Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Οξυτατη επιθεση απο τον ελληνα επιτροπο στην Ευρωπαικη Ενωση Χρηστο Παπουτση κατα της Ιταλιας για την εμμονη της να μην τοποθετηθει η ελληνικη στρατιωτικη δυμανη στα Τιρανα και το Νοτο.

    Συμφωνει κατ'αρχήν η Τουρκια στην πρόταση Πάγκαλου για συγκρότηση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων,που θα επεξεργαστεί θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του συνολικού νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

    - * Σημαντικος περιορισμος σε υπερωρίες και "εξτρά" αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων...

    Στη Λερο, τραγικη ηταν η καταληξη φωτιας που ξεσπασε στη μια και μιση τη νυχτα, σε ιστιοπλοικο σκαφος στο Λακι.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Οξυτατη επιθεση απο τον ελληνα επιτροπο στην Ευρωπαικη Ενωση Χρηστο Παπουτση κατα της Ιταλιας για την εμμονη της να μην τοποθετηθει η ελληνικη στρατιωτικη δυμανη στα Τιρανα και το Νοτο.

Ο κ.Παπουτσης μετα την συναντηση που ειχε με τον προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστα Καραμανλη δηλωσε οτι η κριση στην Αλβανια ειναι πολυ επικινδυνη και δεν προσφερεται για ανταγωνισμους αλλα η Ιταλια προσπαθει να παιξει ενα τετοιο ρολο.

Η σταση της ελληνικής κυβέρνησης είπε ο κ. Παπουτσής είναι παρα πολύ υπεύθυνη και οι όποιες παρεμβάσεις της Κοινότητας πρέπει να γίνουν μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα.

Το θεμα αυτο θα συζητηθει σημερα στη Ρωμη ενω ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, θα αποφασίσει την Τετάρτη για τη μορφή που θα έχει η ελληνική δύναμη στην Αλβανία.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διαβεβαιώνει ότι μπορεί να αποσταλεί ακόμη και δύναμη εθελοντών, καθώς έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 700 ανδρών, ενώ σε ετοιμότητα είναι και τάγματα του Πεζικού.

Εν τω μεταξυ συνεχιζεται η δραση των ενοπλων συμμοριων και συμφωνα με την καταγραφη που εχει κανει η ελληνικη πρεσβεια στα Τιρανα μια στις 5 ελληνικες εοπιχειρησσεις που δραστηριοποιουνται στην Αλβανια εχει καταστραφει απο τις λεηλασιες.

Μεχρι στιγμης εχουν μετρηθει οι ζημιες σε εξηντα απο τις 250 συνολικα επιχειρησεις που λειτουργουν στην Αλβανια οι οποιες υπολογιζονται απο 20 εως 400 εκατομμυρια δραχμες για την καθε μια.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ

Συμφωνει κατ'αρχήν η Τουρκια στην πρόταση Πάγκαλου για συγκρότηση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων,που θα επεξεργαστεί θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του συνολικού νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

Αυτό προκύπτει απο τις δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν,στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ.Ο τουρκος αξιωματουχος αναφέρει ότι η Αγκυρα επεξεργάζεται την πρόταση της Αθήνας και ήρθε ήδη σε επαφή με την ελληνικη πλευρά για διευκρινησεις.

ΥΠΕΡΩΡΙΙΕΣ

- * Σημαντικος περιορισμος σε υπερωρίες και "εξτρά" αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων...

Ηδη ο υφυπουργος Οικονομικων Νίκος Χριστοδουλάκης εχει στειλε κατεπείγουσα σχετικη εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Η αρχή γίνεται με όσους υπηρετούν στα γραφεία των υπουργών, υφυπουργών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων για τους οποίους ορίζεται πλαφόν υπερωριών 90 ωρωντο μήνα.

Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες το πλαφόν καθορίζεται με βάσει του αριθμου προσωπικού και των υπηρεσιακων αναγκων.

Κόβονται,επίσης,οι "εξτρά" αμοιβές για συμμετοχή σε συμβούλια,επιτροπές, κλπ, όταν γίνονται εντος του κανονικου ωραριου των υπαλληλων.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

- Απο σημερα ισχυουν τα μειωμενα επιτοκια.

Ωστοσο το ανοιγμα αναμεσα στα επιτοκια καταθεσεων και παραμενει ιδιαιτερα μεγαλο.

Το επιτοκιο Ταμιευτηριου της Εθνικης Τραπεζας πεφτει απο σημερα στο 9%, το οποιο μετα την αφαιρεση του φορου,φθανει 7,65%.

Μειωσεις, οχι ομως αναλογες,γινονται και στα επιτοκια των καταναλωτικων δανειων, τα οποια κυμαινονται απο 20 εως 23%. Γυρω στο 15% διατηρουνται και τα επιτοκια χορηγησεων δανειων στις μικρομεσαιες επιχειρησεις.

ΟΣΕ

Για μιση ωρα ακομη δε θα κινουνται τα τρένα του ΟΣΕ, λόγω στάσεως εργασίας των μηχανοδιγων.

Θα ακολουθησει δευτερη σταση απο τις 10 το βραδυ εως τη μια μετα τα μεσανυχτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας σήμερα θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες κάλυψης κοινωνικών αναγκών, δηλαδη ενα τρενο για καθε κατευθυνση.

Οσοι εχουν προγραμματισει να ταξιδεψουν θα πρεπει πρωτα να επικοινωνουν με τα εκδοτηρια εισιτηριων του ΟΣΕ.

ΛΕΡΟΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Στη Λερο, τραγικη ηταν η καταληξη φωτιας που ξεσπασε στη μια και μιση τη νυχτα, σε ιστιοπλοικο σκαφος στο Λακι.

Απο τις αναθυμιασεις της φωτιας πεθανε η Γερμανιδα Σαμπίνε Τράσκε, 42 ετων, που διεμενε στο σκαφος και ηταν εγκυος στον ενατο μηνα σε διδυμα. Οι γιατροι δεν μπορεσαν να σωσουν,παρα τις προσπαθειες, ουτε τα δυο εμβρυα.

Η αστυνομια συνεχιζει τις ερευνες της για τα αιτια της φωτιας.Πιαθανολογειται παντως οτι αυτη οφειλονταν σε τσιγαρο ή σε αρωματικα κεριά. Οι λιμενικοι εχουν τοποθετησει πλωτο φραγμα στο λιμανι για να εμποδισουν τυχον ρυπανση, καθως το ιστιοπλοικο τελικως βυθιστηκε.

Ο Ιταλος σύντροφος τής ατυχης γυναικας και ιδιοκτητης του ιστιοπλοϊκού,δεν επαθε τιποτε ,γιατι κοιμοταν σε διπλανο σκαφος οπου και εργαζόταν ως καπετανιος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κινητικοτητα στη κυβερνηση εν οψει του κοινωνικου διαλογου...

Το απογευμα, στο Υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, θα γινει συσκεψη, για την προετοιμασια των θεματων που θα συζητηθουν την Τεταρτη κατα την επισκεψη του Πρωθυπουργου στο υπουργειο Εργασιας, αλλα και για να προετοιμαστει η συνεδριαση της μικτής επιτροπής κυβέρνησης και κόμματος,υπο τον Κώστα Σημίτη,την Πεμπτη.

Στη συνεδριαση θα προσδιοριστουν οι οροι , οι προυποθεσεις και η ημερομηνια εναρξης του κοινωνικου διαλογου.

Για το ασφαλιστικό,ο υπουργός Εργασίας Μιλτιαδης Παπαιωαννου εχει δηλωσει ότι δεν θα αλλαξουν τα ορια συνταξιοδοτησης και οτι προέχει το θέμα της συνεργασιας ομοειδών ταμείων.Αυριο το πρωι ο υπουργος θα συναντηθει με τον πρωθυπουργο στο Μεγαρο Μαξιμου.

Σε εξελιξη ειναι εντωμεταξυ αυτη την ωρα η εβδομη κατα σειρα συναντηση της ΟΤΟΕ με την Ενωση Ελληνικων Τραπεζων για τη νεα συλλογικη συμβαση.

Και αν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα της ΟΤΟΕ, η Εκτελεστικη της Επιτροπη εχει εξουσιοδοτηθει να προχωρησει σε κινητοποιησεις.

Εν τω μεταξύ,200 χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα μοιραστουν περίπου 70 δισεκατομμύρια δραχμές,με νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο,οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.

Εξαλλου,συμφωνα με τα Προεδρικα Διαταγματα που δημοσιευθηκαν στην εφημεριδα της κυβερνησης, επιδοτειται με 23 δισεκατομμυρια δραχμες η δημιουργια 40.000 θεσεων εργασιας στον ιδιωτικο τομεα.

ΜΠΟΙΝΓΚ

Παρολιγον δυστυχημα στο αεροδρομιο του Ελληνικου , με αεροσκαφος της Ολυμπιακης απο προβλημα στο ουραιο πηδαλιο.

Στις 10 παρα 10 το αεροσκαφος, ενα Μποιγκ 737, που θα εκτελουσε την πτηση 145 Αθηνα -Στρασβουργο- Βρυξελλες, ενω τροχοδρομουσε για να απογειωθει, ξεφυγε για λιγο απο το διαδρομο και ο πιλοτος εκανε στροφη για να αποφυγει παν ενδεχομενο. Η αρχικη εκτιμηση ηταν οτι ειχε σκασει λαστιχο.

Ευτυχως δεν τραυματιστηκε κανεις απο τους 150 επιβατες, μεταξυ των οποιων ησαν και οι Ευρωβουλευτες κυριοι Ρουμπατης, Αυγερινος, Ευφραιμιδης , Αναστασοπουλος και οι κυριες Κοκκόλα και Λαμπρακη. Και στις 12 παρα 10 οι επιβατες αναχωρησαν με αλλο αεροσκαφος για τον προορισμο τους.

Να σημειωθει οτι συμφωνα και με τις εκτιμησεις των υπευθυνων της ΥΠΑ, αν και και η βλαβη σημειωθηκε σε μποινγκ 737 ,ουδεμια σχεση εχει με το συστημα πλοηγησης για το οποιο εχει κατηγορηθει στο παρελθον η κατασκευαστρια εταιρεια απο την Υπηρεσια Ασφαλειας των αερομεταφορων.

ΠΕΡΑΜΑ

Στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων της περιοχής του Περάματος, στρέφεται άμεσα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε το μεσημέρι η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, που επισκέφτηκε τη Ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, μετά από σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο του Περάματος με την συμμετοχή καί των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη, εξήγγειλε πακέτο μέτρων στα οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα δίνονται οι άδειες στα Ναυπηγεία, τη δανειοδότηση μέσω τραπεζών, ώστε τα Ναυπηγεία να αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά καί τη θεσμοθέτηση οργάνου που θα πρωωθήσει το μάρκετινγκ της Ναυπηγο- επισκευαστικής ζώνης στο εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία από την πλευρά τους επισήμαναν ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν λύνονται με ευχολόγια.

ΠΑΓΚ. ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

- *Παγκόσμια ημέρα Υγείας σήμερα και ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων,αλλα και πρωτοεμφανιζομενων μολυσματικών ασθενειών που έχουν θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Μεταξυ αλλων η οργάνωση στο μήνυμά της υπογραμιζει οτι η αλογιστη χρήση των αντιβιοτικών δυσχεραίνει την αντιμετώπιση πολλών λοιμωδών νοσημάτων καθως τα μικρόβια και οι ιοι γιντονται περισσότερο ανθεκτικοι.

ΜΟΛΟΤΩΦ

*Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθούν σημερα, οι έξι νεαροί που συνελλήφθησαν χθες το μεσημέρι στα Εξάρχεια, γιατί κατείχαν βομβες μολοτωφ.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Παρολιγον δυστυχημα στο αεροδρομιο του Ελληνικου , με αεροσκαφος της Ολυμπιακης απο προβλημα στο ουραιο πηδαλιο.

Στις 10 παρα 10 το αεροσκαφος, ενα Μποιγκ 737, που θα εκτελουσε την πτηση 145 Αθηνα -Στρασβουργο- Βρυξελλες, ενω τροχοδρομουσε για να απογειωθει, ξεφυγε για λιγο απο το διαδρομο και ο πιλοτος εκανε στροφη για να αποφυγει παν ενδεχομενο. Η αρχικη εκτιμηση ηταν οτι ειχε σκασει λαστιχο.

Ευτυχως δεν τραυματιστηκε κανεις απο τους 150 επιβατες, μεταξυ των οποιων ησαν και οι Ευρωβουλευτες κυριοι Ρουμπατης, Αυγερινος, Ευφραιμιδης , Αναστασοπουλος και οι κυριες Κοκκόλα και Λαμπρακη.

Ηδη στις 12 παρα 10 οι επιβατες αναχωρησαν με αλο αεροσκαφος για τον προορισμο τους.

Να σημειωθει οτι συμφωνα και με τις εκτιμησεις των υπευθυνων της ΥΠΑ, αν και και η βλαβη σημειωθηκε σε μποινγκ 737 ,ουδεμια σχεση εχει με το συστημα πλοηγησης για το οποιο εχει κατηγορηθει στο παρελθον η κατασκευαστρια εταιρεια απο την Υπηρεσια Ασφαλειας των αερομεταφορων.

ΔΙΕΘΝΗ

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Κλίντον-Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή. Ισραηλινός οδηγός ιδιωτικού αυτοκινήτου πυροβόλησε και τραυμάτισε δυο Παλαιστινίους,όταν δέχτηκε επίθεση με πέτρες από ομοεθνείς τους,σε χωριό της Δυτικής Οχθης. Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει κηρύξει "τον πόλεμο κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή.

Δεν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νετσμεττίν Ερμπακαν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών,Νταβίντ Λεβί,που φθανει αύριο για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα.Ο Ερμπακάν αγνόησε σχετικό αίτημα της Ισραηλινής πλευράς.

Με διαφορά 21% προηγείται το Βρετανικο Εργατικο Κόμμα του Συντηρητικού, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Και πέμπτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε Καθολική εκκλησία στη Βόρεια Ιρλανδία,όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Ο ηγέτης των ζαϊρινών ανταρτών,Λοράν Καμπίλα δήλωσε έτοιμος για "απ ευθείας" συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μομπούτου Σέσε Σέκο για τη διευθέτηση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα τους.Οι αντάρτες συνεχίζουν πάντως την προέλασή τους και κατέλαβαν την πόλη Λουμπούμπασι.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 7 April 1997 - 16:03:25 UTC