Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • -Αδιαλλακτη η Τουρκια εμμενει στις αξιωσεις της επι των ελληνικων βραχονησιδων και γκριζων ζωνων στο Αιγαιο.
  • Δεν υπαρχει θεμα καταργησης των δωρων Χριστουγεννων και Πασχα δηλωσε στον Αντεννα και τον Γιωργο Παπαδακη ο υφυπουργος Εργασιας Χρηστος Πρωτοπαππας, σχολιαζοντας τις σχετικες πληροφοριες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας.
  • Με κινητοποπιησεις μεσα στο πρωτο δεκαημερο του Ιουνιου απειλουν οι εργαζομενοι στο υπουργειο Παιδειας εαν δεν τους δεχθει για διολογο η ηγεσια του υπουργειου.
  • Παραδεχτηκε για πρωτη φορα ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ Δημητρης Τζαβελλας οτι αυτος σκοτωσε τον Υπαστυνομο Νικο Μαρκακη στο Προξενειο μας στο Αργυροκαστρο. Ομως ισχυριστηκε οτι το επραξε κατα λαθος.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ

-Αδιαλλακτη η Τουρκια εμμενει στις αξιωσεις της επι των ελληνικων βραχονησιδων και γκριζων ζωνων στο Αιγαιο.

Ο τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων Ονουρ Οιμεν μιλωντας στην ημεριδα που διεξαγεται στο ξενοδοχειο Χιλτον για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις αμφισβητησε την ελληνικη κυριαρχια επι οσων βραχονησιδων δεν αναφερονται ρητως στις διεθνεις συνθηκες λεγοντας χαρακτηριστικα οτι οτι η Τουρκια δεν εχει καμια διεκδικηση σε βραχο η νησιδα που εχει δοθει στην Ελλαδα με διεθνεις επικυρωμενες συνθηκες.

Επισης ειπε οτι η Τουρκια σεβεται μονο οσες συνθηκες εχει η ιδια επικυρωσει που σημαινει οτι δεν δεχεται το διεθνες δικαιο της Θαλασσας και αρα το δικαιωμα της χωρας μας για επεκταση των χωρικων υδατων στα 12 ναυτικα μιλια.

Για το Κυπριακο ειπε οτι πρεπει οι δυο ηγετες να αφεθουν να βρουν μονοι τους τη λυση

Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου καλεσε την Τουρκια να αποκηρυξει τις απειλες πολεμου,να αποσυρει τα κατοχικα στρατευματα απο την Κυπρο και να σεβαστει τις διεθνεις συνθηκες.

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος σε συνεντευξη του στην εφημεριδα τα Νεα. καλει την Τουρκια να προσεξει μηπως οι επιδιωξεις της για αναθεωρηση του Στατους Κβο στο Αιγαιο γινουν μπουμερανγκ και οδηγησουν στην αναθεωρηση του διεθνους καθεστωτος των στενων του Βοσπορου.

Σημερα,αναμένεται να σταλει στην ολλανδικη προεδρια το ελληνικο μνημονιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά.

Οικονομικο

Δεν υπαρχει θεμα καταργησης των δωρων Χριστουγεννων και Πασχα δηλωσε στον Αντεννα και τον Γιωργο Παπαδακη ο υφυπουργος Εργασιας Χρηστος Πρωτοπαππας, σχολιαζοντας τις σχετικες πληροφοριες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας.

Ο κυριος Πρωτοπαππας διευκρινισε οτι η καταργηση των δωρων δεν περιλαμβανεται στα θεματα του κοινωνικου διαλογου και,αρα,δεν υπαρχει καν θεμα συζητησης.

Την αντιθεση του στην καταργηση των δωρων εξεφρασε, μιλωντας στον Αντεννα και ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πολυζωγοπουλος,ενω εντονη ηταν και η αντιδραση της ΑΔΕΔΥ.

Εν τω μεταξυ,ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου σε σημερινη συνεντευξη του στην Ελευθεροτυπια διευκρινιζει οτι οι αλλαγες που θα γινουν στο ασφαλιστικο συστημα θα προωθηθουν σε δυο φασεις.

Τα μετρα που θα ληφθουν άμεσα θα αφορουν στη συγχώνευση ταμείων, τις διοικήσεις και την εισφοροδιαφυγή, ενω το μεγάλο πακέτο μετρων που θα συζητηθεί μετά το 2.000, θα αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον υπολογισμό της σύνταξης.

Ο κ. Παπαντωνίου, διευκρινιζει επισης οτι από πρώτης πρώτου του 1998, θα εφαρμοστεί ο νομος Σιούφα, σύμφωνα με τον οποίο η επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 20% της κύριας.

Το μεσημερι συνεδριασαν οι διοικησεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να ορισουν τους δυο εκπροσωπους που θα συμμετασχουν στην αυριανη συνεδριαση της εννεαμελους επιτροπης κυβερνησης-εργοδοτων-εργαζομενων,με κυριο αντικειμενο συζητησης τις εργασιακες σχεσεις.Ο διαλογος για το ασφαλιστικο θα αρχισει στα μεσα Ιουνιου.

Κινητοποιησεις των συνταξιουχων μεσα στον Ιουνιο εναντια στον κοινωνικο διαλογο,προανηγγειλε το πρωι απο τη Λαρισα ο προεδρος της Ομοσπονδιας συνταξιουχων ΙΚΑ Διαμαντης Μαυροδογλου.

Στις 2 συναντηθηκε η διοικηση της ΑΔΕΔΥ με τον υφυπουργο Οικονομικων Νικο Χριστοδουλακη για την επεκταση των συνταξεων του ενιαιου μισθολογιου στους συνταξιουχους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Με κινητοποπιησεις μεσα στο πρωτο δεκαημερο του Ιουνιου απειλουν οι εργαζομενοι στο υπουργειο Παιδειας εαν δεν τους δεχθει για διολογο η ηγεσια του υπουργειου.

Οπως υποστηριζουν οι εργαζομενοι με το νεο μισθολογιο καταργειται το επιδομα των γενικων εξετασεων που επαιρναν.

ΟΗΕ

Σε εξελιξη η διεθνης διασκεψη για την ειρηνευτικη διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που γινεται σήμερα και αυριο στην Αθήνα.

Στη διασκεψη εξεταζονται οι συμφωνιες ειρηνης που υπογραφηκαν στο Οσλο και το Καιρο , η προοδος που εχει επιτευχθει στην εφαρμογη τους , το τελικο καθεστως των παλιστινιακων εδαφων οι τροποι συμφιλιωσης των αντιτιθεμενων πλευρων και οι οικονομικες προοπτικες

ΛΑΡΙΣΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θεμα πολιτικο οι διωξεις των αγροτων και πρεπει να βρεθει πολιτικη λυση υποστηριξε στην απολογια του ενωπιον του Δικαστηριου στη Λαρισα ο προεδρος της Πανθεσσαλικης Γιαννης Πατακης.

Κατηγορησε τον υπουργο Δικαιοσυνης Ευαγγελο Γιαννοπουλο οτι προσπαθησε να προκαταλαβει τη Δικαιοσυνη, μιλωντας προκαταβολικα για Πατακισταν και υπογραμμισε οτι κατα τη διαρκεια των 25 ημερων των κινητοποιησεων περνουσαν αυτοκινητα απο τα μπλοκα στις εθνικες οδους.

Να υπενθυμισουμε οτι για τις τελευταιες κινητοποιησεις 27 αγροτες, μεταξυ των οποιων 14 μελη της Πανθεσσαλονικης, εχουν παραπεμφθει στη δικαιοσυνη , για παρακωλυση συγκοινωνιων και φθορες.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Κηδευεται αυριο , στις πεντε και μιση το απογευμα,απο το Νεο Νεκροταφειο Μενιδιου ο βουλευτης του υπολοιπου Αττικης της ΝΔ και πρωην υφυπουργος Περιβαλλοντος , Χρηστος Κατσιγιαννης, ο οποιος πεθανε τα ξημερωματα χανοντας τη μαχη με τον καρκινο.

Η νεκρωσιμη ακολουθια θα ψαλλει στον Ιερο Ναό του Αγιου Βλασσιου στο Μενιδι.

Την έδρα του εκλειπόντος στη Βουλή, καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, Λεωνίδας Κουρής.

Ν.Δ

- Το Πεντάγωνο επισκεφθηκε το μεσημερι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής και ενημερωθηκε από τον υπουργό Αμυνας για θέματα του υπουργείου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ειχε συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του κ. Ηλιάδη.

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

- *Μητροπολιτης Καλαβρυτων και Αιγειαλιας Αμβροσιος με γραπτη ανακοίνωσή του καταδικαζει ολους οσους ασκησαν εντονη κριτικη στην εγκυκλιο του πρωην Σχολικου Συμβουλου Λαρισας Αχιλλεα Πιτσιλκα , ο οποιος προετρεψε τους εκπαιδευτικους ,να μη διδασκουν το εργο του Νικου Καζατζακη.

Ο Μητροπολιτης Αμβροσιος στην ανακοινωση του υπογραμμιζει οτι στη χωρα μας κυριαρχει ενας ιδιοτυπος φασισμος , καθενας τονιζει- ειναι ελευθερος να εκφραζει τη γνωμη του υπο τον ορο οτι η γνωμη θα ειναι συμφωνη με τη γνωμη οσων χειριζονται τα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης.

ΠΑΙΔΕΙΑ

*Οι μεταρρυθμισεις στα λυκεια θα ισχυσουν απο τον Σεπτεμβριο και μεχρι τη συγγραφη των νεων βιβλιων οι καθηγητες θα ενημερωθουν για τις αλλαγες, με εγγραφες οδηγιες, επαναλαμβανει σε συνεντευξη στο ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργος Παιδειας Γιαννης Ανθοπουλος.

Οι μεταρρυθμισεις δεν γινονται με ντοσιε τονισε μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας και σημειωσε οτι μεχρι τωρα δεν εχει γινει διαλογος με τους εκπαιδευτικους.

ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Παραδεχτηκε για πρωτη φορα ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ Δημητρης Τζαβελλας οτι αυτος σκοτωσε τον Υπαστυνομο Νικο Μαρκακη στο Προξενειο μας στο Αργυροκαστρο. Ομως ισχυριστηκε οτι το επραξε κατα λαθος.

Σημερα στο γραπτο υπομνημα του προς τον 23ο Ανακριτη ο Τζαβελλας δηλωνει πως αστιευομενος σημαδευσε τον Μαρκακη και πατησε την σκανδαλη του οπλου του χωρις να γνωριζει οτι υπηρχε μεσα σφαιρα.

Ο Δημητρης Τζαβελλας υστερα απο την απολογια του προφυλακιστηκε ενω σε βαρος του εχει ασκηθει διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και οπλοχρησια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ελαχιστες πραξεις και για πολυσυντομο χρονικο διαστημα εγιναν σημερα στο Χρηματιστηριο λογω εμπλοκης του ηλεκτρονικου συστηματος απο την πληθωρα εντολων στη μετοχη της τραπεζας Χιος Μπανγκ.

Εντωμεταξυ, προστιμα που ξεπερνουν το ενα δισεκατομμυριο δραχμες επεβαλε η επιτροπη Κεφαλαιαγορας σε εννεα ιδιωτες και τρεις χρηματιστηριακες εταιρειες που κατηγορουντια οτι πραγματοποιησαν εικονικες συναλλαγες, καθως και για παρααβιαση του κανονα της αγοραπωλησιας μετοχων.

Η προσπαθεια εξυγιανσης της χρηματιστηριακης αγορας απο την πλευρα του ΔΣ του Χρηματιστηριου και της Κεφαλαιαγορας θα συνεχιστει με την εξεταση των χρηματιστηριακων πραξεων αλλων επτα χρηματιστηριακων εταιριων και μεχρι την Τεταρτη αναμενεονται και νεες αποφασεις. Το ΔΣ του Χρηματιστηριου εχει παοφασισει να δημοσιευοντια αμεσως τα ονοματα των παραβατων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

- Οι μεταρρυθμισεις στα λυκεια θα αρχισουν απο τον Σεπτεμβριο και μεχρι τη συγγραφη των νεων βιβλιων οι καθηγητες θα ενημερωθουν για τις αλλαγες που θα υπαρξουν με εγγραφες οδηγιες αναφερει σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργος Παιδειας Γιαννης Ανθοπουλος.

Οι μεταρρυθμισεις δεν γινονται με ντοσιε τονισε μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας και σημειωσε οτι μεχρι τωρα δεν εχει γινει διαλογος με τους εκπαιδευτικους.

ΓΑΛΛΙΑ

Στη Γαλλια,η Αριστερά η οποία ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις,συγκεντρώνοντας στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ποσοστό 40,6% έναντι 36,5 της Κεντροδεξιάς,στοχεύει τώρα να μετατρέψει το άνετο προβάδισμα της σε σίγουρη νίκη, κατά τον δεύτερο κρίσιμο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Η απρόβλεπτη μεγάλη νίκη του αριστερου συνασπισμού θεωρείται ως ψήφος διαμαρτυρίας και προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, καθώς είναι ορατή πλέον η πιθανότητα μιάς πολιτικής συγκατοίκησης του Σιράκ με τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν.

Λεωφορεια

Χωρις μπλε λεωφορεια για ακομη μιση ωρα η Αθηνα,λογω της στασης εργασιας των εργαζομενων στον οργανισμο αστικων συγκοινωνιων.

ΔΙΕΘΝΗ

- Μια ημερα πριν αναχωρήσει για το Παρίσι ο Μπόρις Γέλτσιν οπου θα παραστεί στην υπογραφή συμφωνιας ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ προειδοποίησε οτι οποιαδήποτε αποπειρα ενταξης στην συμμαχία των πρωην Σοβιετικών δημοκρατιών "θα υπονόμευε πλήρως" τις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση.

Εκρηξη που σημειώθηκε τα μεσάνυκτα στην κοινότητα Λουτσιάνα της Κορσικής, 10 χιλιόμετρα νότια της Μπαστιά στα βορειο-ανατολικά του νησιού προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτίριο που στεγάζεται ταμιευτήριο.

Δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην πετρελαϊκή πολιτική της Τεχεράνης μετά την θριαμβευτική νίκη του Μοχαμάντ Χαταμί στις προεδρικές εκλογές, όπως εκτιμούν βιομηχανικές πηγές στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ανησυχίες προκαλεί η στάση του Αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα,ο οποίος αρνείται να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου και εμμένει στην διάλυση των επιτροπών εξεγερμένων με κάθε μέσο.

Ισχυρότατος σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας,όπου η περιοχή είναι ευτυχώς ακατοίκητη.

Ρεκόρ εισητηρίων έκανε η προβολή της νέας ταινίας του Στήβεν Σπηλμπεργκ "Χαμένος κόσμος" το Σαββατοκύριακο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 27 Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........267,3    274,6    270,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,7    162,0    159,5
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........436,3    448,2    441,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......189,5    194,7    191,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,8     48,1     47,3
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....230,5    236,8    233,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......194,3    199,6    196,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..204,4    210,0    206,8
    E.C.U................307,5    315,9    311,1

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 26 May 1997 - 16:03:15 UTC