Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    - Ενας λιμενοφυλακας, μελος του κλιμακιου των ειδικων αποστολων του λιμενικου σωματος στην Κερκυρα,επεσε τα ξημερωματα νερκος κατα το νεο επεισοδιο στη θαλασσια περιοχη Ηγουμενιτσας - Κερκυρας -Αλβανιας.

    Στη Χαγη σημερα ο Υπουργος Εθνικης Αμυνας.

    - Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα μια σημαντική συνάντηση καθώς αυξάνεται η ένταση και είναι έντονη η ατμόσφαιρα κρίσης στην κυβέρνηση συνασπισμού του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

    - Υπο τη σκια των απειλωντης Αγκυρας να μη δεχθει την κοινη θεση των 15, πραγματοποιειται την Τριτη το Συμβουλιο Συνδεσης ΕΕ-Τουρκιας.


ΝΕΚΡΟΣ ΛΙΜΕΝΟ

- Ενας λιμενοφυλακας, μελος του κλιμακιου των ειδικων αποστολων του λιμενικου σωματος στην Κερκυρα,επεσε τα ξημερωματα νερκος κατα το νεο επεισοδιο στη θαλασσια περιοχη Ηγουμενιτσας - Κερκυρας -Αλβανιας.

Προκειται για το Μαρινο Ζαπάτη, 22 ετων, που τραυματιστηκε θανασιμα απο ανταλλαγη πυροβολισμων περιπολου του Λιμενικου με αγνωστους,που επεβαιναν σε ταχυπλοο στα ανοιχτα της θεσπρωτιας στην περιοχη Ορμου Παχανιας.

Στο ταχυπλοο επεβαιναν πιθανοτατα Αλβανοι- οπως αναφερει το Υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας.

Το επεισοδιο συνεβη μετα τις δυο τα ξημερωματα οταν σκαφος του Λιμενικου με πληρωμα τεσσαρων ανδρων περιπολωντας στην περιοχη εντοπισε φουσκωτο ταχυπλοο να κινειται υποπτα προς τις ακτες.

Οι άνδρες του λιμενικού ειδοποιησαν το άγνωστο σκάφος να σταματήσει ώστε να κάνουν ελεγχο. Αυτό όμως, αναπτυσσοντας ταχυτητα, διεφυγε προς την Αλβανια, ριχνοντας καταιγιστικά πυρά με πολυβόλα όπλα κατά του περιπολικού σκάφους του λιμενικού, οι άνδρες του οποίου τα ανταπεδωσαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν τραυματισθει και καποιοι απο τους 5 ή 6 που επεβαιναν στο αγνωστο σκάφος.

Η κηδεία του λιμενοφύλακα θα γίνει αυριο στις πεντε το απογευμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεγανίσι Λευκάδας.

ΤΣΟΧ ΧΑΓΗ

Στη Χαγη σημερα ο Υπουργος Εθνικης Αμυνας.

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος θα μετασχει στη Συνοδο των Ηγετων των Ευρωπαικων Σοσιαλιστικων Κομματων.

Αντικειμενο της Συνοδου η Διακυβερνητικη Διασκεψη ενοψει και του Συμβουλιου Κορυφης τον Ιουνιο.

Ο Υπουργος Αμυνας θα βρεθει τη Δευτερα του Πασχα κοντα στην Ελληνικη Στρατιωτικη Δυναμη στην Αλβανια.

ΤΟΥΡΚΙΑ

- Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα μια σημαντική συνάντηση καθώς αυξάνεται η ένταση και είναι έντονη η ατμόσφαιρα κρίσης στην κυβέρνηση συνασπισμού του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

Το πανίσχυρο "Εθνικό Συμβούλιο Αφαλείας", του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, πρόκειται να συγκληθει στις τρεις μετα το μεσημερι για συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να εστιασθούν στο αίτημα των στρατιωτικών για περιορισμό των ισλαμιστών. Στη συνεδριαση αναμενεται ο Αρχηγος των Τουρκικων Ενοπλων Δυναμενων Ισμαηλ Χακι Καρανταγι να αντιπαρατεθει στον Ερμπακαν καθως δεν εφαρμοστηκαν τα μετρα που οι στρατιωτικοι ειχαν ζητησει πριν απ δυο μηνες.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

- Υπο τη σκια των απειλωντης Αγκυρας να μη δεχθει την κοινη θεση των 15, πραγματοποιειται την Τριτη το Συμβουλιο Συνδεσης ΕΕ-Τουρκιας.

Η Ολλανδική προεδρεία, καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας, ενώ παραλληλα διεξαγονται εντονες διπλωματικες προσπαθειες για να αποφευχθει ενα ενδεχομενο ναυαγιο στην επιχειρουμενη ελληνοτουρκικη προσεγγιση.

Ο υπουργος εξωτερικων θεοδωρος Παγκαλος εχει δηλωσει οτι εαν η Αγκυρα δεν αποδεχτει την κοινη θεση των 15 στο συμβουλιο συνδεσης τοτε η Ελλαδα δεν προκειται να αρει το βετο για τη χρηματοδοτηση της τουρκιας.

Απο τη Βοννη ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης δηλωσε οτι το Ελληνικο βετο παραμενει μετα τις πληροφοριες οτι η Αγκυρα αρνειται να δεχθεί την κοινή θέση των "15" θετωντας ως προυποθεση δευσμεση της Αθήνας, ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια.

Υπερ του διαλογου , ως μεσου ομως για την αναζητηση λυσεων στα Ελληνοτουρκικα τασσεται το 62,2% της Κοινης γνωμης , ενω το 33,3% τον απορριπτει συμφωνα με δημοσκοπηση της Εταιριας ΜΕΤΡΟΝ ANALYSIS για λογαριασμο της Κυριακατικης Ελευξεροτυπιας, που εγινε 21 με 23 Απριλιου.

Η αποδοχη του διαλογου δεν αφορα τα ενδεχομενα αποτελεσματα στα οποια θα μπορουσε να οδηγησει η εφαρμογη του.

κινηση

Οι εκκλήσεις τηςτροχαίας στους οδηγούς να προσέχουν και τα έκτακτα μέτρα κατά την Πασχαλινη έξοδο δεν απέτρεψα την εκατόμβη. Για άλλη μιά φορά απευθυνουμε έκκληση στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί.

Περισσοτερα απο 300 χιλ αυτοκινητα εχουν περασει μέχρι τωρα απο τα διοδια Ελευσινας και Σχηματαριου σε μιά απο τις μαζικότερες εξόδους που όμως έχει πλιβερό ως τώρα απολογισμό 18 νεκρούς και 172 τραυματίες σε 128 τροχαία δυστηχήματα.

Και στα δυο εθνικα οδικα δικτυα αυτη την ωρα η κυκλοφορια των αυτοκινητων κυμαινεται σε φυσιολογικα επιπεδα.

μηνυματα

Την αναγκη καταλλαγης των ανθρωπων αντλωντας δυναμη απο το Αναστασιμο Γεγονος επισημαινει ο Προκαθημενος της Ορθοδοξιας οικουμενικος πατριαρχης Βαρθολομαιος στο πασχαλινο μηνυμα του.

Ο Ζωοφορος Ταφος του Αναστάντος Κυριου ως ηλιος Πνευματικος και Πηγη χαριτος , ουδεποτε θα παυσει να αντινοβολει εις τον κοσμον ελπιδες αναστασιμες και σωτηριες επισημαινει μεταξυ αλλων στο δικο του μηνυμα το Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδας κ.Σεραφειμ.

Να μην σκυψουν το κεφαλι μοιρολατρικα αλλα να αγωνισθουν για το ξεκινημα της επιστροφης και την ελευθερια προτρεπει τους προσφυγες της Κυπρου ο αρχιεπισκοπος Κυπρου Χρυσοστομος ενω προτρεπει τους εγκλωβισμενους να κρατησουν μεσα τους αδουλωτο το φρονημα της ψυχης τους.

Στην κρισιμη περιοδο που περναει η Αλβανια επιτακτικη ειναι η αναγκη για ουσιαστικη συμφιλιωση και καταλλαγη τονιζει ο αρχιεπισκοπος Τιρανων και πασης Αλβανιας Αναστασιος.

αγορα

Ασφυκτικη η κινηση απο το πρωι στην κεντρικη αγορα οπου οι τιμες παραμενουν οι ιδιες με τις προηγουμενες ημερες.

Τα κρεοπωλεία, οπως και τα Εμπορικα θα μεινουν ανοιχτα εως τις 3 μετά το μεσημέρι ενω η Βαρβακειος αγορα εως τις 4 το απογευμα.

Οι καταναλωτες θα πρεπει να προμηθευτουν ψωμί για τρεις ημέρες.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΦΙΛΙΠ

Σε αυτοκτονια οφειλεται ο θανατος της Μελίτας Τρία Τουμπάγκο , 43 ετων απο τις Φιλιππινες, η οποια αβρεθηκε νεκρη στις 10 το πρωι στο διαμερισμα οπου εργαζονταν σε πολυκατοικια επι της οδου Ρηγιλλης εξι.

Η οικιακη βοηθος ειχε περιελθει τελευται σε μελαγχολια επειδη η κορη της ειχε συμπληρωσει τα εξι χρονια και θα εφευγε απο κοντα της για να παει σε σχολειο στις Φιλιππινες.

Συμφωνα με τον ιατραοδικαστη Φιλιποπο Κουτσαφτη η Μελιτα Τουμπαγκο αυτοτραυματιστηκε θανασιμα με μαχαιρι στο λαιμο.

γευματα

Γιορταστικη ατμοσφαιρα και γεύματα Αγαπης σε απόρους προσφέρουν τις ημερες του Πασχα το Υπουργείο Υγείας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Τα γεύματα προσφέρονται σημερα και αυριο Κυριακη του Πασχα, απο τις 12 το μεσημέρι έως τις τρείς, σε ειδικα διαμορφωμενες αιθουσες του Ελληνικού Ερυθρου Σταυρου στο Κτιρο της 3ης Σεπτεμβρίου, στον Κοινωνικό Ξενώνα Καρέα, στο 3ο Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων στο Περιστέρι,στο Πνευματικό Κέντρο Αγιου Σπυρίδωνα στην Ακτή Μιαούλη, στο Δημαρχείο Περάματος και στο Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό.

Τα γευματα θα διανεμονται κατ οικον σε οσους εχουν προβληματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Γευματα προσφέρονται επισης και στη Θεσσαλονίκη, στο Κεντρο Πολιτισμου της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης ,στην Πάτρα στο κτιριο του Ερυθρου Σταυρου και στο Δημο Σαπών του νομου Ροδόπης.

Γεύματα αγάπης,προσφέρει και ο Δήμος Αθηναίων, στο Σαράφειο Κολυμβητήριο στην Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη και αυριο ο δημος Καλαματας στο αναψυκτηριο πισω απο το δημαρχειο της πολης.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Saturday, 26 April 1997 - 10:03:11 UTC