Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 08/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Από ώρα σε ώρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή,ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα οργισμένος από την χθεσινή του δηλωση του πρωην βασιλιά Κωνσταντίνου,που κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ότι του εισηγήθηκε πραξικόπημα το 1966.
  • Αντιμέτωπος με τους 32 βουλευτες που αντιδρούν στους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά θα βρεθεί σε μισή ώρα ο πρωθυπουργός,κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
  • Γερμανία,Ιταλία και Βρετανία,πρώτες στις απάτες και ατασθαλίες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων,όπως διαπιστώνει στην έκθεση της για την διαχείρηση των κονδυλίων,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Γερμανία,Ιταλία και Βρετανία,πρώτες στις απάτες και ατασθαλίες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων,όπως διαπιστώνει στην έκθεση της για την διαχείρηση των κονδυλίων,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζεται η διπλωματική δραστηριότητα στα ελληνοτουρκικά,υπο την σκιά της χθεσινής εντονης αντιπαράθεσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από λιγο εληξε η συνάντηση του αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο,με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Κάβανο χαρακτήρισε καθαρή λυση της προταση της Ολλανδικης Προεδρίας για συσταση επιτροπής σοφών,την οποία - οπως είπε -υποστηρίζει η αμερικανική κυβερνηση.

Τόνισε,επισης,ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα εξωμάλυνσης των σχεσεων και θα εξαρτηθεί από τις δυο χωρες που θα καταλήξει.

Γιώργος Παπανδρέου και Κέρι Κάβανο,συμφώνησαν ότι υπάρχουν Θετικά μηνυματα για κυπριακό.

Ο κ.Κάβανο συνανται αυτή την ώρα με τον υφυπουργό εξωτερικών Γιαννο Κρανιδιώτη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικλής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, χαρακτηρίστηγκε από εντονες αντεγκλήσεις,διαξιφισμούς και κλίμα σύγκρουσης, όπου δεν έλειψαν τα ευτράπελα και το "πικρό" χιούμορ.

Ο πρωθυπουγός και ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον των βουλευτών που υπέγραψαν την γνωστή επιστολή για τα Ελληνοτουρκικά.

Ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για εσωστρέφεια και πατριωτικούς λόγους,με τις οποίες δεν κερδίζονται εθνικές μάχες.

Ιδιαιτερες αιχμές κατά του Γεράσιμου Αρσένη,άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κανοντας αναφορά στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος και λέγοντας ότι μερικοί δεν είπαν απλώς χάσαμε,αλλά ότι εχασαν προς το παρόν.

Απο την πλευρά τους οι "32",εδειξαν ότι εμμένουν στις απόψεις τους και απάντησαν σε υψηλούς τονους,τοσο στον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, συγχιση εξακολουθεί να επικρατειως προς τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής των σοφών.

Οι Πάγκαλος και Ρεππας δηλωσαν χθες πως θα πρόκειται για δύο ομάδες που δεν θα έχουν απευθείας επαφή.

Ωστόσο,ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,συμφωνόντας με τα όσα λέει και η Ολλανδική προεδρία, υποστηριξε ότι η επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρωτη συνάντηση της στα μεσα Μαίου στην Ολλανδία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να καταρτίσουν κοινή έκθεση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνανταται σεμία ώρα με τον ολλανδό υφυπουργό Εξωτερικών,ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα,επισήμως για να συζητήσει το θέμα της ΣΕΓΚΕΝ.

Το απόγευμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Συννασπισμού για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά...

Σκόπια

- Ενα τσάρτερ της Ολυμπιακής με ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Τράπεζας,αναχώρησε το πρωί για τα Σκόπια,με στόχο την διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

Η ελληνική πολιτικοοικονιμική ομάδα θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες των Σκοπίων,καθώς και τον πρωθυπουργό Τσερβενκόφσκι.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε νέες προκλήσεις προβαίνει η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα μεταβαί στα κατεχόμενα ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ για να επιθεωρήσει τα κατοχικά στρατεύματα και θα έχει υψηλού επιπέδου επαφές.

Εγκλημαστον Εβρο

90χρονος σκοτωσε τη γυναικα του σημερα το πρωι μεσα στο σπιτι τους στο Πύθιο Διδυμοτειχου Εβρου.

Δραστης ο Δημητρης Ουζουνιδης που καρφωσε με μαχαιρι δυο φορες στο λαιμο τη συζυγο του Ξανθουλα 87 χρονων.

Ο Ουζουνιδης που ειχε επιστρεψει προσφατα στην Ελλαδα μετα απο 30 χρονια παραμονης στη Ρωσια , δεν εχει αποκαλυψει ακομη στην ανακριση τους λογους που τον οδηγησαν στο εγκλημα.

ΒΟΗΘΕΙΑ

Την κατάργηση της αμυντικής βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία από το 1999, προτείνει η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Για το 1998 προτείνει να διατηρηθεί η αναλογία 7 προς 10 και μείωση της οικονομικής βοήθειας κατά 40% σε σχέση με το ποσό που δόθηκε φέτος.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και η διατήρηση της ετήσιας οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο στο ύψος των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΑΜΑΝΕΑΣ

Στο Εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται σε μισή ώρα, ο πρώην σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά, Βασίλης Μαμανέας η Αντωνία Βοργιά, δικηγόρος, και άλλα 4 ατομα που συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία στη Νίκαια κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών σε Αθήνα, Πειραιά και Καλαμάτα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*Απο τις σημερινες αποφάσεις του υπουργικου συμβουλιου, θα εξαρτηθεί το αν οι αστυνομικοι θα προχωρησουν ή οχι στην πρωτη τους απεργιακη εκδηλωση στις 14 και 15 Μαϊου.

Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαιος,θα ανακοινωσει στη μια και μιση τις αποφασεις του υπουργικου συμβουλιου, στην συνεδριαση της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Αστυνομικων υπαλληλων με τις πρωτοβαθμιες ενωσεις,που γινεται σημερα στα γραφεια του δικηγορικου συλλογου Αθηνων.

Σκοπος μας δεν ειναι να δημιουργησουμε ανωμαλια στην δημοσια ταξη και ασφαλεια,γι αυτο επιλεξαμε αυτον τον έμμεσο τροπο αντιδρασης,αποχη απο τα γηπεδα και απο τα δικαστηρια,δηλωσε στην πρωινη γραμμη και τον Τερενς Κουικ ο προεδρος των αστυνομικων υπαλληλων Ελλαδος.

*Επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της Σόφτεξ, οπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη,υπο τον Κώστα Σημίτη.

Οι ιδιωτικοποιησεις των δυο επιχειρησεων θα γινουν με τους καλυτερους δυνατους ορους,κυριως για τους εργαζομενους,τονισε η υπουργος Αναπτυξης βασω Παπανδρεου.

Οι εργαζόμενοι της Σόφτεξ πραγματοποιουν σήμερα νέα 4ωρη σταση εργασίας απο τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω απο το υπουργείο Ανάπτυξης.

*24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιούν σε μιση ωρα οι εργαζόμενοι στούς Κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

*Νέες στάσεις εργασίας, πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό, και πράσινα λεωφορεία από την αρχή της βάρδιας ως τις εννέα το πρωί, και από τις οκτώ το βράδυ ως τα μεσάνυχτα.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Το μεσημέρι, εξέρχεται από το Ιατρικό Κέντρο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τηλεγράφημα με ευχές για ταχεία ανάρωση, απέστειλε στον συνθέτη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνγκελ.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΙΟΝΙΟ

Την αμεση ληψη μέτρων για την αντιμετωπιση της εγκληματικης δρασης των αλβανων μαφιόζων στο Βορειο Ιονιο,ζητησε ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, μετα τα προσφατα θλιβερα γεγονοτα,αλλά και τις εκκλήσεις του νομαρχη Κέρκυρας.

Αυριο το πρωι θα γινει συσκεψη υπο την προεδρια του υπουργου Εσωτερικων Αλεκου Παπαδοπουλου και με την συμμετοχη του υπουργου Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλου,του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρου Σουμακη και του υφυπουργου Οικονομικων Γιωργου Δρυ.

Οργανογραμματα

Σε υπουργεια και δημοσιες υπηρεσιες εξορμουν απο σημερα πεντε τριμελεις ομαδες απο στελεχη του υπουργειου δημοσιας διοικησης προκειμενου να εποπτευοσυν και να καθοδηγησουν τη συνταξη του οργανογραμματος καθε υπουργειου.

Η αρχη θα γινει απο τα υπουργεια οικονομικων και γεωργιας ενω ηδη εχουν προηγηθη επαφες με τους προσωπαρχες των υπηρεσιων.

Δημογραφικό

Σε επτά εκατομμύρια θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας σε 50 χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το δημογραφικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος για την Αντιμετωπιση του Δημογραφικού Προβλήματος, οι γεννήσεις στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά 30%.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

Από αύριο θα αρχίσει η καταβολή των επιδομάτων στους πολύτεκνους, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός που διευκρίνησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή του συστήματος καταβολης των επιδομάτων και στη διασταύρωση στοιχείων.

Μεχρι τις 16 Μαιου το πολυτεκνικό επίδομα θα έχει δοθει σε 10 χιλιαδες δικαιούχους, απο τις 2 Ιουνιου θα δοθεί σε 26.800 δικαιουχους και μεχρι τις 24 Ιουνίου σε αλλους 100 χιλιαδες ενω στη διαρκεια των επόμενων μηνων θα λαβουν τα επιδόματα και οι υπόλοιπες πολυτεκνικες οικογενειες.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΑΣΙΣ

Στον εισαγγελεα οδηγουνται σημερα πεντε 18χρονοι μαθητες τεχνικης επαγγελματικης σχολης,που συνεληφθησαν χθες στην Θεσσαλονικη,να κανουν χρηση χασις.

ΑΕΚ

Μεγάλη διοικητική κρίση στην ΑΕΚ, η οποία βγαίνει στο σφυρί έναντι 2 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Πληροφορίες, μιλάνε για αγορά της από τον Πρόεδρο του ΤΑΚ ΑΕΚ, Γιάννη Φιλίππου. Τις μέρες αυτές θα διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ.

Θεσσαλονικη

Προκαταρκτικη εξεταση διενεργει η εισαγγελια πρωτοδικων θεσσαλονικης μετα απο εγγραφη καταγγελια ενος αρχιτεκτονα κι ενος δικηγορου , οτι στα κεντρα διασκεδασης της περιοχης αεροδρομιου κατασκευαζονται αυθαιρετες και επικινδυνες για τους θαμωνες - επεκτασεις

ΚΑΣΤΑΝΙΔΙΚΟΝ

- Παράνομες άδειες οδήγησης χορηγούσαν κυκλώματα στο υπουργείο Μεταφορών, όπως κατήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Την τελευταια δεκαετια εχουν γινει 20 απολύσεις υπαλλήλων που δωροδοκήθηκαν εκ των οποιων ομως οι 17 επεστρεψαν μετα την προσφυγη τους στα δικαστήρια.

Παρατυπίες, διαπιστώθηκαν και στον Τεχνικό Ελεγχο Οχημάτων, και ήδη έχουν απολυθεί 20 άτομα μετά από παραπομπή τους στο Πειθαρχικό.

Το υπουργείο Μεταφορών, εξήγγειλε και σειρά μέτρων για την οδική ασφάλεια, ενώ από 1η Ιανουαρίου του 98 θα κυκλοφορήσει νέο βιβλίο διδακτέας και εξεταστέας ύλης για τους υποψήφιους οδηγούς.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Λακωνική αλλά σκληρή απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στους ισχυρισμούς του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου ότι το 1966 ο πρώην Προεδρος της Δημοκρατιας του εισηγηθηκε πραξικοπημα προκειμένου να επιστρεψει από το Παρίσι στην Αθήνα.

Ο κυριος Καραμανλης χαρακτηρισε "ανάξια σχολιασμού" τα όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος, ενω απευθυνόμενος στους φιλοβασιλικούς, συνέστησε να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το πολιτειακό για την Ελλάδα ελύθη οριστικώς".

Επίσης, σε ανακοινωση, που εξέδωσε το Γραφειο Τυπου του πρωην προεδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηριζεται "παντελώς αναληθής" ο ισχυρισμός του Κωνσταντινου για τα γεγονότα του 1966.

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απο τις πλημμύρες που πλήττουν, την επαρχία Φουτζιάν της νοτιο-ανατολικής Κίνας.

Τραγικο θανατο βρηκαν σημερα τουλαχιστον 10 άτομα απο πυρκαγιά που προκλήθηκε από την πτώση δεξαμενής καυσίμων αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή, μετά την αποκοπή της από την άτρακτο του αεροπλάνου.

Με τον Σαλι Μπερισα,θα συναντηθει σημερα στα Τιρανα ο απεσταλμενος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι σε μια προσπαθεια να καμψει την αδιαλλαξια του αλβανου προεδρου,ο οποιος επιμενει να γινουν οι εκλογες στην χωρα με βαση το πλειοψηφικο συστημα και να διαλυθουν οι επιτροπες του Νοτου.

Χθες,σε κεντρικη πλατεια του Αυλωνα,λιγες ωρες μετα απο διαδηλωση κατοικων της πολης,που ζητουσαν την παραιτηση Μπερισα,τραυματιστηκαν 15 ατομα,απο βομβιστικη επιθεση,που αποδιδεται σε οπαδους του αλβανου προεδρου.

Ενοχο για 11 αδικηματα για διωξεις και ξυλοδαρμους, κατα την διαρκεια του εμφυλιου στην πρωην Γιουγκοσλαβια,εκρινε χθες το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης,τον Σερβοβοσνιο έφεδρο αξιωματικο της αστυνομιας,Ντούσαν Τάντιτς.Αθωωθηκε ομως για 9 κατηγοριες για φονο.Η ποινη θα ανακοινωθει σε χωριστη συνεδριαση την πρωτη Ιουλιου.

Προκειται για την πρωτη καταδικαστικη αποφαση που εξεδωσε το Διεθνες δικαστηριο για τους κατηγορουμενους του εμφυλιου.

Ενας αμερικανός πρώην αιχμάλωτος πολέμου που είχε καταρριφθεί στο δέλτα του Κόκκινου ποταμού στο Βιετνάμ το 1966 και ήταν κρατούμενος επι χρόνια στη διαβόητη φυλακή που ονομάστηκε ειρωνικά "Ανόι Χίλτον" επιστρέφει, αυτή τη φορά ως ο πρώτος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ μετα απο 22 χρόνια.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν κατήγγειλε χθες στη Δαμασκό τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ και τη συμφωνία των δύο χωρών για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο.

Η Τουρκια εν τω μεταξυ εσπευσε χθες να καθησυχασει τις ανησυχιες του αραβικου κοσμου για τα κοινα γυμνασια,στα οποια θα συμμετεχουν και οι Ηνωμενες Πολιτειες.Στην ανακοινωση του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων, αναφερεται οτι τα γυμνασια αυτα δεν εχουν στρατηγικους στοχους και θα επικεντρωθουν σε επιχειρησεις ερευνας και διασωσης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί την περιοχή των συνόρων του Μπαγκλαντές με την Ινδία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Τα ραδιενεργά απόβλητα του βρετανικού εργοστασίου του Σέλαφιλντ, στη βορειοδυτική Αγγλία μολύνουν περισσότερο την Αρκτική απο την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπυλ, το 1986, σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Νιού Σάιεντιστ.

Το υπό παναμαϊκή σημαία εμπορικό σκάφος Κρέιν Χόουπ προσάραξε λόγω θαλασσοταραχής τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν θύματα.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............277,43  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........200,99     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........215,21     #
    Μάρκο .....................161,16     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,74     #
    Ελβετικο  φράγκο...........190,04     #
    Στερλίνα...................454,15     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,28     #
    Εκατό γιεν.................221,72     #
    Εκιού .....................314,3      #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 8 May 1997 - 10:03:12 UTC