Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-09-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 03/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Σήμα προειδοποίησης απο την Στατιστική Υπηρεσία για την ανεργία στη χώρα μας.

    Εντός και εκτός της Βουλής συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις αλλαγές στην Παιδεία.

    Νέες λεπτομέρειες για το ρόλο των φωτορεπόρτερς τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το τροχαίο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους η πριγκήπισσα Νταϊάνα και ο συνοδός της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ερευνούν σήμερα οι γάλλοι εισαγελείς με βάσει τις καταθέσεις δύο αστυνομικών που βρέθηκαν στο τόπο της τραγωδίας.

    Αρχισε στη Λωζάνη η αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη της Ολυμπιάδας του 2004.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Σήμα προειδοποίησης απο την Στατιστική Υπηρεσία για την ανεργία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας το ΄96 οι άνεργοι ξεπέρασαν το 10% του εργατικού δυναμικού φθάνοντας τις 446 χιλιάδες.Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς όσοι ειναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο ,ενώ οι γυναίκες και οι πτυχιούχοι είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο απ΄ όλους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας σχολίασε στον Αντέννα και ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας,ο οποίος επισήμανε ότι η ανεργία αφορά κυρίως τα άστικα κέντρα.

Εν τω μεταξύ, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,αποφάσισε οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων το 1998 να μην ξεπεράσουν το 3%,ενω οι περικοπές να φθάσουν τα 200 δισεκατομύρια δραχμες.

"Αν αποτύχει ο Σημίτης,θα αποτύχουμε όλοι",δηλώνει στα σημερινά ΝΕΑ, η Βάσω Παπανδρέου,ενώ προσθέτει ότι αρχίζει να φθάνει στα όριά της η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτών.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

- Τη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας- Βόλου αποκλεισαν οι κάτοικοι του Κιλελέρ με 100 τρακτέρ , σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας, η κοινότητα τους δεν αναγνωρίζει ως Ιστορικο Δήμο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ , πραγματοποίησαν και οι κάτοικοι πέντε κοινοτήτων της Λάρισας. Πρόκειται για τις κοινότητες Μάνδρας , Ραχούλας, Αμυγδαλέζας, Κουτσοχέρου και Ερέτρειας.

700 κάτοικοι από 40 χωριά του Κιλκίς απέκλεισαν την εθνική Κιλκίς - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Σταυροχωρίου, καταγγέλοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις συνενώσεις δήμων της περιοχής τους.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Βαρύ κλίμα δημιουργούν στην Λωζάνη οι καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας αθανάτων, δύο ημέρες πριν απο την ψηφοφορία των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2004.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέπληξε εγγράφως την Στοκχόλμη και το Κέηπ Τάουν,μετά τις αποκαλύψεις ότι οι Σουηδοί προσέφεραν δωρεάν έπιπλα στα μέλη τής ΔΟΕ, ενώ οι Νότιο Αφρικανοί δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια σε συζύγους αθανάτων.

Αισιοδοξία για την ψηφοφορία της Παρασκευής επικρατεί μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται ήδη στη Λωζάνη.

Ωστόσο, οι μπούκμέϊκερς της Βρετανίας, δίνουν πρώτο φαβορί τη Ρώμη, δεύτερο το Κέϊπ Τάουν και τρίτο την Αθήνα.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κορυφώνεται εντός και εκτός Βουλής η αντιπαράθεση κυβέρνησης - εκπαιδευτικών για το νομοσχέδιο του υπουργίου Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κατά την πρωινή παρέμβαση του στη Βουλή χαρακτήρισε προυποθέσεις της εκπαιδευτικής μεταρύθμισης την καταργησή της επετηρίδας και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θέματα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ΄ μέρους των συνδικαλιστικών φορέων καθηγητών και δασκάλων.

Η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία των καθηγητών αύριο.

Με προβλήματα άρχισε η χρονιά και στα Πανεπιστήμια, καθώς από χθες οι καθηγητές προχώρησαν σε αποχή διαρκείας απο το διδακτικό και εξεταστικό τους έργο με αίτημα την κατάθεση στη Βουλή του μισθολογικού νομοσχέδιου.

ΝΤΑΙΑΝΑ

- Νέες λεπτομέρειες για το ρόλο των φωτορεπόρτερς τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το τροχαίο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους η πριγκήπισσα Νταϊάνα και ο συνοδός της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ερευνούν σήμερα οι γάλλοι εισαγελείς με βάσει τις καταθέσεις δύο αστυνομικών που βρέθηκαν στο τόπο της τραγωδίας.

Από τα στοιχεία που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί αν στους 6 φωτορεπόρτερς και το μοτοσυκλετιστή τελικά θα απαγγελθεί επισήμως η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι εμποδίστηκαν από τους φωτογράφους να πλησιάσουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα επειδή είχαν πέσει πάνω στα συντρίμια της Μερσεντές για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Εν τω μεταξύ και η δεύτερη τοξικολογική εξέταση στον οδηγό της μοιραίας Μερσεντές έδειξε ότι το ποσοστό αλκόολ στο αίμα του ήταν 1,87,δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο.

Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι έξακολουθούν να περνούν και να αφήνουν λουλούδια και μηνύματα αγάπης για τη Νταϊάνα έξω από τα ανάκτορα του Αγίου Ιακώβου, όπου βρίσκεται η σωρός της.

Την κηδεία της Νταϊάνας το Σάββατο το πρωί υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Σπείρα διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων, εξαρθρώθηκε στην Κοζάνη ,πρίν προλάβει -όπως εκτιμά η αστυνομία - να διακινήσει στην αγορά δεκάδες πλαστά πεντοχίλιαρα.

Συνελήφθησαν, οι Σάββας Τραιανός, Λάμπρος Πιτούλης και Κώστας Οπασίνης, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν δέκα πλαστά πεντοχίλιαρα, ένα καλάζνικωφ, φυσίγγια και 38 γραμμάρια χασίς.

ΒΕΝΖΙΝΗ

Κατά τρείς δραχμές και 90 λεπτά το λίτρο μειώνεται από τα μεσάνυχτα η τιμή πώλησης όλων των Βενζινών και κατά μία δραχμή και 80 λεπτά το Ντήζελ.

Αυτό ανακοίνωσε η ΔΕΠ , σημειώνοντας ότι η πτώση των τιμών οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών της Βενζίνης και του Ντήζελ , όπως και στην πτώση της ισοτιμίας του δολλαρίου έναντι της δραχμής.

ΒΟΜΒΑ

Σε εμπόρους ναρκωτικών και δουλεμπόρους, στρέφεται η έρευνα της εισαγγελείας Πρωτοδικών Ορεστιάδας για για τον εντοπισμό των αγνώστων που τοποθέτησαν το δέμα -βόμβα δτα δικαστηρια και είχε παραλήπτη τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου.

Η βόμβα εξερράγη στα χέρια της προισταμένης της γραμματείας, Χρύσας Παραπαγκίδου, η οποία έχασε τα τρία δάχτυλά της.

Τα υπολοίματα του εκρηκτικού μηχανισμου έχουν σταλεί στη Θεσσαλονίκη.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στην Πάτρα δημιουργείται το πρώτο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μέχρι το 2.000 θα λειτουργήσουν σταδιακά 31 προγράμματα σπουδών τα οποία αναμένεται να απορροφήσουν συνολικά περίπου 60.000 φοιτητές.

Το ανοικτό Πανεπιστήμιο θα προσφέρει 13 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 18 μεταπτυχιακά.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Ζωή έδωσε με το θανατό του ενα αγοράκι 8 ετών.

Σκοτώθηκε χθές στα Ιωάννινα πέφτωντας από φωταγωγό και οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση του ήπατος σε μια τετράχρονη τη Ραφαηλία Χαραλαμπίδου απο την Κοζάνη.

Οι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αναζητούν λήπτες για τους δυο νεφρούς.

ΧΑΣΙΣ

Τετραμελής σπείρα χασισεμπόρων, που την αποτελούσαν 2 Ελληνες και 2 Αλβανοί , προσπάθησε να διακινήσει στη χώρα μας 142 κιλά χασίς,αλλα εξαρθώθηκε από άνδρες της διώξης ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ χθές αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η 12ωρη επιχείρηση- σκούπα της αστυνομιάς σε ορεινή περιοχή κοντά στα Ζωνιανά Ρεθύμνου,για την ανεύρεση χασισοκαλλιεργειών.

Αντηλλάγησαν πυρά, δεν συνελήφθη κάποιος από τους εμπόρους ,αλλα ξεριζώθηκαν γύρω στα 1500 δενδρίλια ινδικης κάναβης , ύψους μέχρι και τρία μέτρα.

ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερα άτομα επέζησαν από τη συντριβή του αεροσκάφους των βιετναμικών αερογραμμών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Ενα μωρό, ένα παιδί και δυό άνδρες ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Τα αίτια του δυστυχήματος που στοιχισε την ζωή 66 ανθρώπων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο αρχηγός του Σερβοβοσνιακού στρατού εξέφρασε σήμερα ανοικτά την υποστήριξη του προς τη πρόεδρο Πλάβσιτς,εγκαταλείποντας το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η Ινφοτόκ είναι η νέα συσκευή που θα δώσει νέες δυνατότητες στους χρήστες του Ιντερνέτ,οι οποίοι θα μπορούν πλέον να κάνουν πολύ φθηνότερα τηλεφωνήματα μέσω του δικτύου χωρίς τη χρήση του υπολογιστή τους. Η συσκευή θα τεθεί σύντομα σύντομα σε κυκλοφορία από εταιρεία της Σιγκαπούρης.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 3 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 283,0    290,7    286,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,4    159,6    157,2
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 451,9    464,2    457,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,0    194,2    191,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,1     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 232,4    238,8    235,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 204,1    209,8    206,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ. 205,3    210,9    207,7
    E.C.U............... 305,5    313,9    309,1

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 3 September 1997 - 17:26:01 UTC