Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 15/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Παραμένει υπο καθεστώς διάλυσης,η Αλβανία και σε ολη τη χώρα επικρατεί χάος,αναρχία και τρόμος,καθώς ομάδες ληστών επιδίδωνται σε λεηλασίες.
  • Στην Κύπρο,η πολιτική ηγεσία συμφωνεί ως προς τη διεξαγωγή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το τι συνιστά κοινό έδαφος για απευθείας διάλογο.
  • Προς αναστολή της απεργίας τους προχωρούν,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι καθηγητές,μετα την χθεσινή απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών,που έκρινε την απεργία τους καταχρηστική.
  • Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν στο σημερινό συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκης Ενωσης, στο Απελντοορτ της Ολλανδίας.


Αλβανία

Παραμένει υπο καθεστώς διάλυσης,η Αλβανία και σε ολη τη χώρα επικρατεί χάος, αναρχία και τρόμος,καθώς ομάδες ληστών επιδίδωνται σε λεηλασίες.

Η νέα πολυκομματική κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο, πηρε χθες βράδι ψήφο εμπιστοσύνης,αδυνατεί,όμως να επιβάλλει την τάξη.

Απο το πρωί αμερκανικά ελικόπτερα επαναλαμβάνουν την επιχείρηση απεγκλώβισης αμερικανών πολιτών απο τα Τίραννα.

Ο Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε στην αλβανική τηλεόραση μαζί με το νέο πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα έχει νέες συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό επιτροπών συμφιλίωσης σε όλες τις επαρχίες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο ανακοινωσε ότι παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αλβανικής μυστικής αστυνομίας ,η οποία θα τελέι στο εξής υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και όχι του προέδρου Μπερίσα.

Δυο ελικόπτερα πετούσαν σήμερα το πρωί πάνω απο τα Τίρανα για να ξαναρχίσουν, όπως φαίνεται, τις επιχειρήσεις μεταφοράς ξένων υπηκόων απο την Αλβανία.

Στο μεταξυ στην Ιταλία οι αρχές του λιμανιού του Μπρίντιζι ανακοίνωσαν οτι περίπου 30 αλβανικά πλοία έφθασαν στην διάρκεια της νύχτας μπροστά στο λιμάνι με περίπου 500 πρόσφυγες.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσης οτι ενας στολίσκος απο αλβανικά πλοία κατευθύνεται τώρα προς τις ιταλικές ακτές.

Εκκληση σε Ελλαδα και Ιταλια να δεχθουν τους αλβανους προσφυγες,απηυθηνε η Υπατη αρμοστία του ΟΗΕ.

Την ίδια ωρα διχασμένη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα στο ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανίας,ενω με το θέμα θα ασχοληθεί σήμερα στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία κρατούν επιφυλακτική σταση.

Στην Αθηνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλαδα θα λάβει μέρος σε πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, εάν αυτή χρειαστεί να συγκροτηθεί.

Το αλβανικό θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκης Ενωσης,που γινεται σήμερα και αύριο στην Ολλανδία.

Διεθνή ειρηνευτική δύναμη ζητησαν τοσο ο νέος πρωθυπουργός,όσο και οι 15 επιτροπές των εξεγερμένων πολιτών,κατά τη συνάντησή τους χθες με τον έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ Φράνς Βρανίτσκι.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ.Κρανιδιώτης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων στηρίζουν την κυβέρνηση Φίνο,αλλά απαιτούν την παραίτηση Μπερίσα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί τα επόμενα 24ωρα στο Αργυρόκαστρο.

Την άμεση συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ζητησε ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Εν τω μεταξύ,σε λίγη ώρα ελληνικές δυνάμεις αρχίζουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού 200 κινέζων και 60 ιορδανών απο τα Τίρανα,μετά απο αίτημα των χωρών αυτων.

Στην επιχείρηση θα πάρουν μέρος 4 πλοία του πολεμικού ναυτικού που πλέουν στην Ανδριατική.

Χθές,παντως,λίγο πριν την έναρξη της επιχείρησης του απεγκλωβισμού των 50 ελλήνων,προκληθηκε επεισόδιο μεταξύ του υπουργου Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Τζογάνη,όταν ο δεύτερος ανέφερε ότι ένα απο τα εναλλακτικά σχέδια είναι η μεταφορά των ελλήνων απο τα Τιρανα,με την βοήθεια των αμερικανών και των ελικοπτέρων Σινούκ.

Ωστοσο και οι δυο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές για το επεισόδιο για το οποίο ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Εκκληση για συγκεντρωση τροφιμων απευθυνει ο Ελληνικος Ερυθρος Σταυρος ,ενω απο το υπουργειο Εξωτερικων ανακοινωθηκε οτι σήμερα ανεμενεται να αποσταλουν στα νοσοκομεια Αγιων Σαραντα, Αργυροκαστρου,Τεπελενιου και Πρεμετης μεγαλες ποσοτητες φαρμακευτικου υλικου.

Κυπρος

Στην Κύπρο,η πολιτική ηγεσία συμφωνεί ως προς τη διεξαγωγή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το τι συνιστά κοινό έδαφος για απευθείας διάλογο.

Αυτο προκύπτει απο τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσωπου στη Λευκωσία, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ελληνοτουρκικά

- Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν στο σημερινό συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκης Ενωσης, στο Απελντοορτ της Ολλανδίας.

Με επιστολή του προς τους ομολόγους του,ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μίρλο,εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα,η Τουρκία επέδωσε διαμαρτυρία στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα Δημήτριο Νεζερίτη ισχυριζόμενη ότι χθες ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής πυροβόλησε τουρκικό πλοίο που πραγματοποιούσε τακτικό τουριστικό δρομολόγιο.

Στην Αθήνα,ο εκπροσωπος του Υπουργειου Εξωτερικων Κωνσταντινος Μπικας δηλωσε οτι ενα σκαφος της Ελληνικης Ακτοφυλακης εριξε ''προειδοποιητικες βολες'' εναντιον ενος πλοιου κοντα στο Αγαθονήσι,επειδή υπηρχαν υποψίες ότι μεταφέρει λαθρομετανάστες,ότανν αυτο αρνηθηκε να σταματησει για έλεγχο.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η διαδικασία ρυμούλκισης της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ και ήδη έχει πλησιάσει αρκετά τις ακτες της Σάμου.

Το πλοίο βρισκεται στα 28 μέτρα απο την επιφάνεια της θαλασσας και ζυγλιζει περίπου 350 τόνους.Μολις εμφανιστεί στην επιφάνεια της θάλασσας,ένας γερανός θα την τοποθετήσει στη φορτηγίδα που ήδη βρίσκεται εκει..

Η επιχειρηση αναμενεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες.

Καθηγητές

Προς αναστολή της απεργίας τους προχωρούν,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι καθηγητές,μετα την χθεσινή απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών,που έκρινε την απεργία τους καταχρηστική.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση των προέδρρων των ΕΛΜΕ, που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο,συμφωνα με πληροφορίες, στις Γενικές Συνελέυσεις των τοπικών ενωσεων των καθηγητών,που έληξαν αργά τη νύχτα το κλίμα ήταν αντεστραμμένο και περίπου το 50% των ΕΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ της αναστολής.

Μηνιγγιτις

Θανατος απο μηνιγγιτιδα στην Κρητη.

Η 18χρονη μαθητρια του πολυκλαδικου Λυκειου Ρεθυμνου Ευτυχια Μιχαλακη εχασε την μαχη με την ζωη.

Η ατυχη μαθητρια προσεβλήθη απο μηνιγγιτιδα προχθες και σε κωμα διακόμισθηκε στο νοσοκομειο Ρεθυμνου και στη συνέχεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οι γιατροι παρα τις προσπαθειες δεν κατωρθωσαν να την κρατησουν στην ζωη.

Μετρό

Μετ'εμποδίων η συνέχιση της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας,όπως διαπιστώθηκε και κατα τη χθεσινή συνάντηησ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη με την Κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν και πάλι διαφωνίες για τους όρους και τα δεδομένα που προβλέπει η σύμβαση.

Ο κ.Λαλιώτης απείλησε ακόμη και με έκπτωση των εργολάβων απο το έργο ή με περικοπή ενό τμήματος απο τα σχέδια κατασκευής.

Νέα συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη.

ΔΙΕΘΝΗ

Δραματικές ώρες παιρνούν οι χιλιάδες κατοικοι της πόλης Κισανγκάνι στο Ζαίρ η οποία λεηλατείται απο τον στρατο της χωρας. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του γαλλικου πρακτορείου στην περιοχή, εκρήξεις προφανώς απο βλήματα όλμου, και σποραδικά πυρά απο αυτόματα όπλα ακούστηκαν στην πόλη κατα την διάρκεια της νύχτας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορέσει να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, την επόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί που χειρούργησαν τον Μπίλ Κλίντον μετά το χθεσινό τραυματισμό του στο δεξί γόνατο.

Ο τιμημένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Φρέντ Ζίνεμαν, δημιουργός των κλασικών ταινιών "Καταμεσήμερο", "Εως την αιωνιότητα" και "Ανθρωπος για όλες τις εποχές", πέθανε χθές σε ηλικία 89 ετων.

Η Βρετανία θα μπλοκάρει πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπης για την τοποθέτηση στο βοδινό κρέας ετικέτας με την χώρα προελευσής του, την οποία θεωρεί οτι έχει ως στόχο να πλήξει τις πωλήσεις βρετανικου βοδινού κρέατος.

Περίπου 500 ρώσοι αξιωματικοί αυτοκτόνησαν μέσα στο 1996, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας της κοινωνικής τους κατάστασης, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ιταρ Ταςς ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βίκτορ Σαμσόνοφ.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Saturday, 15 March 1997 - 16:17:21 UTC