Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 08/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ε.Ε, προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας, να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, τέσσερις ημέρες πριν απο το δευτερο γυρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ελληνικές συμμετοχές στη σημερινή μέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.
  • Απομακρύνεται το ενδεχόμενο τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και η αύξηση των αφορολογήτων ορίων, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί δυσβάσταχτη την απώλεια εσόδων που θα προκύψει.
  • Σε απεργιακές κινητοποιήσεις απο το Σεπτέμβριο προσανατολίζονται δάσκαλοι και καθηγητές για την κατάργηση της επετηρίδας, ενω στο πλευρό τους βρίσκονται και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που εξήγγειλαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 20 Αυγουστου έξω απο το Υπουργείο Παιδείας.


ΕΘΝΙΚΟ

Τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ε.Ε, προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας, να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, τέσσερις ημέρες πριν απο το δευτερο γυρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο νέος εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέιμι Ρούμπιν, χαρακτήρισε "μη χρήσιμη", τη συμφωνία σύνδεσης.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, δήλωσε οτι η Ένωση δεν εχει λάβει γνώση του κειμένου της συμφωνίας και πρόσθεσε οτι θέση της Ευρώπης είναι ν'άρχισουν, εντός του 1998, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ελληνικές συμμετοχές στη σημερινή μέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος αγωνίζεται στον τελικό των 200 μέτρων στις επτά και είκοσι το απόγευμα.

Η Νίκη Μπακογιάννη στα προκριματικά του ύψους στις επτά και μισή, και ο Χρήστος Μελέτογλου στον τελικό του τριπλούν.

Επίσης η εθνική ομάδα γυναικών της σκυταλοδρομίας 4 επί 100 αγωνίζεται στα ημιτελικά στις οκτώ και είκοσι το βράδυ με τις Μαρία Τσώνη, Κατερίνα Κόφφα, Μαρίνα Βασαρμίδου και η Κατερίνα Θάνου.

Οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές

Στις πέντε και μισή το απόγευμα ο Σταύρος Τσίτουρας στα προκριματικά του επί κοντώ.

Την ίδια ώρα ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα προκριματικά της δισκοβολίας

Στις έξι και μισή η Ειρήνη Κουρουβάνι στα 800 μέτρα για αθλήτριες με κινητικά προβλήματα.

Τέλος στις εννέα και δέκα ο Παναγιώτης Παπούλιας στα ημιτελικά των 5 χιλιάδων μέτρων.

Οι υπόλοιποι τελικοί σήμερα, χωρίς όμως ελληνική συμμετοχή, είναι τα 200 μέτρα γυναικών, τα 800 μέτρα ανδρών και τα 400 μέτρα μετεμποδίων γυναικών.

Στα αρνητικά της χθεσινής ημέρας, τρείς αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι.

Ο Ουκρανός Αλέξάντερ Μπάγκατς που του αφαίρεσαν το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία και τελικά το πήρε ο Αμερικανός Τζον Γκοντίνα.

Επίσης ντοπαρισμένοι βρέθηκαν ο Γάλλος Πασκάλ Μαράν που πήρε μέρος στα 400 μέτρα μετεμποδίων και η Οζάνα Ζελίσκαγα απο το Καζακστάν η οποία συμμετείχε στα προκριματικά του τριπλούν.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Αύριο το πρωί θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος γυναικών και την Κυριακή των ανδρών και η τροχαία θα διακόπτει σταδιακά την κυκλοφορία απο τις 6 και μισή το πρωί και τις δύο ημέρες στην διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές και οι αθλήτριες αλλά και στους δρόμους που συγκλίνουν στην διαδρομή και στο Παναθηναικό Στάδιο.

Επίσης στους ίδιους δρόμους θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων απο τις 6 το πρωί εώς τις 12 το μεσημέρι.

Οι Μαραθωνοδρόμοι θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας απο τον Μαραθώνα, την εξής διαδρομή:Μαραθώνος-Μεσογείων- Βασιλίσσης Σοφίας-Ρηγίλλης-Ηρώδου Αττικού- Βασιλέως Κωνσταντίνου-και θα καταλήξουν στο Παναθηναικό Στάδιο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και η αύξηση των αφορολογήτων ορίων, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί δυσβάσταχτη την απώλεια εσόδων που θα προκύψει.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς, επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν πρόκειται να προτείνει ουσιαστικές αλλαγές στο ισχύον φορολογικό καθεστώς.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις απο το Σεπτέμβριο προσανατολίζονται δάσκαλοι και καθηγητές για την κατάργηση της επετηρίδας, ενω στο πλευρό τους βρίσκονται και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που εξήγγειλαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 20 Αυγουστου έξω απο το Υπουργείο Παιδείας.

Στην έκτακτη συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας με την Ομοσπονδία των καθηγητών υπήρξε αδιέξοδο καθώς ο κ. Ανθόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητησει με τους εκπαιδευτικούς την κατάργηση της επετηρίδας.

ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Σε χρηματικές μεταβάλλονται οι ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης για ακάλυπτες επιταγές, με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και αν ήδη εκτείουν την ποινή τους, θα μπορουν να την εξαγοράσουν με ποσό από 400 ως χίλιες δραχμές την ημέρα.

ΚΑΡΤΕΣ

Από τα αυτόματα μηχανήματα δεκατριών τραπεζών σε 1.700 σημεία σε όλη τη χώρα, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από σήμερα, οι κάτοχοι καρτών, μέσω του δικτύου Δίαςνέτ.

Μέχρι σήμερα, ο κάτοχος της κάρτας μπορούσε να κάνει ανάληψη μετρητών ή κατάθεση μόνο από τα μηχανήματα της τράπεζας η οποία είχε εκδόσει την κάρτα.

Οι συναλλαγές σε μηχανήματα άλλων τραπεζών, θα χρεώνονται στο λογαριασμό του καταθέτη, με περίπου 1000 δραχμές για κάθε ανάληψη.

ΜΙΣΘΟΙ

Μυθεύματα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, τα σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών, εξαπολύοντας επίθεση κατά των Μέσων Ενημέρωσης που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν -όπως είπε- και όχι να ενημερώσουν.

"Δεν υπάρχει διπλασιασμός του μισθού", τόνισε μιλώντας στη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος που προσδιόρισε το συνολικό ποσό αύξησης περίπου στις 150 χιλιάδες δραχμές.

ΝΕΡΟ

Εντατικούς ελέγχους σε τρεις μεγάλες εταιρίες εμφιαλώσεως νερών, διέταξε το υπουργείο Υγείας, μετά τα δημοσιεύματα για ανίχνευση εντερόκοκου σε εμφιαλωμένο νερό Σάριζα.

Σε εγκύκλιο της αρμόδιας επιτροπής της Νομαρχίας Αθηνών, ζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ το πόρισμα από τον έλεγχο στο νερό Σαριζα, θα γίνει γνωστό την ερχόμενη εβδομάδα.

ΛΗΣΤΕΙΑ

Ένοπλη ληστεία είχαμε στις 8 και 20 το πρωι, στο super market Αλιμέντα στην οδό Καυκάσου 125 στην Κυψέλη.

Άγνωστος, πυροβόλησε και τραυμάτησε τη διευθύντρια του supermarket, Στασινή Αδαμοπούλου, άρπαξε μία τσάντα με ενάμιση εκατομμύριο και εξαφανίστηκε.

Η υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παμμακάριστος και χειρουργείται.

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου, μετά από καταγγελία του 48χρονου Ευάγγελου Αγαπητάκη, ότι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών στη Ρόδο, τον κακοποίησαν χωρίς λόγο.

Ο Αγαπητάκης, υποστηρίζει ότι τρεις αστυνομικοί τον χτύπησαν και στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο λέγοντάς του ότι τον πέρασαν για άλλον.

Προκαταρκτική εξέταση με τη μορφή του κατεπείγοντος, έχει διατάξει και ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου.

ΦΥΛΑΚΕΣ

Ασύλληπτοι παραμένουν οι 7 από τους 15 βαρυποινίτες που απέδρασαν από τις φυλακές της Κέρκυρας, ενώ οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται σε όλο το νησί.

Χθες το βράδυ, συνελλήφθη ένας ακόμη αλβανός ενώ αναζητούνται τρεις έλληνες βαρυποινίτες και τέσσερις αλβανοί.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Νεκρός μεταφέρθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Γενικό Κρατικό νοσοκομειο Νίκαιας ο 29χρονος οδηγός νταλίκας Παναγιώτης Μελετίου.

Η αστυνομία αποδίδει τον θάνατό του σε χρήση ναρκωτικών καθώς μέσα στο όχημα που οδηγούσε και ήταν σταθμευμένο στην λεωφόρο Σχιστού στο Χαϊδάρι βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες.

ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ

Την ανάκληση 176.000 αυτοκινήτων μάρκας Μερσεντές, από τα οποία τα 88.000 βρίσκονται στη Γερμανία, αποφάσισε χθες η αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν στο σύστημα των φρένων τους.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται υπερβολική αντίδραση στο σύστημα φρένων, με αποτέλεσμα των κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Η επισήμανση αφορά στα μοντέλα Ες Ελ Κέι και Ες Ελ κάμπριο, τη σειρά Ε, και τα τετράθυρα της σειράς Σέ.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τα συνεργεία της εταιρίας, ωστόσο εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστοποίηση της απόφασης για ανάκληση και σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα ειδοποιηθούν.

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

Μια ακόμη περίπτωση σκληρής συμπεριφοράς από τράπεζα σε δανειολήπτη, αποκαλύπτει με ερώτησή του στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της και βουλευτής της Ν. Δ, Νίκος Κατσαρός.

Συγκεκριμένα, ζευγάρι συνταξιούχων, πήρε δάνειο αξίας τριών εκατομμυρίων δραχμών. Λόγω κακών συγκυριών, δεν μπόρεσαν να το αποπληρώσουν και η τράπεζα προχώρησε σε πλειστηριασμό του σπιτιού τους από το οποίο το Δημοσιο εισέπραξε 4 εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες δραχμές.

Στη συνέχεια, η τράπεζα δέσμευσε το 25% της σύνταξής τους, ύψους 128.000 δραχμών, από το οποίο εισέπραξε επτά εκατομμύρια, και τώρα, η τράπεζα ζητά άλλα 12 εκατομμύρια δραχμές.

Το ζευγάρι των συνταξιούχων είναι ηλικίας 76 και 70 ετών, ενώ η γυναίκα πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε εγχειρήσεις.

ΔΙΕΘΝΗ

Απο νωρίς σήμερα το πρωί τα σωστικά συνεργεία στο Γκουάμ άρχισαν πάλι να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμια του μοιραίου Τζάμπο των Κορεατικών αερογραμμών που συνετρίβη το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν προσγειωθεί. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝBC, μετέδωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων πτήσεως δείχνουν ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Επίθεση με τρεις ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε χωριό του βορείου Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα προκλήθηκαν όμως ζημιές σε άδειο διαμέρισμα.

Εντονα επέκρινε η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλέν Ολμπράιτ τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ για τα φραστικά πυρά που αντάλαξαν μετά την έκκλησή της να αποκαταστήσουν πνεύμα συνεργασίας με στόχο την ειρήνη.

H δασκάλα ενός δημοτικού σχολείου στο Κέντ της πολιτείας Ουάσιγκτον εμεινε εγκυος με έναν απο τους μαθητες της που ηταν μόλις δεκατριών ετών. Η Μαιρη Καίη Λε Τουρνώ που είναι 35 ετων και έχει ακόμα τέσσερα παιδιά εχει να αντιμετωπίσει τωρα το δικαστηριο της πολιτείας που την κατηγορεί για παιδοφιλία.

Ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης, Χουν Σεν, σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρει ότι ο πρίγκηπας και πρώην πρώτος Πρωθυπουργός, Νοροντόμ Ραναρίντ -τον οποίον ανέτρεψε ο Χουν Σεν τον περασμένο μήνα- είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Καμπότζη, αλλά αμέσως μόλις φθάσει στην Πνομ Πενχ θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεϊνη στην επιφάνεια του κυττάρου της ελονοσίας, που επιτρέπει στο παράσιτο να εισέλθει και να πλήξει υγιή ανθρώπινα κύτταρα.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 8 Αυγούστου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 290,4    298,4    293,8
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 154,4    158,6    156,2
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 465,0    477,7    470,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,6    194,7    191,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  45,7     47,0     46,3
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 244,6    251,3    247,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 208,9    214,6    211,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..213,4    219,2    215,9
    E.C.U............... 304,3    312,6    307,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 8 August 1997 - 11:33:12 UTC