Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ειχε χθες στη Λισσαβώνα στη συνοδο των υπουργών Εξωτειρκών του ΝΑΤΟ,ο Θόδωρος Πάγκαλος.
  • Η τρομοκρατική Οργανωση "17 Νοέμβρη",αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του Κώστα Περατικού,με οκτασέλιδη προκύρηξή της στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
  • Νέου τύπου απόσυρση, μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Δρυ στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.
  • Επίλογος στη τραγωδία της Νέας Σμύρνης με την κηδεια στις 5 το απόγευμα, των δύο αδελφών,Ιωάννας και Λευτέρη Σπυριδάκη ,που εκτέλεσε τυφλωμένος απο το ερωτικό πάθος ο Δημήτρης Κίτσιος.


Ελληνοτουρκικά

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ειχε χθες στη Λισσαβώνα στη συνοδο των υπουργών Εξωτειρκών του ΝΑΤΟ,ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Ισες αποστασεις από Ελλάδα και Τουρκία,πηρε ο Νικολας Μπέρνς,που βρίσκκεται, επίσης στη Λισσαβώνα, τονίζοντας,ότι οι Ηνωμένες Πολτιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, και η κυβέρνηση της Αγκυρας.

Υποσχεθηκε μάλιστα οτι μέσα στο 1997 θα δοθεί νέα ώθηση στο ζήτημα της Κύπρου.

Για εμπλοκή της κυβέρνησης σε ολισθηρό δρόμο στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και επεσήμανε ότι ουσιαστικά η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς η Αγκυρα να έχει αποδεχθεί τους τρεις ελληνικούς όρους.

Πολυ κοντα στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Τουρκία. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλλέρ που είχε σημερα μαραθώνια συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή του κόμματός της ανακοίνωσε οτι έλαβε την εξουσιοδότηση να ολοκληρώσει τις διαβουλευσεις της με το κόμμα του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

Το Κόμμα της Ευημερίας του πρωθυπουργού Ερμπακάν ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι δεν ελήφθη καμιά οριστική απόφαση για διενέργεια πρόωρων εκλογών ή για την παράδοση της πρωθυπουργίας στην υπουργό Εξωτερικών.

17 Νοέμβρη

Η τρομοκρατική Οργανωση "17 Νοέμβρη",αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του Κώστα Περατικού,με οκτασέλιδη προκύρηξή της στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Στην προκύρηξη που έχει λάθος ημερομηνία 7-4-98, οι τρομοκράτες αποκαλύπτουν ότι επιχειρησαν άλλες δύο φορές να σκοτώσουν τον εφοπλιστή,την πρώτη το 1995, και την δεύτερη το 1996,ενω αναφέρουν ότι η προκύρηξη γράφηκε σε τρείς δόσεις.

Η τελευταία επιχείρηση κατά του Κώστα Περατικού είχε ξεκινήσει πριν από 40 ημέρες.

Λάθη σε ημερομηνίες υπάρχουν και σε άλλα σημεία της προκύρηξης,που φέει το γνωστο Αστερι της Οργάνωσης και γραφηκε σε κουμπιούτερ,όπως συνηθίζει απο το 1990.

Στην προκύρηξη δεν γίνεται λόγος,ούτε αναλαμβάνεται αναδρομικά η ευθύνη των επιθέσεων που είχαν αποδοθεί στην "17 Νοέμβρη",δηλαδή της επίθεσης με ρουκέτα εναντιον της αμερικανικής πρεσβείας το Φεβρουάριο του '96,καθώς και των δύο βομβιστικών επιθέσεων,σε αυτοκίνητο ελληνα στρατιωτικού στα Πατήσια και στη Σιτιμπάνκ στο Χαλάνδρι.

Η κυρία Μαίρη Μπόση πρωην επιστημονικός συμβουλος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε θέματα τρομοκρατίας, οποία στο παρελθόν ειχε γίνει στόχος τρομοκρατικής ενέργειας, δηλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 δήλωσε οτι η τρομοκρατία ειναι πολιτικό φαινόμενο , που θέλει πολιτική στηριξη για την αντιμετώπισή της και εμείς-οπως ειπε χαρακτηριστικά, το αντιμετωπίζουμε μόνο αστυνομικά.

Σε δηλώσεις της στον σημερινό τύπο,υποστηρίζει πως η πολιτεία θα μπορούσε να τελειώσει μια και έξω με την "17Νοέμβρη",εάν το επιθυμούσε.

Αναφέρει ακόμη,ότι δεν πρόκειται για ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση, αλλά για κάτι άλλο,σαν ξεκαθάρισμα οικονομικών λογαριασμών και προσθέτει πως η γέννησή της μπορεί να αναζητηθεί μέσα απο τις ιστορικές δομές του ελληνικού κράτους.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής,σε ερώτηση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ εάν απομακρύνθηκε διότι έφθασε κοντά στους τρομοκράτες, παρέπεμψε να ερωτηθούν ο ισραηλινός και ο αμερικανός πρέσβης..

Εξ'άλλου ο επίσης πρωην υπουργός Γιαννης Σκουλαρίκης,δηλώνει στον "Ελέυθερο Τύπο",ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι η ΕΥΠ βρισκόταν πίσω απο τις "ορφανές", όπως αποκαλούνται βόμβες και προσθέτει,πως είναι απόλυτα πεπεισμένος πως ένα κομμάτι μέσα στην ΕΥΠ δρούσε και δρά αυτόνομα.

Εν τω μεταξύ,στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας,συμμετέχουν ειδικοί πράκτορες του FBI.

Η βαλιστική έρευνα έδειξε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν καί ένα 38άρι περίστροφο , κατά τήν ανταλλαγή πυρών μέ τόν αστυνομικο τού τμήματος μεταγωγών Πειραιά.

Οπως έγινε γνωστό χθές τό βράδυ ο Κώστας Περατικός είχε απομακρύνει μέ δική του επιθυμία τή φρουρά του από τίς 13 Μαρτίου τού 1996.

Η κηδεία τού 42άχρονου εφοπλιστή θά γίνει αύριο στίς 11 τό πρωί από τό 1ο νεκροταφείο.

Ι.Χ.

Νέου τύπου απόσυρση, μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Δρυ στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ.Δρύς δηλωσε πως θα χορηγείται "μπόνους" περίπου 300 χιλιάδων δραχμών σε όσους διαθέσουν αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας, στην αγορά τρίτης χώρας.

Εν τω μεταξύ,ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,με κατηγορούμενη την Ελλάδα για υπερβολική φορολογία στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

Ο Γενικός εισαγγελέας θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στις 26 Ιουνίου,ενω η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκοδθεί τον Οκττώβριο.

Κηδεια

Επίλογος στη τραγωδία της Νέας Σμύρνης με την κηδεια στις 5 το απόγευμα, των δύο αδελφών,Ιωάννας και Λευτέρη Σπυριδάκη ,που εκτέλεσε τυφλωμένος απο το ερωτικό πάθος ο Δημήτρης Κίτσιος.

Ο δράστης και αυτόχειρας κηδεύτηκε το απόγευμα, ενώ η τραγική μάνα νοσηλευεται στον Ερυθρό Σταυρό, αγνοώντας τη τραγικη τυχη των παιδιων της

ΠΟΙΝΗ

- Ποινή κάθειρξης είκοσι ενός ετών και εννέα μηνών, επέβαλε το τριμελές εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης σε οδηγό φορτηγού που μετέφερε λαθρομετανάστες.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Δήμου, απο την Χαλκίδα, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο του '96, να μεταφέρει 93 αλβανους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν μαζί τους οκτώ κιλά χασίς.

Οικονομικα

Την ανεξαρτησια της τραπεζης της Ελλαδος - απο την πολιτικη εξουσια κατοχυρωνει νομοσχεδιο που κατεθεσε στη Βουλη ο υπουργος εθνικης οικονομιας.

Εν τω μεταξύ,ισχυρές πιέσεις δέχθηκε χθες η δραχμή, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκροή συναλλάγματος,ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Οι πιεσεις αποδιδονται στην πτώση των επιτοκίων,την ανασφάλεια στην Ευρωπαϊκη αγορά εν όψει των γαλλικών εκλογών και στην αντιπαράθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας με την κυβέρνηση.

* 930 χιλιάδες εκκαθαριστικά φθάνουν τις επόμενες ημέρες στους φορολογουμενους.

Απ αυτά 400 χιλιάδες ειναι χρεωστικά,340 χιλιάδες πιστωτικά και τα υπόλοιπα μηδενικά.

Εν τω μεταξύ συμφωνα με ανακοινωση του Υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν ρυθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεων τους προς το δημόσιο, εως τις 31 Ιουλίου.

ΡΟΣΙΝΙΟΛ

Νεες εκπληξεις περιμενουν τους οδηγους απο το μεσημερι καθως αλλαζει η παρακαμψη απο Λαμια προς Πειραια,στην πλευρα του Δημου Περιστεριου, στο πλαισιο των εργων για την κατεδαφιση της γεφυρας Ροσινιολ.

Αυριο θα γινουν αλλαγές προς την αντιθετη κατευθυνση.

ΚΑΝΑΝΤΕΡ

- Ποινικη διώξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργηματος καταχραστών του δημοσίου, ασκησε η Εισαγγελία Αθηνών για την υπόθεση της υπογραφής σύμβασης απο τα Υπουργεία Γεωργίας και Εθνικης Αμυνης για την αγορά 4 μεταχειρισμένων αεροσκαφών Καναντέρ" που απεδείχθη οτι ειναι κλεμμένα απο την Γιουγκοσλαβία.

Μεσάζων στην πώληση ειναι ο Κυπριος Βασιλης Χριστοδούλου που παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση πλαστογραφημένο εγγραφο οτι ειχε αγοράσει τα αεροσκάφη και εισέπραξε 24.400.000 δολλάρια.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

- Στο υπουργικό συμβούλιο τίθεται σημερα επί τάπητος το ζήτημα της αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, μέσα σε κλίμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τον Αναστάσιο Πεπονή και ο πρώην υπυοργός Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης με δηλωσή του εκφράζει την αντίθεσή του λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέγεται με εκατον πενήντα μία ψήφους, θα μπορούσε να καταστεί κομματικό όργανο.

ΣΕΙΣΜΟΙ

Ενδιαφεροντα στοιχεια για την σεισμικη δραστηριοτητα στην Ελλαδα εως το 2007,θα παρουσιασθουν στο Παγκοσμιο Σεισμολογικο Συνεδριο που θα γινει τον Αυγουστο στην Θεσσαλονικη.

Για πρωτη φορα,επιστημονες θα αποκαλυψουν με χάρτες τις περιοχες της χωρας μας,οπου στα επομενα 10 χρονια περιμενουν να σημειωθουν σεισμοι πανω απο 6 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ,με βαση επιστημονικες παρατηρησεις και στατιστικα στοιχεια πολλων χρόνων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤ.

- Με αποχή από τα καθήκοντά τους την εξεταστική περιοδο του Ιουνίου, απειλούν οι Πανεπιστημιακοί, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, ως τις 13 Ιουνίου.

Οι πανεπιστημιακοί, προανήγγειλαν κινητοποιήσεις από τις 17 Ιουνίου ενώ εκτός από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητούν να προηγηθεί διάλογος πριν την εφαρμογή Ελεύθερου Κύκλου Σπουδών στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις που έχει εξαγγειλει το υπουργείο Παιδείας.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ.

- Στη Σόφια βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, προσκεκλημένος του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστώφ.

Τον κ. Καραμανλή, συνοδεύουν ο ευρωβουλευτής Ευθύμιος Χριστοδούλου, η βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου -Κουτσίκου και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

ΠΟΛΑ.

- Αρχίζουν από το πρωί στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Πολιτικής Ανοιξης, παρουσία στελεχών και μελών του κόμματος, αλλά και εκπροσώπων άλλων κομμάτων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το μεσημέρι η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ενώ την Κυριακή, θα γίνει η ψηφοφορία για το Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματος που θα αποτελείται από 150 μέλη.

ΔΙΕΘΝΗ

- Στη Τουρκία, το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του Ερμπακάν διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει να παραδώσει την πρωθυπουργία στην Τανσού Τσιλλέρ για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Χθές στέλεχος του κόμματος του Ορθού δρόμου της κας Τσίλερ,είχε αποκαλύψει ότι ο Ερμπακάν συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία στη Τανσού Τσιλλέρ για να εκτονωθεί η πολιτική κρίση.

Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, που παρακολούθησε χθες τις επετειακές εκδηλώσεις για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης,μίλησε για νέες τεχνολογικές αλλά και πνευματικές κατακτήσεις στη χώρα του,προκαλώντας ανησυχίες πάλι στο στρατιωτικό κατεστημένο.

Στην Αλβανία,έξι κόμματα ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, προκειμένου να απομακρυνθεί ο Σαλί Μπερίσα αλλά και για να παρεμποδίσουν τους πρώην κομμουνιστές να επανέλθουν στην εξουσία.

Χθες ομάδα ένοπλων Αλβανών εμπόδισε αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ να φθάσει στο Αργυρόκαστρο,προκειμένου να προετοιμάσουν και να οργανώσουν τις επικείμενες εκλογές σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες.

Ανετη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία προβλέπεται σε αποκλειστική δημοσκόπηση για λογαριασμό της ελβετικής εφημερίδας "Tribune de Geneve", που δημοσιεύεται σήμερα.

Στη Σιέρρα Λεόνε οι πραξικοπηματίες έκλεισαν τα σύνορα της χώρας και απαγόρευσαν όλες τις αεροπορικές πτήσεις,ενώ στρατεύματα της Νιγηρίας συγκεντρώνονται κοντα στα σύνορα,γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι θα επιχειρηθεί ανατροπή των πραξικοπηματιών.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ.............. 277,01  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά .......... 200,70     #
    Δολλαριο Αυστραλιας....... 212,28     #
    Μάρκο .................... 162,60     #
    Γαλλικο φράγκο ...........  48,12     #
    Ελβετικο  φράγκο.......... 195,45     #
    Στερλίνα.................. 453,70     #
    Εκατό  λιρέτες ...........  16,42     #
    Εκατό γιεν................ 238,05     #
    Εκιού .................... 316,68     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 30 May 1997 - 11:05:22 UTC