Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εντολη σχηματισμου κυβερνησης πηρε το μεσημερι απο τον Γαλλο προεδρο Ζακ Σιράκ ο ηγετης των σοσιαλιστων και νικητης των χθεσινων εκλογων Λιονέλ Ζοσπέν.
  • Υπο την απειλη των σκουπιδιων και παλι η Αθηνα και οι αλλες πολεις λογω της 48ωρης απεργιας των εργαζομενων στον τομεα καθαριοτητας των ΟΤΑ.
  • Το 75% των μαθητων Λυκειου πηγαινει σημερα δσε φροντιστηριο προκειλενου να προετοιμαστει για τις γενικες εξετασεις οπως προεκυπτει απο την ερευνα για την Παιδεια που ξεκινησε σημερα το ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και η οποια θα ολοκληρωθει την Παρασκευη.
  • Σκληρη κριτικη κατα της κυβερνησης για την οικονομικη πολιτικη και τα εθνικα θεματα ασκησε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης που προηδρευσε συσκεψης των νομαρχιακων επιτροπων του κομματος του για την οργανωτικη ανασυγκροτηση.


Γαλλια

Εντολη σχηματισμου κυβερνησης πηρε το μεσημερι απο τον Γαλλο προεδρο Ζακ Σιράκ ο ηγετης των σοσιαλιστων και νικητης των χθεσινων εκλογων Λιονέλ Ζοσπέν.

Οι σοσιαλιστες θα πρεπει να σχηματισουν κυβερνηση με τους οικολογους και τους κομμουνιστες,οι οποιοι ομως για να συμμετασχουν θετουν ως ορους τη χαλαρωση των κριτηριων του Μααστριχτ,την αυξηση των κατωτατων οριων των μισθων και το περιορισμο της εργασιμης εβδομαδας σε 35 ωρες.

Στη συμμετοχη των κομμουνιστων στην κυβερνηση αποδιδεται η ανησυχια που επικρατησε το πρωι στο Χρηματιστηριο του Παρισιου με αποτελεσμα ο δείκτης τιμών να σημειωση πτώση μεγαλύτερη του 3%.

Την ιδια ωρα,ιδιαιτερα προβληματισμενη οσον αφορα την πορεια προς την Ευρωπαικη Ενοποιηση οπως καθοριζεται απο την συνθηκη του Μααστριχτ, εμφανιζεται η ηγεσια της Γερμανιας.Ο Χελμουτ Κολ επικοινωνησε το πρωι με τον Ζακ Σιρακ,ενω οι δυο ηγετες θα εχουν συναντηση στις 13 του μηνα,τρεις ημερες πριν απο την συνοδο κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης.

Την αναβολη της Νομισματικης ενοποιησης φερεται να ζητα η κεντρικη Γερμανικη Τραπεζα,ενω ο ελληνας Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης εκτιμησε οτι μετα τη νικη της Αριστερας στη Γαλλια ειναι απιθανο να υπαρξει καταληξη των διαπραγματευσεων για τη διακυβερνητικη σε αυτη τη φαση,καθως επισης οτι θα διευκολυνθει και η πορεια της Ελλαδας προς την ΟΝΕ.

17Ν

Ξενες μυστικες υπηρεσιες ισως μισθωνουν τις υπηρεσιες της τρομοκρατικης οργανωσης 17 Νοεμβρη υποστηριζει ο πρωην υπουργος Δημοσιας Ταξης Στελιος Παπαθεμελης σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ΕΘΝΟΣ.

Με τη σημερινη δηλωση ο κυριος Παπαθεμελης προχωρα ενα βημα πιο περα προηγουμενη συμφωνα με την οποια για την 17Ν θα επρεπε να ερωτηθει ο Αμερικανος και ο Ισραηλινος πρεσβης.

Ακομη,ο πρωην υπουργος αναφερει οτι, πριν απο την αποχώρησή του από το υπουργείο ήταν γνωστά στις υπηρεσίες ακόμη και ονόματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατική οργάνωση και καταλογιζει ελλειψη τολμης σε οσους χειριστηκαν την υποθεση αυτη.

Σκουπιδια

Υπο την απειλη των σκουπιδιων και παλι η Αθηνα και οι αλλες πολεις λογω της 48ωρης απεργιας των εργαζομενων στον τομεα καθαριοτητας των ΟΤΑ.

Οι απεργοι ζητουν την μονιμοποίηση των εκτάκτων που δεν συμπεριληφθηκαν , στην πρόσφατη ρύθμιση στη Βουλή.

Στην απεργία δεν συμμετέχει η ΠΟΕ -ΟΤΑ. Την ιδια ωρα,ο Δημος Αυλωνα αποφασισε να μεινουν ολα τα καταστηματα της περιοχης κλειστα την Τεταρτη , σε ενδειξη διαμαρτυριας για την δικη των μελων του δημοτικου συμβουλιου και πολιτων για τις κινητοποιησεις του περασμενου καλοκαιριου με στοχο ναμην γινει χωματερη στην περιοχη.

Επισης,για την ιδια ημερα,καλει ολους τους κατοικους εξω απο τα δικαστηρια της Ευελπιδων.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Το 75% των μαθητων Λυκειου πηγαινει σημερα δσε φροντιστηριο προκειλενου να προετοιμαστει για τις γενικες εξετασεις οπως προεκυπτει απο την ερευνα για την Παιδεια που ξεκινησε σημερα το ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και η οποια θα ολοκληρωθει την Παρασκευη.

Σε ολη τη χωρα λειτουργουν σημερα 5 χιλιαδες φροντιστηρια ενω οι καθηγητες που απασχολουνται σε αυτα και οσοι κανουν ιδιατερα μαθηματα ανερχονται σε περιπου 150 χιλιαδες.

Συμφωνα με τα πρωτα στοιχεια απο την ερευνα οι μεταρρυθμισεις στο συστημα των εισαγωγικων εξετασεων που προωθει το υπουργειο Παιδειας ειναι τεχνικα εφαρμοσιμες ομως θα κοστισουν περισσοτερα χρηματα απο το σημερινο συστημα.

Ο προεδρος της ΟΛΜΕ Νικος Τσουλιας προτεινε μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ Ενιαιο Τυπο Λυκειου στο οποιο θα ενσωματωθει και η επαγγελματικη καταρτιση.

Να βαλουν και τα ιδια τα πανεπιστημια κριτηρια για την εισαγωγη των φοιτητων ζητα ο πρυτανης του Παντείου Πανεπιστημιου Ανδρεας Κιντης.

Η ερευνα θα κλεισει με συνεντευξη την Παρασκευη του υπουργου Παιδειας Γερασιμου Αρσενη.

Ν.Δ

Σκληρη κριτικη κατα της κυβερνησης για την οικονομικη πολιτικη και τα εθνικα θεματα ασκησε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης που προηδρευσε συσκεψης των νομαρχιακων επιτροπων του κομματος του για την οργανωτικη ανασυγκροτηση.

Για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις τονισε οτι η κυβερνηση διολισθαινει σε ουσιαστικο διαλογο με την Τουρκια χωρις ορους και προυποθεσεις ενω για την οικονομια ανεφερε πως η οικονομικη πολιτικη του ΠΑΣΟΚ δεν εχει καμια σχεση με το πργραμμα της Νεας Δημοκρατιας.

Εντωμεταξυ ποικιλα σχολια εχει προκαλεσει η σταση του μελους της Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος κ.Μελισσαρη που απεστειλε συγχαρητηριο τηλεγραφημα στον ευρωβουλευτη της Πολιτικης Ανοιξης Νικητα Κακλαμανη για τις θεσεις που διατυπωσε στο Συνεδριο υπερ της αυτονομησης της Βορειου Ηπειρου και κατα των λαθρομεταναστων.

ΓΡΙΟΥΛΑ

Εξεταζεται απο τον Εισαγγελεα Πατρας το αν θα ασκηθει διωξη κατα παντος υπευθυνου για το θανατο απο σηψαιμια της αιωνοβιας Δεσποινας Νικολοπουλου.

Η γεροντισσα, ηταν 97 ετων, βρεθηκε νεκρη το απογευμα του Σαββατου εκει οπου εμενε , ενα χαμοσπιτο στα προσφυγικα της Πατρας.

Πεθανε απο σηψαιμια, καθως οντας ανημπορη την κατετρωγαν τα ποντικια.

Η Δεσποινα Νικολοπουλου ηταν μητερα τριων παιδιων, αλλα τη φροντιδα της ειχαν αναλαβει εκ περιτροπης καποιοι απο τους γειτονες.

ΜΗΤΣΟ

Συνάντηση με τον τούρκο προεδρο Σουλειμάν Ντεμιρελ, αναμένεται να έχει την παρασκευή στην Αγκυρα , ο πρωην πρωθυπουργός Κωνσταντινος Μητσοτακης , οοποίος αναχωρεί αυριο για την Κωνσταντινούπολη , προκειμένου να τιμηθει με το βραβείο Ιπεκτσι.

Την Πέμπτη, ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβει στην Τουρκική πρωτεύουσα οπου εκτός από τον Σουλειμαν ντεμιρελ, θα συναντηθεί και με τον μεσουτ Γιλμάζ.

ΕΣΥ-ΙΚΑ

*Το Νομοσχεδιο για την αναμορφωση του ΕΣΥ θα κατατεθει σημερα στη Βουλη απο τον υφυπουργο Υγειας.

Οπως δηλωσε στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο κ.Σκουλακης στο νομοσχεδιο μεταξυ αλλων περιλαμβανονται ρυθμισεις για να σταματησει η ανεξελεγκτη ιδρυση διαγνωστικων κεντρων.

*Στη Θεσσαλονίκη, αρχισαν 5θημερη απεργια 200 γιατροί του Δεύτερου υποκαταστήματος ΙΚΑ της πόλης,απαιτωντας να τους κατβληθουν τα χρηματα εφημεριων του 97.

ΚΤΕΟ

*Αυξανεται απο σημερα στις 8.000 δραχμές η τιμη του παραβόλου για την κάρτα καυσαεριων των οχηματων απο τα ΚΤΕΟ ενω το προστιμο για οσους καθυστερουν πανω απο 15 ημερες για ελεγχο του οχηματος τους, διαμορφωνεται στις 16.000 δραχμες.

Φωτηλας

*Κηδευεται στις 5 το απογευμα στην Πατρα, ο Ασημάκης Φωτήλας που πεθανε χθες σε ηλικια 65 ετων.

Ο Ασημακης Φωτηλας είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και Προεδρίας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

*Πριν απο λιγο κηδευτηκε απο το πρωτο νεκροταφειο ο εφοπλιστης Γιωργος Λιβανος που πεθανε χθες σε ηλικια 71 ετων.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την Λαρισα επισκεπτεται σημερα ο Υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου,οπου στις 8 το βραδυ θα μιλησει για την οικονομια στο Δημοτικο Ωδειο της πολης,ενω νωριτερα θα συναντηθει με τον περιφερειαρχη και τον νομαρχη Θεσσαλιας.

Ο κ. Παπαντωνιου θα εχει συναντησεις και με τους προϊσταμένους των δημοσιων οικονομικων υπηρεσιων και τον διευθυντη του σωματος διωξης οικονομικου εγκληματος,για να συζητησουν την διαγραφόμενη πορεια των φορολογικων εσοδων στην περιοχη για το πρωτο εξαμηνο του `97,την αποτελεσματικοτητα του φοροεισπρακτικου μηχανισμου,αλλά και τα προβληματα που σχετιζονται με την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργια των υπηρεσιών.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ-ΣΥΝ.

*Η νομιμοτητα,η διαφανεια και η ποιοτητα ειναι οι τρεις οροι που πρεπει να διασφαλιστουν για τη λειτουργια των ραδιοφωνικων σταθμων τονισε ο υπουργος Τυπου Δημητρης Ρεππας μιλωντας στο 1ο Πανελληνιο Συνεδριο Ραδιοφωνιας, που αριχε σημερα στο Ζαππειο.

Σε χαιρετισμό του ο κ.Μιλτιαδης Εβερτ ανεφερε οτι πρεπει να διαμορφωθουν οι οροι ωστε η Ελλαδα να μην κυβερναται απο διαπλεκομενα συμφεροντα.

ΠΤΩΜΑ ΠΑΤΡΑ

Σε κατασταση προχωρημενης σηψης βρεθηκε πριν απο μιση ωρα στη συνοικια Μακρυγιαννη στη Πατρα το πτωμα του Λάκη Σκεντζου 45 ετων. Εξεταζονται τα αιτια του θανατου.

ΔΙΕΘΝΗ

- Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία "θα διεξαχθούν στο τέλος του 1997", όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Χασάν Εκιντσί, διευκρινίζοντας όμως ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην οριστική ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Ο Νετσμετίν Ερμπακάν, ο πρώτος ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Τανσού Τσιλέρ μέσα σε ένα μήνα.

- Δέκα νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που έγινε το πρωί στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Η βόμβα, η τρίτη σε δύο ημέρες, εξερράγη στην περιοχή Μπαμπ ελ-Ουεντ, στο κέντρο του Αλγερίου, στις 8.30 το πρωί.

Βομβαρδίζεται με σφοδρότητα από το πρωί η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρήταουν καθώς οι δυνάμεις της Νιγηρίας, που έχει τεθεί επικεφαλής των στρατωτικών δυνάμεων των κρατών της Δυτικής Αφρικής, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των πραξικοπηματίων της Σιέρα Λεόνε.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 30,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.635,31 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,83 τοις εκατό.

Από τις 245 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 36 παρουσίασαν άνοδο
* 20 παρέμειναν σταθερές και
* 189 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........268,1    275,4    271,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......158,0    162,4    159,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........440,4    452,4    445,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......190,5    195,7    192,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,7     48,0     47,2
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....231,0    237,3    233,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......194,3    199,6    196,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..204,4    209,9    206,7
    E.C.U................307,4    315,8    311,0

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 2 June 1997 - 16:03:34 UTC