Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 27/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Για παραβαση του κοινοτικου δικαιου στον τομεα του δικαιωματος διαμονης ξενων πολιτων στο εδαφος τους κατηγορει την Ελλαδα και την ιταλια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφασισε να προσφυγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Πολλαπλασιαζονται οι φοβοι για βια και νοθεια στις Αλβανικες εκλογες,καθως μολις δυο ημερες πριν την Κυριακη πολλες περιοχες της χωρας βρισκονται στο ελεος των συμμοριων, ενω στο Νοτο βρισκεται σε εξέλιξη επιχειρηση εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας με σκοπό να μην συμμετασχουν οι βορειοηπειρώτες στις εκλογές.
  • Τη διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10 στην παροχή της ετήσιας αμυντικής βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία ψηφισε η Επιτροπή Κονδυλίων της αμερικανικής Γερουσίας.
  • Την αποφαση της κυβερνησης να προχωρησει στην εφαρμογη του προγραμματος Καποδιστριας επανελαβε ο υπουργος εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤ1 στο πλαισιο της σχετικης ερευνας.


Κομισιον προσφυγη

Για παραβαση του κοινοτικου δικαιου στον τομεα του δικαιωματος διαμονης ξενων πολιτων στο εδαφος τους κατηγορει την Ελλαδα και την Ιταλια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφασισε να προσφυγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η προσφυγή εναντίον της Ελλάδας αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για την παροχή άδειας παραμονής σε πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος όμως ανήκει σε οικογένεια πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. To κόστος αυτής της άδειας παραμονής είναι υψηλότερο απο εκείνο που απαιτείται για τον αντίστοιχο τίτλο ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο ποσό για την παροχή άδειας παραμονής, τόσο για τους Ευρωπαίους πολίτες, όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους έστω κι αν προέρχονται απο τρίτες χώρες.

Η προσφυγή εναντίον της Ιταλίας αφορά τη μη μεταφορά στο εθνικό της δίκαιο, ορισμένων Κοινοτικών Οδηγιών σχετικών με το δικαίωμα της παραμονής σπουδαστών, συνταξιούχων, και άλλων.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Πολλαπλασιαζονται οι φοβοι για βια και νοθεια στις Αλβανικες εκλογες,καθως μολις δυο ημερες πριν την Κυριακη πολλες περιοχες της χωρας βρισκονται στο ελεος των συμμοριων, ενω στο Νοτο βρισκεται σε εξέλιξη επιχειρηση εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας με σκοπό να μην συμμετασχουν οι βορειοηπειρώτες στις εκλογές.

Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε στην κεντρική πλατεία των Τιράνων η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του σοσιαλιστικού κόμματος.

Μιλώντας σε συγκεντρωση οπαδων του, ο Φάτος Νάνο ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τους ηγέτες των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές ώστε να υποχρεώσουν το Μπερίσα να εγκαταλείψει την εξουσία.

Το βράδυ ολοκληρωνεται η προεκλογικη εκστρατεια με τη συγκεντρωση του Σαλι Μπερισα, στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας.

Οσον αφορα τη χθεσινη απαγωγη του πρωην προεδρου της Ομονοιας Θοδωρου Μπεζιανη,η κορη του και υποψηφια του κομματος Ανθρωπινων Δικαιωματων στους Αγιους Σαραντα,μιλώντας στην εκπομπη Ενοχοι και Συνενοχοι με το Κωνσταντινο Παπανικολαου, δηλωσε οτι γνωριζει τους απαγωγεις του πατερα της και δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς τους αποσυροντας την υποψηφιότητά της.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

- Τη διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10 στην παροχή της ετήσιας αμυντικής βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία ψηφισε η Επιτροπή Κονδυλίων της αμερικανικής Γερουσίας.

Επισης,ενεκρινε τη συνέχιση της παροχής οικονομικής ενίσχυσης προς την Κύπρο ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Στην διμηνιαια εκθεση του για το Κυπριακο ο αμερικανος προεδρος Κλιντον τονιζει οτι ο νεος διαμεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ αναλαμβανει τα καθήκοντά του σε μια περιοδο οπου η ενταση στο νησι εχει μειωθει λογω του μορατοριουμ των πτησεων και προσθετει οτι θα συμβαλλει αποφασιστικα στις προσπαθειες του ΟΗΕ για λυση.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

- Την αποφαση της κυβερνησης να προχωρησει στην εφαρμογη του προγραμματος Καποδιστριας επανελαβε ο υπουργος εσωτερικων Αλεκος Παπαδοπουλος μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤ1 στο πλαισιο της σχετικης ερευνας.

Ο κ.Παπαδοπουλος τονισε οτι ειναι ελαχιστες οι αντιδρασεις στο προγραμμα υποχρεωτικων συνενωσεων των οργανισμων τοπικης αυτοδιοικσης και υπογραμμισε οτι οι κοινοτητες θα διατηρησουν το χαρακτηρα τους, θα εκπροσωπουνται στα συμβουλία των νεων δημων και θα αποτελουν και στο μελλον τον πυρηνα της δημοκρατιας.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Εντονες επικρισεις για την απουσια τους απο το μνημοσυνο του Ανδρεα Παπανδρεου δεχθηκαν σημερα απο τον πρωθυπουργο, μελη του υπουργικου συμβουλιοου

ο κ.Σημιτης χαρακτηρισε απαραδεκτη την απουσια υπουργων απο το μνημοσυνο επισημαινοντας οτι ετσι θιγεται η μνημη και η τιμη του ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ αλλα και το ιδιο το κομμα που ειχε την ευθυνη της οργανωσης.

Ο πρωθυπουργος επεκρινε τους υπουργους και για τους ρυθμους του κυβερνητικου εργου για τους οποιους ειπε οτι θα πρεπει να επιταχυνθουν.

Επίσης τονισε οτι δεν θα πρεπει να υπαρξει καλοκαιρινη χαλαρωση και προσθεσε οτι οι υπουργοι θα πρεπει να ιεραρχουν τις εκδηλωσεις στις οποιες παριστανται ωστε να μην απουσιαζουν συχνα απο τα γραφεια τους.

Στη σημερινη συνδριαση του υπουργικου συμβουλιου εγκριθηκαν ομοφωνα τα νομοσχεδια για το ανοιχτο πανεπιστημιο και το μισθολογιο των Πανεπιστημιακων τα οποια θα κατατεθουν εντος των ημερων στη Βουλη.

ΠΑΣΚΕ

Οξυτατη κριτικη στην κυβερνηση απο τους συνδικαλιστες του ΠΑΣΟΚ για την οικονομικη κριτικη.

Απο το πρωι συνεδριαζουν τα διοικητικα Συμβουλια της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ για μια πρωτη αποτιμηση της πορειας του κοινωνικου Διαλογου.

Ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πολυζωγοπουλος δηλωσε οτι ο Κοινωνικος Διαλογος δεν ηρθε για να αντικαταστησει τη δραση των συνδικατων.

Στη ΓΣΣΕ υπαρχει προταση για 24ωρη απεργια στο τελος Οκτωβριου για την εισοδηματικη πολιτικη.

Χθες συνδικαλιστικα στελεχη κατηγορησαν τον Γιάννο Παπαντωνίου ότι ασκεί φιλελευθερη πολιτική και τη Βάσω Παπανδρέου πως οι μοναδικές της επιλογές είναι η δημιουργία των καζίνων.

Η κυβερνηση για να αμβλύνει τις αντιδρασεις φερεται να ετοιμαζει φορολογικες ελαφρυνσεις και συγκεκριμενα αυξηση του αφορολογητου οριου, τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας και μειωση των συντελεστων φορολογησης.

Επισης αυξανεται η εμπορικη αμοιβη και η αντικειμενικη αξια των ακινητων απο τα οποια θα επελθει οπως επισημαινουν οι επαγγελματοβιοτεχνες διπλασιασμος της φορολογιας των αντικειμενικων κριτηριων.

Η ΓΕΣΕΒΕ εκτιμα οτι απο την εξελιξη αυτην θα οδηγηθουν σε κλεισιμο το 60% των μικρων εμπορικων επιχειρησεων.

Αντί των συνεχών φορολογικών επιδρομών, ας στραφεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια περιστολή της δημόσιας σπατάλης, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

ΧΑΣΙΣ

Μεγαλη ποσοτητα χασις κατεσχεσαν ανδρες του Τελωνειου Κρυσταλλοπηγης στην Καστορια.

Σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους φορτηγου , προερχομενου από την Αλβανια, βρεθηκαν καί κατασχεθηκαν 264 κιλα χασις.

Ο οδηγος Αρμετεν Τοταλ διεφυγε τη συλληψη καί αναζητειται από την αστυνομια.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ημεριδα για την τοπικη αυτοδιοικηση οργανωνει αυριο η ΝΔ σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας.

Ο προεδρος του κομματος Κωστας Καραμανλης και ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος συναντηθηκαν αλλα κρατησαν κλειστα τα χαρτια τους οσον αφορα τις υποψηφιοτητες για το Δημο Αθηναιων.

Μετα τη συναντηση ο κ.Καραμανλης τονισε την αναγκη αντιμετωπισης με σοβαρο και αποτελεσματικο τροπο της αναπτυξιακης πορειας του πρωτου δημου της χωρας ,προκειμενου να γινει η πρωτευουσα πιο ανθρωπινη πολη.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ικανοποιημενοι ειναι σημερα υποψηφιοι και φροντιστες απο τα θεματα της Φυσικης για την πρώτη καιδεύτερη δεσμη και των Αρχαιων για τη τριτη.

Στη Φυσική, φροντιστές και εκπαιδευτικοί, εκτιμούν ότι τα θέματα είναι στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας με τα περισυνά, και οι καλά διαβασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

Οι Γενικές εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τους υποψήφιους της τέταρτης δέσμης να διαγωνίζονται στην Ιστορία.

ΥΓΕΙΑ

Με προσωπικό ασφαλείας, λειτουργούν και σημερα τα νοσοκομεία της χωρας λογω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Πενθημερη απεργια πραγματοποιουν οι Νοσοκομειακοι γιατροι Αθηνας Πειραια.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

- Επεκτεινεται σε 102 Δημους της χωρας, το προγραμμα Βοηθεια στο Σπιτι για ηλικιωμενους,οπως ανακοινωσαν οι υφυπουργοι Εσωτερικων και Προνοιας κυριοι Παπαδημας και Κοτσωνης.

ΝΔ

Ημεριδα για την τοπικη αυτοδιοικηση το Καραβελ οργανωνει αυριο η ΝΔ που θελωντας να καταδειξει το ενδιαφερον της για τα θεματα της αυτοδοιικησης ενοψει και των δημοτικων εκλογων που θα γινουν του χρονου.

Ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης και ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος μετα απο συναντηση που ειχαν σημερα κρατησαν κλειστα τα χαρτια τους για τις προθεσεις τους σχετικα με το ποιος θα ειναι υποψηφιος για το δημο αθηναιων.

Μετα τη συναντηση ο κ.Καραμανλης τονισε την αναγκη να δει η πολιτεια με σοβαρο και αποτελσματικο τροπο την αναπτυξιακη πορεια του δημου για να γινει η Αθηνα περισσοτερο ανθρωπινη πολη και να αναβαθμιστει με την παροχη πορων και μεγαλα εργα.

Καραμανλης

Ημεριδα για την τοπικη αυτοδιοικηση στο Καραβελ οργανωνει αυριο η ΝΔ, θελωντας να καταδειξει το ενδιαφερον της για θεματα αυτοδιοικησης και αποκεντρωσης ενοψει και των δημοτικων εκλογων που θα γινουν του χρονου.

Ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης και ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος μετα απο συναντηση που ειχαν σημερα κρατησαν κλειστα τα χαρτια τους για τις προθεσεις τους σχετικα με το ποιος θα ειναι υποψηφιος για το δημο αθηναιων.

Μετα τη συναντηση ο κ.Καραμανλης τονισε την αναγκη να δει η πολιτεια με σοβαρο και αποτελεσματικο τροπο την αναπτυξιακη πορεια του δημου για να γινει η Αθηνα περισσοτερο ανθρωπινη πολη και να αναβαθμιστει με την παροχη πορων και μεγαλα εργα. και προσθεσε οτι πρεπει να υπαρξει προγραμμα για την ενισχυση της αυτοδιοικσης και την αποκεντρωση που αποτελουν προυποθεση για την αναπτυξη και την προοδο της χωρας.

ΔΕΗ

Πληρέστερη ενημέρωση για το έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς, Δημήτρης Αλαμπάνος και Ιωάννης Κουράκης.

Οι τρεις βουλευτές ζητούν από την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου να ελέγξει τη διοίκηση της ΔΕΗ και ρωτούν αν τελικώς θα πάει στη Βουλή για επικύρωση το έργο.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Από τον Σεπτεμβριο μεχρι τελους του ετους θα διαρκεσει η διαδικασια καταγραφης των αλλοδαπων πού εργαζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα μας προκειμένου ν'αποκτήσουν άδειες παραμονής και εργασίας.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου η νομιμοποίηση δεν αφορά τους μετανάστες από Βαλκανικές χώρες,ενώ η διαδικασία νομιμοποίησης αφορά μόνον όσους αλλοδαπούς βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Για τους Αλβανούς και υπηκόους άλλων βαλκανικών χωρών ισχύουν οι διακρατικές συμφωνίες

ΣΑΜΟΣ

- Μυστηριο εξακουλουθει να καλυπτει τη στυγερη δολοφονια της 24χρονης στη Σαμο.

Η Κωνσταντινα Χαλεπη βρεθηκε κρεμασμενη απο κεραια κινητης τηλεφωνιας στο Παλαιο Καρλοβασι και συμφωνα με την αστυνομια βιαστηκε και χτυπηθηκε αγρια.

Φως στην ολη υποθεση αναμενεται να ριξει η νεκροτομη καί για το λογο αυτο αναμενεται στο νησι ιατροδικαστης απο την Αθηνα, ενω στο αστυνομικο τμημα Σαμου γινονται απο το πρωι προσαγωγες συχγωριανών της ατυχης κοπελας.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διομιση εκατομμυρια και ενα μικρο χρηματοκιβωτιο με αγνωστης μεχρι στιγμης αξιας νομισματα ,αρπαξαν οι δυο ενοπλοι,που εισεβαλαν σε υποκαταστημα της τραπεζας Εργασιας, στο Περιστερι.

Οι δραστες διεφυγαν με μοτοσυκλετα τυπου εντουρο.

ΣΠΕΙΡΑ

Κλεμενα πολυτελη αυτοκινητα απο Ελλαδα και Ιταλια διακινουσε σπειρα Ούγγρων και Βούλγαρων που εξαρθρωθηκε στην Θεσσαλονικη.

Στη Βουλγαρια εντοπιστηκαν 73 αυτοκινητα αξιας 800 εκατομμυριων δραχμων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 40,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.530,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,86 τοις εκατό.

Από τις 241 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 91 παρουσίασαν άνοδο
* 32 παρέμειναν σταθερές και
* 118 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Ιουνιου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 269,6    277,0    272,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,2    160,5    158,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 449,7    462,0    455,0
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 187,2    192,4    189,4
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,3     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 237,0    243,4    239,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 193,0    198,3    195,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..202,6    208,1    204,9
    E.C.U............... 306,3    314,7    309,9

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 27 June 1997 - 16:03:12 UTC