Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-06

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ενστασεις στην πολιτικη της κυβερνησης σχετικα με την προωθουμενη ελληνοτουρκικη προσεγγιση προβαλλουν κορυφαια στελεχη του κυβερνωντος κομματος οπως διεφανη και στη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου.
  • Δριμεια επιθεση του τεως βασιλια Κωνσταντινου κατα των Κωνσταντινου Καραμανλη και Γεωργιου Ραλλη για τις εναντίον του κατηγορίες ότι ετοιμαζε το 1975 πραξικόπημα.
  • Συναντηση με τον υπουργο Παιδειας Γερασιμο Αρσενη ειχε το μεσημερι ο πρωθυπουργος.
  • Αισιοδοξος για την πορεια της οικονομιας εμφανιστηκε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου μετα την συναντηση που ειχε με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

- Ενστασεις στην πολιτικη της κυβερνησης σχετικα με την προωθουμενη ελληνοτουρκικη προσεγγιση προβαλλουν κορυφαια στελεχη του κυβερνωντος κομματος οπως διεφανη και στη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου.

Οι Γεράσιμος Αρσένης, Μανόλης Δασκαλάκης και Παντελής Οικονόμου εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις ενω ο κ.Σημιτης διευκρινισε πως η εθνικη στρατηγικη παραμενει σταθερη.Αφησε ομως αιχμες κατα των διαφωνουντων λεγοντας οτι δεν μπορει καποιοι να θελουν την χωρα κλεισμενη σε ενα δωματιο,επιδυκνειοντας αδιαλλαξια για λογους εσωτερικης καταναλωσης.

Ο Μανωλης Δασκαλακης μιλωντας στην εκπομπη ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ και τον Γιαννη Σαραντακο σημειωσε οτι οι ανησυχιες των 32 βουλευτων παραμενουν,ωστοσο απο την ενημερωση του πρωθυπουργου προεκυψε πως δεν προκειται περι διαλογου η συσταση της επιτροπης εμπειρογνωμονων.

Ο Νασος Αλευρας μιλωντας επισης στον ΑΝΤΕΝΝΑ ανεφερε οτι οι προσωπικες στρατηγικες δεν μπορει να καθοριζουν την πολιτικη ζωη της Ελλαδος.

Το θεμα θα συζητηθει αυριο και στη συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας.

Στην Κρητη πραγματοποιειται ελληνοαμερικανικη συναντηση για την κατασταση στα Βαλκανια στην οποια μετεχει ο Κερυ Καβανο διευθυντης νοτιανατολικης Ευρωπης του Στεητ Ντηπαρτμεντ.

Ο κ.Καβανο πεταξε το πρωι με ελικοπτερο πανω απο τη Γαυδο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ

- Δριμεια επιθεση του τεως βασιλια Κωνσταντινου κατα των Κωνσταντινου Καραμανλη και Γεωργιου Ραλλη για τις εναντίον του κατηγορίες ότι ετοιμαζε το 1975 πραξικόπημα.

Σε ανακοινωση που εκδοθηκε απο το γραφειο του Κωνσταντίνου υπογραμμιζεται οτι το 1976 ο κ.Γεωργιος Ραλλης τον επισκεφθηκε στο Λονδινο και του εγνωρισε οτι συμφωνα με πληροφοριες της βρετανικης κυβερνησης υπηρχε κινδυνος ανατροπης του Κωνσταντινου Καραμανλη.Τοτε ο Κωνσταντινος συμφωνα με τη δηλωση του συναντηθηκε με τον βρετανο πρωθυπουργο καλαχαν ο οποιος του διεψευσε αυτη την πληροφορια και του ειπε οτι ηταν ελληνικης προελευσης.

Ο τεως βασιλιας αναφερομενος στα γεγονοτα του 1966 επισημαινει οτι ειχε ζητησει απο τον Καραμανλη να επιστρεψει απο το Παρισι στην Αθηνα για να συμβαλλει στην ομαλη εξελιξη των πολιτικων πραγματων αλλα ο κ.Καραμανλης εδεχετο να επανελθει μονον εφοσον ο τοτε βασιλιας ανεθετε στις Ενοπλες Δυναμεις να επιβαλλουν δικτατορια.

Αναφερει ακομη οτι το 1967 οι Παναγιωτης Κανελλοπουλος παναγης Παπαληγουρας και Γεωργιος Ραλλης του ζητησαν την εγκαθιδρυση δικτατοριας προταση την οποια ο ιδιος απερριψε.

Τελος χαρακτηριζει λυπηρο το γεγονος οτι πολιτικοι ανδρες που κυβερνησαν τη χωρα επι δεκαετιες παραμενουν με την εντυπωση οτι το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ προεβλεπε υπευθυνο τον ανευθυνο ανωτατο αρχοντα και ηθελε τον υπευθυνο πρωθυπουργο ανευθυνο.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Συναντηση με τον υπουργο Παιδειας Γερασιμο Αρσενη ειχε το μεσημερι ο πρωθυπουργος.

Μετα τη συναντηση ο κ.Αρσενης δεν εκανε δηλωσεις και ανεφερε μονο οτι εχει καταθεσει νομοσχεδια του υπουργειου του στην νομνοπαρασκευαστικη επιτροπη.

Ο κ.Σημιτης θα συναντηθει το βραδθ με τουν κ. Σκανδαλιδη και Λαλιωτη.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Στο Ιατρικο Κεντρο εισηχθη το πρωι ο Μικης Θεοδωρακης για να υποβληθει σε πνευμονολογικες εξετασεις.

Συμφωνα με πληροφοριες τα πρωτα αποτελεσματα των εξετασεων δεν εμπνεουν ανησυχια.

Αργοτερα αναμενεται να εκδοθει ιατρικο ανακοινωθεν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

- Αισιοδοξος για την πορεια της οικονομιας εμφανιστηκε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου μετα την συναντηση που ειχε με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Οπως δηλωσε τα φορολογικα εσοδα εχουν ανακαμψει εντυπωσιακα,ο πληθωρισμος τον Απρολιο επεσε στο 5,8% ενω θετικα εξελισσεται η απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων.

Για το ασφαλιστικο ειπε οτι ειναι θεμα που θα τεθει στον κοινωνικο διαλογο αλλα θεση της κυβερνησης ειναι να μην γινει τιποτα χωρις κοινωνικη συναινεση.

Εντωμεταξυ οι εμπειρογνωμονες του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου,βρισκονται αυτην την ωρα στο Γενικο Λογιστηριο του κρατους και ενημερωνονται για τα στοιχεια της ελληνικης οικονομιας.

Οι εμπειρογνωμονες επεσημαναν συμφωνα με πληροφοριες τον κινδυνο να υπαρξει εκρηξη του ασφαλιστικου συστηματος στο αμεσο μελλον.

ο υφυπουργος Δημοσιας Διοικησης Τασος Μαντελης μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ επεσημανε οτι πρεπει να υπαρξουν περικοπες στις δαπανες του δημοσίου, όσον αφορά στις υπέρογκες ενεργειακές καταναλώσεις.

ΑΤΥΧΗΜΑ ΘΕΣ-ΝΙΚΗ

Ενας 35χρονος εργάτης, ο Γιάννης Λαμπρακάκης, εχασε τη ζωή του, οταν επεσε στο κεφαλι του σωλήνας την ωρα που εργαζόταν στο Κρατικό Θεατρο Βορείου Ελλαδος.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα πρόσφατα κρούσματα επιδρομών αλβανών μαφιόζων, με πλωτά μέσα, στα παράλια της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας έχουν σημανει συναγερμό της αρχές των περιοχών που περιμένουν από την πολιτεία την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την προστασία του τουρισμού που πλήττεται άμεσα από τις επιθέσεις.

Ο αναπληρωτής νομαχης Κέρκυρας Σπύρος Γατσούλης δηλωσε στον αντενα οτι τα περιστατικά ειναι μεμονωμένα θα πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα.

* εκτίμησε ότι η μαφιόζοι καθοπδηγουτναι από κάποιους.οταν τα σκάφη του λιμενικού σταματούν τις περιπολίες τότε κτυπούν οι αλβανοί. Η επιτήρηση από το λιμενικό και το πολεμικό ναυτικό βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

ΤΑΡΑΤΣΑ

- Στο Αιγινητειο μεταφερθηκε με εντολη του εισαγγελεα ο 20χρονος Τζανέτος Τσαπατσάλης, ο οποιος ανεβηκε το πρωι στην ταρατσα του ξενοδοχειου ΕΛΛΑΣ στην 3η Σεπτεμβριου και πετουσε πετρες σε περαστικους και αυτοκινητα,από απόγνωση επειδη δεν εβρισκε δουλεια μετα την αποφυλάκισή του.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

- Συνεδριαζει στις 9 το βραδυ το Δημοτικο Συμβουλιο του δημου Περιστεριου για να συζητησει για το κυκλοφοριακο προβλημα που εχει προκυψει με την κατεδαφιση της γεφυρας Ροσινιολ.

Ο Θεόδωρος Δημητρακόπουλος Δημαρχος Περιστερίου μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ζήτησε επίσπευση της παραδοσης της γέφυραςστη κυκλοφορίακαι άλλες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν ώστε να μην αναστατωθεί η ζωή των κατοίκων του τέταρτου σε πληθυσμό δήμου της Ελλάδας αλλά και κατοίκων' άλλων όμορων δήμων.

Ο δήμαρχος προανήγγειλε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι αιτήσεις των πολιτών

ΠΕΡΑΜΑ

- * Συσκεψη για την αναπτυξη της ναυπηγο- επισκευαστικης ζωνης και της ευρυτερης περιοχης Περαματος γινεται αυτην την ωρα στο Δημαρχειο της πόλης.

Συμετεχουν οι κυριοι Λαλιωτης Σουμακης,η κα Αννα Διαμαντοπουλου και Χρηστος Πρωτοππαπας,φορεις της περιοχης και εργαζομενοι.

ΔΕΗ

Νεα εποχη για την ΔΕΗ απο τις 12 Μαιου που αρχιζει να εφαρμοζεται ο χαρτης υποχρεωσεων της επιχειρησης προς τους καταναλωτες.

Η Επιχειρηση υποσχεται δεσμη υπηρεσιων ποιοτητας και αναλαμβανει την υποχρεωση σε περιπτωση που αυτες δεν παρεχονται συμφωνα με τα ποιοτικα κριτηρια που εχουν τεθει να καταβαλει προς τους πελατες της ενα συμβολικο χρηματικο ποσο που θα ανερχεται στις 5 χιλ δρχ ανα περιπτωση.

ΔΙΕΘΝΗ

- Παραμένει ορατος ο κίνδυνος για ανακύκλωση της κυβερνητικής κρίσης στην Αλβανία. Αργά χθες τη νύχτα ναυάγησε και η τελευταία προσπάθεια του πρωθυπουργού, Μπασκίμ Φίνο, για εξεύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης για τον εκλογικό νόμο.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έχασαν τη ζωή τους 93 κούρδοι αντάρτες στην διάρκεια σφορδών μαχών με τα κυβερνητικά στρατεύματα που σημειώθηκαν στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Τα πτώματα 47 βρεφών και νηπίων ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο που ηταν δεξαμενή γεμάτο με φορμόλη, στον περίβολο ενός νοσοκομείο της πόλης Κλούζ της κεντρικής Ρουμανίας.

Σοκ προκαλεί ο θάνατος μιας γυναίκας από χάπι αδυνατίσματος στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φαρμακευτική εταιρεία και ο γιατρός διώκονται, ενω σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατα της δίαιτας.

Οι προελαύνουσες ανταρτικές δυνάμεις του Ζαίρ κάλεσαν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πρωτεύουσα Κινσάσα να παραδοθούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κατάληψη της Κινσάσα από τους αντάρτες είναι ζήτημα μιας ή δύο ημερών.

Αυτοκίνητο-βόμβα εξερράγη σήμερα στο νότιο Λίβανο με συνέπεια να σκοτωθεί ο οδηγός και να τραυματισθεί ο οδηγός ενός άλλου αυτοκινήτου που βρισκόταν κοντά στο παγιδευμένο όχημα.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 6 Μαϊου ως εξής.

     ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

     ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 271,3    278,7    274,5
     ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 157,0    161,3    158,9
     ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 439,6    451,6    444,7
     ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 184,3    189,4    186,5
     ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,5     47,8     47,0
     100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 214,5    220,3    217,0
     ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 196,2    201,5    198,5
     ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..211,8    217,6    214,3
     E.C.U............... 306,4    314,7    309,9

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 22,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.518,42 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,25 τοις εκατό.

Από τις 260 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 168 παρουσίασαν άνοδο
* 17 παρέμειναν σταθερές και
* 75 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 6 May 1997 - 16:03:16 UTC