Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 16/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Κλίμα αναταραχής στο χώρο της παιδείας προκαλούν οι συνεχείς ανακοινώσεις, από τους κυρίους Αρσένη και Ανθόπουλο, για καινοτομίες και αλλαγές στην εκπαίδευση.

    Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των εποπτών δημόσιας υγιεινής για τα εμφιαλωμένα νερά.

    Ο Προϋπολογισμός του '98 θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν στις 7 το απόγευμα , οι κύριοι Σημίτης και Παπαντωνίου.


ΠΑΙΔΕΙΑ

Κλίμα αναταραχής στο χώρο της παιδείας προκαλούν οι συνεχείς ανακοινώσεις, από τους κυρίους Αρσένη και Ανθόπουλο, για καινοτομίες και αλλαγές στην εκπαίδευση.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος για το θέμα της κατάργησης του θεσμού των ανεξεταστέων, ο Γεράσιμος Αρσένης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, στα σημερινά ΝΕΑ, τονίζει ότι θα απολύονται οι εκπαιδευτικοί , εάν στοιχειοθετούνται τέτοιοι λόγοι, τους οποίους θα ερευνήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο..

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει, ακόμη, ότι το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο θα αρχίσει να λειτουργεί από φέτος.

Σύγχιση, ενώ τω μεταξύ, υπάρχει σχετικά με το θέμα της κατάργησης του θεσμού των ανεξεταστέων, εάν δηλαδή με την κατάργηση οι μαθητές θα μένουν στην ίδια τάξη ή θα προάγονται με βαθμό κάτω από τη βάση. Πορεία, στο κέντρο της Αθήνας έχουν εξαγγείλει, για τις 7 το απόγευμα , οι αδιόριστοι καθηγητές, ενώ σε νέα επταήμερη αποχή, προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των εποπτών δημόσιας υγιεινής για τα εμφιαλωμένα νερά.

Ο πρόεδρος των εποπτών Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατηγορεί τον υφυπουργό κ. Μανώλη Σκουλάκη ότι αποκρύπτει τα αποτελέσματα ελέγχων που κρίνουν ακατάλληλα επιτραπέζια νερά από την Κρήτη και τα Μετέωρα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν πως η κατάσταση είναι ικανοποιητική πλήν των περιπτώσεων που ήδη, έχουν ανακοινωθεί και έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Οι εταιρείες εμφιάλωσης, απαντούν με μηνύσεις στις κατηγορίες που προήλθαν απο τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, περί ακαταλληλότητας, ορισμένων νερών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απο τα ζεστά στα κρύα το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαπίστωσε ότι τα χρέη των μεγαλο-οφειλετών προς το Δημόσιο, με πρώτο το ίδιο τον δημόσιο τομέα, ξεπερνούν το ένα τρίς.

Ανακοινωσε, όμως, ότι μόνον το 12%, δηλαδή 150 δισεκατομύρια, μπορεί να εισπράξει, καθώς τα υπόλοιπα που φτάνουν το 1,1 τρισ, οφείλονται είτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις που εχουν πτωχεύσει, είτε από προβληματικές, είτε από επιχειρήσεις του δημοσίου.

Ο Προϋπολογισμός του '98 θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν στις 7 το απόγευμα , οι κύριοι Σημίτης και Παπαντωνίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Νέα προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν στα αεροδρόμια, καθώς χθες, ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις των ιπταμένων συνοδών -φροντιστών με τη διοίκηση της εταιρίας.

Η Ενωση Ιπταμένων Φροντιστών Συνοδών θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα ενώ έδωσε 48ωρη προθεσμία στη διοίκηση να δώσει λύση στο θέμα.

Η Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε προκαρκτική εξεταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν τα αδικήματα της παράνομης βίας και της παρακώλησης συγκοινωνιών από την απόφαση των φροντιστών να μην εργάζονται ορισμένα από τα ρεπό τους.

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Ολυμπιακής εξουσιοδοτεί τον διευθύνοντα σύμβουλο και το γενικό Διευθυντή να προβούν σε νόμιμα μέτρα στην περίπτωση που κάποιος από τους κλάδους προκαλέσει προβλήματα στον αεροδρόμιο.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Το κλιμακωτό ωράριο, η εφαρμογή του οποίου λήγει στις 31 Σεπτεμβρίου, συζητείται σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τους συναρμόδιους φορείς και δεν αποκλείεται να προταθεί η επέκτασή του και το χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο η έναρξη λειτουργίας Οργανισμών και καταστημάτων να επεκταθεί κατά μισή ώρα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Μηδαμινή η διαφορά, μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Κάπα Research", το δεύτερο, μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που έγινε στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 32,9% των προτιμήσεων και η ΝΔ το 32,8%.

Ακολουθούν, ο Συνασπισμός με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,6% το ΔΗΚΚΙ 4,1% και η ΠΟΛ.ΑΝ με 2,5%.

Το 11 ,4% των ερωτηθέντων, δήλωσαν αναποφάσιστοι.

ΕΘΝΙΚΟ

Εντονη κινητικότητα σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Τουρκίας και ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, άφησε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ.

Την ίδια ώρα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραιτ που μετέβη χθες αιφνιδίως στην Κύπρο, ανακοίνωσε την έναρξη νέου κύκλου διαβουλεύεσεων Κληρίδη - Ντενκτάς, για θέματα ασφαλείας, αλλά και ανοιχτή ατζέντα.

Στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των 15 υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, χωρίς να συνδεθούν με την επίλυση του Κυπριακού.

ΧΑΠΙΑ

Αποσύρονται από την παγκόσμια αγορά δύο πασίγνωστα χάπια αδυνατίσματος Ισομεράν και Ποντεράλ, που κυκλοφορούν και στη χωρα μας, μετά τη διαπίστωση ότι προκαλούν σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Σε ολα τα φαρμακεία θα πωλείται προσεχώς το τριπλό κοκτεϊλ φαρμάκων κατά του Εϊτζ. Θα χορηγείται και στους φορείς και θα καλύπτεται απο τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξω απο τα δικαστήρια Λάρισας θα συγκεντρωθούν σε λίγο οι αγρότες της θεσσαλίας, όπου σήμερα δικάζονται δεκάδες αγρότες και μέλη της πανθεσσαλικής επιτροπής, που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς δρόμους και σιδηροδρομικών δικτύων κατά την διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο ΟΣΕ και το ταμείο Οδοποιίας ζητούν από τους αγρότες αποζημίωση 1,7 δισεκατομμυρίου δραχμών.

ΤΡΑΠΕΖΟ-ΤΑΜΕΙΑ

Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου μπαίνει τώρα και η ενοποίηση των ταμείων των τραπεζουπαλλήλων που αφορά περίπου 75 χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παπαϊωάννου έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΟΤΟΕ για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα.

ΔΙΕΘΝΗ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας Τούρμπγερν Γιάγκλαντ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί μετά την αποτυχία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο Γιάγκλαντ διευκρίνισε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, στις 13 Οκτωβρίου.

Το πτώμα ενός από τους 24 επιβαίνοντες του γερμανικού αεροσκάφους Τουπόλεφ 154, που εξαφανίσθηκε το Σάββατο στα ανοιχτά των ακτών της Ανγκόλα, ανακαλύφθηκε χθες, όπως ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Αμύνης Φόλκερ Ρύε.

Εως και δύο εκατομμύρια Βορειοκορεάτες μπορεί να έχουν φθάσει στα όρια του θανάτου εξαιτίας του λιμού που μαστίζει τη χώρα τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση στηρίζει τις εκτιμήσεις της σε σχετική έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας με την Κίνα.

Δραματική αύξηση έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την χώρα που έρχεται πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 16 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 275,2    282,7    278,4
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,1    160,4    157,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 441,5    453,5    446,6
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,9    194,1    191,1
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     47,7     46,9
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 228,7    234,9    231,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 197,7    203,2    200,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..198,4    203,9    200,8
    E.C.U............... 305,7    314,0    309,3

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 16 September 1997 - 11:07:19 UTC