Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-11

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 11/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Ελείψεις σε δασκάλους, καθηγητές, αλλά και σε σχολικά κτίρια διαπιστώνουν για άλλη μια φορά , γονείς και μαθητές, με την έναρξη σήμερα της σχολικής χρονιάς.

    Εώς και 35% αναμένονται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 1998 σε όλη την επικράτεια.

    Πλήθος σεναρίων για τα πρόσωπα και τον φορέα που αναλάβει την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

    Συγχιση επικρατεί στα περισσότερα ασφαλιστικα ταμεία απο την εφαρμογή του νόμου Σιουφα απο την 1η Ιανουαρίου,για αυξηση των ορίων συνταξιοδότησης.


ΣΧΟΛΕΙΑ

Ελείψεις σε δασκάλους, καθηγητές, αλλά και σε σχολικά κτίρια διαπιστώνουν για άλλη μια φορά , γονείς και μαθητές, με την έναρξη σήμερα της σχολικής χρονιάς.

170 δημοτικά σχολεία σ'όλη τή χώρα καταργούνται ή συγχωνεύονται, λόγω έλειψης μαθητών αλλά και σαν συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος "Καποδίστριας" , ενώ 6.060 σχολεία της επικράτειας να συστεγάζονται, λόγω έλειψης κτιρίων.

Υπο δοκιμασία, τίθεται απο σήμερα και η εκπαιδευτική μεταρύθμιση που αφορά στους μαθητές της Α' Λυκείου οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν τό νέο σύστημα εισαγωγής σέ ΑΕΙ καί ΤΕΙ, χωρίς εξετάσεις.

Το κουδούνι δεν θα χτυπησει σήμερα, αλλά τη Δευτέρα στα σχολεία της Καστοριάς, λόγω του προβλήματος μόλυνσης στο πόσιμο νερό της πόλης. Το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί η απολύμανση των σχολείων της πόλης.

Στο 4% το πλαφόν φέτος στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων.

Οι καθηγητές τών ΤΕΙ ανέστειλαν τίς κινητοποιήσεις τους μέχρι τίς 18 τού μηνός, ενώ οι Πανεπιστημιακοί Θά πάρουν οριστικές αποφάσεις εντός τής εβδομάδας.

Στην Αλβανία, η νέα σχολική χρονιά αρχίζει τη Δευτέρα, αλλά στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς πολλοί μαθητές έχουν μετοικήσει στην Ελλάδα.

Ο αλβανός υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Μάρτος δήλωσε θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία στα ελληνοχώρια έστω και με λίγους μαθητές.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Εώς και 35% αναμένονται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 1998 σε όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση μελετά ακόμη την αύξηση των φόρων στα ομόλογα και στα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου καθώς και αυξήσεις κατά 20% στα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ, σκάφη αναψυχής κλπ.

Αύξηση των κρατικών εσόδων αναμένει η κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Λαχείο, που κυκλοφόρησε από χθες. Κοστίζει 1000 δραχμες και περιλαμβάνει δύο κληρώσεις που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου.

Επιβολή Φόρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα μεγάλα εισοδήματα, ζητά η ΓΣΕΕ για να στηριχτεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΘΗΝΑ 2004

Πλήθος σεναρίων για τα πρόσωπα και τον φορέα που αναλάβει την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

Στίγμα τών προθέσεων του αναμένεται νά δώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός σέ επίσημο γεύμα πρός τίμην τής επιτροπής διεκδίκησης τών αγώνων.

Αυστηρότατοι και άκρως δεσμευτικοί είναι οι όροι του συμβολαίου που υπεγράφη μεταξύ της χώρας μας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως προκύπτει απο το κείμενο της σύμβασης που δημοσιεύει σημερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Το συμβόλαιο δεν επιδέχεται τροποποιήσεις.

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ

Υστερα από έναν αιώνα συνεχούς λειτουργίας σταμάτησε την μαγευτική διαδρομή του το παραδοσιακό τρενάκι του οδοντωτού Διακοφτού - Καλάβρυτων, που για πολλούς, ήταν και ο λόγος που επισκέπτονταν την περιοχή.

Αιτία, η παλαιοτητα των κινητηρίων μονάδων.

ΜΙΛΕΡ

Φθανει σημερα στην Αθήνα προερχόμενος απο την Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Το μεσημέρι θά συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και το απόγευμα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ.Μίλερ ειναι η Λευκωσία.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συγχιση επικρατεί στα περισσότερα ασφαλιστικα ταμεία απο την εφαρμογή του νόμου Σιουφα απο την 1η Ιανουαρίου,για αυξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Με διευκρινιστική του εγκύκλιο,ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικος Φαρμάκης,αναφέρει ότι δεν θα ισχυουν οι ρυθμισεις του Νομου Σιούφα για οσους ασφαλισμενους θα εχουν συμπληρωσει τα όρια ηλικιας έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Την ίδια ώρα,ο υπουργός Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τα μέτρα που εισηγείται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου,για την ασφάλιση.

Προτείνει μεταξύ άλλων, κατώτατο όριο σύνταξης στις 100 χιλιάδες, επέκταση τού επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και σε ηλικίες κάτω των 65,και πάγωμα τής Διάταξης για τη μείωση των Επικουρικών Συντάξεων.

ΕΠΙΔΟΜΑ

Επιδομα τοκετού και λοχείας, χορηγούσε σε άνδρα, υπάλληλος του ΙΚΑ Καβάλας που πλαστογραφούσε έγγραφα του ιδρύματος και αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η υπάλληλος τέθηκε σε υποχρεωτική άδεια και εναντίον της σχηματίστηκε δικογραφία που θα σταλεί στον εισαγγελέα Καβάλας.

ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Προσοχή στα φυστίκια τύπου Αιγίνης που προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου, συνιστά η Ευρωπαική Ενωση.

Η Κομισιόν απαγόρευσε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου την εισαγωγή φυστικιών που προέρχονται απο το Ιράν, λόγω μιας τοξικής ουσίας που εντοπίσθηκε στα φυστίκια αυτά, που είχαν εισαχθεί το καλοκαίρι στην Ολλανδία.

Ακίνδυνα τα ελληνικά φυστίκια αλλά και τα εισαγόμενα στην Ελλάδα, δήλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Ξηρών Καρπών, Τακβόρ Οβακιμιάν.

Πρόσθεσε πως η ποιότητα τους ελέγχεται στα τελωνεία και απο το Γενικό Χημείο του Κράτους.

ΚΑΛΛΑΣ

Διεθνές συνέδριο στην μνήμη της Μαρίας Κάλλας, 20 χρόνια μετά τον θάνατό της, αρχίζει σήμερα στο Ζάππειο, με γενικό τίτλο "Από την αρχαία τραγωδία στην όπερα και μετά τί;".

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Νέα τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη από την Κάτια Γιαννακοπούλου.

Από το άνοιγμα των λογαριασμών του αρχιμανδρίτη, με εντολή του δεύτερου ειδικού ανακριτή, προκύπτει ότι είναι αληθείς οι ισχυρισμοί της Γιαννακοπούλου, ότι κατά την διάρκεια της σχέσης τους, ο ιερωμένος της είχε αποσπάσει συνολικά 27 εκατομμύρια δραχμές.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Δραματική αυξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα μας,σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Το 1996 καταγράφησαν από το Κέντρο 5.521 απόπειρες αυτοκτονίας,έναντι 3.695 το 1990.μιά αυξηση δηλαδή που αγγίζει το 50%.

Το 76% των αυτοκτονιών επιχειρείται απο νεαρά άτομα και γυναίκες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Συνεχίζονται και σήμερα οι πολύωρες καθυστερήσεις που φθάνουν έως και τις 6 ώρες στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού της Ολυμπιακής.

Αιτία η άρνηση των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, να εργασθούν τα τρία ρεπό τους, όπως έκαναν μέχρι τώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επειδή διαφωνούν με τροπολογία στο νόμο Πεπονή, που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.

Το θέμα αυτό, θα ζητήσουν το απόγευμα οι εκπρόσωποι της Διοίκησης της Ολυμπιακής καί του Σωματείου Ιπτάμενων, με τον νέο Υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Μπένο.

ΔΙΕΘΝΗ

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρωϊνές ώρες σήμερα στο γραφείο του ιταλού Πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, δεν ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, και όπως διαπιστώνεται από την πρώτη αυτοψία οφείλεται σε "τεχνική βλάβη".

Και τον Λίβανο θα συμπεριλάβει στην περιοδεία της στη Μέση Ανατολή η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αναθέρμανση της αποτελματωμένης Αραβοϊσραηλινής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η αστυνομία της Κούβας συνέλαβε τον Ραούλ Λεόν απο το Ελ Σαλβαντόρ, πρώην στρατιώτη, ο οποίος ομολόγησε οτι είναι ο δράστης των βομβιστικών ενεργειών σε ξενοδοχεία και ένα εστιατόριο της Αβάνας, στις οποίες σκοτώθηκε ένας Ιταλός επιχειρηματίας.

Περισσότεροι απο τους μισούς Βρετανούς πιστεύουν οτι ο 15-χρονος σήμερα πρίγκιπας Ουίλιαμ θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός βασιλιάς της χώρας αντί του πατέρα του, πρίγκιπα διαδόχου Κάρολου, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

O στρατός της Ινδίας ξεκίνησε σήμερα τις προετοιμασίες για την κηδεία της Μητέρας Τερέζας, που θα γίνει το Σάββατο με πλήρεις στρατιωτικές τιμές και δημοσία δαπάνη.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν οταν ένα λεωφορείο κατάμεστο απο επιβάτες έπεσε σε υπερχειλισμένο κανάλι στην ανατολική Ινδία.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 11 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 281,5    289,2    284,8
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,5    159,8    157,3
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 445,5    457,7    450,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,4    194,6    191,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,2     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 235,6    242,0    238,4
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 203,2    208,7    205,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..204,4    210,0    206,8
    E.C.U............... 305,1    313,4    308,7

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 11 September 1997 - 11:06:55 UTC