Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 05/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εκπληκτος δηλώνει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, για τα όσα αναφέρονται στα αρχεία Καραμανλή, ότι είχε δώσει την έγκρισή του το 1975 για πραξικόπημα.
  • Να λυσει τις διαφορες στο εσωτερικο της επιχειρει η κυβερνητικη παραταξη, ενω προχωρουν οι διαδικασιες προσεγγισης Ελλαδας- Τουρκιας.
  • Σε ομάδα ιρακινών λαθρομεταναστών,ανήκουν τα δύο πτώματα, ενός παιδιου και μιάς νεαρής γυναίκας που εκβράστηκαν στην παραλία της Σάμου.
  • Η αποφαση της Χαλυβουργικης για εφαρμογή ελαστικού ωραρίου εργασίας συζητειται αυτη την ωρα σε τριμερη συσκεψη μεταξυ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της διοίκησης της επιχειρησης και εργαζόμενων.


Αρχεία Καραμανλή

Εκπληκτος δηλώνει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, για τα όσα αναφέρονται στα αρχεία Καραμανλή, ότι είχε δώσει την έγκρισή του το 1975 για πραξικόπημα.

Δηλώνει μάλιστα ότι θα απαντήσει σημείο πρός σημείο στις σχετικές κατηγορίες.

Αντιδράσεις υπάρχουν και απο βουλευτες της Νέας Δημοκρατίας,όπως οι κύριοι Ανδρεουλάκος, Τζιτζικώστας,Παπαδόγγονας και Καρατζαφέρης,οι οποίοι χαρακτηρίζουν ανακριβή τα περί ανάμειξης του Κωνσταντίνου.

Μάλιστα ο κ.Ανδρεουλάκος αφήνει σαφείς αιχμές κατά του ιδρυτή του κόμματος, τονίζοντας,μεταξύ άλλων, πως η εν ζωή προσπαθεια αγιοποιήσεως,σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάλωμα της ιστορικής αλήθειας και κοινής λογικής.

Εν τω μεταξύ,στον 12ο τόμο των αρχείων του,ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρει,ότι ενα μήνα πριν την εκξλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 1985,ο Ανδρέας Παπανδρέου του είχε προσωπικά ζητήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος,σε συζήτηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ελληνοτουρκικα

Να λυσει τις διαφορες στο εσωτερικο της επιχειρει η κυβερνητικη παραταξη, ενω προχωρουν οι διαδικασιες προσεγγισης Ελλαδας- Τουρκιας.

Στο Στρασβούργο,οπου πραγματοποιειται το συμβουλιο της Ευρωπης αναμενεται να συναντηθουν εκ νεου σημερα ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιώργος Παπανδρέου με τον Τουρκο ομολογο του Ονούρ Οϊμέν,οι οποιοι κατα τη συναντηση τους στη Μαλτα ανοιξαν το δρομο για τη συσταση της μικτης επιτροπης Εμπειρογνωμονων.

Σημερα η αυριο αναμενεται στην Αθηνα ο διευθυντης του Στεητ Ντηπαρτμεντ για θεματα νοτιας Ευρωπης Κερι Καβανο ο οποιος θα συναντηθει με τον υφυπουργο Εξωτερικων Γιαννα Κρανιδιωτη και στη συνεχεια θα μεταβει για συνομιλιες στην Αγκυρα.

Εντός των ημερών αναμένεται και ο διορισμός των δύο Ελλήνων στην επιτροπη εμπειρογνωμόνων που θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα οι καθηγητες Κρατερος Ιωαννου και Αργυρης Φατουρος.

Απο σημερα τα ελληνοτουρκικα θα βρεθουν στο επικεντρο των συζητησεων στα κομματικα οργανα του Πασοκ.

Στη μία μετα το μεσημέρι συνεδριαζει υπο τον Πρωθυπουργο η Πολιτική Γραμματεία και στις 7 το βραδι το Εκτελεστικό Γραφειο,ενω την Τετάρτη θα συνελθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στις συνεδριασεις αναμενεται ο κυριος Σημιτης να απαντησει και στην επιστολη των 32 βουλευτων του Πασοκ,πολλοι απ τους οποιους διατηρουν τις επιφυλαξεις τους για τους χειρισμους της κυβερνησης.

Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει η ελληνοτουρκική προσέγγιση να πάρει χαρακτήρα ετεροβαρή και ανισότιμο,δηλωσε ο προεδρος του κομματος Κώστας Καραμανλης.

Λαθρομετανάστες

Σε ομάδα ιρακινών λαθρομεταναστών,ανήκουν τα δύο πτώματα, ενός παιδιου και μιάς νεαρής γυναίκας που εκβράστηκαν στην παραλία της Σάμου.

Σύμφωνα,με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή,χθες τουλάχιστον 17 ιρακινοί λαθρομετανάστες πνίγηκαν στο Αιγαίο, όταν τα δύο σκάφη με τα οποία μεταφέρονταν από το Κουσάντασι στις ελληνικές ακτές συγκρούσθηκαν,κοντά στη Σάμο.

Ενδεκα από τους νεκρούς ήταν Τουρκομάνοι- μέλη της ίδιας οικογένειας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Χαλυβουργικη

Η αποφαση της Χαλυβουργικης για εφαρμογή ελαστικού ωραρίου εργασίας συζητειται αυτη την ωρα σε τριμερη συσκεψη μεταξυ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της διοίκησης της επιχειρησης και εργαζόμενων.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας, μιλωντας στον ΑΝΤ1 ανεφερε ότι η απόφαση της Χαλυβουργικής δεν συνδέεται με τον κοινωνικό διάλογο και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά από συνεννόηση με τους εργαζομένους.

Τετοιες ενεργειες ειναι παρανομες δηλωσε επισης στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πολυζωγοπουλος.

Οικονομικό

Στην Αθήνα,απο σήμερα οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς νομισματικού ταμείου, θέτουν εκ νέου στο μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία.

Θα επισκεφθούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας, ενω θα έχουν επαφές και με άλλους τραπεζίτες.

Εν τω μεταξύ,τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων,κρούει ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, στα σημερινά ΝΕΑ και επισημαίνει ότι το 1996,το έλλειμμα των Ταμείων πλησίασε το 1 τρίς και καλύφθηκε απο τον προϋπολογισμό.

Σοφτεξ

Σταση εργασιας απο τις 12 εως τις 4 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας πραγματοποιουν σημερα οι εργαζομενοι στην Σοφτεξ ζητώντας να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης.

ΟΣΕ

Προβληματα απο αυριο μεχρι και την Πεμπτη στα δρομολογια του ΟΣΕ, λογω των τετραωρων στασεων εργασιας που εχει εξαγγειλει η Πανελληνια Ομοσπονδια Σιδηροδρομικων απο τις 12 το μεσημερι, με οικονομικα αιτηματα.

ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Δικαζεται σημερα σε δευτερο βαθμο,απο το πενταμελες εφετειο, που θα συνεδριασει σε ειδικα διαμορφωμενη αιθουσα των γυναικειων φυλακων Κορυδαλλου,ο Γιωργος Μπαλαφας, που κατηγορειται απο την αστυνομια οτι βρεθηκαν οπλα στο διαμερισμα του,στα Σεπολια,τον Νοεμβριο του `86.

Πρωτοδίκως του ειχε επιβληθει καθειρξη 10 ετων.

Κοριτσακι

Πολυ κρίσιμη παραμενει η κατάσταση της μικρης Ελενης απο την Κρητη, που επεσε μεσα σε καζανι με βραστο γαλα και νοσηλευεται στο νοσοκομειο ΠΑΙΔΩΝ.

Τα εγκαυματα καλυπτουν το 50% του σωματος του παιδιου,που αναπνεει με μηχανικη υποστηριξη.

Ροσινιολ

- Ταλαιπωρια και σημερα για τους οδηγους στην περιοχή του Κηφισσού, από τα έργα στον κόμβο Κωνσταντινουπόλεως - Δυρραχίου - Κηφισσού.

Αυριο θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου για ν'αποφασίσει αν θα επιτρέψει την κατεδάφιση της γέφυρας Ροσσινιόλ.

ΠΕΤΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Ευρείες διαστάσεις φαίνεται ότι έχει προσλάβει το φαινόμενο πετροβολισμού οχημάτων εν κινήσει.

Μετά τους πετροβολισμούς από άγνωστο δραστη στις εθνικές οδούς και τους πρόσφατους πετροβολισμούς από νεαρούς αυτοκινήτων στην παραλιακή , αποκαλύπτεται ότι επιθέσεις με πέτρες δέχονται τα λεωφορεία της γραμμής Ζεφυρίου Αθήνας 735.

Οπως αποκαλύπτει τον ΑΝΤΕΝΑ ο σταθμάρχης της γραμμής Βασιλειος Δημητροπουλος τα λεωφορεία αυτης της γραμμής εδώ και τρεις μήνες δεχονται επιθέσεις από τσιγγάνους της περιοχής που τα πετροβολούν θέτοντας σε κίνδυνο του επιβάτες.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κυρίου Δημητρόπουλου, από τις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκε ελαφρά μια επιβατης του λεωφορείου. Μόνιμοι στόχοι των δραστών είναι τα παραθυρα των οχημάτων . Ο κύριος Δημητρόπουλος επισημαίνει τον κίνδυνο να πέσει θύμα της επίθεσης ο οδηγός του λεωφορείου με συνέπειες που θα μπορούν να αποβούν έως και μοιραίες.

Ολυμπιακη

- Με προσωπικο ασφαλειας πραγματοποιουνται απο το πρωι τα δρομολογια της Ολυμπιακής αεροπλοϊας λόγω των στάσεων εργασίας που πραγματοποιουν οι εργαζόμενοι με αιτηματα την ανάπτυξη της εταιρίας και την αγορά νέων αεροσκαφών.

Σταση εργασιας εως τις εννέα πραγματοποιησαν οι πιλότοι, εως τη μια κανουν σταση εργασιας οι τεχνικοι , 11 με τρεις οι διοικητικοι υπαλληλοι και μια με πεντε οι ιπταμενοι συνοδοι

Συντάξεις

Τις αυξήσεις και τα αναδρομικά,παίρνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ,ΤΕΒΕ και άλλων ταμείων,με τις επιταγές του Μαίου και μετά απο καθυστερηση.

Οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ είναι 2, 1 και 2,5%,ενω τα αναδρομικά κυμαίνονται από 3.750 έως 112 χιλιάδες δραχμες.

ΔΙΕΘΝΗ

Με την προσοχή της στραμμένη σε δύο μέτωπα, την αναθέρμανση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαικη Ενωση και την σφιχτή εισοδηματική πολιτική της χώρας, ξεκινά την πρώτη της εβδομάδα στην εξουσία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικων υπό την Πρωθυπουργία του Τόνι Μπλέρ.

Ο υπουργος επι των Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ντάγκ Χέντερσον, αναχωρεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την υπογραφή της Κοινωνικής Χάρτας της ΕΕ, που ρυθμίζει το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τις 15 χώρες μέλη της 'Ενωσης.

Επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσαν άγνωστοι χθες το βράδυ εναντίον τηλεοπτικού σταθμού,στη νότια Καμπότζη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Με συμφωνια καταπαυσης του πυρός,εληξε χθες η πρωτη φαση των συνομιλιών του προεδρου του Ζαιρ,Μομπουτο Σεσε Σεκο, με τον ηγετη των ανταρτων,Λοραν Καμπιλα.

Επι ποδος η αστυνομία στην Λιμα του Περου, μετα τις πληροφορίες οτι οι αντάρτες του επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμάρου κινούνται προς την πρωτεύουσα με σκοπο να προβούν σε τρομοκρατικες ενέργειες.

Σοβαρές επιπλοκές αναμένεται να σημειωθούν σήμερα το απόγευμα στoν τομέα των αερομεταφορών της Ιταλίας, εξαιτίας της νέας τετράωρης στάσης εργασίας που προκήρυξαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ο σούπερ υπολογιστής της IBM "Ντίπ Μπλού" νίκησε χθες τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ στην δεύτερη παρτίδα των εξι συνολικά προγραμματισμένων αγώνων.

Την πρωτη παρτιδα ειχε κερδισει ο Κασπάροφ.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278,84  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........201,07    #
    Δολλαριο Αυστραλιας........218,15    #
    Μάρκο .....................161,65    #
    Γαλλικο φράγκο .............47,94    #
    Ελβετικο  φράγκο...........189,66    #
    Στερλίνα...................449,95    #
    Εκατό  λιρέτες .............16,33    #
    Εκατό γιεν.................219,84    #
    Εκιού .....................315,05    #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 5 May 1997 - 10:03:20 UTC