Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Εαν υπαρξει στρατιωτικη ενεργεια στο Αιγαιο οι Ηνωμενες Πολιτειες θα περεμβουν για να σταματησει οποιοδηποτε επισοδειο δηλωνει ο αμερικανος πρεσβευτης στην Αθηνα Τομας Ναιλς σε συνεντευξη του στο ΒΗΜΑ.

    Δυο ατομα συνεληφθησαν στους Κομνιναδες Καστοριας την ωρα που μετεφεραν τρια Καλασνικοφ απο την Αλβανια.

    Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι σχετικά με την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, δήλωσε ο νέος γενικος αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ Κιέραν Πρέντεργκαστ, συμμμετέχοντας σε συζήτηση για το Κυπριακό που οργάνωσαν οι Ελληνες Φοιτητές της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης.

    Θα μεταβει και παλι στη Σκοδρα τις προσεχεις ημερες ο αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο οπως δηλωσε σημερα, μια ημερα μετα το επεισοδιο κατα το οποιο ενοπλοι τον εμποδισαν να επισκεφθει την πολη.


ΝΑΙΛΣ

Την προθεση των Ηνωμενων Πολιτειων να παρεμβουν στην περιπτωση που υπαρξει στρατιωτικη ενεργεια στο Αιγαιο εξεφρασε ο αμερικανος πρεσβευτης στην Αθηνα Τομας Ναιλς σε συνεντευξη του στο ΒΗΜΑ.

Ο κ.Ναιλς εκφραζει συγκρατημενη αισιοδοξια για προοδο των ελληνοτουρκικων σχεσεων ενώ για το Κυπριακό, εκτιμά ότι οι απευθειας συνομιλιες Κληριδη- Ντενκτας θα αρχισουν εως την πρωτη Ιουνιου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νάιλς για παρέμβαση των ΗΠΑ στο Αιγαίο, ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης δηλωσε οτι δεν προκειται για κατι καινουργιο ομως του προκαλεσε εντυπωση το γεγονος πως ο κ.Ναιλς, δεν φαινεται να θεωρει οτι υπαρχει προοπτικη θετικης πρωτοβουλιας για το Κυπριακο.

Κατά τη διάρκεια της Συνοδου των προεδρων των Μεσογειακων Κοινοβουλιων που διεξαγεται στην Αθηνα, ο προεδρος της τουρκικης Εθνοσυνελευσης Μπουσταφα Καλεμλι δηλωσε οτι η Τουρκια ακολουθει πολιτικη ειρηνης στην περιοχη και ειναι ετοιμη για εναν επικοδομητικο διαλογο.

Ο προεδρος της Κυπριακης Βουλης Σπυρος Κυπριανου δηλωσε οτι οι ΗΠΑ μαζι με την Ευρωπαικη Ενωση πρεπει να ασκησουν την επιρροη τους στην Τουρκια για να εγκαταλειψει την επιθετικη πολιτικη της.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι σχετικά με την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, δήλωσε ο νέος γενικος αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ Κιέραν Πρέντεργκαστ, συμμμετέχοντας σε συζήτηση για το Κυπριακό που οργάνωσαν οι Ελληνες Φοιτητές της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Πρέντεργκαστ επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Κύπρο εμφανίζει σημάδια αστάθειας ενώ από την άλλη πλέυρά είναι έκδηλη η διάθεση της διεθνούς κοινότητας, της Ε.Ε, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να βοηθήσουν ενεργά στην άμεεση εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισε ότι στόχος των προσπαθειών του Κόφι Ανάν είναι να έρθουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε απ' ευθείας συνομιλίες μέσα στο 1997 και προσθεσε ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με δύο, ίσες πολιτικά ενότητες.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Κύπριος πρέσβης Ανδρος Νικολαίδης, τόνισε ότι η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη αποστρατικοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, και εγκατάστασης πολυεθνικής δύναμης στο νησί, καθώς και η ενταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, θα είναι δύο θετικές προοπτικες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ακόμη τις προτάσεις αυτές.

ΚΑΛΑΖΝΙΚΩΦ

Δυο ατομα συνεληφθησαν στους Κομνιναδες Καστοριας την ωρα που μετεφεραν τρια Καλασνικοφ απο την Αλβανια.

Προκειτια για τους Χρηστο Μακριδη 34 ετων σταθμαρχη ΚΤΕΛ απο τη Θεσσαλονικη και Βασιλη Γκοτση 64 ετων γεωργο απο την Καστορια στην κατοχη των οποιων βρεθηκαν επισης 667 συνολικα φυσιγγια και δυο χειροβομβιδες τυπου Μιλς.

Αναζητειται ο συνεργος τους , αγνωστων μεχρι στιγμης στοιχειων.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Θα μεταβει και παλι στη Σκοδρα τις προσεχεις ημερες ο αλβανος πρωθυπουργος Μπασκιμ Φινο οπως δηλωσε σημερα, μια ημερα μετα το επεισοδιο κατα το οποιο ενοπλοι τον εμποδισαν να επισκεφθει την πολη.

Για το επεισοδιο ο αρχηγος της τοπικης αστυνομιας δηλωσε οτι οφειλεται σε καθαρα πολιτικους λογους ενω αφησε αιχμες και κατα του υπουργου Δημοσιας Ταξης λεγοντας οτι τον ειδοποιησε μιση ωρα πριν την επισκεψη και δεν ζητησε ενισχυμενα μετρα ασφαλειας.

Ο Φινο ανεβαλε εντωμεταξυ την προγραμματισμενη συναντηση του με τον Ιταλο πρωθυπουργο Ρομνο Προντι στην Αυλωνα θελοντας οπως ειπε να δειξει οτι ειναι πρωθυπουργος ολοκληρης της Αλβανιας και επικεφαλης μιας κυβερνησης εθνικης συμφιλιωσης.

Ο γενικος Γραμματεας του Συμβουλιου της Ευρωπης Ντανιελ Ταρσίς καλεσε σημερα απο τα Σκοπια τις χωρες που γειτονευουν με την Αλβανια να βοηθησουν στην αποκατασταση της ειρηνης στη χωρα αυτη.

Η κατάσταση στην Αλβανία πρόκειται να συζητηθεί σε λίγη ώρα στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Νορντβέϊκ της Ολλανδίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου που εκπροσωπεί τη χώρα μας, πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φασίνο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Δεν υπαρχει προβλημα ασφαλειας των πτησεων στη χωρα μας διαβεβαιωνουν κατηγορηματικα η Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας και ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης και χαρακτηριζουν ανευθυνο και ψευδες σημερινο δημοσιευμα οτι σε 20 απο τα αεροδρομια της χωρας μεταξυ των οποιων του Ελληνικου και της Θεσσαλονικης οι πτησεις γινονται στα τυφλα.

Σε ανακοινωσεις του υπουργου και της Υπηρεσιας Πολιτκης Αεροποριας τονιζεται οτι κανενας διεθνης Οργανισμος δεν εχει εγγραψει τη χωρα μας σε μαυρη λιστα οπως αναφερεατι στο δημοσιευμα και θετουν το ερωτημα γιατι ανακινειται τετοιο θεμα την ωρα που αρχιζει η τουριστικη περιοδος.

Αξίζει να ησμειώσουμε οτι σημερα η Ολυμπιακή Αεροπορία γιορτάζει τα τεσσαρακοστά της γενέθλια.

ΚΡΗΤΗ

Οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν την καλύτερη υγεία απο όλους τους Ευρωπαίους και αυτό χάρη στη μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου, σύμφωνα με ευρωπαίους ερευνητές τους οποίους επικαλούνται σε σημερινό τους άρθρο οι Σάντει Τάιμς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στην Κρήτη παρουσιάζονται τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και παχυσαρκίας της ευρωπαικής ηπείρου.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι το γεγονός οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου και στα βότανα του βουνού που χρησιμοποιούνται στην κρητική κουζίνα.

Οι ευρωπαίοι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι οι Κρητικοί καταναλώνουν τρείς φορές περισσότερο ελαιόλαδο απο ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Απρόσμενο δώρο για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

Μεσα στον Απριλιο θα μοιραστουν αναδρομικα περιπου 70 δισεκατομμυρια δραχμες καθώς η κυβερνηση καταθετει νομοσχεδιο συμφωνα με το οποιο οι αυξησεις στις συνταξεις του Δημοσιου θα καθοριζονται με βαση το ενιαιο μισθολογιο και όχι βασει της εισοδηματικης πολιτικης.

Την Πεμπτη, μια ημερα μετα την επισκεψη του πρωθυπουργου στο Υπουργειο Εργασιας, θα συνεδριασει η ενδεκαμελης επιτροπη απο κυβερνηση και κομμα για να προσδιορισει τους ορους , τις προυποθεσεις και την ημερομηνια εναρξης του Κοινωνικου Διαλογου.

Σημερα ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου δηλωνει σε συνεντευξη του στην Απογευματινη, ότι προέχει το θέμα της συνεργασιας ομοειδών ταμείων και προαναγγέλλει την συγχώνευση του ταμείου Μετάλλου με το ΙΚΑ.

Ο κύριος Παπαιωάννου επαναλαμβανει ότι δεν αντιμετωπίζει θέμα αυξήσεως των εισφορών για τον κυριο ασφαλιστικο φορεα, οπως το ΙΚΑ.

Ο Υπουργος Εθνικης Οικονομιας δηλωνει στην Ελευθεροτυπια, οτι ολα τα θεματα του κοινωνικου διαλογου ειναι ανοιχτα και προβλεπει πληθωρισμο 4,5% στο τελος του ετους.

ΜΟΛΟΤΩΦ

Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθούν αύριο, οι έξι νεαροί που συνελλήφθησαν το μεσημέρι στα Εξάρχεια, στη διασταυρωση των οδων Ζωοδοχου Πηγης και Τσιμισκη εχοντας στην κατοχη τους 3 βομβες μολοτωφ.

Πρόκειται για τους Δημοσθενη Βασση 19 ετών φοιτητη νομικης, Αλεξανδρο Γιωτακη 23 ετών οδοντοτεχνιτη, Αθανασιο Φραντεσκακη 18 ετών μαθητη λυκειου, Μιχαλη Ταλφανιδη 18 τυπογραφο, Νικο Θεοδωροπουλο 22 ετών ταπετσερη, και Πετρο Κρεάτσουλα 19 ετών, αεργο.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Αλλος ένας νέος άνθρωπος - ο 7ος κατά σειρά-ήρθε να προστεθεί σήμερα στο μακρύ κατάλογο των νεκρών από ναρκωτικά.

Ο 22χρονος Βασίλης Μπεντίλας αφησε την τελευταία του πνοή στη διασταύρωση των οδών Δελφών και Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, διπλα στα γήπεδα του μπάσκετ.

Οι αρμοδιοι προσπαθουν να εντοπισουν τις αιτιες των αλλεπαλληλων θανατων . Ομως το γεγονος θεωρετιαι συμπτωματικο καθως οι αιτιες σε καθε περιπτωση ειναι διαφορετικες.

Οπως ανεφερε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ ο Υφυπουργος Υγειας Μανωλης Σκουλακης οι αιτιες μπορει να ειναι η υπερβολικη δοση , ή η νοθμευνη ηρωινη , ή η παραλληλη ληωη ηρωινωης και ψυχοτροπων φαρμακων.

Την Τεταρτη ο κ. Σκουλακης θα παρουσιασει τα μετρα που εχει παρει το υπουργειο και ο ΟΚΑΝΑ για την αντιμετωπιση του προβληματος των ναρκωτικων.

ΦΙΛΑΘΛΟΙ

Επίθεση με μολώτοφ, δέχθηκε στις έξι και τέταρτο το απόγευμα στην πλατεία Καραισκάκη, λεωφορείο με φίλαθλους του Παναθηναικού.

Οι φίλαθλοι πρόλαβαν και κατέβηκαν από το λεωφορείο το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Η φωτιά σβήστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Sunday, 6 April 1997 - 19:03:16 UTC