Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στις 14 Απριλίου θα αναπτυχθεί η πολυεθνική δυναμη στην Αλβανία με επικεφαλής τον στρατηγό Λουτσιάνο Φορλάνι, οπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ίδια συνεντευξη ο Θόδωρος Παγκαλος παίρνει και παλι αποστασεις από την τακτικη της κυβερνησης στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι η διαφορα για το ονομα ειναι δευτερευουσας σημασιας συγκριτικα με την αναγκαιοτητα διασφαλισης της σταθεροτητας στην περιοχη.

    Αγνωστος οδηγος παρεσυρε και σκοτωσε με το αυτοκίνητό του τα ξημερωματα στην οδο Αχαρνων,τον 59 χρονο Ιωάννη Βασιλάκη και τον εγκατελειψε αβοηθητο.

    Φοβοι για διοχετευση φονικης ηρωινης στα στεκια των τοξικομανων,μετα τον θανατο τεσσαρων νεαρων τις τελευταιες ημερες.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Στις 14 Απριλίου θα αναπτυχθεί η πολυεθνική δυναμη στην Αλβανία με επικεφαλής τον στρατηγό Λουτσιάνο Φορλάνι, οπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ με αποχωρηση απειλουν 20 βουλευτες του Δημοκρατικου κομματος του Σαλι Μπερισα ,αν δεν συγκληθει εκτακτως το Εθνικο Συμβουλιο για να δοθουν εξηγησεις για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Εξάλλου με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων προτείνει την παράταση επί εξάμηνο της παρουσιας της πολυεθνικής δύναμης του οργανισμού στη χώρα του, λόγω της έντασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στην Αλβανία.

Από τη θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημείωσε τον κίνδυνο γενικευμένης κρίσης στα Βαλκάνια αν δεν ληφθούν υπόψην οι ιδιαιτερότητες των χωρών της περιοχής.

Ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε και με τον Φάτος Νάνο , ο οποίος αποδέχθηκε προταση απο την ομάδα του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος να επισκεφθεί το Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη συγκρότηση Διακομματικής επιτροπής, η οποία θα επικεφθεί την Αλβανία, ζητησε με επιστολή του προς τον προεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλής.

Την επεκταση του προγραμματος μεθαδόνης και τον διαχωρισμό μεταξύ των χρηστών μαλακών και σκληρών ναρκωτικών προτεινε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο αναπληρωτης υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τους προσφατους θανατους πεντε νεαρων απο χρηση ηρωινης.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Στην ίδια συνεντευξη ο Θόδωρος Παγκαλος παίρνει και παλι αποστασεις από την τακτικη της κυβερνησης στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι η διαφορα για το ονομα ειναι δευτερευουσας σημασιας συγκριτικα με την αναγκαιοτητα διασφαλισης της σταθεροτητας στην περιοχη.

Για τις σχεσεις Αθηνων - Αγκυρας ο ελληνας υπουργός εξωτερικων υπερασπισθηκε τον ευρωπαικο προσανατολισμο της Τουρκιας και τονισε οτι η εναντιωση της χωρας μας στην προωθηση των σχεσεων της Τουρκιας με την ευρωπαικη ενωση δεν εχει σχεση με θρησκευτικους λογους,αλλα με την πολιτικη απειλων και παραβιασεων των κανονων του διεθνους δικαιου που ακολουθει εναντι της Ελλαδας.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Σε εξελιξη η συσκεψη στο δημαρχειο Παλληνης,υπο τον νομαρχη Ανατολικης Αττικης Δημητριο Φράγκο,με θεμα τα αυθαιρετα της περιοχης.

Ηδη απο τον δημο Παλληνης εχει αποφασισθει ο καθαρισμος των ρεματων της περιοχης,αλλά οχι οι κατεδαφισεις τυχον αυθαιρετων κτισματων που βρισκονται κατα μηκος των ρεματων.

Εν τω μεταξυ περισσότερα από 13 000 αυθαίρετα σε 20 νομούς της χώρας αναμενεται να κατεδαφιστουν καθως οι νομάρχες φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης.

Κατόπιν εορτής το διοικητικό εφετείο αποφάσισε την αναστολή των κατεδαφίσεων στην Κάτω Αχαγιά με το σκεπτικο οτι θα πρεπει προηγουμένως να έχει εκδικαστεί η προσφυγή των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων στο συμβούλιο της επικρατείας.

ΣΕΙΣΜΟΣ

- Ασθενεις σεισμικες δονησεις μεγεθους κατω απο 4 Ριχτερ σημειωθηκαν πριν λιγο στην περιοχη της Πατρας.

ΟΔΗΓΟΣ

Αγνωστος οδηγος παρεσυρε και σκοτωσε με το αυτοκίνητό του τα ξημερωματα στην οδο Αχαρνων,τον 59 χρονο Ιωάννη Βασιλάκη και τον εγκατελειψε αβοηθητο.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Διπλασιάζεται η υπερωριακή αποζημίωση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος από τις ημέρες της απεργίας, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας.

ΜΗΤΕΡΑ

Προφυλακισμενη εμεινε για 14 μηνες η Ιουλια Καριόρη απο την Γαστουνη που ειχε κατηγορηθει τον Μαρτιο του 94 οτι επνιξε το παιδι της ενω επροκειτο για ατυχημα, οπως αποκαλυψε η Απογευματινη.

Το κακουργιοδικειο Ζακυνθου αθωωσε παμψηφει την κατηγορουμενη.

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ

Η συμπεριφορα της φλογας στο διαστημα και κυριως η ταχυτητα με την οποια εξαπλωνεται μια πυρκαγια σε συνθηκες ελλειψης βαρυτητας,ειναι η βασικη αποστολη του διαστημικου λεωφορειου Κολουμπια που εκτοξευθηκε χθες το βραδυ απο το ακρωτηριο Καναβεραλ.

Το επταμελες πληρωμα του Κολουμπια προκειται να αναψει 200 φωτιες σε ειδικα διαμορφωμενο χώρο εντος του διαστημικου λεωφορειου.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Την επεκταση του προγραμματος μεθαδόνης και τον διαχωρισμό μεταξύ των χρηστών μαλακών και σκληρών ναρκωτικών προτεινε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο αναπληρωτης υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τους προσφατους θανατους πεντε νεαρων απο χρηση ηρωινης.

ΟΣΕ

- Χωρίς τραινα του ΟΣΕ τη Δευτέρα λόγω των στάσεων εργασίας που έχει εξαγείλει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

- Σε μειωση των επιτοκιων ταμιευτηρίου κατά μισή μονάδα και των επιτοκιων χορηγήσεων κατά μία μονάδα προχωρησε η Εθνική τράπεζα μετά και τη νέα πτώση του πληθωρισμού που για το Μάρτιο άγγιξε το 6%.

Αυξησεις με πλαφον 7% προτινει για τους εργαζομενους στις ΔΕΚΟ η κυβερνηση.

Ο αναπληρωτης προεδρος της ΓΣΕΕ Γιαννης Μανωλης μιλωντας στην Σαββατιατικη Εκδοση και τον Γιωργο Αυτια, δηλωσε οτι οι εργαζομενοι θα αντιδρασουν σε οσα σχεδιαζει η κυβερνηση για τους μισθους.Η κυβερνηση, τονισε,παρεμβαινει, με συνεπεια οι εργαζομενοι να χανουν 5% απο το εισοδημα τους.

ΚΛΟΠΕΣ

Αυξηθηκαν κατα περιπου 60% οι κλοπες στην περιοχη της πρωτευουσας το 1996, συμφωνα με στοιχεια της αστυνομιας.

Κύρια αίτια θεωρουνται η οικονομικη κριση και το εισαγομενο εγκλημα,ενω αξιοσημειωτη ειναι η αυξηση σκηνοθετημενων κλοπών με στοχο την διεκδικηση αποζημιωσεων απο τις ασφαλιστικες εταιρειες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Στα τελη της ερχομενης εβδομαδας μπαινει σε εφαρμογη ο περιφημος κοινωνικος διαλογος οι οροι του οποιου και η ημερομηνια έναρξής του θα καθοριστουν σε κοινη συνεδριαση 11μελους επιτροπης κομματος και κυβερνησης.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Με δυο διαφορετικες συγκεντρωσεις της ΓΣΕΕ, αναμενεται για φετος ο εορτασμος της εργατικης πρωτομαγιας μετα τις διαφωνιες της ΕΣΑΚ,της παραταξης που προσκειται στο ΚΚΕ,με τις άλλες παραταξεις της συνομοσπονδιας.

Οι διαφορές αφορουν στο διεκδικητικο πλαισιο και την ερχομενη Τριτη η ολομελεια της ΓΣΕΕ θα προσπαθησει να αποτρεψει το ενδεχομενο των δυο διαφορετικων συγκεντρωσεων.

ΔΙΕΘΝΗ

Με επιτυχία συνεχίζεται η αποστολή των 7 αστροναυτών του διαστημόπλοιο Κολούμπια .Το Κολούμπια πραγματοποιεί αποστολή στο διάστημα η οποία θα διάρκεσει 16 ημέρες.

Οι αστροναύτες εργάζονται σε δύο βάρδιες καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου και θα πραγματοποιήσουν συνολικά 33 σημαντικά πειράματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσπάθεια ελέγχου φωτιάς για να μελετήσουν πώς συμπεριφέρονται οι φλόγες όταν η βαρύτυτα είναι μηδενική.

- Την ανησυχία της ότι η ανέγερση νέων ισραηλινών οικισμών εμποδίζει τις προσπάθειες αναθέρμανσης του διαλόγου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή εξέφρασε χθές η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον,ενω χθές πρότεινε να γίνει συνάντηση κορυφής με τον Αραφάτ και τον Κλίντον, κατα το πρότυπο της συνάντησης του Κάμπ Ντέιβιντ, για να γίνει η επεξεργασία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα υποστηρίξει τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία.

Ο ηγέτης του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Αλπαρσλάν Τουρκές πέθανε χθές στο ιατρικό κέντρο του Βαιντιρίου στην Αγκυρα όπου είχε διακομισθεί μετα απο οξύ καρδιακό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος του.

Οι ηγέτες των σντίπαλων Κουρδικών παρατάξεων συμφώνησαν να επαναλάβουν τις μεταξύ τους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε λίγες εβδομάδες στην Αγκυρα, όπως ανακοίνωσε χθές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν με οβίδες χθες περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα , όπου υπήρχαν θέσεις των ανταρτών της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεσμπολά, ανακοίνωσαν κύκλοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν χθές όταν ένα αστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό στη νότια Ονδούρα.

Ο " Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός" (IRA) ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί χθες σε αυτοκινητόδρομους της κεντρικής Αγγλίας, εξ αιτίας των οποίων προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος.

ΚΑΙΚΟ

Βροχες και καταιγιδες σημερα σε ολοκληρη τη χωρα ενω στην Καταρα χιονιζει και η κινηση των αυτοκινητων διεξαγεται μονον με αντιοπλισθητικες αλυσιδες.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Saturday, 5 April 1997 - 13:03:12 UTC