Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 14/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει σε μία ώρα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερωσει για την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης, ο κ.Στεφανόπουλος θα δεχθεί στις 12 και τέταρτο τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.
  • Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την εκστρατεία φίμωσης του ΑΝΤΕΝΝΑ που επιχειρήθηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έπειτα από εντολή της Κυβέρνησης.
  • Συνάντηση με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς.
  • Στην Τουρκία, ένα άτομο τραυματίσθηκε όταν στρατιωτικός κοιτώνας δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.


Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει σε μία ώρα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερωσει για την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης, ο κ.Στεφανόπουλος θα δεχθεί στις 12 και τέταρτο τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Η συμφωνία της Μαδρίτης, θα απασχολήσει το απόγευμα και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο οι Γεράσιμος Αρσένης, Παντελής Οικονομου και Μανώλης Δασκαλάκης, αναμένεται να εκφράζουν τις διαφωνίες τους, ειδικά ο υπουργός Παιδείας, φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης.

Στη μία και μισή το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κωστα Σκανδαλίδη, οι προτροπές του οποίου, μέσω της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, στον κ.Σημιτη να πάρει το μαστίγιο και να δείξει περισσότερη αυστηρότητα προς τους διαφωνούντες, προκάλεσε τις εντονες αντιδράσεις των κυρίων Παπαθεμελή και Βερυβάκη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICAP στην περιοχή της πρωτεύουσας, που δημοσιεύει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, το 30% δηλώνει ότι κερδισμενη απο τη συμφωνία της Μαδρίτης είναι η Τουρκία, μόλις το 14,3 % ότι κερδισμένη ειναι η Ελλάδα και 12,% δεν πιστευει ότι καμμιά απο τις δυο χώρες είναι κερδισμένη.

Επίσης, το 33% θεωρεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς αδιαφανείς και αναξιόπιστους.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον στέλνει τις προσεχείς μέρες σε Αθήνα και Αγκυρα τρεις αξιωματουχους, σε μια προσπαθεια να αναζητηθουν πρακτικα μετρα περαιτερω προωθησης της συμφωνιας της Μαδρίτης.

Κυπριακό

Συνάντηση με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Μέχρι το τέλος του μηνός η κυπριακή κυβέρνηση θα δωσει στα Ηνωμένα Εθνη την απάντηση της για το τροποποιημένο σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ ο δεύτερος γύρος των απευθειας συνομιλιων Κληρίδη-Ντενκτάς θα διεξαχθεί απο τις 11 εως 16 Αυγουστου στο Μοντρέ της Ελβετιας.

Δημοσκοπήσεις

Ενας στους δύο Αθηναίους, είναι αντίθετος με το ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα και τη συνθήκη του Σέγκεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της PRC, στην περιοχή της πρωτεύουσας, το 51% των ερωτηθέντων, ζητά να παραμείνει η δραχμή ως το βασικό νομισμα της Ελλάδας και το 47,6% τασσεται κατά της συνθήκης Σέγκεν.

Επίσης, το 50% των ερωτηθέντων, θεωρεί αναγκαία της οικονομική πολιτική που ακολουθείται,ενω το 37,6% διαφωνεί.

ΑΝΤ-1

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την εκστρατεία φίμωσης του ΑΝΤΕΝΝΑ που επιχειρήθηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έπειτα από εντολή της Κυβέρνησης.

Εκατόν τέσσερις βουλευτες μεχρι στιγμης, 41 του ΠΑΣΟΚ και 63 της Νέας Δημοκρατίας, καταδίκασαν την πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με την επιβολή εξοντωτικού προστίμου.

Οι αντιδράσεις-καταδίκη δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλαδα, αλλά έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις και μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ενω το θέμα απασχολεί και τον ιταλικό τύπο.

Εν τω μεταξύ, τέσσερεις ημερες μετά την συνεδρίαση του Ραδιοτηλεοπτικου και την ποινή που επέβαλε στον ΑΝΤΕΝΝΑ, η απόφαση και το σκεπτικό της δεν έχουν ακομα παραδοθεί ούτε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ούτε στον αρμόδιο υπουργό Τύπου.

Υγεία

Ταλαιπωρία για ασθενείς σε νοσοκομεία και φαρμακεία και αυτή την εβδομάδα, λόγω των κινητοποιήσεων απο γιατρους και φαρμακοποιούς, ενω την Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργουν έως και την Τετάρτη τα νοσοκομεία της Αθήνας, λόγω της απεργίας της ΕΙΝΑΠ, ενω την Πέμπτη ξεκινουν 48ωρη απεργία και οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας.

48ωρη απεργια σήμερα και αυριο πραγματοποιουν και οι γιατροι του ΙΚΑ.

Κλειστά και τα φαρμακεία της Αττικής έως και την Τετάρτη.

Από αύριο, οι φαρμακοποιοί σταματούν την επι πιστώσει χορηγηση φαρμακων και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν όλοκληρο το αντίτιμο, το οποίο θα ζητήσουν στη συνεχεια απο τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί ο διοικητης του ΙΚΑ Γρηγορης Σολωμος.

Αυτοκινητα

Ακριβά θα παραμείνουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα, παρά τη μείωση της φορολογίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει καταδίκη απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Δεν αποκλείεται, εξ'αλλου οι εταιρείες να αυξησουν τις τιμες.

Πάντως, παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της ελεγχόμενης απόσυρσης, με επιδότηση ύψους 300 χιλιάδων δραχμών για την απόσυρση παλαιών και αντικατάστασή τους με καινούργια αυτοκίνητα.

Ενδιαφέρον είναι και το σχέδιο που μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ΙΧ, υποχρεώνοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αγοράζουν τα παλαιά αυτοκίνητα σε καλές τιμές.

ΤΑΞΙ

Οι δυο τελευταιοι πελατες του ειναι συμφωνα με την αστυνομια, οι δολοφονοι του 43χρονου οδηγου ταξι Ευάγγελου Λεζέ.

Ο Λεζές βρέθηκε νεκρός χθες τα ξημερωματα στο αυτοκίνητό του στην οδό Αριστοτέλους και εφερε τραυμα απο πυροβολο οπλο.

Ο προεδρος αυτοκινητιστων ταξι Θυμιος Λυμπεροπουλος, μιλωντας στην Πρωινη Γραμμη και τον Τερενς Κουικ, ανακοινωσε οτι σημερα δεν θα κυκλοφορουν τα ταξι απο τις 4 εως τις 6 το απογευμα την ωρα της κηδειας του θυματος, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την ελλειψη προστασιας των οδηγων ταξι.

Προσθεσε ακομη οτι εχει ανοιχθει λογαριασμος στην Εθνικη τραπεζα για την ενισχυση της οικογενειας του θυματος, με αριθμο, 10834135781.

Μαγνητοφωνήσεις

Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό στα δικαστήρια και δεν αποτελούν αδίκημα, εάν αποσκοπούν στη διαφύλαξη έννομου ή του δημοσίου συμφέροντος.

Τη σημαντικη αυτή απόφαση πήρε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου,που απέρριψε την αιτηση αναίρεσης του καταδικασθέντα σε ισόβια Θεόφιλου Τζώρτζη για τη δολοφονία νεαρου ζευγαριου στη Βάρκιζα.

ΑΝΕΜΟΣ

Ταλαιπωρια για τους 408 επιβατες του επιβατηγου οχηματαγωγου πλοιου Ανεμος που επαθε βλαβη την νυχτα ενω κατευθυνοταν απο Εύδηλο προς Μυκονο- Συρο και Πειραια.

Στη μια και τεταρτο, οι επιβατες αποβιβαστηκαν στην Συρο απο τους οποιους οι 367 συνεχισαν το ταξιδι τους με το πλοιο Λερος και οι 41(ενας) με το Σουπερ Φερρι.

Το Ανεμος επεστρεψε στο λιμανι του Πειραια.

ΦΩΤΙΑ

Σε εξελιξη η πυρκαγια που ξεσπασε χθες στις 11 και μιση το βραδυ στην κοινοτητα Βροντού Κατερινης και καιει πευκοδασος.

Στην προαπαθεια της κατασβεσης παιρνουν μερος δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας καθως και ενα Σινουκ.

ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται στην εντατικη μοναδα του νοσοκομειου Παιδων Αγια Σοφια η μικρη Κλαουντια απο την Αλβανια, που υπεστη σοβαρα εγκαυματα, από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες απο αγνωστη αιτια, στο σπιτι της στο Βύρωνα.

Το μολις τριων ετων κοριτσακι παγιδεύτηκε μέσα στις φλόγες και χάρις στην έγκαιρη επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής απεγκλωβιστηκε απο το υπόγειο διαμέρισμα, σχεδόν πέντε λεπτά μετά την κλήση πρός βοήθεια.

ΔΙΕΘΝΗ

- Στην Τουρκία, ένα άτομο τραυματίσθηκε όταν στρατιωτικός κοιτώνας δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Στην Αλγερία, σαράντα τέσσερα άτομα σφαγιάστηκαν από ενόπλους ισλαμιστές τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Κσάρ ελ Μπουχαρί,νότια του Αλγερίου, γράφουν σήμερα οι αλγερινές εφημερίδες.

Στη Βόρειο Ιρλανδία, οι ελπίδες για εκεχειρία από τους αντάρτες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού μειώνονται, καθώς η αστυνομία βρήκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ισχυρότατης βόμβας.

Στο Ζβόρνικ της Βοσνίας, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα μπροστά από το ξενοδοχείο Ντρίνα, όπου σταθμεύει η διεθνής αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Σέρβων της Βοσνίας.

Στην Ινδία, εννενήντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από την κατάρρευση των σπιτιών τους ή από πνιγμό, κατά τις εκτεταμένες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στη Βόρειο Καμπότζη, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σήμερα στην επαρχία Οντάρ Μεντσέ , ένα 24- ωρο μετά την φυγή των δυνάμεων του συμπρωθυπουργού Νοροντόμ Ραναρίντ από την επαρχία Σιέμ Ρεάπ, καταδιωκώμενες από τους άνδρες του δεύτερου συμπρωθυπουργού Χουν Σενμ.

Στη μνήμη του Μιγέλ Ανχελ Μπλανκο Γκαρίδο, του νεαρού δημοτικού συμβούλου που απήχθη και δολοφονήθηκε το Σάββατο από την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, αφιέρωσαν τη χθεσινή συναυλία τους στη Βαρκελώνη, οι τρείς διάσημοι τενόροι, Χοσέ Καρέρας, Πλάθιδο Ντομίνγκο και Λουτσάνο Παβαρότι.

Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν μονοκινητήριο αεροπλάνο συνετρίβη χθες στο κέντρο της πόλης Κονσελέιρο Λαφαέτε, 300 χιλιόμετρα βορείως του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Τουλάχιστον 65 άτομα έχουν βρει τον θάνατο από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν εδώ και μια εβδομάδα την ανατολική Ευρώπη, κυρίως την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και πάλι απόψε στην Μπραζαβίλ, πρωτεύουσα του Κονγκό, καθώς οι άνδρες των αντιμαχομένων στρατοπέδων προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις καλύτερες θέσεις ενόψει της ανακωχής.

Οι ταραχές στο Ισραήλ επεκτάθηκαν τη νύχτα από τη Χεβρώνα στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα, όπου οργισμένοι Παλαιστίνιοι πέταξαν βόμβες Μολότωφ εναντίον ισραηλινών αυτοκινήτων και στρατιωτικών περιπόλων.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν σήμερα 14-07-97 ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 273,1    280,5    276,2
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,6    159,9    157,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 460,6    473,2    466,0
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 187,8    193,0    190,0
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,0     47,3     46,5
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 241,7    248,3    244,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 198,5    204,0    200,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..202,4    207,9    204,8
    E.C.U............... 305,9    314,3    309,5

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 14 July 1997 - 10:03:20 UTC