κεντρικες φυκλακες των Τιρανων.

Κατοπιν αυτης της εξελιξης δεν θα μεταβουν στα Τιρανα ο Υπουργος Εξωτρικων Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υφυπουργος Γιαννης Κρανιδιωτης εκτος και αν ανοιξει το αεροδρομιο.

Με στρατιωτικο αεροσκαφος θα επιχειρησει να μεταβει αυριο στα Τιρανα και ο Φρανσ Βρανιτσκι επικαφαλης αντιπροσωπεειας του ΟΑΣΕ.

Σημερα δεν κυκλοφορησε η κυβερνητικη εφημεριδα Ριλίντια Ντεμοκρατικε μετα απο δημοσιευμα οτι οι συντακτες της εχουν προγραφει απο τους εξεγερμενους πολιτες.

Χθες πολιτες λεηλατησαν χθες τα στρτοπεδα στη Σκοδρα τη μεγαλυτερη πολη του Βορρα ωστοσο δεν ειναι σαφες το ποιος ελεγχει την πολη. Απο τις συγκρουσεις που σημειωθηκαν σκοτωθηκαν 5 ατομα.

Ο νεος πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο δηλωσε στο Β.Β.C οτι η Αλβανια βρισκεται στο χειλος του εμφυλιου και ζητησε παρεμβαση της Ευρωπης.

Στο λιμανι των Αγιων Σαραντα κατεπλευσε το μεσημερι το πλοιο του πολεμικου ναυτικου που μεταφερει ανθρωπιστικη βοηθεια. Για τις εξελιξεις στην Αλβανια συζητησαν το μεσημερι ο προςεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος και ο Μιλτιαδης Εβερτ.Ο κ.Εβερτ εξεφρασε την ανησυχια του για γενικοτερη εμπλοκη στα Βαλκανια ενω ανεφερε πως ολοι οι πολιτικοι στην Ελλαδα τασσονται υπερ των υφισταμενων συνορων.Εμμεσως ταχθηκε υπερ της παραιτησης του Σαλι Μοπερισα λεγοντας οτι μπορει να βοηθησει στην επιλυση της κρισης. Ο κ.Εβερτ δεν εθεσε θεμα συσκεψης των πολιτικων αρχηγων.

Στις 7 το απογευμα θα γινει στην πλατεια Κανιγγος συγκεντρωση συμπαραστασης στο λαο της Αλβανιας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Νέα στοιχεία γιά τις δραστηριοτητες του Τούρκου κατάσκοπου Νετσίπ Τσιτσιεκλί στην Κυπρο ανακαλυψαν οι αρχες, στοιχεια που οδηγουν στο συμπερασμα οτι οι Τουρκοι ειχαν καταφερει να συλλεξουν πληροφοριες για την αμυνατου νησιου, αλλα και για τις θεσεις των δυναμεων της Εθνικης Φρουρας.

Στο σπιτι του Τσιτσιεκλί, μετα απο αιφνιδιαστικες ερευνες, βρεθηκαν νεοι χαρτες με θεσεις των δυναμεων της Εθνοφρουρας , οπως για παραδειγμα χαρτης δυο στρατοπεδων στην Κληρου, ταινιες μ εεκφορτωσεις στρατιωτικου υλικου και αρματων τυπου Τ-30, μαζι με επεξηγηματικους μαλιστα πινακες.

Ακομη συμφωνα με τα στοιχεια της υποθεσης, οι Τούρκοι άρχισαν -τους τελευταίους δύο μήνες-να ζητούν από τον κατάσκοπο πληροφορίες γιά τις θέσεις, που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των ρωσικων αντιαεροπορικών πυραύλων ''S 300''.

Στη θαλαμηγο του Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας ειχαν σημερα συναντηση ο Γλαυκος Κληριδης με τον ειδικο απεσταλμένο της Βρετανίας γιά το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ,στο πλαίσιο των προσπαθειών γιά έναρξη απευθείας συνομιλιών.

Τωρα το απόγευμα,ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

ΣΗΜΙΤΗΣ

*Για ανευθυνοτητα και αναλγησια στο τεραστιο ζητημα της παιδειας κατηγορει τον πρωθυπουργο ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ με αφορμη τη χθεσινη εφ ολης της υλης συνεντευξη του κ.Σημιτη

Ο πρωθυπουργος ομολογησε οτι εξαπατησε προεκλογικα τον λαο και υπεκλεψε την ψηφο του τονιζει σε δηλωση του ο κ.Εβερτ που κανει λογο για ανυπαρξια κυβερνητικου εργου και αδυναμια συντονισμου της κυβερνητικης ορχψηστρας.

Στη χθεσινη του συνεντυεξη ο κ.Σημιτης απεκλεισε το ενδεχομενο παροχων παρα τις κοινωνικές πιέσεις, ενω παραδεχθηκε δυσλειτουργιες σε κυβερνηση και κομμα.

Ο πρωθυπουργός δεν κάνει δώρα,τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, και απέδωσε την σκληρή οικονομική πολιτική,στις προσπάθειες για ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκη Νομισματική Ενοποίηση.

Ν.Δ

Συνεδριαζει και παλι σημερα η Οργανωτικη Επιτροπη Συνεδριου της ΝΔ για να εξετασει τις λεπτομερειες διεξαγωγης του συνεδριου και κυριως τη διαδικασια για την εκλογη προεδρου.

Ο βουλευτής Θόδωρος Κασσίμης,μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ , προειδοποιησε ότι θα αποχωρήσει απο το κόμμα σε περίπτωση επανεκλογής του Μιλτιάδη Εβερτ και επαναληψης των αποκλεισμων του προηγουμενου συνεδριου οσον αφορα τα ιδεολογικα χαρακτηριστικα της Νεας Δημοκρατιας.

Η κ.Ντορα Μπακογιαννη που βρισκεται στην Πατρα δηλωσε για το θεμα της διαρκειας της θητειας του προεδρου οτι εαν δεν τα βρουν οι υποψηφιοι πρεπει να ξεκαθαριστει το θεμα στο Συνεδριο.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Προβληματα στην κινηση των τραινων λογω της στασης εργασιας που επαναλαμβανουν οι σταθμαρχες, απο τις 6 τό απόγευμα εως τις 10 τό βράδυ.

*Διωρη σταση εργασιας πραγματοποιησαν το πρωϊ οι εκτακτοι υπαλληλοι του Υπουργειου Πολιτισμου που υπηρετει στην αρχαιολογικη Υπηρεσια Μακεδονιας- θρακης και στον Οργανισμο Πολιτιστικης πρωτευσουας.

*Νεα συγκέντρωση έξω απο το Υπουργείο Υγείας,θα κάνουν σε μιση ωρα οι εργαζόμενοι στους κρατικούς βρεφονηπιακους σταθμούς.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Την αποφαση του Δικαστηριου για την προσφυγη γονεων , με την οποια ζητουν να κηρυχθει η απεργια των καθηγητων καταχρηστικη περιμενει η ΟΛΜΕ, αποφαση , η οποια αναμενεται να εκδοθει αποψε.

Στις 12 οι δικηγοροι των δυο πλευρων κατεθεσαν στο Τμημα Εργατικων Διαφορων του Πρωτοδικειου τις προτασεις τους.

Στις εξι ο Υπουργος Παιδειας θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο στο Μεγαρο Μαξιμου.

Ο κ.Σημιτης κάλεσε χθες βραδι απο την τηλεόραση τους καθηγητές να λύσουν την απεργία τους, τονίζοντας ότι αντικειμενικά πέτυχαν το στόχο τους και έχουν ευθυνη να γυρίσουν πίσω.

Η ΟΛΜΕ μετα την εκδοση της δικαστικης αποφασης θα συνεδριασει για να καθορισει την περαιτερω σταση της σχετικα με το αν θα συνεχιστει η απεργια, που ηδη ειναι στην Ογδοη εβδομαδα.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Πιθανοτατα αυριο το απογευμα θα βγει στην επιφανεια της Θαλασσας η πυραυλακατος Κωστακος.Η επιχειρηση της ανελκυσης συνεχιζεται απο τα ξημερωματα και ολοι ελπιζουν στον καλο καιρο, ωστε η επιχειρηση να ολοκληρωθει.

Στη Σαμο βρίσκονται από χθες και οι συγγενεις των τεσσαρων υπαξιωματικων που χαθηκαν μαζι με το Κωστακος.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τεράστιες ελλείψεις σε υγιεινομοικό υλικό και σε βασικά είδη διατροφής στον αλβανικό νότο επισήμαναν σήμερα οι ελληνες και κύπριοι Γιατροι του Κόσμου που βρέθηκαν την περασμένη εβδομαδα στοπ μεωπο της εξέγερσης.

Οπως είπαν, τα χειρουργεια των νοσοκομείων του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα ουσιαστικά δεν λειτουργούν ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι εξαιρετικά ελλιπής λόγω απουσιας αντιβιοτικων και ορών.

Οι Γιατροί του Κόσμου κατήγγειλαν ότι ενώ εχουν απευθυνθεί από τις 6 Μαρτίου στο γραφείο της Ευρωπαικής Ενωσης για την αποδεσμευση κονδυλίων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία ανταποκριση.

Στα μεσα της επομενης εβδομαδας θα αποσταλουν απο τους Γιατρους του Κοσμου τουλαχιστον 20 τονοι Ιατροφαρμακευτικου υλικου ως βοηθεια.

ΔΡΥΣ

Μεσα στο 1988 θα καταργηθουν πιθανοτατα τα αντικειμενικα κριτηρια αφου θα εχει ολοκληρωθει η μηχανοργανωση του υπουργειου Οικονομικων δηλωσε στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο υφυπουργος Γιωργος Δρυς.

*Για την φορολόγηση των αυτοκινήτων είπε οτι θα λαμβάνονται υπόψη όχι μονον τα κυβικά και η ιπποδύναμη, αλλά και η αγοραστικη τους αξία.

ΣΕΝΓΚΕΝ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς όμως τη θετική ψήφο από κυβερνητικής πλευράς του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Στέλιου Παπαθεμελή και με λευκή ψήφο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου. αλλα και με την άρνηση όπως φαίνεται 63 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ευθυγραμμιστούν με την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ του νομοσχεδίου

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να κλεισει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα της νέας τεχνολογίας που όπως είπε εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του πολίτη.

Ο κύριος Σημίτης υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διασφαλίζουν την ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών και υπογράμμισε ότι η άρνηση εισαγωγής κανόνων για την θεμιτή επεξεργασία των πληροφοριώψν ισοδυναμεί με την αποδοχή της σημερινής κατάστασης που είναι κατάσταση αυθαιρεσίας και με την αποδοχή της ανυπαρξίας μέσων ελέγχου της τεχνολογάις.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέιδο είναι πολύ σημαντικό τόνισε όμως ότι υπάρχει δυσπιστία του πολίτη σήμερα απέναντι στο κράτος.

Αν και η επίσημη της Νέας δημοκρατίας ήταν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής 64 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καταψήφισαν και 13 το υπερψήφισαν.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ ενώ αμέσως μετά την ψηφοφορία από τη συζήτηση αποχωρησε το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλοντας νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος.

ΙΝΚΑ

Καταιγισμος οι καταγγελιες καταναλωτων απο ολοκληρη τη χωρα στο ΙΝΚΑ, κυριως για ειδη διατροφης και κρατικες υπηρεσιες και δευτερευοντως για αλλες δραστηριοτητες...

Οπως ανακοινωθηκε στο συνεδριο του Ινστιτουτου Καταναλωτων , που γινεται σημερα επ ευκαιρια της Ημερας του Καταναλωτη το Σαββατο, 15 Μαρτιου, οι καταγγελιες ξεπερνουν τις 60 χιλιαδες.

ΛΙΑΣΚΑΣ ΤΕΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η αθρόα πρόσληψη αλλοδαπών συμβούλων για την μελέτη έργων διαλύει τη δημόσια διοίκηση υποστήριξε ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητήριου Κώστας Λιάσκας κατά τη διάρκεια συνεντευξης τυπου της ενωσης μηχανικών.

Ο κύριος Λιάσκας τόνισε ότι αυτό συμβαίνει γιατί εμπορικές εταιρίες προσλαμβάνουν αλλοδαπούς μηχανικούς χαμηλού επιστημονικού επιπέδου με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος του έργου που τελικά παραδίδεται με ατέλειες.

Εξάλλου ο κύριος Λιάσκας πρότεινε αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος των μηχανικών και πρότεινε να θεμοσθετηθεί για τους νέους μηχανικούς 5ετία αππαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καλύπτονται από τις εισφοπρές των υπόλοιπων μηχανικών.

Σημειώνεται ότι στις 30 μαρτίου στο τεχνικό επιμελητήριο θα γίνουν εκλογές

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ

Μια ώρα μπροστά θα πρέπει να γυρίσουν τα ρολόγια στην Ελλάδα στις 3 το πρωί της Κυριακής 30 μαρτίου κατ εφαρμογή της θερινής ώρα.

Η εφαρμογή του θερινού ωραρίου και φέτος αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση κατ εφαρμογή της σχετικής ντιρεκτίβας της ευρωπαικής ενωσης.

Το θερινό ωράριο με απόφαση του συμβουίου των υπουργών μεταφορών της Ενωσης θα ισχύσει τουλάχιστον για τα επόμενα τέεσερα χρόνια.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Thursday, 13 March 1997 - 19:19:01 UTC