Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 20/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Είπαν ξείπαν οι αμερικανοί για την ελληνικότητα των Ιμίων.
  • Τριβές και αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, τις εκδηλώσεις μνήμης και το 'Ιδρυμα που πρόκειται να δημιουργηθεί.
  • Αναστάτωση στο οικονομικο επιτελέιο της κυβέρνησης και τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκάλεσε η έκθεση του συμβούλου του πρωθυπουργου καθηγητή Γιάννη Σπράου, που προτείνει μεταξύ άλλων να μην ξεπεράσουν οι αυξήσεις το 98,το 4% και το 99 το 3,5%.
  • "Φερτε μου μεγάλα ψάρια",είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου,απευθυνόμενος στους "ράμπο" της Εφορίας,κατά τα εγκαίνια χθες των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σωματος Διωξης Οικονομικού Εγκλήματος.


Ιμια

Είπαν ξείπαν οι αμερικανοί για την ελληνικότητα των Ιμίων.

Με διορθωτική του δήλωση,ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κεν Μπέικον ανέτρψε την ουσία των όσων είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα,ότι τα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα.

Στην ανακοινωση του,ο κ.Μπέϊκον τονίσει ότι στην τακτική του ενημέρωση εσφαλμένα είπε ότι το νησί του Αιγαίου Ιμια βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία". "Στην πραγματικότητα η κυριαρχία αυτού του νησιού βρίσκεται υπό αμφισβήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εκρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου,πρόσθεσε,πως αποτελεί πάγια πολιτική των ΗΠΑ να μην παίρνουν θέση σε συγκρουόμενες διεκδικήσεις κυριαρχίας ή αμφισβητήσεις συνόρων άλλων κρατών.

Νωρίτερα αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτεντ,δηλωσαν στον ανταποκριτή του ΑΝΤ- 1 Αθανάσιο Ελλις,ότι η αρχική δηλωση Μπέϊκον ήταν λάθος και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση των ΗΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τριβές και αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, τις εκδηλώσεις μνήμης και το Ιδρυμα που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Την ίδια ώρα, η Δήμητρα Λιάνη αντέδρασε έντονα στα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΚΛΙΚ ο δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης, για διαπληκτισμό της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και για την στάση ενός σωματοφύλακα που έβγαλε περίστροφο εναντίον της.

Η Δήμητρα Λιάνη χαρακτηρίζει αναληθή τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος και επαναλαμβάνει με νόημα τη φράση που είχε χρησιμοποιησει κατά το παρελθον ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ: "Επιτέλους λιγότερη ανανδρία".

Το θρησκευτικό μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου θα ψαλλεί την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Πρώτο Νεκροταφείο, ενώ το βραδυ θα γίνει το πολιτικό μνημόσυνο με εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Χθες ο πρωθυπουργός εγκαινίασε εκθεση φωτογραφίας απο τη δράση του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσία των τεσσάρων παιδιών και της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

"Η πολιτικη του παρουσια σφραγισε τις πολιτικες εξελιξεις στη χωρα", ειπε ο Κώστας Σημίτης.

ΑΓ.ΟΡΟΣ

Με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις των εγκαινίων για την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Ορους".

Το απόγευμα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Σπράος

Αναστάτωση στο οικονομικο επιτελέιο της κυβέρνησης και τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκάλεσε η έκθεση του συμβούλου του πρωθυπουργου καθηγητή Γιάννη Σπράου, που προτείνει μεταξύ άλλων να μην ξεπεράσουν οι αυξήσεις το 98,το 4% και το 99 το 3,5%.

Παράλληλα εισηγείται εφάπαξ εισφορά 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκθέσεις,οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, δηλωσε στον ΑΝΤ-1,ο κ.Σπράος.

Δεν υπαρχει ουτε ως σκεψη στην κυβερνηση,η εφάπαξ εισφορά,δηλωσε λίγο αργότερα,ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Δεν θα δεχθούν παράταση της πολιτικής της λιτότητας που ξεκινησε πριν απο 13 χρόνια, επισημάινουν σε ανακοινωσή τους,η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολλιτευσης.

Νέα Δημοκρατία: Η κυβερνηση αδυνατεί να χαρλαξει αξιόπιστη και σταθερή αναπτυξιακή πολιτική.

ΚΚΕ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων.

Συνασπισμός:Προετοιμάζεται μονομερής συμπίεση του κόστους εργασίας.

ΔΗΚΚΙ:Πρόκειται για νέα σκληρή λιτότητα.

Φοροέσοδα

"Φερτε μου μεγάλα ψάρια",είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου,απευθυνόμενος στους "ράμπο" της Εφορίας,κατά τα εγκαίνια χθες των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σωματος Διωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κατα την περίοδο της λειτουργίας του απο τις 10 Απριλίου,το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε περιπου 22 χιλιάδες ελέγχους και διαπίστωσε 64 χιλιάδες παραβάσεις,ενω 120 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο,ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, μιλώντας στο Συνέδριο των τελωνειακών στη θεσσαλονίκη,παραδέχτηκε,ότι, υπηρξε καθυστέρηση στην εισπραξη εσοδων.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Σε εξελιξη βρισκεται η πυρκαγια που ξεσπασε χθες το απογευμα σε δασωδη περιοχη στην Παναγια Τρικαλων.

Στο εργο της κατασβεσης παιρνουν μερος ισχυρες δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιες.

Υπο ελεγχο εν τω μεταξυ τεθηκε η πυρκαγια στην περιοχη Καλλιθέα Γρεβενών, που εχει καψει 400 στρεμματα πευκοδασους.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Με τις προαγωγές 72 ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών, θα ασχοληθεί σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η τοποθέτηση τεσσάρων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο και δύο αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ

Ενα χρυσο και δυο χαλκινα μεταλλια,κατακτηθηκαν χθες απο τους ελληνες αθλητες που συμμετεχουν στους μεσογειακους αγωνες στο Μπαρι,ανεβαζοντας τον μεχρι στιγμης συνολικο αριθμο των μεταλλιων απο την αρχη των αγωνων,στα 54.

Χθες,ο ο Γιώργος Μουρλάς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορια των 81(ενος)κιλων της πυγμαχιας.

Στο καράτε, η Θεοδώρα Δουγένη στα σύν 65 κιλά και ο Κώστας Παπαδόπουλος στα 75 κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια.

Kαυσωνας

Αλλη μιά δύσκολη ημέρα λόγω καύσωνα και νέφους, ενώ η χρήση κλιματιστικών οδηγεί και πάλι σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου σημειώνονται από το πρωί διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα στην περιοχή της Αχαρνών, στον Παράδεισο Αμαρουσίου και στο Χαλάνδρι.

Το θερμομετρο αναμένεται να αγγίξει το μεσημερι τους 40 βαθμους υπο σκιάν ενω η ζεστη και η απνοια ευνοουν την συσσωρευση των ατμοσφαιρικων ρυπων που αναμένεται και σημερα να ξεπεράσουν τα όρια επιφυλακής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, συνιστά περιορισμό των μετακινήσεων ενώ σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, βρίσκονται δήμοι και νομαρχίες.

Μόνη παρηγοριά,η δροσιά που αναμενεται απο το βράδυ, συμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Υπουργικο

Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών,θα απασχολήσουν σε μιση ωρα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οπως εξηγγειλε χθες η ηγεσια του Υπουργείου Εσωτερικών, εισαγεται με προεδρικό διαταγμα νεος τροπος αξιολόγησης των δημοσιων υπαλληλων, ο οποιος θα στηριζεται μεταξυ αλλων σε ετησιες εκθεσεις αποδοτικότητας και συνεργασίας που θα συμπληρωνουν τοσο οι προϊσταμενοι οσο και οι υφισταμενοι των υπηρεσιων.

Εξαλλου προχωρούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Για το συγκεκριμένο σώμα προβλέπονται 50 θέσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατατεθει 220 υποψηφιότητες.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο Νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις.

ΚΑΡΤΑ

Σε κατάργηση της κάρτας νοσηλείας προσανατολίζονται οι ασφαλιστικές εταιρίες, λόγω υψηλού κόστους από αλόγιστη χρήση.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, αναμένεται να προωθήσουν το μέτρο, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος της κάρτας, ή με παροχή μπόνους για όσους ασφαλισμένους την ακυρώσουν.

ΟΝΝΕΔ

Την επόμενη Κυριακή 29 Ιουνίου αναμένεται να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει το νέο πρόεδρο της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας,μετά την παραίτηση που υπέβαλε χθες ο μέχρι τωρα Πρόεδρος Πάνος Σιδέρης.

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία έχει μέχρι στιγμής εκφράσει ο κ. Δημήτρης Μαραβέλιας που πρόσκειται στον κ. Καραμανλή.

ΔΕΗ

Νέες εκτεταμμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, σημειώνονται από το πρωί σε πολλές περιοχές των βορείων προαστείων, λόγω υπερφόρτησης του δικτύου, από τη χρήση κλιματιστικών.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παρατηρούνται προβλήματα σε υποσταθμούς του Χαλανδρίου, του Παραδείσου Αμαρουσίου και της Αχαρνών.

ΤΡΕΛΛΟΣ

Στον Εισαγγελέα οδηγείται στις 12 το μεσημέρι, ο 27χρονος Κωνσταντίνος Παπαιωάννου, που χθες εισέβαλλε σε καφενείο στο χωριό Αρμένιο της Λάρισσας, και πυροβολώντας με καραμπίνα, τραυμάτησε -ευτυχώς ελαφρά- επτά συγχωριανούς του.

Ο δράστης που διαμαρτυρήθηκε με αυτό τον τρόπο για το αποτέλεσμα των εκλογών στο γεωργικό συνεταιρισμό του χωριού.

ΡΩΧΑΜΗΣ

Στο εδώλιο θα καθήσει και πάλι ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Ο εισαγγελέας Εφετών Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, άσκησε έφεση κατά της απόφασης με την οποία είχε αθωωθεί για την επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον περιπολικού στα Σεπόλια.

ΣΕΧΙΔΗΣ

Στις αίθουσες του Κακουργιοδικείου Δράμας ζωντανευουν από σήμερα οι σκηνές από το αγριότερο έγκλημα στα αστυνομικά χρονικά. Πρόκειται για την υπόθεση Θεόφιλου Σεχιδη, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενος ότι το Μάϊο του 1996 δολοφόνησε τους γονείς του, την αδελφή του, την γιαγιά του και τον θείο του, τεμάχισε τα πτώματά τους και τα έκαψε.

Ο Σεχίδης έχει παραδεχθεί τα εγκλήματά του, υποστηρίζει όμως ότι τα έκανε βρισκόμενος σε άμυνα.

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τη δυσαρέσκεια του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, έχει προκαλέσει η καθυστέρηση με την οποία ενημερώθηκε από τους αρμόδιους επιτελείς του Πενταγώνου σχετικά με τα επεισοδια στο ελληνικο στρατοπεδο στην Αλβανια και την βυθιση αλβανικου ταχύπλοου στην Κερκυρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χθες να παρατείνει την θητεία της πολυεθνούς δύναμης στην Αλβανία έως τα μέσα Αυγούστου.

ΑΓΟΡΑΚΙ

Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται στο νοσοκομειο Γιωργος Γεννηματας στην Θεσσαλονικη,ο δεκαχρονος Κωστας Τσικαλίδης,που παρασυρθηκε από τραίνο κοντά στο Νεοχώρι.

Χθες,σε μαραθωνια εγχειρηση που διηρκεσε 4 ωρες,οι γιατροι καταφεραν να σωσουν τα ποδια του παιδιου, ειναι ομως επιφυλακτικοι για την περαιτερω εξελιξη της κατάστασής του.

ΒΟΥΛΗ

Πρεμιέρα της Βουλής των Εφήβων αύριο, ενώ την Τρίτη οι 350 έφηβοι βουλευτές θα συνεδριάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Και φέτος, η Βουλή των Εφήβων γυναικοκρατείται αφού το 69% αποτελείται από κορίτσια ενώ αξιοσημείωτη είναι φέτος, η συμμετοχή 50 μαθητών από την Κύπρο αλλά και σχολεία της αλλοδαπής όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Ανεργία

Αυξήθηκε κατά 0,51% η ανεργία τον Μάϊο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και έφθασε στο 6,83% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Οι άνεργοι έφθασαν τους 182.280 έναντι 157.401 που ήταν πέρυσι.

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Τουρκία,ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δεν έχει προγραμματίσει σήμερα νέες συναντήσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων,σχετικά με την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ,ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης,δήλωσε χθες έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή των ισλαμιστών.

Η Τανσού Τσιλλέρ,που αναμενόταν να αναλάβει την πρωθυπουργία ύστερα από την παραίτηση του Ερμπακάν, δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ και εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του ισλαμικού κόμματος στη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι έντονες λαϊκές αντιδράσεις.Οι Τούρκοι όμως στρατηγοί διαφωνούν σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει ήδη η αποχώρηση τμημάτων του στρατού, που είχαν εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για εκτεταμένης κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτων.Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται τώρα στη Τουρκοϊρακινή μεθόριο,όπου Κούρδοι του Πε-Κα-Κα εξαπέλυσαν επίθεση,προκαλώντας απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις.

Στο Ντένβερ του Κολοράντο αρχίζει σήμερα η σύνοδος του ομίλου των πλουσιώτερων χωρών του κόσμου,με τη συμμετοχή και του Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν,ο οποίος θα ζητήσει την πλήρη ένταξη της χώρας του στην ομάδα των 7.

Φθάνοντας στο Ντένβερ ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κάλεσε όλες τις χώρες να εγκαταλείψουν τις παλιές ιδέες και να παραδειγματιστούν από την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του, που πέτυχε μείωση του πληθωρισμού και της ανεργίας με παράλληλη αύξηση της ανάπτυξης και περιορισμό των ελλειμάτων.

Ο 36χρονος ευρωσκεπτικιστής Ουίλιαμ Χέιγκ εξελέγη χθες με 92 ψήφους νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.Ο Χέϊγκ διαδέχεται τον Τζον Μέιτζορ,ο οποίος παραιτήθηκε μετά την συντριπτική ήττα του στις γενικές εκλογές της πρώτης Μαίου.

Στη Γαλλία, ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, για τις προγραμματικές δηλώσεις του.

Ο Ζοσπέν δεσμεύτηκε να προσχωρήσει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση την προβλεπόμενη ημερομηνία,τον Ιανουάριο του 1999.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............277,76  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........199,38     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........207,91     #
    μάρκο .....................160,46     #
    Μαλλικο φράγκο .............47,55     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,16     #
    Στερλίνα...................456,01     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,38     #
    Εκατό γιεν.................245,05     #
    Εκιού .....................314,02     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 20 June 1997 - 10:03:13 UTC