Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-07-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Πύρινη κόλαση για δεύτερο 24ωρο στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
  • Νεες προκλητικες δηλωσεις του Μπουλέντ Ετζεβίτ δυο μολις ημερες πριν απο την εναρκη των απευθειας συνομιλιων Κληριδη νεντκας στη Ν Υορκη.
  • Η διευρυνση του ΝΑΤΟ με νεα μελη ειναι το αντικειμενο της διημερης συνοδου κορυφης της Ατλαντικης Συμμαχιας που αρχιζει αυριο στη Μαδριτη.
  • Προστιμα εως και 500 χιλ δρχ για καθε ανασφαλιστο εργαζομενο προβλεπει για τους εργοδοτες το νεο σχεδιο νομου για το ΙΚΑ ενω δημιουργειται ειδικο σωμα ραμπο για την εισπραξη οφειλων.


ΦΩΤΙΕΣ

Πύρινη κόλαση για δεύτερο 24ωρο στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ανοχύρωτη πόλη η Θεσσαλονίκη ζει τραγικές ώρες έχοντας παραδοθεί στο έλεος των πυρκαγιών και των εμπρηστών.

Σπίτια, και χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Το επισημο κρατος ξοδεψε πανω απο 100 δισεκατομμυρια δραχμες για εργα βιτρινας στην πολη αλλα δεν εδωσε δραχμη για στοιχειωδη εργα υποδομης. Στο αεροδρομιο δεν σταθμευει ουτε ενα πυροσβεστικο αεροπλανο ενω σε καταστασης αποσυνθεσης φαινεται οτι ειναι και οι υπηρεσιες δασοπυροσβεσης.

Ο εισαγγελεας Εφετων Θεσσαλονικης διεταξε τη διενεργεια προκαταρκτικης εξετασης σχετικα με το εαν υπαρχουν ευθυνες της κρατικης μηχανης και τις καταγγελιες περι εμπρηστων.

Ο υπουργος Γεωργιας Στεφανος Τζουμακας μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ παραδεχθηκε οτι τα πυροσβεστικα αεροσκαφη εφτασαν χθες με καθυστερηση 45 λεπτων στο χωρο της φωτιας, ενώ εμμεσως επεκρινε και τους ιδιωτες εθελοντες που λογω ζεστης εφυγαν στις παραλιες και δεν βοηθησαν.

Επίσης είπε ότι για την αποτελεσματική δασοπροστασία στη χώρα μας απαιτούνται 150 δισεκατομμύρια έναντι των 30 που εδόθησαν φέτος.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε τον κ.Τζουμάκα ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ισχυριζόμενος ότι ευθύνονται οι πολίτες που έλειπαν στις εξοχικές τους κατοικίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέλυσε τις δασικές υπηρεσίες και παρέδωσε τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής αναχώρησε εσπευσμένα πριν από μία ώρα για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού επικαλέστηκε τις ειδικές συνθήκες του ισχυρού ανέμου και των πολλαπλών μετώπων της φωτιάς σε 13 νομούς.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται για τη δασοπυρόσβεση, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι τα 30 δις που δόθηκαν φέτος είναι το υψηλοτερο κονδύλι που έχει διατεθεί, αλλά ούτε μ'αυτό μπορούν να καλυφθούν ελλείψεις δεκαετιών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του νομάρχη για ανακήρυξη των καμμένων περιοχών σε αναδασωταίες εκτάσεις.

Ο νομαρχης Θεσσαλονικης Κωστας Παπαδοπουλος μιλωντας επισης στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ υποστηριξε οτι για την αντιμετωπιση των πυρκαγιων δεν ειναι αρκετα τα 15 αεροσκαφη που εχουμε και επεσημανε το γεγονος οτι στο αεροδρομιο της Θεσσαλονικης δεν σταθμευουν καποια πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Ο πρόεδρος των δασοπόνων Δημήτρης Κανελλόπουλος, δήλωσε πάντως στον ΑΝΤ1 ότι η κύρια αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να γίνεται από τις χερσαίες δυνάμεις και κατηγόρησε τις αρμόδιες αρχές για έλλειψη σωστού συντονισμού.

Στην υπολοιπη χωρα, σε εξελιξη ειναι η φωτια στο Πηλιο Ευβοιας οπου μεχρι τωρα εχουν καει 30 χιλιαδες στρεμματα δάσους και καλλιεργησιμης εκτασης. Στην κατασβεση της παιρνουν μερος 2 πυροσβεστικα αεροσκαφη και 17 οχηματα.

Επισης σε εξελιξη ειναι δυο φωτιες στην Κόνιτσα στην κονοτητα Αμαραντο και στα Ιωάννινα στην κοινότητα Δύστροπο.

Ελεγχεται η πυρκαγιά σε δασική περιοχή στον Αλμυρό Βόλου, ενώ έσβησαν οι φωτιές στην Αχλαδιά Δομοκού, στο Δενδροχώρι Φαρσάλων και στο ελληνικό Ναυπλίου.

Το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ανοίγει από αύριο το φάκελλο των πυρκαγιών στην Ελλάδα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το ποιοί ευθύνονται, ποιοί αμελούν, ποιοί προκαλούν τις πυρκαγιές και ποιοί τις ενθαρρύνουν με τη στάση τους.

Κυπριακο

Νεες προκλητικες δηλωσεις του Μπουλέντ Ετζεβίτ δυο μολις ημερες πριν απο την εναρκη των απευθειας συνομιλιων Κληριδη νεντκας στη Ν Υορκη.

Δήλωσε σήμερα σε συνεδρίαση του κόμματός του πως η ύπαρξη του ψευδοκρατους στην Κυπρο αποτελεί εγγύηση και υποχρέωση για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Αύριο ο προεδρος της Κυπρου και ο ηγετης των Τουρκοκυπριων θα συναντηθουν με τον ειδικο διαμεσολαβητη των ΗΠΑ Ριτσαρντ Χολπρουκ.

Αναχωρωντας το πρωι για την Νεα Υορκη ο Ραουφ Ντεκτας μιλησε και παλι για καθεστως ισοτητας.

Ο κ. Κληρίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στις συνομιλίες με καλή θέληση και θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιτευχθεί λύση.

ΝΑΤΟ

Η διευρυνση του ΝΑΤΟ με νεα μελη ειναι το αντικειμενο της διημερης συνοδου κορυφης της Ατλαντικης Συμμαχιας που αρχιζει αυριο στη Μαδριτη.

Για την Πρωτευουσα της Ισπανιας αναχωρησε σημερα και ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ο οποιος ενδεχομενως στο περιθωριο της συνοδου να συναντηθει με τον νεο Πρωθυπουργο της Τουρκιας Μεσουτ Γιλμαζ.

Η Ελλαδα και αλλες χωρες θα υποστηριξουν την ενταξη στο ΝΑΤΟ και Βαλκανικων χωρων οπως της Ρουμανιας ,της Σλοβενιας και της Βουλγαριας,σε αντιθεση με τις ΗΠΑ που επιθυμουν να αρχισουν διαπραγματευσεις μονον με χωρες της κεντρικης και ανατολικης Ευρωπης.

Οικονομικο

Προστιμα εως και 500 χιλ δρχ για καθε ανασφαλιστο εργαζομενο προβλεπει για τους εργοδοτες το νεο σχεδιο νομου για το ΙΚΑ ενω δημιουργειται ειδικο σωμα ραμπο για την εισπραξη οφειλων.

Παραλληλα το ΙΚΑ θα μπορει να προχωρει σε κατασχεσεις και πλειστηριασμους στους οφειλετες περαν των αλλων προστιμων που θα μπορει να επιβαλλει , ενω δεν θα εφαρμοσθει το μετρο της προσωποκρατησης.

Επισης θα εφαρμοσθει το μετρο της ασφαλιστικης ενημερωτητας ενω ολες οι επιχειρησεις θα ειναι υποχρεωμενες να καταχωρουν σε θεωρημενο ειδικο εντυπο οσους προσλαμβανουν πριν αυτοι αναλαβουν εργασια.

Αυριο πραγματοποιειται ειδικη συσκεψη στο Υπουργειο Εθνικης Οικονομιας για το θεμα των νοσηλειων των ασφαλιστικων ταμειων.

Ο διοικητης του ΙΚΑ κ.Σολωμος δηλωσε οτι η θεση του ιδρυματος ειναι υπερ του κλειστου νοσηλειου , δηλαδη να ισχυει ενα συγκεκριμενο νοσηλειο για καθε ασφαλισμενο.

Συντελεστης

Δεν θα ισχυσει αμεσα η διαταξη του αρθρου 4 του νεου Οικιστικου Νομου , για τη μεταφορα του συντελεστη δομησης που ψηφιστηκε προσφατα στη Βουλη και που προεβλεπε μειωση του συντελεστη σε ολα τα πολεοδομικα σχεδια.

Το Υπουργειο Περιβαλλοντος υποστηριζει οτι η διαταξη αυτη εκ παραδρομης συμπεριληφθηκε στον Οικιστικο Νομο και προωθει τροποιοιησή της στη Βουλη.

Συμφωνα με τη νεα διαταξη η μειωση του συντελεστη δομησης θα εφαρμοζεται για ολα τα Γενικα Πολεοδομικα σχεδια, που θα εκπονουνται στο μελλον.

Αιθαιρετα

Στην κατεδαφιση αιθαιρετων κτισματων στην παραλιακη Αλιμου θα προχωρησει μετα το τελος Σεπτεμβριου η νομαρχια Αθηνων.

Οπως ανακοινωσε ο νομαρχης Αθηνων Δημητρης Ευσταθιαδης υπαρχουν ηδη οριστικες αποφασεις για την κατεδαφιση εννεα κτισματων.

Προκειται για κτιριακες επεκτασεις στα κεντρα διασκεδασης Νεα Δειλινα, Ακρωτηρι , Φαντασια, Ζεφυρος ,Φλοισβος, Ση- Παρκ καθως και στο Ναυτικο αθλητικο ομιλο Αγ Κοσμα, στο Συλλογο Ερασιτεχνων Αλιεων Αλιμου καθως και κτισμα χωρις χρηση στην παραλια Αλιμου.

Υγεια

- Μονον τα επειγοντα περιστατικα γινονται δεκτα στα νοσοκομεια της Αθηνας και του Πειραια τα οποια και σημερα λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας λογω της συνεχιζόμενης εως την Τεταρτη απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Αυριο ληγει και η τετραημερη απεργια των ειδικευομενων γιατρων.

Το προεδρειο τους θα συναντηθει στις 9 το πρωι με την ηγεσια του υπουργειου υγειας και στη συνεχεια θα πραγματοποιησουν συνελευση προκειμενου να καθορισουν τη σταση τους.

Στον Ευαγγελισμο και το Κρατικο Νικαιας καθως ειδικα για σημερα στο Σωτηρια γινονται δεκτα μονο τα υπερεπειγοντα περιστατικα λογω της κινητοποιησης των γιατρων για θεματα των τριων νοσοκομειων.

*Απο τις 10 Ιουλίου στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της χωρας με 48ωρη απεργία ενω απεργια στις 14 με 15 Ιουλιου εξηγγειλαν και οι γιατροι του ΙΚΑ.

Αστυνομικοι

Κρισιμη παραμενει η κατασταση των δυο αστυνομικων που τραυματισθηκαν σοβαρα τα ξημερωματα , απο επιθεση αγνωστων με καλαζνικωφ τα ξημερωματα στη Βεργα Καστοριας.

Ο Ανδρέας Τασούλας νοσηλευεται στο γενικο στρατιωτικο νοσοκομειο θεσσαλονικυης και ο Αγαθοκλής Λαδιάς στο νοσοκομειο Παπανικολαου.

Οι δράστες-πιθανοτατα Αλβανοι λαθρομεταναστες πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, που τους αντεληφθησαν ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν Ι.Χ.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ

Δεν θα ισχυσει αμεσα η διαταξη του αρθρου 4 του νεου Οικιστικου Νομου , για τη μεταφορα του συντελεστη δομησης που ψηφιστηκε προσφατα στη Βουλη και που προεβλεπε μειωση του συντελεστη σε ολα τα πολεοδομικα σχεδια.

Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης, η διαταξη αυτη εκ παραδρομης συμπεριληφθηκε στον Οικιστικο Νομο και ήδη προωθείται τροποποιησή της στη Βουλη.

Συμφωνα με τη νεα διαταξη η μειωση του συντελεστη δομησης θα εφαρμοζεται για ολα τα Γενικα Πολεοδομικα σχεδια, που θα εκπονουνται στο μελλον.

ΡΕΠΠΑΣ

Μεσα στις επομενες ημερες αποσαφηνιζεται το ραδιο- τηλεοπτικο τοπίο δηλώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο υπουργός Τύπου.

Ο κ.Ρεαπας αναφερει οτι εξι τηλεοπτικοι σταθμοι απο τους υπαρχοντες 9, θα παρουν αδεια για πανελλαδικη εμβελεια, οι επαρχιακοι τηλεοπτικοι σταθμοι θα μειωθουν στους 90 απο τους 220 που υπαρχουν σημερα, ενω θα δοθουν 20 αδειες για ραδιοφωνικους σταθμους στην Αττικη , απο τις 86 αιτησεις που εχουν υποβληθει.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

*Μονον τα επειγοντα περιστατικα γινονται δεκτα στα νοσοκομεια της Αθηνας και του Πειραια τα οποια λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας λογω της συνεχιζόμενης εως την Τεταρτη απεργίας των νοσοκομειακών και ειδικευομένων γιατρών.

Στον Ευαγγελισμο,το Κρατικο Νικαιας και για σημερα στο Σωτηρια γινονται δεκτα μονο τα υπερεπειγοντα περιστατικα λογω της κινητοποιησης των γιατρων για θεματα των τριων νοσοκομειων.

*Απο τις 10 Ιουλίου στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της χωρας με 48ωρη απεργία.

ΔΙΕΘΝΗ

Στην αποστολή και επανδρωμένου διαστημοπλοίου στο Αρη προσανατολίζεται τώρα η ΝΑΣΑ, μετά την επιτυχία της αποστολής Παθφάιντερ στην επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη", όπως αναφέρει το περιοδικό Νιουζγουίκ.

Πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο του Μόσταρ ο πρώην εθνικιστής ηγέτης των Κροατών της Βοσνίας, Μάτε Μπόμπαν. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας, ΗΙΝΑ, ο Μπόμπαν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία.

Το σκάφος ανεφοδιασμού "Πρόγκρες Μ-35" προσδέθηκε σήμερα με τον διαστημικό σταθμό "Μιρ". Το σκάφος αυτό μεταφέρει ναγκαίο εξοπλισμό για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν στο "Μιρ".

Ανδρες που είναι πιστοί στον δεύτερο πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χουν Σεν ελέγχουν πλέον απολύτως την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, καθώς οι στρατιώτες του πρώτου πρωθυπουργού, Νοροντόμ Ραναρίντ εγκατέλειψαν το προπύργιό τους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 8,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.547,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,21 τοις εκατό.

Από τις 233 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 140 παρουσίασαν άνοδο
* 24 παρέμειναν σταθερές και
* 69 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 8 Ιουλίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........271,5    278,9    274,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......155,7    159,9    157,5
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........456,8    469,3    462,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......186,3    191,4    188,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,2     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....242,0    248,6    244,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......197,7    203,1    200,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..202,4    207,9    204,7
    E.C.U................306,1    314,5    309,7

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 7 July 1997 - 17:03:14 UTC