Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    - Στο Φάϊναλ Φορ του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος στο μπάσκετ,που θα γίνει απο τις 22 έως τις 24 Απριλίου στη Ρώμη,προκρίθηκε ο Ολυμπιακός μετά τή νίκη πού σημείωσε χθές μέ 65 - 57 επί τού Παναθηναικού.

    Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων σήμερα στην Αθήνα,για την αλαβανική κρίση.

    - Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, αρχίζει το απόγευμα στη Νέα Υόρκη.

    Στη μια μετα το μεσημερι συνεδριάζει και η κοινοβουλευτική Ομάδα τού ΠΑΣΟΚ, με θέμα την πολιτική λειτουργία της.


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Αλλος ένας νέος,ο τρίτος τα τελευταια 24ωρα βρέθηκε το πρωί νεκρός απο ναρκωτικά.

Προσθετα μετρα αστυνομευσης στα σχολεια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών εξήγγειλε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος,μετα τους προσφατους θανατους δυο νεαρων σε σχολικες εγκαταστασεις.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών θα ενισχυθεί με προσωπικό και αυτοκίνητα, ενώ ο κ.Ρωμαιος θα επιδιώξει συνεργασια με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αλβανία

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων σήμερα στην Αθήνα,για την αλαβανική κρίση.

Στις 12 φθάνει ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο,ο οποίος θα συναντηθεί στις δύο με τον Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια με τον συντονιστή τού ΟΑΣΕ για τήν Αλβανία Φράντς Βρανίτσκυ, και τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο,οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες και με την ελληνική κυβέρνηση.

Λιγο πριν την αναχώρησή του απο τα Τιρανα,ο κ.Φινο συναντάται με τον ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ,ο αλβανός πρωθυπουργός , αφήνει υποννούμενα για τους σκοπούς της επιθεσης στο ελληνικό προξενειο στο Αργυρόκαστρο και τονίζει ότι η ελληνική μειονότητα αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το θέμα της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία,θα συζητήσει σήμερα στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του,ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οι τελικές αποφάσεις για το πού θα εγκατασταθούν η Πολυεθνική δύναμη,θα ληφθούν σήμερα στη Ρωμη,ενω συμφωνα με πληροφορίες,οι έλληνες στρατιωτες θα εγκατασταθούν στα Τιρανα,οι τουρκοι στο Ερβασάν που βρισκεται στα όρια μεταξύ βορρά και νότου,οι ρουμάνοι στο Αργυρόκαστρο,οι ιταλοι στο Δυράχιο και τους Αγιους Σαράντα,οι ισπανοί στο Τεπελένι,οι γάλλοι και αυστριακοί στον Αυλώνα,οι πορτογάλλοι στην Κορυτσά.

Το απόγευμα στη Βουλή,ο κ. Σημίτης θα απαντήσει, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού",σε ερώτηση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Στην Αλβανία, η συνάντηση χθες του Μπασκίμ Φίνο με εκπροσωπους των εξεγερμένων του νότου, όπου ανακοίνωσε και την κατάργηση της μυστικής αστυνομίας ΣΙΚ, προκάλεσε την εντονη αντίδραση του Σαλί Μπερίσα, που κατηγόρησε την μεταβατική κυβέρνηση,ότι απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη.

Σκοπιανό

- Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, αρχίζει το απόγευμα στη Νέα Υόρκη.

Απευθείας συνομιλίες θα έχουν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις και ο εκπρόσωπος των Σκοπίων, Ιβάν Τοσέφσκι, παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Σάϊρους Βανς.

Ολυμπιακός

- Στο Φάϊναλ Φορ του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος στο μπάσκετ,που θα γίνει απο τις 22 έως τις 24 Απριλίου στη Ρώμη,προκρίθηκε ο Ολυμπιακός μετά τή νίκη πού σημείωσε χθές μέ 65 - 57 επί τού Παναθηναικού.

Αμέσως μετά τή λήξη τού αγώνα καί ενώ οι οπαδοί τού Ολυμπιακού πανηγύριζαν, χούλιγκανς επιτέθηκαν μέ πέτρες στή νομαρχία Πειραιά στήν οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Επίθεση απο χουλιγκανς μέ πέτρες δέχθηκε καί το ΒΑΝ του ραδιοφώνου τού ΑΝΤ1 που κάλυψε ζωντανά τη μετάδοση του αγωνα.

ΠΑΣΟΚ

Στη μια μετα το μεσημερι συνεδριάζει και η κοινοβουλευτική Ομάδα τού ΠΑΣΟΚ, με θέμα την πολιτική λειτουργία της.

Σύμφωνα μέ πληροφορίες ο πρωθυπουργός καί τά κορυφαία στελέχη τού κόμματος αναμένεται νά αναφερθούν καί στά νέα δεδομένα πού δημιούργησε η εκλογή τού Κώστα Καραμανλή.

ΝΔ

Συνερχεται για πρωτη φορα υπο την προεδρια του Κωστα Καραμανλη σε μιση ωρα η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της ΝΔ.

Ο κυριος Καραμανλης αναμενεται να ανακοινωσει τις βασικες αρχες της αντιπολιτευτικης τακτικης που θα ακολουθησει η ΝΔ, να απευθύνει πρόσκληση για ενότητα και να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του για αξιοποιηση όλων των στελεχών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει τον νέο της γραμματέα,θέση για την οποία μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Σταυρος Δήμας, ενω για τις θεσεις των αναπληρωτών θα προταθούν προσωπα απο όλες τις τάσεις.

Σημερα εξαλλου,αναμενεται η ΝΔ να συγκεντρωσει τις 60 υπογραφες βουλευτων που χρειαζονται για να συζητηθει στην Ολομελεια της Βουλης το πορισμα της Εξεταστικης Επιτροπης για την υποθεση του καζινου στο Φλοισβου.

Σε χθεσινη συσκεψη βουλευτων υπο τον Κωστα Καραμανλη αποφασιστηκε η ΝΔ να επιμεινει στην προταση για παραπομπη του Διονυση Λιβανου και της Βασως Παπανδρεου σε Προανακριτικη Επιτροπη. Αύριο ο Κώστας Καραμανλής θά συναντηθεί μέ τή Ντόρα Μπακογιάννη.

Εργατικο

Με την 24ωρη απεργια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απο το πρωι ανοιξε ο κυκλος της αντιπαραθεσης κυβερνησης και συνδικατων για την εισοδηματικη πολιτικη στον ευρυτερο δημοσιο τομεα και τις σχεδιαζομενες αλλαγες στις εργασιακες σχεσεις και το ασφαλιστικο.

Σε κινητοποιησεις δηλωνουν οτι θα προχωρησουν και οι εργαζομενοι σε αλλες ΔΕΚΟ,καθως επισης οι Τραπεζουπαλληλοι σε περιπτωση που αποβει ακαρπη και η σημερινη συναντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσωπους των τραπεζων για τη συλλογικη συμβαση.

Η σφιχτη εισοδηματικη πολιτικη που φερεται αποφασισμενη να επιβαλει η κυβερνηση στις ΔΕΚΟ την φερνει αντιμετωπη οχι μονο με τις συνδικαλιστικες οργανωσεις αλλα και με την ΠΑΣΚΕ. Σε χθεσινη συσκεψη,οι συνδικαλιστες που προσκεινται στο κυβερνων κομμα απερριψαν τις κυβερνητικες παρεμβασεις στις συλλογικες διαπραγματευσεις και ζητησαν να συναντηθουν την Παρασκευη με τον γραμματεα του Πασοκ Κωστα Σκανδαλιδη.

Αυριο παντως, εκπροσωποι των ΔΕΚΟ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιαννο Παπαντωνίου.

Συμφωνα με στοιχεια των εργαζομενων εν τω μεταξυ, η αυξηση των συντάξεων δεν είναι ανάλογη των αυξήσεων των εισφορών,ενω το ΙΚΑ χάνει περίπου 300 δισ απο την εισφοροδιαφυγή.

ΥΔΡΑ

Αρνητική ειναι η απαντηση του Κεντρικου Αρχαιολογικου Συμβουλιου στο αίτημα τής εταιρίας Βέρτζιν να κατασκευασει ξενοδοχειακή μονάδα δίπλα στόν παραδοσιακό οικισμό Καμίνι τής Υδρας.

Το Συμβούλιο αιτιολόγησε την απόφασή του,με το σκεπτικό ότι η χωροθέτηση καί η διάταξη τών επιμέρους οικοδομημάτων πού προτείνονται,προκαλεί άμεση βλάβη στόν οικισμό,μεταβάλλοντας τό περίγραμμά του.

Παιδεια

Νεα εμποδια εμφανιζονται για τη λειτουργια γυμνασιων και Λυκειων το Σαββατο, οπως μεταξυ αλλων επιμενει το υπουργειο Παοδειας προκειμενου να αναπληρωθουν οι χαμενες ωρες διδασκαλιας απο την απεργια των καθηγητων.

Οπως επισημαινει στον Αντ-1 και ατον Σταυρο Μονεμβασιωτη ο Μακης Νικοπουλος, μελος της διοικησης της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Συλλογων των υπαλληλων του υπουργειου Παιδειας δεν υπαρχει νομικο πλαισιο για την προσελευση των επιστατων που ανοιγουν τα σχολεια,το Σαββατο.

Οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας εξαλλου,απειλουν με απεργια στις γενικες εξετασεις,αν δεν τους καταβληθει το σχετικο επιδομα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Με την κατηγορια της αποπειρας καταχρησης εξουσιας κατα την διαρκεια της θητειας του στην Πατρα, προκειται να παραπεμφθει στην δικαιοσυνη ο αντιεισαγγελεας Εφετων Δημητρης Χριστόπουλος.

Σε βάρος του εκκρεμεί και άλλη ερευνα,που αφορα στην κατασκευη της βιλας του στην Πατρα,αξιας 150 εκατομμυριων,που δεν δικαιολογειται απο το δικο του εισόδημα ή της συζυγου του.

Θανασης

Ελευθερα πλεον θα μπορει να παιζεται σε καφενεια και λεσχες το παιχνιδι Θανασης, μετα απο αποφαση του υπουργου δημοσιας ταξης που εξαιρει το παιχνιδι απο το νομο περι παιγνιων.

ΘΗΤΕΙΑ

Σε τέσσερεις βασικές αλλαγες για την στρατιωτική θητεία συμφώνησαν χθες ο υπουργός Αμυνας και οι βουλευτες του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας.

Συμφωνα με αυτες,οι φοιτητες θα υπηρετούν λιγότερο εαν δεν κάνουν χρήση της αναβολής τους,δεν θα φυλακίζονται οι αντιρρησίες συνείδησης,οι εθελοντες θα έχουν πρόσθετα μόρια για επαγγελματική αποκατάσταση και οι ανυπότακτοι θα μπορούν να εξαγοράζουν τη θητεία τους προς 120 χιλιάδες το μήνα.

Φάξ

Μαθητές-δημοσιογράφοι και διευρωπαϊκή μαθητική εφημερίδα, που εκδίδεται με την σύγχρονη τεχνολογία.

Η εφημερίδα ονομάζεται "FAX" και χθες,στο Αρσάκειο η ελληνική ομάδα ετοιμασε και εξέδωσε το εκατοστό εικοστό τέταρτο τεύχος με κείμενα μαθητών και απο τη χώρα μας,το Βέλγιο,τη Γαλλια,την Ελβετία,την Ιταλια,την Πορτογαλλία και τη Ρωσια.

Φυσικά η εφημερίδα θα διανεμηθεί σε όλες αυτες τις χώρες.

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα καταστήσει σαφές στον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι" θα συνεχιστεί η κατασκευή του εβραϊκού οικισμού στην περιοχή Χαρ Χομά της ανατολικής Ιερουσαλήμ",δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του ,μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο Νετανιάχου προκειται να μεταβεί στην Ουασιγκτον οπου θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλίντον για την κατάσταση στην Μέση Ανατολη.

Τουφέκια και ημιαυτόματα πιστόλια, που ανήκαν στο αιρετικό τάγμα της "Ουράνιας Πύλης", ανακαλύφθηκαν σε αποθήκη του Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου της τοπικής αστυνομίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν είχε σήμερα το πρωί έκτακτη συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον λευκορώσο ομόλογό του,Αλεξάντερ Λουκασένκο ,λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 2 April 1997 - 9:03:19 UTC