Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 06/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Για παρεμβάσεις και εμπόδια στις έρευνες για την τρομοκρατία,κατηγορεί την CIA και την ΚΥΠ,ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης.
  • Κατηγορηματικά αντίθετος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 15μία ψήφους.
  • Χιλιάδες αυθαίρετα σε δάση νομιμοποιούνται, με νομοσχεδιο του Υπουργείου Γεωργίας,που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα. Από την διαδικασία αυτή το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει τεράστια ποσά.
  • Ενα ζευγάρι έχασε τη ζωή του χθες όταν το ημιφορτηγό στο οποίο επέβαιναν, συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, στο πρώτο χιλιόμετρο της εθνικής Γρεβενών -Κοζάνης.


Σκουλαρίκης

Για παρεμβάσεις και εμπόδια στις έρευνες για την τρομοκρατία,κατηγορεί την CIA και την ΚΥΠ,ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης.

Μιλώντας πριν από λίγο στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Γιάννη Σαραντακο,ο κ. Σκουλαρίκης είπε ότι υπήρχαν παρεμβάσεις αλλά και υπονομεύσεις απο την ελληνική ΚΥΠ.

Ο κ.Σκουλαρίκης που διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 81-85, ανέφερε ,ότι αμερικανοί πράκτορες εξαφάνησαν μια γυναίκα ύποπτη για την δολοφονία Μομφεράτου, καθώς και μια βαλίτσα,για την οποία υπηρχαν πληροφορίες ότι περιείχε βόμβα με προορισμό το Τελ Αβιβ.

Εν τω μεταξύ,σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα,ο "αρχικατάσκοπος" της πρώην Ανατολικής γερμανίας, Μάρκους Βόλφ,αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν για τους πράκτορες ανατολικούς και δυτικούς,θαυμάσιος χώρος για επαφές και διακοπες.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κατηγορηματικά αντίθετος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 15μία ψήφους.

Σε φιλική του κουβέντα με δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό θα ήταν η πιό σωστή άποψη αλλά τα κόμματα δεν τολμούν, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήταν υποψήφιος, σε μιά τέτοια περίπτωση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει ήδη έτοιμο το βιβλίο με τίτλο "Το χρονικό της ντροπής" που έχει ως περιεχόμενο όσα συνέβησαν το 1994 για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και της ΑΓΕΤ -Ηρακλής αλλά σκεφτεται να μην το εκδόσει.

Αυθαίρετα

Χιλιάδες αυθαίρετα σε δάση νομιμοποιούνται, με νομοσχεδιο του Υπουργείου Γεωργίας,που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα. Από την διαδικασία αυτή το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει τεράστια ποσά.

Οπως δηλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1,ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, αποχαρακτηρίζονται τεράστιες δασικές εκτάσεις που κάηκαν πριν το 1975, οι οποίες θεωρουνται μή ανατρέψιμες, επειδή δημιουργήθηκαν οικισμοί ή άλλα κτίσματα που θεωρούνται σημαντικά για το δημοσιο συμφέρον.

Ο κ.Τζουμάκας,υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα θέσει τέλος στις καταπατήσεις και τις πυρκαγιές των δασών.

Σχετικα με τις επιφυλαξεις των υπηρεσιων του υπουργειου Περιβαλλοντος ο υπουργός ειπε οτι εστιαζονται στο να μην δημιουργηθουν συνταγματικα προβληματα και να προσδιοριστουν οι δασικοί χαρτες σε σχεση με το Κτηματολόγιο.

Μετρό

Αιτηση ασφαλιστικών μετρων κατά του Ολυμπιακού Μετρό,αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Ελληνικό δημόσιο,επειδή η κοινοπραξία δεν παραδίδει τους χώρους του εργοταξίου στον Κεραμεικό,από όπου κυρήχθηκε έκπτωτη.

Το τμήμα Κεραμεικού- Συνταγμα, είχε περικοπεί απο το σύνολο της εργολαβίας, μετά τη διαφωνία μεταξύ Ολυμπιακό Μετρό και ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω των επι πλέων οικονομικών αξιώσεων της κοινοπραξίας.

Ηδη έχει γινει νέος διαγωνισμός για το τμήμα εκείνο και έχουν υποβληθεί νεες προσφορες.

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ειρήνη και την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ευρωπη, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, την Διαβαλκανική Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο της συνάντησης, είναι η πολιτική συνεργασία, η οικοδόμηση μέτρων ασφαλείας και η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

Στη διάσκεψη δεν συμμετέχει η Τανσού Τσιλέρ, με το αιτιολογικό ότι η κατάσταση στη χώρα της, την υποχρέωσε να παραμείνει στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Χακίμ.

Επιδομα

Αυξήσεις στα οικογενειακά επιδοματα.

Εως και 196 χιλιάδες δραχμές θα φθάσει το επίδομα για τις πολύτεκνες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας στο Συμβουλιο της Επικρατείας.

Τα επιδοματα αρχιζουν για ενα ζευγαρι με ενα παιδι απο 22 χιλιαδες δρχ και φτανουν τις 196 χιλιαδες για οικογενειες με τεσσερα παιδια.

Αδιευκρινιστο παραμενει αν το επιδομα θα λαμβανουν και οι δυο συζυγοι καθως η κυβερνηση δεν εχει υιοθετησει προσφατη αποφαση του Αρειου Παγου που εκρινε οτι το οικογενειακο επιδομα πρεπει να δινεται και στους δυο συζυγους.

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Ενα ζευγάρι έχασε τη ζωή του χθες όταν το ημιφορτηγό στο οποίο επέβαιναν, συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, στο πρώτο χιλιόμετρο της εθνικής Γρεβενών -Κοζάνης.

Νεκροί ανασύρθηκαν ο οδηγός του φορτηγού Θεοφάνης Χατζής και η συζυγός του Δέσποινα ενώ ο οδηγός και οι επιβάτες του λεωφορείου δεν έπαθαν τίποτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόταση στους κυρίους Σημίτη, Τσοβόλα και την κυρία Παπαρήγα,να καθήσουν γύρω απο το τραπέζι του διαλόγου, απευθύνει ο Πρόεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ.

Στόχος-οπως αναφέρει θα είναι μια νέα κοινωνική και πολιτική, πλειοψηφία, όπως έπραξαν και οι δυνάμεις που συγκρότησαν το μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία.

Προστιμα

Σε μειωση των προστιμων που εχουν επιβληθει απο ληξιπροθεσμες οφειλες προχωρα η κυβερνηση προκειμενου να δοθει η δυνατοτητα στους οφειλετες να πληρωσουν τα χρεη τους.

Η ρυθμιση αφορα περιπου 300 χιλιαδες οφειλετες.

Με νομοσχεδιο που κατατιθεται εως τις 16 Ιουνίου στη Βουλή θα προβλέπεται μείωση έως και 50% των προστίμων για απλές φορολογικές υποθέσεις, ενώ αντιθετα για όσους συλλαμβανονται να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια οι ποινές θα αυξηθούν.

Ματθιας

Σκληρη κριτικη εφ ολης της υλης για τον τροπο λειτουργιας της δικαιοσυνης απο τον προεδρο του Αρείου Πάγου Στέφανο Ματθια.

Μιλωντας σε συνεδριο τη εταιριας δικαστικων μελετων επέρριψε ευθύνες στους δικαστές για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης ενω επεκρινε την πολιτεια για νομοθετικες ρυθμισεις που μειωσαν τον πειθαρχικο ελεχγο και την επιθεωρηση των δικαστων

Ο κ.Ματθιας ανέφερε οτι μετά το 1980 εχουν μπει στο Σωμα δικαστικοί λειτουργοί που δεν εχουν την πείρα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστασεις και προτεινε εν οψει της αναθεωρησης του Συνταγματος να ολοκληρωθει η αυτοδιοικηση της δικαιοσυνης, να περιορισθει η δραση των δικαστικων ενωσεων και να απαγορευθει ρητα η απεργια των δικαστων.

Εισιτήρια

Εκατό δραχμές θα κοστίζει απο την 1η Ιουλίου το εισιτήριο στα αστικά λεωφορεία.

Αυτό ανακοινωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών,Τάσος Χριστοδουλάκης,ο οποίος αποκάλυψε,επίσης,ότι το έλλειμα στην ΕΘΕΛ, ιδιοκτήτρια των μπλέ λεωφορείων, τετραπλασιάστηκε και έφτασε στα 15,7 δισ το '96 απο τα τα 4,1 δισ που ήταν το '95.

ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ

Αίσιο τέλος είχε ευτυχώς η αεροπειρατία που εκδηλώθηκε χθες βράδυ σε αεροσκάφος των αερογραμμών της Μάλτας.Οι δύο αεροπειρατές,που είχαν υποχρεώσει το πιλότο να προσγειώσει το Μπόϊνγκ 737 στη Κολωνία,παρέδωσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν στους αστυμομικούς.Κανένας από τους 80 επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα.

Οι αεροπειρατές στις διαπραγματεύσεις τους με την αστυνομία αξίωσαν την απελευθέρωση του τούρκου ακροδεξιού Μεχμέτ Αλί Ακτσά, που κρατείται στις φυλακές της Ιταλίας,και το 1981 είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Πάπα.

Ο Αγκτσά εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Ιταλία. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει την εθνικότητα ή την ταυτότητα των αεροπειρατών.

Σολδάτος

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του 30χρονου Σταύρου Θεοδωρακάτου,κρατούμενου στις φυλακες Χανίων, εξεδωσε ο τακτικός ανακριτής Ηρακλείου για την υποθεση της βομβιστικής επίθεσης τον Φεβρουάριο,κατά την οποία έχασε το ένα της πόδι,η συζυγος του διοικητη Ασφαλείας Κώστα Σοδάτου.

Ο θεοδωρακάτος που προσήχθη χθες στον ανακριτή απο τις φυλακές,ήταν το διάστημα της επιθεσης εκτός φυλακης,γιατί είχε δραπετεύσει και συμφωνα με πληροφορίες θεωρείται δράστης ή ένας εκ των δραστών της επίθεσης.

ΟΤΕ

Στο Χρηματιστήριο εισάγεται σήμερα νέο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα,στο Βελιγράδι,υπογράφεται η συμφωνία για εξαγορά του 49% των μετοχών του Σερβικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ,από τον ΟΤΕ και την ιταλική εταιρεία ΣΤΕΤ.

Λαθραια

Τεσσερισιμη χιλιαδες κουτες με λαθραια τσιγαρα κατεσχεσαν χθες βραδυ ανδρες της διωξης λαθρεμποριου του τελωνειου Κακαβιας.

Οι κουτες βρεθηκαν σε ειδικες κρυπτες ενος αλβανικου φορτηγου που οδηγουσε ο 47χρονος Αλιρα Φατμιρ απο το Τεπελενι.

Τα διαφυγοντα κερδη υπολογιζονται σε 25 εκ δρχ.

ΝΑΡΚΩ

Την έκδοση του Ελληνα εγκέφαλου της μεγαλύτερης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών στο κόσμο, του Γιώργου Κουρτίδη θα ζητήσουν απο την Βρετανία, οι ελλληνικές αρχές.

Κοντά στην Αλεξανδρούπολη συνελήφθησαν χθες δύο Σκοπιανοί με εξίμιση κιλά ηρωίνη,που προμηθεύτηκαν απο την Τουρκία.

ΒΟΥΛΗ

Δευτερη μονομαχία Σημίτη -Καραμανλή αύριο στη Βουλή, αυτή τη φορά με αφορμή την προ ημερησίας διαταξεως συζήτηση για τον κοινωνικό διάλογο, μετά απο αιτημα του Συνασπισμού.

Απόψε, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην εφαρμογή της Συνθήκης του Σέγκεν, ενώ την Τετάρτη θα συζητηθούν οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο. Θα έχουν επαφές με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

ΔΙΕΘΝΗ

- Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα παραμείνει πιστή στην ιδέα της εφαρμογής του προγράμματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου του 1999, έδωσε χθες προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ντομινίκ Στρός Καν.

Σήμερα συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί οικονομικών των 15 για να υιοθετήσουν το τελικό κείμενο του συμφώνου για την οικονομική σταθερότητα και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα,που θα επικυρωθεί επίσημα κατά τη σύνοδο κορυφής στο 'Αμστερνταμ στις 16-17 Ιουνίου.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν έως αργά χθες βραδυ οι συγκρούσεις, με βαριά όπλα, μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού στρατού του Κονγκό και τους αντάρτες του πρώην Προέδρου Νγκουέσο, στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ.

Χθες οι ΗΠΑ κάλεσαν τους υπαλλήλους σε μή νευραλγικές θέσεις στη πρεσβεία τους να εγκαταλείψουν τη χώρα,λ όγω της κλιμακούμενης βίας.

Σήμερα αναμένονται στη Μπραζαβίλ δύο λόχοι γάλλων Λεγεωναρίων που θα προστεθούν στους άνδρες που ήδη βρίσκονται στην πόλη.Το περασμένο Σάββατο έχει χάσει τη ζωή του ένας γάλλος στρατιώτης και πέντε άλλοι τραυματίσθηκαν κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των γάλλων υπηκόων.

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ συνεχίζεται, δήλωσε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού, στρατηγός Τζεβίκ Μπιρ,διαψεύδωντας τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η επιχείρηση τερματίστηκε.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............279,69  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........202,69     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........212,89     #
    Μάρκο .....................161,16     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,77     #
    Ελβετικο  φράγκο...........191,99     #
    Στερλίνα...................455,32     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,40     #
    Εκατό γιεν.................241,69     #
    Εκιού .....................314,47     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 9 June 1997 - 9:03:13 UTC