Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 22/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Οικονομία,εθνικά θέματα, και το σχέδιο Καποδίστριας, θα απασχολήσουν τη πρώτη μετά τις διακοπες του πρωθυπουργού συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σε λίγο στο Μεγαρο Μαξιμου.

    Μήνας κινητοποιήσεων θα είναι και πάλι ο Σεπτέμβριος για τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας από το υπουργείο Παιδείας.

    Δώρο στον εαυτό τους έκαναν τα κόμματα,ψηφίζοντας χθες στη Βουλή διάταξη με την οποία ακυρώνουν το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα για υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες και ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις δαπάνες των κομμάτων στις τελευταίες εκλογες.

    Δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους τεσσάρων και 4,6 βαθμών, έγιναν αισθητές το πρωί σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους.


OIKONOMIA

Οικονομία,εθνικά θέματα, και το σχέδιο Καποδίστριας, θα απασχολήσουν τη πρώτη μετά τις διακοπες του πρωθυπουργού συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σε λίγο στο Μεγαρο Μαξιμου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, χωρίς να δώσει στοιχεία για το έλλειμα του Προϋπολογισμού,εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων, θα φθάσει στο τέλος του χρόνου το στόχο του 12,5% και ο πληθωρισμός θα κλείσει σε ποσοστό κάτω από 5%.

Παράλληλα,προανήγγειλλε περικοπες στις δημόσιες δαπάνες,χαρακτηρίζοντας το 1998,ετος λιτότητας για το κράτος και τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα το κρατος να σφιξει το ζωναρι του.

Έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολλίτευσης.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Μήνας κινητοποιήσεων θα είναι και πάλι ο Σεπτέμβριος για τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας από το υπουργείο Παιδείας.

Όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, αποφασισαν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Αυγούστου ενώ η Διδασκαλική ομοσπονδία θα αποφασίσει τη στάση της, τη Δευτέρα.

Συλλαλητήριο την ημέρα εγκαίνιων της ΔΕΘ έχουν εξαγγείλλει και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

Στην πρόσληψη περίπου 6 χιλιάδων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προχωρά το υπουργειο Παιδείας, ενω οι κατάλογοι των νεοδιορισθέντων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Σε σχέση με πέρυσι, φέτος θα προσληφθούν 1678 περισσότεροι καθηγητές και 300 εκπαιδευτικοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Δώρο στον εαυτό τους έκαναν τα κόμματα,ψηφίζοντας χθες στη Βουλή διάταξη με την οποία ακυρώνουν το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα για υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες και ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις δαπάνες των κομμάτων στις τελευταίες εκλογες.

Η διάταξη που ψηφίστηκε ομόφωνα και χωρίς καμμιά συζήτηση προβλέπει να εξαιρουνται απο τις προεκλογικές δαπάνες των κομματων οι δαπανες που αφορούν κρατησεις υπερ του δημοσιου και υπερ τριτων, οπως το αγγελειοσημο.

Με τον τρόπο αυτό οι δαπάνες θα εμφανιστούν χαμηλότερες σε ορισμένες περιπτωσεις χαμηλότερες κατά πολλά εκατομύρια.

Αντίθετος δήλωσε,αργά το απόγευμα χθες, ο Δημήτρης Τσοβόλας, επισημαίνοντας ότι ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής,πηρε αποστασεις απο τον ισχύοντα νομο για τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπήρξε καμμιά διαμάχη με την Δήμητρα,δηλώνει η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου,σε δηλώσεις της στη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα για διαμάχη με την Δημητρα Λιάννη σε Καναδά και Αμερική για τη συνταξη και τις ασφάλειες του Ανδρέα παπανδρέου.

Ωστόσο η κυρία Παπανδρέου άφησε αιχμες κατά της κυρίας Λιάνη,λέγοντας ότι "απονομικής απόψεως είχε δικαίωμα να πάρει την ασφάλεια ζωής του Ανδρέα,αν είχε όμως δικαίωμα να το πάρει και από ηθικής απόψεως,αυτό είναι άλλο θέμα..

ΤΡΟΧΑΙΑ

Δυο νεκροί καί 4 τραυματίες σε σύγκρουση δύο ΙΧ,χθες βραδι κοντά στό Αλεποχώρι και λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στην παραλιακή λεωφόρο.

Νεκροί είναι ο οδηγός τού πρώτου αυτοκινήτου ο λοχίας Χρήστος Γιαννίτσας καί η μνηστή του Μαρία Παπαβασίλη 28 ετών.

Τραυματίες είναι ο οδηγός τού 2ου αυτοκινήτου Θωμάς Τσιγκρής 42 ετών η γυναίκα του Μαρούσα 41 ετών καί οι δύο κόρες του Έυα 5 ετών καί Μάρια 11 ετών,οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα απολογηθει η Σοφια Χατζηρουσσεα στην 9η Τακτικη ανακριτρια,για το θανατο δυο νεων ανθρωπων και τον τραυματισμο αλλων δυο χθες στη Βαρκιζα.

ΣΕΙΣΜΟΙ

Δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους τεσσάρων και 4,6 βαθμών, έγιναν αισθητές το πρωί σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους.

Είκοσι επτά σεισμικά ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ τα επόμενα 15 χρόνια, στον Ελλαδικό χώρο, αποκάλυψαν οι έλληνες σεισμολόγοι στο Παγκόσμιο σεισμολογικό συνέδριο που γινεται στη θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα, ο δήμαρχος Γρεβενών, δήλωσε ότι οι κάτοικοι που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο σεισμό παραμένουν στα λυόμενα, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη η μεταφορά του χωριού Καλαμίτσι.

ΝΑΥΑΓΙΟ.

Πήγαιναν να εξερευνήσουν ναυάγιο, και ναυάγησαν οι ίδιοι.

Πρόκειται για έντεκα δύτες, που ναυάγησαν μεταξύ Πάρου και Νάξου χθες το απόγευμα. Οι ναυαγοί που είναι καλά στην υγεία τους, κολύμπησαν μέχρι την πιό κοντινή βραχονησίδα, ενώ ένας από αυτούς, έφτασε κολυμπωντας μέχρι τη Νάξο και ειδοποίησε τις αρχές. Μεταξύ των 11 ναυαγών, είναι και οι έλληνες Κωνσταντίνος Χαλάς, Κωνσταντίνος Βενέζης, Δημήτρης Κανελλόπουλος και Μάγδα Κατσίνα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Με τον Γιώργο Σουφλιά θα συναντηθεί στη μία το μεσημέρι ο Κώστας καραμανλης, στο πλαισιο της ανασυγκροτησης που επιχειρει στο εσωτερικο της Νεας Δημοκρατίας. Ανησυχία στην Κρήτη από δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας.

Πρόκειται για δύο βρέφη -ένα αγόρι και ένα κορίτσι- που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

ΔΙΕΘΝΗ.

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τις προκηρυχθείσες πρόωρες εκλογές στην σερβική οντότητα της Βοσνίας από την Μπλιάνα Πλάβσιτς, σε συνάντηση που είχε χθες με Γερμανό αξιωματούχο.

Ο κ. Μιλόσεβιτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τελικά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές υπό τον όρο της σύγχρονης διεξαγωγής προεδρικών εκλογών.

Ο νεοεκλεγής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον νότιο Λίβανο, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν, ο νέος πρόεδρος του Εργατικού κόμματος είπε ότι η σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο είναι η μόνη λύση. "

Τουλάχιστον 10 Λιβανέζοι πολίτες έχουν σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα από πυρά των Ισραηλινής αεροπορίας, στους χειρότερους βομβαρδιμούς των τελευταίων 16 μηνών με στόχο την φιλο-ιρανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολά.

Ο πρωθυπουργός του Μονσερά, Μπέρτραντ Οσμπορν, παραιτήθηκε, καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις στη μικρή βοήθεια που προσέφερε το Λονδίνο στην χτυπημένη από το ηφαίστειο βρετανική αποικία, στην Καραϊβική.

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει βοήθεια προς το Μονσερά, οι κάτοικοι του οποίου έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν, η οποία όμως ήταν κατά πολύ μικρότερη από όση είχε ζητήσει η βρετανική αποικία από την μητρόπολη.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και δεύτερο γονίδιο το οποίο θα μπορούσε να ευθύνεται για πολλά είδη καρκίνου.

Πρόκειται για το γονίδιο p73, εξάδελφο του γονιδίου p53 που θεωρείται ότι ευθύνεται για το 60% όλων των ειδών καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές στην εφημερίδα

Το p53 είναι γονίδιο αναστολέας των όγκων. Αν υποστεί βλάβη αρχίζει η ανάπτυξη όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος, από το στήθος ώς τους πνεύμονες. Η ανακάλυψή του βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση αυτών των ειδών καρκίνου.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 22 Αυγούστου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΗ  ΒΑΣΗΣ
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 287,4    295,3    290,8
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 154,8    159,07   156,6
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 469,5    457,2    462,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,7	  193,9	   190,9
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  45,9	   47,2	    46,5
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 243,7	  250,4	   246,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 206,1	  211,7	   208,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..214,3	  220,2    216,8
    E.C.U............... 305,05	  313,3	   308,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 22 August 1997 - 11:17:42 UTC