Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 14/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ολοκληρωθηκε με επιτυχια στη μια και μιση το μεσημερι η επιχειρηση για την μεταφορα εκτος Αλβανιας 45 Ελληνων οι οποιοι επιβιβαστηκαν στη Φρεγατα Αιγαιο στο Δυραχειο και κατευθυνονται προς Κερκυρα.
  • Οι προοπτικές για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι σήμερα καλύτερες απο ποτέ. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο.
  • Οσον αφορα την βοηθεια προς την Αλβανια απο το υπουργειο Εξωτερικων ανακοινωθηκε οτι αυριο ανεμενεται να αποσταλουν στα νοσοκομεια Αγιων Σαραντα,Αργυροκαστρου,Τεπελενιου και Πρεμετης μεγαλες ποσοτητες φαρμακευτικου υλικου.
  • Από τον Απρίλιο αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Ολοκληρωθηκε με επιτυχια στη μια και μιση το μεσημερι η επιχειρηση για την μεταφορα εκτος Αλβανιας 45 Ελληνων οι οποιοι επιβιβαστηκαν στη Φρεγατα Αιγαιο στο Δυραχειο και κατευθυνονται προς Κερκυρα.

Οι Ελληνες μεταφερθηκαν στο Δυραχειο με πουλμαν το οποιο συνοδευαν ιταλοι στρατιωτες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι επιχειρήσεις των Ηνωμενων Πολιτειών, της Ιταλίας και της Γαλλίας για την απομάκρυνση των υπηκκόοων τους από τα Τίρανα, όπου αυτή την ώρα φαίνεται να επικρατεί σχετική ηρεμία.

Ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση εβλήθη πάνω από τα Τίρανα και έκανε βαριά προσγείωση, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σε εξελιξη επισης ειναι και η συναντηση επανω στην ιταλικη φρεγατα Σαν Τζορτζιο που βρισκεται εν πλω στην Αδριατικη του Ελληνα υφυπουργου Εξωτερικων Γιαννου Κρανιδιωτη κααι του εκπροσωπου του ΟΗΕ Φρανς Βρανιτσκι με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ενώ αργότερα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και με εκπροσωπους των εξεγερθεντων.

Ο Σαλι Μπερισα φυγαδευσε ηδη την οικογενεια του στην Ιταλια ενω συγκεχυμενες ειναι οι πληροφοριες για τον ιδιο. Συμφωνα με καποιες πληροφοριες διαπαραγματευεται με δυτικες χωρες να του δοθει πολιτικο ασυλο και να εγκαταλειψει τη χωρα.

Στην Ιταλια διεφυγε με την οικογενεια του ο πρωην υπουργος Αμυνας Σαφετ Ζουλάλι καθως και δεκαδες αλβανοι στρατιωτικοι.Στο αεροδρομιο του Μπιντεζι εχουν προσγειωθει εξι αλβανικα ελικοπτερα ενω πανω απο 10 πυραυλακατοι του αλβανικου ναυτικου εχουν καταπλευσει στο λιμανι της πολης.

Στα Τιρανα τη νυχτα σημειωθηκαν αιματηρες συγκρουσεις με 10 νεκρους και 100 τραυματιες.

Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στα Τίρανα εξέφρασε η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία και ν'αρχίσουν διάλογο.

Η Υπατη Αρμοστεια του ΟΗΕ απηυθυνε εκκληση σε Ελλαδα και Ιταλια να δεχθουν τους αλβανους προσφυγες που εγκαταλειπουν τη χωρα τους και να τους προσφερουν ικανοποιητικες συνθηκες διμονης.

Στη Βουλη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης δηλωσε οτι ειναι στη διαθεση των αρχηγων των κομματων για να δωσει οποιαδηποτε ενημερωση.

Ο προεδρος της Συνελευσης της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης Ντε Κουικ που συναντηθηκε στην Αθηνα με τους κ.Σημιτη και Κακλαμανη δηλωσε οτι η κριση στην Αλβανια πρεπει να λυθει με πολιτικα μεσα ομως εαν επιδεινωθει η κατασταση η Ευρωπη δεν μπορει να μενει αφωνη και χωρις να δρασει.Υπαρχει ειπε προβληματισμος και πρεπει να προετοιμαστουμε αν κριθει αναγκαιο να υπαρξει παρεμβαση με οποιονδηποτε τροπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε το μεσημέρι ότι η Ελλαδα θα λάβει μέρος σε πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, εάν αυτή χρειαστεί να συγκροτηθεί.

Ομως -πρόσθεσε- προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα διατυπωμένο γραπτώς και επισήμως από τους παράγοντες της χώρας.

Ο κ. Ρέππας είπε επίσης ότι θα θα πρρέπει να καθοριστεί από τον ΟΗΕ ένα πλαίσιο όρων εντός των οποίων θα κινηθεί η πολυεθνική δύναμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Σαλί Μπερίσα δε ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα και σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποδοχής προσφύγων εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πλημμυρίδα προσφύγων γιατί είναι ακόμα δυνατό να βρεθεί πολιτική λύση στην Αλβανία.

Πάντως-κατέληξε-η Ελλάδα είναι έτοιμη ν'αντιμετωπίση κάθε ενδεχόμενο.

Ο Μιλτιαδης Εβερτ καλεσε τον πρωθυπουργο να συγκαλεσει το ΚΥΣΕΑ ωστε να συντονιστει το εργο των συναρμοδιων υπουργειων Εξωτερικων και Εθνικης Αμυνας.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας μ'ένα Σύνταγμα στην πολυεθνική δύναμη που θεωρεί επιβεβλημένο να συγκροτηθεί, ζητά ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου -όπως αναφέρει να μην καταστούμε ουραγοί των εξελίξεων.

Τις εξελίξεις θα συζήτησουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντίθετος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκής στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία δήλωσε πριν από λίγο ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι προοπτικές για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι σήμερα καλύτερες απο ποτέ. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο κ. Χάνεϊ ανέφερε ότι η ημερομηνία σύγκλησης απευθείας συνομιλιών θα αποφασισθεί απο το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Λευκωσια βρισκεται και ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ο οποιος εξέφρασε την ελπίδα οτι η Κύπρος θα είναι απο τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην επόμενη διεύρυνσή της.

Στις εξι το απογευμα θα πραγματοποιηθει αντικατοχικη πορεια προς το Οδοφραγμα του Ληδρα Πάλλας, στην οποια θα συμμετασχουν οι γυναικειες και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κυπρου.

Εκει θα παραμεινουν μεχρι τα μεσανυχτα. Στην εκδηλωση παιρνουν μερος και γυναικείες προσωπικότητες, από ολόκληρο τον κόσμο.

ΒΟΗΘΕΙΑ

Οσον αφορα την βοηθεια προς την Αλβανια απο το υπουργειο Εξωτερικων ανακοινωθηκε οτι αυριο ανεμενεται να αποσταλουν στα νοσοκομεια Αγιων Σαραντα,Αργυροκαστρου,Τεπελενιου και Πρεμετης μεγαλες ποσοτητες φαρμακευτικου υλικου.

Ο Ελληνικος Ερυθρος Σταυρος απευθυνει εκκληση για την συγκεντρωση τροφιμων οσπρια, ζαχαρη, ζυμαρικα και γαλα.

Για περισσοτερες πληροφοριες οι ενδιαφερομενοι μπορουν να επικοινωνουν στο τηλεφωνο 3621 681

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

- Από τον Απρίλιο αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο κ. Παπαντωνίου είπε ακόμη, ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης εκτάκτων μέτρων λόγω της πτώσεως των εσόδων τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας που θα ενημερώσει την προσεχή Δευτέρα το ΕΚΟΦΙΝ για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος όλων των οικονομικών δεικτών.

ΡΕΠΠΑΣ

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλαδα θα λάβει μέρος σε πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, εάν αυτή χρειαστεί να συγκροτηθεί.

Ομως-πρόσθεσε- προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα διατυπωμένο γραπτώς και επισήμως από τους παράγοντες της χώρας.

Ο κ. Ρέππας είπε επίσης ότι θα θα πρρέπει να καθοριστεί από τον ΟΗΕ ένα πλαίσιο όρων εντός των οποίων θα κινηθεί η πολυεθνική δύναμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Σαλί Μπερίσα δε ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα και σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποδοχής προσφύγων εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πλημμυρίδα προσφύγων γιατί είναι ακόμα δυνατό να βρεθεί πολιτική λύση στην Αλβανία.

Πάντως-κατέληξε-η Ελλάδα είναι έτοιμη ν'αντιμετωπίση κάθε ενδεχόμενο.

ΟΛΜΕ

Καταχρηστική κρίθηκε από το Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου ύστερα από την προσφυγή τεσσάρων γονέων, η απεργία των καθηγητών. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδίασε την ΟΛΜΕ και το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις για την τύχη της απεργίας.

Σημειωνεται ότι χθές ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να εφαρμοσθεί η δικαστική απόφαση,.

Νωρίτερα σήμερα, οι εκπρόσωποι των καθηγητών διατύπωσαν επτά νέες προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας και ζητούν νέα συνάντηση με τον Γεράσιμο Αρσένη, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι καθηγητές ζητούν μεταξύ άλλων να ισχύσει το επίδομα τριμήνων το οποίο καταργείται με το νέο μισθολόγιο και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, όπως η επιμόρφωση των καθηγητών και πλαφόν στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Υποστήριξαν επίσης ότι τα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία είναι υψηλά, και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία που έδωσε ο Γεράσιμος Αρσένης προσερχόμενος στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ -ΚΗΦΙΣΣΟΣ

Επιχειρηση καθαρισμου και κατεδαφισης αυθαιρετων αρχισε σημερα στην κοιτη του Κηφισσου.

Οι μπουλντοζες της Νομαρχιας Αθηνων στην περιοχη του Κοκκινου Μυλου στη Νεα Φιλαδελφεια απομακρυναν μπαζωματα και μαρμαρα.

Το μονο που κατεδαφισαν σημερα ηταν ενα κοτεστι....

Οι εκπροσωποι Οικολογικων Οργανωσεων, που παρευρισκονταν στην ολη επιχειρηση, κατηγγειλαν οτι το νεκροταφειο στον Κοκκινο Μυλο παρανομως προεκταθηκε ενω μιλησαν και για βιομηχανιες που μολυνουν το νερο του Κηφισσου.

Ο ΓΓ του Υπεχωδε κ.Σαραφογλου τονισε οτι οι κατεδαφισεις θα συνεχιστουν και εκανε λογο για 9 αυθαιρετα κτισματα της Νομαρχιας Αθηνων και 35 της Ανατολικης Αττικης, για τα οποια εχουν εκδοθει τελεσιδικες αποφασεις κατεδαφισης.

Ο Νομαρχης Αθηνων κ.Ευσταθιαδης υπογραμμισε οτι εχουν καταγραφει 220 αυθαιρετα στην κοιτη του Κηφισσου

ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεδριάζει την Κυριακή το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, με αντικείμενο συζήτησης τους νέους αγρότες, την αναμόρφωση των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και την εκπαίδευση των αγροτών.

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ

*Δεκαοκτω αρχαια αντικειμενα, των Αρχαϊκων κλασσικων και Ελληνιστικων χρονων βρεθηκαν στο σπιτι του 68xρονου Στεργιου Σούλτου, στην οδο Αλσους 17 στη Γλυφαδα.

Στον Εισαγγελεα, οπου οδηγηθηκε, απο ανδρες του τμηματος Αρχαιοκαπηλιας της Ασφαλειας, ο Σούλτος υποστηριξε οτι τα αντικειμενα εχει κληρονομησει απο συγγενικο του προσωπο.

ΚΥΠΡΟΣ-ΜΠΑΣΚΕΤ

Τέσσερις Αμερικανοί καλαθοσφαιριστές και ένας υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία συνεληφθησαν για τον ξυλοδαρμό αστυνομικου, του Χριστοδουλου Χριστοδούλου, που ήταν εκτος υπηρεσιας και με πολιτικη περιβολη.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Eικοσι οκτώ μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας έχει ανελκυστεί η πυραυλακατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ και λόγω των καιρικών συνθηκών επελέγη η λύση να μεταφερθεί στο λιμάνι της Σάμου και εκεί να ανασυρθεί και να φορτωθεί στη φορτηγίδα.

Η επίχείρηση ρυμούλκησης θα αρχίσει σε λίγη ώρα και θα χρειστούν περίπου 4 ώρες μέχρι να φθάσει στο Βαθύ.

ΔΗΛ ΠΡ ΚΟΙΝ ΣΥΝΕΛ ΔΕΕ

ΗΕυρωπη θα πρεπει να επιδιωξει τη λύση του προβλήματος στην Αλβανια με πολιτικα καί ειρηνικα μεσα.

Σε αντιθετη περιπτωση η Ευρωπη δεν μπορει να μεινει αφωνη αλλα θα πρεπει να προετοιμαζεται αν ειναι αναγκαιο ακόμη καί για παρεμβαση,

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

- Από τον Απρίλιο αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο κ. Παπαντωνίου είπε ακόμη, ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης εκτάκτων μέτρων λόγω της πτώσεως των εσόδων τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας που θα ενημερώσει την προσεχή Δευτέρα το ΕΚΟΦΙΝ για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος όλων των οικονομικών δεικτών.

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υπάρχουν πληροφορίες γιά επιζώντες μεταξύ των 86 επιβατών του ιρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους που συνετρίβη χθες σε ορεινή περιοχή του βορειοανατολικού Ιράν, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σωστικά συνεγεία έχουν σταλεί στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι κατέπεσε το αεροπλάνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα υποβληθεί σε εγχείρηση γιά την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη ο τένοντας στο δεξί του γόνατο, με τοπική αναισθησία. Η εγχείρηση θα γίνει στο ναυτικό νοσοκομείο Βηθεσδά, μόλις ο πρόεδρος επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τη Φλώριδα όπου φιλοξενείται.

Πιθανότητα νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία βλέπει ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικής Δράσης της χώρας Αλπαρσλάν Τουρκές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ.

'Ενας στρατιώτης και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν χθες βράδυ από έκρηξη βόμβας,που σημειώθηκε στον καθολικό τομέα του Μπέλφαστ,στη Βόρειο Ιρλανδία, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές.

Το πρωί είχε τραυματισθεί ακόμη ένας στρατιώτης,από ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον μικτού αποσπάσματος στρατιωτών και αστυνομικών που περιπολούσαν στα βόρεια της πολης.

Αγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες δεκατρία άτομα που περνούσαν από τον κεντρικό δρόμο μικρής αγροτικής κοινότητας στη νότιο Αίγυπτο.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Friday, 14 March 1997 - 17:17:14 UTC